XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 12.10.2010 11:45:52

xenos
Modern Abo
Репутация: 773

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,689
Уеб-сайт

Предсказване на времето

Plamen

Здравейте, може би започвам тема, която вече е започната, но все пак искам да споделя идеята си [:-)] Предлагам в тази тема да споделяме знания относно предсказването на времето по сигналите от природата- все пак винаги може да се окажем някаде без компас и карта, а метерологичен уред едва ли някой носи винаги със себе си [:D] Е, надявам се, да се заинтригувате и да може всеки да прочете нещо полезно [:D]


Meze

По предания от баби и дядовци, и от части от личен опит за следене на времето:

времето е на развала ако:
- дима от комина не отива нагоре а се стеле настрана
- птиците летят ниско
- домашните животни се завират на сушина
- мухите хапят особено настървено - това съм го установил и е 100% вярно преди буря
- мравките строят бързо мравуняка
- залеза е огнено червен - макар че това не е 100% сигурно че ще вали, но е ясен индикатор за силен вятър и промяна в атм. налягане.

По време на дъжд се следят локвите - ако от падналите капки се образувта мехурчета - налягането е все още ниско и ще вали още. Когато спрат да се образуват мехурчета, скоро ще спре да вали. Това си спомням на прима виста [:)]


Plamen

Мога да да добавя още и цветните кръгове около луната нощем, те също са на развала [:-)] Иначе темата е доста обширна, но се надявам да има доста информация [:-)] Между другото, досто често ми се е случвало да съм за риба някаде и времето да се развали изведнъж, а тогава е просто комично да се излезне от черните пътища [:D]


Black Wolf

Да-а... Навремето във в. "Септемврийче" [:mrgreen:] (сещате се за каква древност говоря [8)] ) имаше цяла поредица такива народни признаци.
Баба ми казваше "Месеца се е обгрАдил", т.е. около луната има светъл кръг като сияние - тове е признак за разваляне на времето, за застудяване.

Времето е от голяма важност за всеки селянин, затова хората едно време са се вглеждали внимателно и са обръщали внимание на признаците. Народната метеорология е доста точна, макар че има някои признаци, които не са сигрни.
Намерих някои линкове.
http://www.geography.iit.bas.bg/2006/2-06/pp47-48.html
http://www.infotourism.net/story.php?st … eorologiia
http://hinko.org/hinko/Weather.php

По въпроса за народната метеоролигия има писано много. Дори тези неща са записвани още в началото на 20 в., което е особено ценно, тъй като тогава бълг. традиционна култура е била все още запазена в много по-голяма степен.


Plamen

[:D] Ееее, на времето децата са ги учили от малки- още с приказките, да се справят с природата [:-)] А сега, не знам и аз какво е заложено в " образователната ни система" [:D]


anjsan

Това го свалих преди от някой сайт , но не знам точно от къде :

Какво ще бъде времето утре?
1.Местни признаци за предсказване на времето.
2.Признаци, свързани със състоянието на атмосферата.
3.Признаци за запазване на ясно и сухо време.
4.Признаци за преминаване от ясно и сухо към неустойчиво време.
5.Признаци за настъпване на лошо време.
6.Признаци за задържане на лошото време.
7.Признаци за подобряване на времето.
8.Хумористична народна метеорология.

1.Местни признаци за предсказване на времето
Силната зависимост на човека от условията на времето го е накарала още от най-древни времена да наблюдава атмосферните явления, да следи тяхната последователност и да се опитва да предсказва атмосферните промени. Чрез предаване на опита от поколение на поколение хората са разбирали, че различните промени на времето не настъпват внезапно, а са предшествани за известен интервал от време от други явления или събития. Местните признаци за предсказване на времето могат да се разделят на общи и специални. Първите са валидни за пояса на умерените ширини и са свързани с атмосферните процеси, обусловени от движението на въздушните маси и атмосферни фронтове, от циклоните и антициклоните. Вторите са характерни само за даденото място или за места с едни и същи топографски особености, тъй като зареждането и протичането на някои атмосферни явления зависят до голяма степен от своеобразието на релефа на района.
2.Признаци, свързани със състоянието на атмосферата.
Когато не разполагаме със синоптични карти от писаните и електронните медии, ние нямаме възможност да видим “движението на времето” над обширни пространства. Ето защо трябва да търсим такива местни признаци, по които могат да се правят изводи за преместването на циклоните и свързаните с тях фронтове. Това са преди всичко облаците. По техния вид, височина и движение до известна степен може да се съди за въздушните течения във височина, за преместването на атмосферните смущения, за степента на устойчивост на въздушната маса, а от там и за времето за определения срок напред.
Като местни признаци могат да се използват и различните оптични явления, които зависят от състоянието на атмосферата. Окраската на вечерната заря или утринната зора напр. зависят от количеството водна пара и прах в атмосферата, т.е. от свойствата на въздушната маса, които в крайна сметка определят до голяма степен и характера на времето.
Със състоянието на атмосферата са свързани и радиосмущенията, затова те също могат да се използват като признаци за предсказване на времето.
3.Признаци за запазване на ясно и сухо време.
Както знаем, такова е времето в областите с повишено атмосферно налягане, формирани в устойчива въздушна маса. Характерни признаци, че времето ще остане ясно и сухо има когато след ясна нощ, към 9-10ч. започват да се образуват купести облаци на хубаво време, които достигат максималното си развитие към 16-17ч. и през нощта отново се изяснява. През пролетта и есента може да се образува роса, а понякога и слана, за което народа е казал “Нощна роса – ясен ден”.
Най-добър признак за задържането на хубавото време е чистия залез на слънцето. През зимата при чист залез на слънцето челата на високите планински върхове са обагрени в червено и наблюдателите предвиждат “Ако върхът пламти, нощта и денят ще бъдат ясни”.
Чистият син цвят на небето през зимата е също така един от признаците за задържане на ясното време. Освен това народа казва “Ясна луна – очаквай слана” (през пролетта и есента), “Бялата луна не дава нито дъжд, нито сняг" или “Бяла луна – слънчев ден”. Всичко това е следствие от липсата на облачност и малката влажност на въздуха. Що се отнася до радиосмущенията, те са слаби, а през лятото имат денонощен ход – усилват се през деня и отслабват през нощта.
4.Признаци за преминаване от ясно и сухо към неустойчиво време.
Неустойчивото време се наблюдава най-често през лятото в еднородна неустойчива въздушна маса или при преминаване на слабоизразен въздушен фронт. Свързано е преди всичко с нагряването на земната повърхност от слънчевите лъчи. През нощта е било почти ясно, а в следобедните часове се разразяват гръмотевични бури и падат краткотрайни валежи. Тези валежи имат петнист характер и не обхващат обширни площи, затова предсказването на точното място и времето, по което ще поднат, е невъзможно.
През лятото още от сутринта по някои признаци могат да се предскажат краткотрайните валежи и гръмотевичните бури за следобедните часове. Сутрин купестите облаци се появяват рано, като са наредени във вид на зъбци или кули. Това показва, че атмосферата е в неустойчиво състояние. То стимулира възходящите потоци, породени от нагряването на земната повърхност през деня и образуваните купести облаци бързо нарастват във височина и се закълбяват, като се превръщат в купесто-дъждовни облаци. От тях падат краткотрайни валежи и се разразяват гръмотевични бури. Народа казва “Ако сутрин облаците имат вид на планина – привечер чакай дъжд”.
Ниобходимо условие за образуването на купесто-дъждовни облаци е и голямото влагосъдържание на въздуха. Ето защо, ако през лятото сутрин има мъгла, след пладне ще гърми. Високата влажност на топлия въздух създава усещане за задух, въздухът като че ли “пари”. Оттук произхожда и изразът “Задухът без гръмотевици не ще мине”. От друга страна, ако вятърът духа неравномерно, т.е. ту се усилва, ту отслабва, променяйки посоката си, а през нощта се усили още повече, вероятността за неустойчиво време се увеличава.
Признак също е и ако димът от комините се стеле ниско над земята.
Ако през деня небето е бяло, мътно и слънцето залязва зад облаци – ще има дъжд. Радиосмущенията се засилват рязко още от сутринта поради възникващите във въздуха електрически заряди.

5.Признаци за настъпване на лошо време.
Всяка коренна промяна на времето е свързана с приближаването или преминаването на циклони и на разположените в тях фронтове. Ето защо едни от признаците за влошаване на времето са свързани с нарушаване на нормалния денонощен ход на метеорологичните елементи, характерен за антициклоничното време. Други подсказват приближаването на циклона и на свързаните с него фронтове. Тъй като в предната част на циклона е разположен топлия или т.нар. оклюзионен фронт, през зимата студът отслабва още преди да е дошъл фронтът, а през лятото денонощния ход на температурата се нарушава. Ако температурата в 17ч. е по-висока, отколкото в 14ч., трябва да се очаква разваляне на времето. Този признак, забелязан и проверен в съвременната синоптична практика, има сбъдваемост 90-95%. Нощта преди влошаване на времето е топла и ветровита, роса не се образува. Народа казва “Ако сутрин тревата е суха, привечер очаквай дъжд”.
Важен признак за приближаването на циклон е и вятърът. Той започва да се усилва независимо от часа на денонощието. Морският бриз и планинско-долинната циркулация се нарушават. Сменя се и посоката на вятъра. В северозападна България народа казва “Появи ли се кошава (източния вятър) – времето се влошава, завалява”. Това е така , защото в челната част на циклона духат южни, югоизточни, а понякога и източни ветрове. Друг предвестник за валежи и застудяване е фьонът, който се появява в някои райони на страната. Затова, ако през пролетта и есента комините не теглят – времето ще се разваля. Най-важните предвестници за влошаване на времето са перестите облаци, които се появяват от запад и постепенно преминават в пересто-слоести, а те – във високослоести. Това е облачността пред топлия фронт. В зависимост от скоростта на движението му времето се разваля след 20 до 24 часа (по-рядко след 36 часа) от появата на перестите облаци. Този признак е валиден главно за студеното полугодие, защото през лятото топлите фронтове са слабо изразени и не дават валежи. Предвестници на застудяване и валежи са и лещообразните облаци, които се наблюдават в някои райони северно от планините.
Освен това народа е установил доста признаци, свързани с увеличаването на влажността на въздуха преди влошаване на времето. Някои от тях са следните:
“Ако солта овлажнява – времето се разваля”. “Ако тръбата на клозетното казанче овлажнява – времето ще се разваля”.
“Ако струните на музикалните инструменти са отпуснати е на дъжд, а ако са опънати до скъсване е на сухо време”.
За високата влажност на въздуха говори и червения цвят на вечерната заря. Ако предишния ден вечерната заря е била оранжева или розова, а на следващия ден придобие пурпурна окраска, причината за това може да бъде приближаването на по-влажна въздушна маса от запад и могат да се очакват валежи. Цветовете на залезът се променят и от тънките перести облаци – те разсейват слънчевата светлина и правят залеза мътен. Ето защо бледният залез на слънцето е признак за влошаване на времето. Предвестник на дъжда е и бледата луна.
Признак за влошаване на времето могат да бъдат и някои миризми – силно и неприятно започват да миришат например каналите и блатата. Това е свързано с падането на атмосферното налягане. Докато то е високо, газовете, получени например при гниенето или при други процеси, се задържат близо до самата повърхност, а при ниско налягане излизат навън и се разпространяват нагоре и настрани.
Освен това съществуват характерни оптични явления, които се наблюдават добре, когато други предвестници още не се забелязват. Такива са кръговете и венците около слънцето и луната. Те се образуват при появата на перести облаци (предвестниците на топъл фронт) и се наблюдават тогава, когато самите облаци са все още незабележими (особено, когато се появяват през нощта). При венците трябва да се следи и промяната на размерите им с течение на времето. Ако радиуса на венеца и яркостта на цветовете му намаляват, това означава, че водните капки или ледените кристали на облака нарастват и може да се очаква валеж. Във всички краища на страната народа казва “Появи ли се харман около Луната или Слънцето, времето ще се развали”. Когато няма Луна, за приближаването на топлия фронт може да се съди и по звездите. Действително, ако небето се покрие с перести или пересто-слоести облаци, по слабите звезди изчезват и затова народа казва “Когато звездите започнат да се крият, скоро ще има дъжд”. Признак за приближаването на циклон и за разваляне на времето е и трептенето на звездите. То се усилва при усилването на вятъра (т.е. при неспокойно състояние на атмосферата), при понижаване на температурата и увеличаване на влажността.
Предвестник на лошото време е и увеличаването на чуваемостта, тъй като скоростта на звука и звукопроводимостта във влажния въздух са по-големи, отколкото в сухия. Затова, ако гласовете се чуват отдалече или ако гората ечи, може да се очаква дъжд, а през зимата – сняг. Тук обаче трябва да се внимава да не се изпадне в грешка, тъй като чуваемостта може да се увеличи и поради попътен вятър.
Признаци за скорошно разваляне на времето са и рязкото усилване на радиосмущенията и нарушаването на техния денонощен ход, характерен за антициклоничното време. Ако времето ще се разваля поради приближаването на студен фронт, радиосмущенията рязко се засилват. От друга страна, рязкото отслабване на радиосмущенията е свързано с приближаването на топъл фронт – тогава устойчивостта на атмосферата се увеличава.
6.Признаци за задържане на лошото време.
Почти всички местни признаци са забележими само при хубаво време, затова без синоптична карта трудно може да се предскаже кога ще завърши настъпилият период с лошо време. Все пак, има някои признаци, които показват, че времето ще се задържи такова, и, че няма да се промени през слезващите няколоко часа. Например, ако дъждът или снегът падат равномерно, без забележими усилвания или отслабвания. Ниската слоеста облачност има почти сив цвят без видими закълбявания. Температурата почти не се променя и няма забележим денонощен ход. Вятърът не променя посоката си, особено ако е югоизточен, източен или североизточен. Признак, че времето ще се задържи лошо е и отслабването на радиосмущенията.
7.Признаци за подобряване на времето.
Продължителното задържане на лошото време е свързано с циклоните. Поради това подобрение на времето ще настъпи тогава, когато района, в който се намира наблюдателя, попадне в тилната част на циклона, след което ще се образува антициклон – носител на хубавото време. Основен признак за тази промяна е преминаването на студен фронт. Западният или северозападният вятър постепенно отслабва, валежите спират, облачността се разкъсва и намалява. През зимата настъпва чувствително застудяване, а през лятото – повишаване на температурите. Обикновено колкото по-бавно настъпва тази промяна, толкова по-вероятно е последвалото я ясно и сухо време да се задържи по-дълго. Бавното подобрение на времето показва, че циклона, причинил лошото време, е бил добре развит и слабоподвижен, така че антициклона, формирал се в тилната му част, също остава слабоподвижен и определя характера на времето в дадения район в продължение на няколко дни. Обратно, ако подобрението на времето настъпва бързо, то е краткотрайно. Това се наблюдава тогава, когато слаборазвити циклони и следващите ги области на повишено налягане се редуват бързо, т.е. лошото време се следва от временно подобрение.
8.Хумористична народна метеорология.
Преди дъжд мравките бързо тичат из мравуняка, затварят всички входове и изходи и тихичко псуват...

---------------
Не гарантирам , че са верни нещата посочени в цитата и трябва да се наблюдават и потвърдят.


Black Wolf

Сега децата живеят в среда, която не толкова зависима от околната среда. [:mrgreen:] Много от тях не са виждали жив кон, крава, овца... [:P]

Ето още нещо интересно
http://www.stringmeteo.com/forum/viewtopic.php?t=155
http://forum.fishing-mania.com/viewtopic.php?t=33069


Plamen

Мерси за информацията Black Wolf, има доста неща, които да се прочетат и научат [:-)] Сега се сещам да отбележа, че в комплекта ми за оцеляване бях включил един лист хартия, в който са описани функциите на отделните елементи / за всеки случай / [:D] и в това листче вях добавил и някои обяснения за признаци за влошаване на времето- предимно за умерените климатични зони, както и някои начини за ориентиране, за да компенсира липсата на компас [:(] - не можах да си намеря тогава [:mrgreen:]


Black Wolf

Тези неща е най-добре да се запомнят, че листчето може да се загуби... [:wink:]


Plamen

Абсолютно съгласен съм с теб, но съм си предвидил и възможност, в която може да изключа за момент кое как е, а и в случай когато съм с някой друг, който не ги знае тези неща и ситуацията да зависи от него, за да може да влезне в час [:-)] Поне, така си мисля, че е от известна помощ в ситуацията [:D]


Dakota

Нашето семейство,често ходим за риба,а доброто време си е от особенна необходимост,когато си на полеви условия за по няколко дена и то с малки деца.Затова и преди време надлъжно и нашироко проучвах тази тема.Общо взето нещата,които и аз знам,ги има в линковете предоставени от Вълчани.Само ще добавя,някои неща.Ако цветчето на темнужката е отворено,времето ще бъде хубаво,ако се затвори това е точен признак за понижаване на атмосферното налягане и дъжд.Същото важи и за цветчето на лютичето,дори и при мрачно небе,ако си стои разтворено-няма да вали.Подобни живи метеоролози са детелината и глухарчето [:D]


Nikolay

Готина тема. Само като се замисли човек по колко начина например можем да кажем, че вали дъжд(пръска, капе, вали, вали като из ведро и т.н.) веднага разбира, че времето е било много важно за българите.

Като гледам вече сте изброили по-важните неща, но се сещам за един съвет от бабите - когато има облаци обаче духа и вятър най-вероятно няма да вали.


Plamen

От баба ми знам, че на времето като са нямали възможност да следят прогнозата за времето, а са били по цял ден на нивата и са използвали предвестниците от природата [:-)] А иначе какво мислите за начините на ориентиране за посоките на света без да има карта и компас? Усвояването на това като умение би имало доста голяма полза в ежедневието на човек, а камо ли при оцеляване сред дивото. [:-)]


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 12.10.2010 11:50:46

xenos
Modern Abo
Репутация: 773

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,689
Уеб-сайт

Отг: Предсказване на времето

MYM

ето нещо
http://web.hit.bg/hinko/Weather.htm.


Meze

   

Преди дъжд мравките бързо тичат из мравуняка, затварят всички входове и изходи и тихичко псуват...

Дааааа [:lol:] (като оня термит от грозната реклама на Нескафе 3 в 1 предполагам)


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 26.11.2010 11:25:14

xenos
Modern Abo
Репутация: 773

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,689
Уеб-сайт

Отг: Предсказване на времето

Green каза:

Според температурата

Времето ще е хубаво, когато:
1. През деня е топло, а през ноща е студено.
2. Когато след дъжд е хладно.
3. Когато през нощта в гората е значително по-топло, отколкото в полето.

Времето се разваля когато:
1. Надвечер и през нощта е топло
2. Когато след дъжд е топло.

Според атмосферното налягане:

- когато се повишава, времето ще е хубаво;

- когато се понижава предстои лошо време.


Според вятъра
Времето ще е хубаво когато:
1. Вятърът денем се засилва, а през нощта спира
2. през деня в долината духа от долу на горе, а през нощта – обратното.
Времето ще се развали, когато привечер и през нощта вятърът се засилва.
Според небето
Времето ще е хубаво- когато небето е тъмносиньо и високо.
Разваляне на времето- когато небето е ниско, мътно, сивеещо.
Според облаците
Времето ще е хубаво, когато:
1. Сутрин е ясно, а през деня има купести облаци, които надвечер изчезват
2. Купестите облаци се движат по посока на вятъра
3. При пръснати облаци
Времето се разваля когато:
1. Облачността привечер се уплътнява
2. Облаците се движат срещу вятъра
3. При изгрев слънце се появяват купести облаци над планините, които изчезват и около 9 часа отново се появяват

Според изгрева и залеза
Времето ще е хубаво, когато изгревът е лимоненожълт, златист, а залезът е в същите цветове и  слънцето залязва в безоблачно небе
Разваляне на времето - когато изгревът и залезът са кървавочервени и слънцето залязва в облаци.

Според звездите
Времето ще е хубаво, когато звездите блестят слабо и стоят високо.
Разваляне на времето - когато блестят силно и стоят ниско и когато небосклонът е обсипан със звезди.

Според сутрешната роса
Времето ще е хубаво, когато сутрин има голяма роса.
Разваляне на времето- когато росата сутрин е малка.

Според мъглата
Времето ще е хубаво, когато слиза по склоновете на планината.
Разваляне на времето- когато  мъглата се изкачва се по склоновете.

Звук
Времето ще е хубаво, когато ясно се чуват звуците, издавани отдалеч.
Разваляне на времето- когато ехото се повтаря многократно.

Дим
Времето ще е хубаво, когато димът се издига се високо.
Разваляне на времето- когато се стеле ниско.
Според животните
Времето ще е хубаво, когато птиците летят високо.
Разваляне на времето- когато птиците летят ниско, врабците се къпят в пепелта, свраките и гарваните летят на ята, мравките се крият в мравуняка.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#4 03.02.2011 21:12:17

iSHOOTER
Редови
Репутация: 2

Регистриран: 27.01.2011
Мнения: 161

Отг: Предсказване на времето

Ето нещо и от мене:
Когато в ясното синъо небе се появят бели перести облаци с на които началото е подвито като кукучки , това е признак за навлизане на фронт.Мощните фронтове се предхождат винаги от тези иначи красиви облаци които са на височина от 8-9 000м. и са във вид на ледени кристали.Появят ли се в небето до ден два ще настъпи и фронта съпътстван с разваляне на времето.
Вече повече от 10години целогодишно практикувам кайтсърф в България по малко , повече в Турция и Гърция.Това са сайтове които ползвам и с тези години те се доказаха като отлични.Забравете за прогнозите по ТВ и който ми се довери няма да сгреши smile

http://www.windguru.cz
http://forecast.uoa.gr/forecastnew.php
http://www.windfinder.com

Офлайн

  0

#5 07.02.2011 18:04:30

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: Предсказване на времето

Личи си веднага че, си хванал вятъра. Някога и ние получавахме бодобна  прогноза от хидрографа но от година нещата се разсъхнаха. Понякога когато имам важни фоерверги, големи мероприятия е много важна посоката на вятъра. На никой ни му е приятно когато започнат да падат "китайски купички" от големите калибри. За радост на някой новия закон ги ограничи на 8 инча но итова хич не е малко.

Офлайн

  0

#6 03.07.2011 19:17:52

Cvetoslav Hristov
Новодошъл
Репутация: 1

Регистриран: 03.07.2011
Мнения: 7

Отг: Предсказване на времето

Кървавочервеният залез е признак за хубаво време. Кървавия цвят е причинен от област с високо налягане (хубаво време) на запад, която се движи на изток. Огнения цвят при изгрев е причинен от област с високо налягане която вече е на изток от наблюдателя и е изместена от област с ниско налягане и повече влажност, което значи дъжд.

Ако от електропроводите се чува пращене времето ще се развали. Трябва да се обърне внимание на силата на пращенето, защото то почти винаги се чува от 110, 220 и 400 киловолтови електропроводи. Ако волът надушва въздуха с вдигната нагоре глава трябва да се очаква силна буря. Синкаво - червеният кръг (хало) около залязващото слънце е признак за много силна буря. Ако свещта гори със блед, пращят пламък, който хвърля пръски восък трябва да се очаква дъжд, а ако има наскачали жаби на сушата - също.

Офлайн

  0

#7 08.07.2011 18:11:16

Cvetoslav Hristov
Новодошъл
Репутация: 1

Регистриран: 03.07.2011
Мнения: 7

Отг: Предсказване на времето

Зеленикавото небе също не е на добре - трябва да се очаква градушка и/или силен вятър. Ако в дъгата преобладаващият цвят е зелен - вятър, червен - дъжд, син - хубаво време. Ако много птици навлизат от морето навътре в сушата трябва да се очаква силна буря. Лятно време ако вятъра често завихря листа прах и ги вдига във въздуха трябва да се очаква дъжд.

Офлайн

  0

#8 08.07.2011 19:06:52

xenos
Modern Abo
Репутация: 773

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,689
Уеб-сайт

Отг: Предсказване на времето

Като каза зеленикаво небе, си спомням едната вечер, която изкарах при Орловият кръг на Витоша. При залез небето стана едно зеленикаво, и светлината като цяло стана една доста "странна". От нея всички цветове станаха някак по-топли. Имам снимки от тая вечер, и правят впечатление ярките наситени цветове. Малко по-късно гръмотевична буря ни прибра по типитата. smile
Е, но пък съм и виждал подобна светлина без да вали после, но ... smile


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#9 18.07.2011 13:12:38

Cvetoslav Hristov
Новодошъл
Репутация: 1

Регистриран: 03.07.2011
Мнения: 7

Отг: Предсказване на времето

Преди година на морето се изви доста силна буря. Ето историята. Пристигнах на плажа с  2-ма приятели към 2-3 часа след обяд. Половин час по-късно небето стана много зелено, започна да гърми. Веднага заплувах към брега. В момента в който излязох на 1500 м от мене падна мълния. Секунда по-късно заваля дъжд. Бяхме по бански на 300 м от хотела и задуха силен вятър. Падна 2-ра мълния на 600 м от мен, която прекъсна тока в хотела. Ей така слънчево а след 30 мин. буря. След 2 часа бурята стихна а на сутринта вече беше ясно. Това ми беше първият случай буря да ме свари в морето.

Офлайн

  0

#10 18.07.2011 13:59:14

RELAX
Модератор
Репутация: 1543

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,676

Отг: Предсказване на времето

От "бабините рецепти":

Сутрин ако цветовете на невена не са отворени - сигурен признак, че времето ще се разваля и ще вали дъжд.

При огнено червен залез - ветровито време на следващият ден.

Ниско летящи лястовици - предвещават разваляне на времето и валежи.


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#11 19.07.2011 09:55:36

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: Предсказване на времето

Абе това с лястовиците не знам защо го казват. Много пъти съм виждал преди дъжд да си летят високо... tongue

Принципно има и друго правило: Преди гръмотевична буря летели високо, сменяйки рязко височините. Дано съм го запомнил правилно, чел съм го отдавна.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#12 19.07.2011 09:59:56

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Предсказване на времето

Мда, а на вилата почти всеки следобяд/привечер летят на 1 педя от земята, пък времето няма и помен от разваляне дни наред...


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#13 19.07.2011 10:11:13

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 692

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,178

Отг: Предсказване на времето

Жената като взе да снима едни планини от колата и на снимките небето наситено синьо. Гледай вика какво небе. Хвърлих едно око и и отговорих - Жена снимаш през филтъра на стъклото. Буря нямаше.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#14 20.07.2011 07:42:45

bubachco
Редови
Репутация: 139

Регистриран: 16.08.2010
Мнения: 799

Отг: Предсказване на времето

чел съм, че не конкретно лястовиците, а птиците въобще летят ниско, когато ще вали. полетът на лястовиците се определя от положението на насекомите, с които се хранят smile

Офлайн

  0

#15 20.07.2011 23:49:23

Cvetoslav Hristov
Новодошъл
Репутация: 1

Регистриран: 03.07.2011
Мнения: 7

Отг: Предсказване на времето

Времето може да се предскаже и по петлите. Ако запеят по време на залез - добре, преди залез - лошо. Паяците също могат да ни помогнат да предскажем времето. Ако не плете паяжината си - дъжд, а ако си я "свива" може да се очаква буря. За разлика от повечето птици, които спират да пеят преди дъжд кукумявката не го прави - почти винаги преди дъжд може да се чуе. Свиня, която рови в калта и натрупва сено около кочината си вещае дъжд. Преди дъжд котките и кучетата стават неспокойни, постоянно са в движение, или се чешат зад ушите и заспиват, свити на кълбо

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff