XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.03.2011 10:35:59

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Срещи с диви животни - Как да се държим?

slu4ajna

Едно от нещата, който най-много ми отравят разходките в планината е страхът от мечки:)Още в началото един хижар успя да ме наплаши до смърт и така си остана. Знам, че това, разбира се, са глупости:) На заслон "Ботев" си говорихме с едни пастири, които живеят с месеци в планината и един от тях ни каза, че ако има нещо от което да се пазим, това са змиите и кучетата.

Когато вървя сама някъде си нося пиратки и спрей против кучета. Досега не ми се е налагало да изпозлвам нито едното. Но вероятно е по-важно как ще се държи човек при една внезапна среща. Ето какво са ми казвали за различните животни:

Овчарски кучета: Не навлизай сред стадото, ако не виждаш овчаря и не си сигурен, че той знае че си там и държи кучетата под око. Каракачанските овчарки в планината са ... страшни.

Диви прасета: Имат малък ъгъл на виждане, ако се затича към теб и в последния момент ти рязко се дръпнеш настрани, те загубва от поглед и продължава.

Вълци: Шансът да срещнеш вълци в нашите планини е малък, но ако стане, кротуваш и чакаш да се махнат, ако се окаже, че си плячката - пиратки и търсиш дърво на което да се качиш.

Змии: Носиш си пръчка и почукваш по пътеката. Змиите усещали вибрациите по-добре от шума. Ако видиш, не правиш резки движения и ако може, леко се отдръпваш.

Чакали: Плашливи са и биха нападнали само ако са наистина много и са убедени че си по-слаб от тях. Пиратки и заплашване. В краен случай - нож.

И любимото ми Мечки: Тук съм чула поне хиляда версии, ето една от тяхsmile

Разкажете ми за вашия опит с животните и как се държите и с какво се предпазвате ако е необходимо. Особено за кучетата, в диви и градски условия. Те май- са най-често срещаните животни.
А някой срещал ли е мечка?


anjsan

Споко не бой се ! Мечки в България има само в някои части на Стара планина и в Родопите.
Мечките имат много добре развити сетива и ще усетят човека много преди той да се приближи. Опасни са стръвниците, майки с мечета и разгонени мечоци. Сериозен хищник е мечката и по света има доста случаи на нападения над туристи.

Дивите свине са доста опасни, мокар че и те са наплашени от хората и ловджиите. Пазете се от майки свине и от едри глигани.Единственото животно враг на мечката е зрелият глиган . Има действителни разкази за двубои между двете животни,като често победител е глиганът.Като се има впредвид , че свинете са всеядни животни , може да се очаква всичко. Стадо свине (питомни или диви)са сериозна опасност, особено ако има покрай вас куче. Аз имах едно такова преживяване и едвам спасих моето куче.

Когато са болни от бяс животни като лисици,чакали и вълци нямат страх и нападат вичко и всеки.Познават се по лош външен вид,отслабналост и пяна на устата.

Аз лично се радвам като срещам различни животни - те са част от природата. Повечето диви животни се страхуват от хората.По-опасни са питомните или полудивите , защото те знаят слабостите на човека и понякога не се страхуват от него. Такива са кучетата например.Най-неприятни за туриста са влечугите ,гризачи и насекоми.

Може много да се пише, но добре е човек да познава основните навици на дивите животни за да няма проблеми.


Hobo

Според мен мечките постепенно стават проблем. В резултат на човешката намеса в животинското равновесие, те станаха толкова много, че вече не им стига лесната за набавяне растителна храната. В резултат все повече и повече мечки посягат на месо. Налитат на стада и пчелини. Влизат даже по селата. Положението е почти извън контрол в смоленско. Има нещо, което така наречените природозащитници упорито крият и не искат да стане достояние на хората. То е, че малките мечета на мечка стръвница са също стръвници! Няма как да е иначе. Майка им ги храни с месо, като малки. Естествено и като големи ще продължат. Тоест много скоро Родопите ще са пълни основно с мечки стръвници и съответно много скоро те ще започнат да налитата масово и на хора. Да не забравяме, че мечката е всеяден хищник. Когато няма растителна паша, която не изисква усилия, не се колебае да ловува дребни животни. Когато станат още малко повече и дребните недостигат по принуда ще ловуват и по-големи животни, както и хора!

Казаха ми, че със сигурност няма мечки в Стара Планина между вр. Ком и прохода Витиня. Там имало някаква муха, която снасяла яйцата си в окото на мечката, в резултат на ковто тя ослепявала. Затова и там не вирее. Усеща мухите и бяга. Лошото е, че мухите мутирали и все по-често използват детски очи вместо мечи!


slu4ajna

Е, Хобо, хубава работа. Сега вече наистина ще ме е страх от мечки:)


Hobo

Тогава ходи в Странджа. Там няма мечки. Но има рисове, както и много пепелянки. [:)]

Това за потропването с тояжката може и да е вярно. Аз ходя със здрава тояга и я ползвам вместо щека. Дали защото силно потропвам с нея, но не помня от кога не съм виждал змия.

Също съм чувал от туристи, че откакто ходят с щеки и те не са виждали змия. Изглежда това с вибрациите е вярно.


ops

В Странджа основен проблем са подивелите домашни кучета, полудивите прасета, биволите отглеждани на свобода, а зимата чакали и вълци довлачили се от Турция. Змиите в Странджа от край време са си проблем, но най-голямата напаст са стършелите.
Според личното ми мнение най-кофти историите са със стършели, подивели кучета и чакали.


slu4ajna

Ей, хора, темата беше за това как да се държим в случай на опасност, а не само да изреждаме страхотии. От това полза няма:)
За стършелите - аз лятото се покатерих на едно много красиво дърво и после видях че долу има гнездо на стършели. Стоях дълго без почти да дишам, после баааавно слязох, като замръзвах при всеки признак, че са разтревожени. Но идея си нямам какво трябваше да направя ако ме бяха погнали.


anjsan

Описването на опасностите е добре , защото човек има представа за реалните опасности. Справянето с конкретна заплаха или нападение е въпрос на знания,импровизация и инстинкти(които не винаги са правилни и трябва да се контролират)според ситуацията. Няма точен съвет прави това или онова - всичко е относително.

При нападение на пчели човек да не ръкомаха,защото още повече се раздразват ,а трябва да приклекне ниско долу към земята и дори да легне. Прикрива си с ръце главата и лицето.
По принцип даден човек или животно колкото изглежда по-голям , толкова е по-заплашителен. Затова кучета,прасета и др. настръхват , котката се изгърбва. Човек също може да го приложи това при сплашване - вдигат се ръцете и се вика силно.

В гора пълна с опасни животни особено мечки препоръчват да се вдига шум , за да не изненадаме животното. Ако то се окаже натясно ще напада от страх и при самозащита.
Против вълци и подивели кучета добър ефект дава чукането на тенекия или друг метален предмет (нож,манерка и т.н.), чакалите по принцип бягат от човека.


anjsan

Hobo има ли някакви изследвания или статии за това "че малките мечета на мечка стръвница са също стръвници" или са само твои предположения ?


honat

Привет, мечки в България, има освен в Централна стара планина и Родопите, и в Рила, Пирин, Витоша и някои пограничи планини в западна България. Ако срещнеш мечка, ще си по-скоро късметлийка, защтото те не обичат директните срещи с хора и ги избягват от далеч. Така наречените стръвници нападат само домашни животни, най-много овце и по-рядко крави и коне, най-много обаче го отнасят пчелните кошери [:-)] но не и хора. Последния случай на нападение над човек, вероятно е този в зоологическата градина във Варна през 80-те години, ако не се лъжа. На някои места в България, на мечките вече се поставят радио нашийници и се следят дали не са в опасна близост с населени места. А иначе сигурен признак, че си на територията на кафява мечка са следите от нокти по кората на дърветата. Според мен най-много трябва да се внимава при майка с малки, разбираемо е, че ще защити малкото ако се почувства притисната [:-)] Това за рисовете, ако е вярно, можем само да се радваме. И аз чух от хора от Триград, че рисовете там са се завърнали. Рисовете са много красиви животни, и се надявам, ако се случи да срещна, фотоапарата ми да е под ръка [:D] Лични впечатления имам от дивите прасета, те са доста, така да се каже, арогантни в отношението си към човека и неговите принадлежности. Няколко пъти са плячкосвали лагера ни, най-стресиращи са срещите по тъмно, защото, като се придвижват са доста шумни и не си правят труда да заобикалят огъня, много от далеч. Също така, не се впечатляват от камъни и тояги. Опасни са и бясните животни, колкото и да са дребни, просто загубват страха си от хората. Веднъж съмнителна лисица захапа и започна да дърпа единия край, на палатката, на мой приятел докато я разпъваше, прогонихме я много трудно.


honat

А забравих да кажа, че според мен пиратките, които носиш са доста ефективно решение, обаче няма смисъл да ги използваш, ако животното е далеч и още не те усетило случайно. В такъв случай по-добре заобиколи или му остави време да се оттегли и му направи няколко снимки през това време [:-)] А при близка среща и агресивно поведение ги използжай без да мислиш много много.


Black Wolf

Сега... По принцип животните бягат от човека. Дори в повечето случаи, когато са с малки или ранени. По принцип нападат когато няма къде да бягат.

У нас опасни животни няма.

Веднъж, както си вървях по пътеката към реката, се чу ръмжене. Може би на не повече от 5-6 м. Нищо не се виждаше, защото бе облачно и вямаше нито луна, нито звезди (беше ок. полунощ). Вървях тихо и затова може би се приближих толкова. Ако бях вдигал шум, мецаната щеше да се е отдалечила овреме. Това е най-близката среща с мечка,която съм имал.
Едно младо мече беше започнало да идва нощем в лагера и да рови за храна, но бързо се отучи от този вреден навик с помоща на лайките. [:wink:]

Не бягайте от диви животни - все едно, няма да можете да избягате, защото са много по-бързи от човека.
И едно просто правило - никога не ходете в горат с празни ръце. Не се знае какви четирикраки или двукраки ще срещнете. [:P]


erik1001

   

Не се знае какви четирикраки или двукраки ще срещнете.

Май вторите са по-опасни.


ops

Чакалите и полудивите кучета, отбягват силната миризма на необработен тютюн и аромата на изпечени люти чюшки. Относно стършелите - тези гадини единствено гъст дим и някой друг по-сериозен репелент им действа, иначе са нагли до безобразие.
За останалия "дивече" е най-полезно да се върви максимално шумно, да се стъпва "тежко" на пета и да се "опипва" трасето с щека, пръчка или туристически бастун.


Black Wolf

О, аз даже не бях видял, че чакалите са заплаха... [:mrgreen:]


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 11.03.2011 10:39:40

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

slu4ajna

Аз също мислех че чакалите са безобидни. Тук по Лома има толкова много чакали, че почти не минава вечер на открито без да ни "попеят". Но един познат скоро ми каза да не подценявам толкова чакалите, защото имало изядени от чакали хора. Зависи дали човекът е слаб и стар и колко са гладни и дали са много. Ако става дума за повече от един човек, опасност няма. Но със сигурност са много плашливи.

Това за тютюна и чушките беше много интересно. Особено ако помага и против кучета.


ops

Тютюнът и чушките "не се харчат" особено при уличните кучета, но за полудивите е пробвано.


Hobo


   

...да не подценявам толкова чакалите, защото имало изядени от чакали хора. Зависи дали човекът е слаб и стар и колко са гладни...

Щом като това дребно и страхливо същество може да изяде човек, защо мечка стръвница да не го дебне специално да го изяде? Ще помоля "природозащитниците" да си вземат хонорара, но да не заблуждават хората. Гладния хищник е гладен хищник. Всичко се измерва в храна!


tirex

Ето 1 истински случай с мечките шега не бива линк- http://www.nalov.com/index.php?category … icleid=202


Black Wolf

Е де... Все едно бродят глутници от стотици чакали! [:mrgreen:]
Я се стегнете малко! Гладният хищник е гладен, но по-гаден хищник от двукракия няма. Особено тези, които убиват за удоволствие.


Hobo

Да не смесвам мечките с чакалите, та в отделен постинг... В казармата бях една година на едно секретно място, където всичко беше оградено с няколко кордона мрежи, бодлива тел и едни други работи. Няма достъп на външни хора, съответно никакви ловци. Рай за зайците да се развъждат. Обаче със зайците се разплодиха и чакалите. Опита ми от там би ги охарактеризирал като безобидни същества. Понеже нямаше случай на нападнат часови от чакали дори и през зимата, макар че плачеха като бебета в група на по няколко метра от него.

Преди пет години бивакувахме на палатки една седмица в Източна Странджа. Явиха се чакали и по цяла нощ виеха и пречеха на съня. От казармения опит знаех, че не нападат хора и бях спокоен. Обаче тези бяха ужасно нахални и нарая се стигна до там да влязат в лагера между палатките и да откраднат обувките! От тогава нищо не оставям извън палатката. Та дори и да не нападат хора, достатъчно е да ви завлекат обувките и да ви провалят планинския преход.


ops

Бе глутница пригладнели чакали зимно време си е живо приключение!


anjsan

Чакалите, че дори и вълците се плашат от човека. Опасни могат да бъдат само ако са на глутница или зимно време , ако са много гладни. Обикновенно дебнат и преследват жертвата си докато се изтощи, като могат да го правят десетки километри. Има случаи за изядени от вълци хора, за такива с чакали не съм чувал. Като хищник чакала е доста силно животно. Аз имах близка среща(от 3,4метра) с един мъжки , който на ръст беше по-голям от моето куче, а пък то беше едро. Достатъчно беше да викна силно и той избяга. Ситуацията беше интересна.
Четох в една книга за ловци , където хората влизаха в една вълча бърлога за да вземат малките , а вълка с вълчицата отвън не смеят да се приближат до хората . Историята е по действителен случай.


GEGATA

"Ако те е страх от мечки не ходи в гората."
Аз си нося в джоба винаги 10тина самоделни пиратки ... бе да си го кажем направо 4 триъгълника в 1 ... къс фитил и запалка на реотан(и естествено бързи рефлекси xD). Налагало ми се е да ги ползвам 1 път само да разгоня 2 песа на пътя ми ...
Междодругото това с пиратките го чух от една бабичка (~70 годишна) на хижа Тевно езеро.
Имам си и газова писалка. Пак 10тина патрона с кучешки газ си нося. И те вършат превъзходна работа, ама ме хванаха наще, че имам ГСО и така...

Hobo, за Пепелянките в Странджа си адски прав. По пътеката срещах 3 такива и едната за малко да я настъпя... по няква случайност имах някъв крив прът и я поизбутах от пътеката.

@slu4ajna като четях по-горните мнения се сетих в oragie.com у форума бяха писали, че ловджиите са по-опасни от животните. Питай Стоян, преживял го е smile.

И помнете: ако се срещнете очи в очи с едно животно, има 70-80% вероятност то самото да го е страх повече от вас...


hiron02

Мисля ,че няма нищо по-опасно от развилнели се елитни ловци с джипове ,стрелящи по всичко живо.За всичко останало стига една здрава тояга с пресметната дължина и не много дебела за да не тежи излишно.Тази тояга проверява съмнителните треви за змии и опасен терен.Дори вечер в града може да се окаже безценна.Моята направо ми спаси живота когато откри откраднат капак на шахта пълна с вода в тъмното.Дивите животни трябва да се уважават и да не се предизвикват излишно.Дори едно подивяло домашно котенце може да ви направи ужасни рани и да ви докара инфекция.


GEGATA

"Дивите животни трябва да се уважават и да не се предизвикват излишно."
@hiron02, ако визираш мен си си създал грешно впечатление.


hiron02

Не визирах никой .Просто цитирах един мой принцип.Уважавам всяка лична свобода и право на живот включително и на животните.Това не ми пречи да ходя с един 8мм Blow и автоматичен нож в джоба."Ако не се съпротивляваш на злото-значи му помагаш"-това е също мой принцип.


Nikolay

Аз също ходя с тояга, освен това винаги имам нож в мен. Ако видя "опасно" животно се отдалечавам бавно и гледам да не му се пречкам.

Ако си мисля, че наоколо има животни, с които не бих искал да се срещна, обикновено вадя GSM-а и пускам някоя песен - повечето животни имат добър слух и биха ме чули отдалеч. Имайте предвид обаче, че тоя съвет не е подходящ ако правите дълги походи, защото се хаби батерията.

P.S. Hobo, вярно ли има рисове в Странджа? Аз знам, че рисовете се водят изчезнали в България.


slu4ajna

Николай: Аз музика на GSM а нямам, ама ако знаеш как пеяяяя!! Това лято като се загубих в гората всички песни на ЛЮБЕ изпях и пак ги почнах:) А като останах без глас си извадих канчето и само тихо пеех, докато си тактувах с една пръчка по него. Малко ми беше неудобно, че развалям прекрасната тишина, но вярвах, че горските животинки също колкото мен искат да се срещаме, а на дърветата не им пука.

mechkolis

   

Ето 1 истински случай с мечките шега не бива линк- http://www.nalov.com/index.php?category … icleid=202


Ама той си го е търсил... Тръгнал на лов. Ами тя мечката си разбира - или тя или той, за това е нападнала.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 11.03.2011 10:44:21

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

kalata

   

Ето 1 истински случай с мечките шега не бива линк- http://www.nalov.com/index.php?category … icleid=202

    Ама той си го е търсил... Тръгнал на лов. Ами тя мечката си разбира - или тя или той, за това е нападнала.

Ей ги хубавците http://fishki.net/comment.php?id=64340


Black Wolf

Аз пък се вбесявам от това.
Ако беше моя воля, щях да разрешавам отстрелване на ловджии, убили вълк. Даже и премии щях да давам. [:mrgreen:]

   

Ей ги хубавците


Тия са в Русия. Мечката вероятно е от цирка (май имаше такъв случай, или беше някакъв руски филм?) и иска храна. [:mrgreen:]


vanjo

@kalata Това от фишки нет показва 3 неща:
Първо - оръжието не е огнестрелно, а пневматично
Второ - не са сметнали правилно дозата за мечката на снимките ясно си личи упойващата стреличка (това червеното дето стърчи от задника на мечока smile.
Трето - Дори руските биолози могат да се изложат като кифладжии.


Hobo

   

P.S. Hobo, вярно ли има рисове в Странджа? Аз знам, че рисовете се водят изчезнали в България.

Според слуховете членът на ЦК на БКП и запален ловец Пенчо Кубадински е внесъл рисове в България и са ги пуснали в Странджа и Стара Планина. В Странджа хората казват, че са виждали. В Стара Планина са виждани няколко пъти последните години в участъка Връшка чука - Ком. Там е много диво място.


Hobo

Black Wolf, засега е обратното. Вълците са разрешени целогодишно за отстрел. Дават и премии за тях. [:)]

Мен ми направи впечатление, че тази година вълците тръгнаха на глутници много рано. Още в началото на есента. Бяха отстреляни две глутници в началото на Октомври. Интересно дали вълчата храната е намаляла или какво?


windwarrior

   

Вълците са разрешени целогодишно за отстрел.

Вълците не бяха ли разрешени за отстрел само при организирани хайки за ограничаване на популацията и то след разрешение от горското ?!?!?


Hobo

Както виждаш, от случката, може по всяко време. Доколкото знам бележка от ловното се взема в извън ловно време да няма анархия и спекула. Може би някой ловец ще ни разкаже по-подробно как е.


Black Wolf

Рисовете се появиха отново на територята на България в ЗАПАДНИТЕ части. След почти 70-годишно отсъствие от българските гори, миналата година камери, поставени за заснемане на язовци, заснеха рисове в Осогово. Има сведения за срещи и в Странджа през последните няколко години.
Така де, какво от това? И рисът ли е опасен? [:P]

Във всеки случай ходенето по улиците е много по-опасно от ходенето в гората. Преди няколко години един с Land Cruiser за сантиметри не ме отнесе на пешеходна пътека на зелено... [:twisted:]


Стоян Стоянов

Извинявам се, че рядко успявам да се включа тия дни както в Говорилнята, така и във форума, но сина ми се разболя, та сега съм болнични вкъщи и го гледам! [;)]

За животните в гората мога да обобщя следното:

На първо място са хората. Особено опасен е мъжкия за женския пол (без шеги [;)] ). Не ща да ги виждам, каквито и да са. Ако ми трябват - знам как да ги намеря!

Второ - кучетата. Говоря за домашните или подивелите, не за хищниците от сем. Кучета. Тия са забравили вродения си страх от хората и ако са повече от едно, могат да ви създадат сериозни проблеми. Едно от друго се нахъсват повече и повече, когато ви нападат. Тия, които не се подчиняват на командите на собствениците си (все по-често срещани), както и такива, които не могат да бъдат удържани от същите (също по-често срещани), също са заплаха. Отделно съм имал случай, в който собственика, заедно с друг идиот, правеше много вяли (да не кажа никакви) опити да спре нападналото ме негово куче, само за да се позабавлява как "гордостта" му проявява агресия и умее да напада. Ако исках да си създада допълнителни неприятности, можех да му направя удоволствието да се "позабавлява" като гледа как се гърчи куче с начупен нос и синуси, ама айде...

От тук нататък опасностите, свързани с диви животни е трудно да бъдат класифицирани в точен ред. Като цяло, мога да кажа, че понякога животинките в краката ни са по-опасни от големите на пътеката. Говоря за кърлежи, оси, стършели, змии. Анафилактичният шок, както и разнасяните кръвни болести са все по-чести.

За големите животни, които най-често будят страх у самотният турист - тревопасните са доста по-опасни от хищниците, ако става въпрос за нашите гори. Примерно дива свиня с малки, някой разгонен глиган, разгонен елен (някъде по това време на годината се случва) са доста по-сериозна заплаха.

А за ранените силни животни сещате ли се? Без значение от лов или бракониерство, един успял да се измъкне ранен глиган, мечка (не се стреля по тях, ама има и бракониери) или друго подобно животно, което се е свило да мре точно в храста, покрай който сте решили да минете ще си е доста кофти преживяване ( да се надяваме, че ще е ПРЕживяване).

Бесните животни са също доста опасни, защото също си губят страха, а дори напротив - търсят си "конфронтация".

Сега за хищниците: чакалите винаги са ми били толкова смешни на вид, че ми е чудно как ще се решат да нападнат човек, дори да са 20 на брой. Тоя човек трябва да е легнал да мре на земята. Наистина ще е незабравимо преживяване, ако няколко от тях решат да ме нападат, докато съм с дебелата гега. [:)]

Вълците са плашливи. На глутница са опасни, ама наистина според мен трябва да е много сериозна зима със сериозен глад, че да се решат да нападнат човек.

Мечката е може би животното, с което най-много се плашат новаците в скитането из горите. Дори и поговорка има "Който го е страх от мечки - да не ходи в гората!" Аз не бих казал така. Всеки, който се бои от мечки може да ходи в гората, по простата причина, че мечките ги е страх повече! [:)] За стръвниците - някой човек да е нападнат в близкото минало? Най-много го отнасят винаги ловците, защото се промъкват и дебнат из горите, което поставя мечките в безизходна ситуация на близост. Вдигайте шум или си закачете звънче на глезена и нямате проблем. Напоследък храната в горите намаля, а сезоните се разбъркаха, така че имаше случаи в които са се събирали по 2-3 мечки, които са тероризирали села и овчари. Чел го бях някъде, ама май е по-скоро изключение.

Иначе за мечките веднага се сещам нещо, което беше описал Г.А. Федосеев в книгата си "Тропою испьтаний". Та там автора и водачът му на едно място се опитват да примамят един дребен елен, но на негово място се появява едър мечок. Авторът е без пушка, а водачът му е с патрон за дребен дивеч в цевта. Мечокът се приближава на метри от тях, така че опасността е голяма. Водачът обаче използва една хитрост - взима в ръка още един патрон от джоба си, и го хвърля пред мечока. Той е настроен за ловуване, затова с бързо движение захлупва патрона с лапата си и внимателно навира нос под нея. В същият момента изревава от уплаха и чак отскача в стани и пада по гръб, след което бързо става и със спринт изчезва в храстите. Мисля това е показателно за всичко. Иначе това не е единствената подобна история, разказана от Федосеев. Десетки са. Дори има и случаи, в които уплашената майка с мечета ги е зарязвала и се е спасявала, като види хората.

Та мерките според мен са следните - вдигайте шум, ако не искате да изненадате силно животно. Внимавайте с дребните в тревата. За кучетата - хубава здрава сопа, особено със заострен край, би ги държала на разстояние. Освен това си имам и газов пистолет с пиперливи патрони. Ножът или брадвата е крайната мярка. Ако пък нямате нищо - търсете дърво, което да е достатъчно високо и да издържи тежестта ви. [:)]


ops

В Странджа рисове има само в пограничния район западно от Малко Търново, а диви котки има почти навсякаде от Велека надолу.


Nikolay

Стоян е прав за кучетата. досега в гората само помияри са ми налитали. Обикновено става в покрайнините на някое село. Освен това конете и кравите, които пасат на свобода в някои наши планини също могат да ви докарат ядове. Мен ме е гонил кон и не е много приятно [:)]

Хубаво е че рисовете са се върнали - аз съм им фен на тия животни и новината ме зарадва.


GEGATA

Вчера докато се разхождах из Припят в S.T.A.L.K.E.R. се сетих за мисията в Чернобил на Call Of Duty 4 MW. Там имаше едни много брутални песове дето ти се нахвърлят и те разкъсват и имаш 1-2 сек за реакция, а именно - трошене на вратове. Вижте - . Тва е 5та част, но песовете се убиват по същия начин. Може да мязат на фантасмагории, пък защо да не стане [:?] [:)] ?


Стоян Стоянов

GEGATA, напиши още веднъж нещо подобно в този форум, и един месец след това няма да можеш да напишеш каквото и да е! Не се заяждам, ама това не е тийнейджърски езикочесалник!


Hobo

Хе хе, че той GEGATA още в блога се ебаваше яко. Ти сега ли го усети? Обаче не знам защо го прави. Аз поне не реагирах, защото реших, че човека има нужда от изява. Какво лошо? И от хумор има нужда.


Стоян Стоянов

Понякога просто не съм на кеф! [:roll:]


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#4 11.03.2011 10:47:39

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

anjsan

Ето една руска книга за справяне с кучета :
http://dox.bg/files/dw?a=ce970cd2f4


honat

По-добре е човек да не се опитва да чупи врат на куче, лесно може да се изгуби някой пръст така [:D] Анатомията на представителите на семейство кучета е свързана с много яки вратове, това е заради начина им на живот. Ако все пак се стигне до там човек да се защитава с голи ръце, има още един проблем при овчарските кучета, в някои региони им поставят на вратовете широки кожени нашийници с метални шипове, като защитна мярка срещу вълци. Нашийниците също могат да наранят ръцете на защитаващ се човек. Въобще няма някакъв метод на действие в такава ситуация, всичко е според конкретния случай. Чел съм някъде, че ако човек си пъхне двата палеца от двете страни в устата на хищник максимално навътре челюстите се заключват и не могат да се затворят. Обаче не бих го пробвал [:D]


Стоян Стоянов

За да счупиш врат на куче, техниката е само част от цялата работа. Трябва ти доста хладнокръвие, а почти сигурно и едно задължително ухапване. Виждал съм такива техники в ръководствата на СПЕЦНАЗ. Знам ги, но ми е много чудно дали мога да ги направя наистина. Затова и толкова се надявам на тях.


Hobo

Когато му се хванат челюстите на кучето и те не могат да се отворят, то изпада в паника и започва да драще с всички крака. Нанася много сериозни рани с нокти.


GEGATA

Ето и най - важното когато се срещнем с пес очи в очи:

Как да избегнем ухапването?

- не гледайте кучето в очите (но следете действията му, както и тези на стопанина);
- не пъдете кучето с ръце и не се опитвайте да го ритате;
не променяйте рязко посоката и темпа на движение;
- не се обръщайте с гръб или настрани към кучето;
- не си помисляйте да се наведете или да легнете;
- не бягайте;
- ако кучето бяга към вас, опитайте се да хвърлите някакъв предмет настрани;
- хвърлете с две ръце чантата си в приближаващото се куче (между другото обемните предмети могат да послужат като щит при самоотбраната);
- ако имате време да свалите връхната си дреха (сако, яке и пр.), хванете я така че голяма част да виси надолу (дръжте здраво и при захапването на кучето в никакъв случай не отпускайте). Много кучета предпочитат “безопасно” да поръфат памучното ви яке, отколкото да ухапят непознат съперник;
- не минавайте в близост до стопанина, ако кучето не е на каишка и с намордник. Не се срамувайте да помолите собственика да върже питомеца си. В случай, че откаже да го направи, минете по друг път.

Ако ухапването не може да се избегне:

Запомнете – не трябва да се страхувате! Болка ще изпитате едва след като всичко завърши. Първоначалните усещания са като от по-силно ръкостискане.

Какво да изложим?
- споменатите по-горе части от облеклото;
- гърба – ако кучето напада в отскок (при това следва да се сгънете в полукълбо и да прикриете главата );
- рамото;
- външната част на бедрата;

Какво да не излагаме?

- китките на ръцете и изобщо ръцете до лакътните стави;
- прасците;
- областта около половите органи;

Оттук следват два варианта на поведение:

1.Пасивно
- отмествайте се в посока на тласъците, без да се нахвърляте на кучето (може да загуби самообладание и да ви отхапе нещо, което впоследствие ще ви бъде необходимо);
- не лягайте и не клякайте;
- стремете се да не паднете;
- не викайте;

2.Активно
- не се опитвайте да ритате кучето;
- не се опитвайте да ударите кучето с ръка (пръчка, чадър, бутилка);
- отново, поддавайте се на тласъците на животното, запазвайки обаче достатъчно дистанция за да не може кучето да ви хване по-удобно;
- опитайте се да хванете кучето за нашийника и да го наведете към земята (може и с коляно). Леко усуквайте нашийника с цел задушаване.

Идеалният вариант: хванете кучето за нашийника (ако има такъв) в момента на захапването или подготовката за нападение, опитайте се да го задържите между колената (все едно че сте яхнали кон), пуснете другата ръка под гърдите на кучето и хващайки лапата му (ако ръката ви минава отляво, хващате дясната лапа, ако ръката ви се спука от дясната страна – лявата лапа), рязко и силно(!!!) дърпайте към себе си – скимтенето ви е гарантирано. Ако сте дръпнали достатъчно силно, кучето най-вероятно е останало доста травмирано и надали ще има желание да продължава боя.

@Стоян, не се притеснявай, ако не си хладнокръвен... и аз съм като теб, но все си мисля, че когато здравето, дори и живота ти е поставен на карта, въобще няма да ти пука дали си убил някакво псе или не.


Стоян Стоянов

Хм... GEGATA, кой ги е писал тия съвети не знам, ама много смирен ми се струва. Това да не ритаме, да не удряме... не особено практично. Силен боксов удар в носа на кучето го спира доста ефективно. Силен ритник с върха на обувката в края на гръдната му кост (почти по средата на тялото отдолу), когато скочи върху теб, също ще го накара да се гърчи. Силен удар със нещо твърдо отгоре по носа - също. Няма как да му се оставяш, и да се надяваш то да си спре само. Трябва да усети болка. Между другото повечето кучета се паникьосват и стават почти неподвижни, когато загубят опора под краката си (ако ги вдигнете), ама не е сигурно! [:)]
Между другото има разлика между необучено и обучено куче. Срещу специално обучено за обезвреждане на хора куче нямаш почти никакъв шанс. Дори да си с нож или нещо такова. Виж обикновенните са доста предвидими. Те винаги гледат точно в мястото, което смятат да захапят, и е лесно да бъдат измамени в устрема им към него.
Абе да не ти се случва най-добре!


honat

Ако ще ти случва такова нещо сред природата, най-добре ножа да ти е под ръка, сигурно увеличава шансовете поне няколко пъти.


Black Wolf

Ей, като дигнеш кучето за задните крака става голем майтап! Аз така съм разтървавал биещи се кучета. [:mrgreen:] Малко етежко, ако песът е по-голям, ама е практически почти безпомощен. [:wink:]
Хапало ме е куче поне 5-6 пъти. Ама винаги аз съм бил виновен - я го настъпя, я нещо друго... Когато човек е с връхна дреха, ухапванията не са проблем. Е, остават доста големи синини (и естествено, боли), защоте тези приятелчета имат здрава захапка, дори по-дребните, но кучето много рядко може да разкъса примерно няколко ръкава (палто, сако, риза) и да нарани тялото.
Когато човек е леко облечен е по-опасно, ама тогава следва да се пази... Въобще кучетата са доста безопасни гадинки ако не се страхува човек. Ако се страхува, и котката е опасна. [:mrgreen:]


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#5 11.03.2011 10:51:03

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

Hobo

Леле, Стояне, това твоето много Балканско, бе! Не само Балканско, ами грубо, брутално, батално. Трий поста докато не те е видял някой. С тази инструкция веднага попадаш под ударите на ЗЗЖ (Закон за Защита на Животните) чл.7:

Чл. 7. (1) Забранява се проявата на жестокост към животните.
...
(2) За жестокост се смятат:
...
22. извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да е начин, пряко или косвено, на насилие към животни;
...

То затова оня от инструкциите, дето ги е преписал GEGATA, само е пропуснал да препоръча да го ръкостискаме, прегръщаме и целуваме кучето, което ни е нападнало!

@GEGATA

Не е лошо да окажеш автора на статията, или поне източника от който си copy/paste-вал. Така си е плагиатство. Не е добро дело. [:)]
Публикувано преди 1 година #
#

Стоян Стоянов

Hobo, грубо, брутално и батално може да се получи, ако не правиш нищо на кучето, и го оставиш да направи крайниците ти на кайма. [:)] Не пропагандирам към търсене и малтретиране на животни, а показвам начини за справяне с тях в краен случай! [:)] Между другото колко случая вече имаше на убити от кучета хора и деца! Аз също обичам природата и животните, ама аз съм си по-ценен! [:)]


Hobo

Убитите хора от кучета е друга работа. Няма какво да го мислиш. Оказа се, че кучето убиец, което умъртви дете дори не го кастрираха и още си ходи на свобода. Не го били идентифицирали ли, нямало кой ли...нещо подобно.

Обаче пробвай да убиеш куче да видиш колко неприятности те чакат. По закон и затвор 1 година те чака.

Но няма как трябва да променим балканския си нрав и да не срамим Европа! Че да не ни изгони пак на Балканите!


GEGATA

@Hobo, не мога да те разбера. Описаните от Стоян техники били "балкански", а тези които съм копирал от форум за бойни изкуства са за "ръкостискане" с кучето...


slu4ajna

Мисля, че Стоян е прав, много голямо значение има дали става дума за помияр, или добре гледано домашно куче, или пък такова специално обучено да напада и обезврежда хора.
Струва ми се, че това което е написал Гегата се отнася за силно и охранено домашно куче. Аз самата съм ставала свидетел на следното: Над салона в който работех имаше нещо като огомна тераса и там една от местните богатшки гледаше два огромни ротвайлера. Гадините редовно лаеха стръвно по минаващи хора и особено по минаващи кучета. Веднъж долу минаваше човек с английски дог и отгоре единият ротвайлер се разлая бясно. И докато се надвесваше да лае все че се подхлъзна и падна долу. Значи, става дума за куче, което според мен тежи поне 80кг и падна от нивото на втори етаж. Беше разкървен и се удари лошо според мен. Но въпреки това се метна върху дога и зверски го разкъса. Беше някакъв ужас. Според мен от удара той освирепя допълнително. Другото куче изобщо не беше малко, но беше буквално разкъсано. Казаха че после е умряло. Тогава видях, че гледачът на ротвайлера го спря като го заливаше с кофи студена вода. Мръсното животно имало разбита челюст и счупен крак, обаче не му мигна окото и разкъса едно по-голямо от него куче като парцалена играчка. Така че понякога може би наистина е добре да не се ядосва допълнително кучето:(


honat

Да някои хора си превръщат кучетата в зверове и после дори те самите не успяват да ги контролират. Според мен отглеждането на някои породи кучета трябва да подлежи на контрол.


Hobo

   

@Hobo, не мога да те разбера

GEGATA, ти си пекън. Напъни си кухината. Всичко ти е ясно. Не се прави!


GEGATA

Не, сериозно не те разбирам...
Искам да те попитам едно нещо. Ако си срещо куче (без нож), какво би направил ?
Ритници, юмруци, хватки (междодругото на айкидото сенсея ни показваше някой друга хватка или болезнена точка, която действа на почти всяко четириного) ?


tirex

Статистиката за нападения на мечки става доста актуална в печата явно вече заплахата е доста реална и ако прочетете вниманателно 1 статия ще разберете че пиратките не вършат много работа .Не пущам тези статии за да създавам фобии сред участниците във форума а всеки сам да прецени реалната обстановка.линк - http://www.monitor.bg/article?id=204444 и още 1 за тези които обичат да ходят на Витоша- http://www.novinar.net/news/mechki-plas … 2Ozk=.html а сега искам да завърша с една весела статия за вноса на вълци от Швейцария - http://www.afera.bg/index.php?option=co … &Itemid=26 Пожелавам на всички приятен уйкенд.


Стоян Стоянов

Така казано "Статистика за нападенията на мечки" звучи доста страшно. Истината е, че е за нападения на мечки над ЖИВОТНИ! Нито едно нападение над човек не видях в тия материали. Ако такова силно животно реши да нападне човек, нищо не може да го спре. А не се е решило. Гърмели ги с пиратки, гонили ги. Ако не ги беше страх от хората, дали щяха да успеят? [:)]


Hobo

Миналата година, въпреки цензурата, в пресата се проплъзнаха няколко статии за нападнати секачи и дори гъбари. Нападнати от мечки стръвници. Нещата около Смолян са много сериозни. Засега се укрива, доколкото може, ситуацията от една група хора. Предполага се, че добър бизнес направиха с тази програма за мечките. В резултат, обаче, на една територия достатъчна за нормален живот само на няколко мечки, вече има над 200. Храната не им стига и масово започват да ловуват домашни животни, а вече налитат и на хора. Колкото и да го крият това ще лъсне скоро!

От глад мечките започват да идват в райони където традиционно не са били. Например северна Витоша. Това е откъм София. Шумно, мръсно и постоянно щъка народ. Това винаги е плашело мечките и тях ги имаше само в южна Витоша. Сега от глад са дошли и тук. Скоро време ще има инциденти.

Лошото е, че пръв ще пострада някой "природолюбител" докато се глези опитвайки се да погали излязло на пътеката малко мече. Не се смейте, защото съм виждал такова идиотче да посяга да погали една 50 сантиметрова усойница по, цитирам "красавичката ми, чакай да те гална по хубавата главичка".

Звучи смешно, но може би във форумите за оцеляване и бушкрафт трябва по-често да се говори за дивите животни и реалните последици от срещите с тях. Поне от това, което съм виждал на Витоша, щото там много и всякакъв народ щъка, имам чувство, че за повечето младежи дивите животни са идентични с героите от мултфилмите и от тях се очаква да имат разум и интелект поне като на средно интелигентен човек и съответно реакциите им да са човешки.


honat

Казвам ви названието стръвница се отнася за мечка, която е нападнала домашно животно, не човек. Такова нападение дето мечка да е изяла човек няма сигурно от 100 години. А журналистите не винаги са обективни. Точно в района на Триград поставят радио нашийници на мечки и хората, които се занимават с това знаят дори къде са заспали за през зимата.


Стоян Стоянов

Hobo, нали се сещаш, че вече не е времето на Тато, когато се криеше това и онова от пресата. Не казвам, че сега не се крият разни неща, но те поне са доста по-сериозни от нападение на мечка! Няма как да не се спомене подобно нещо. Вестниците къде по-невзрачни простотии пишат. Нали знаеш, че тия въпросните нападнати си имат роднини и родители най-малко. Не мисля, че може да се скрие нещо такова. Дори природозащитниците да имат сметка да се крие, те едва ли имат сериозните финансови средства, за да купят мълчанието на пресата и телевизиите. Мое мнение е това.

Колкото до идиотите, дето хабер си нямат за опасностите край пътеката - това е друг проблем, и инциденти наистина ще има! [:)] Между другото наистина миналата година май имаше две нападения на мечка над човек, за едното съм сигурен че беше над ловец, за другото - не се сещам. Ама то това според мен е самозащита при изненада.


tirex

Ето 1 интересно интервю с Райчо Гънчев виден български познавач на природата писател пътешественик и основател на прабългаската школа за оцеляване Багатур интесно ми е че никой не го е споменавал във форума.Явно не го дават по Дискавъри жалко познаваме всички чужди експрти а не познаваме нашите.- http://www.go-starazagora.org/index.php … &Itemid=35


Стоян Стоянов

Интересно интервю! Явно наистина мечките са станали доста, затова зачестяват тия инциденти.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#6 11.03.2011 10:58:50

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

Hobo

honat, леж на тая кълка. Това е пропаганда.

Не е лошо всеки да прочете това интервю с Райчо Гънчев:
Мечките в България са изгубили страха от човека

Да благодарим на tirex, че ни го показа!


honat

Ами да си купим по едно РПГ и при всеки подозрителен шум от храсталаците да го използваме без колебание, за да сме сигурни, че няма как някое диво животно да ни навреди [:-)] Сериозно природата си е екосистема и си върви в комплект с всички свои елементи, ако извадиш един от тях защото те е страх или не го харесваш, страда цялата природа. Няма да изброявам за разпространението на кои растения е полезна мечката, няма и да разяснявам ролята и в природата, защото съм сигурен, че си иматае понятие. Като съм отсядал при хора от планината, не съм забелязал да са много наплашени, обикновено като стане дума за мечки го обръщат на майтап. Е всеки знае по някоя страшна история, с която да постресне доверчивите туристи или журналисти. Мен винаги ме било страх повече от гръмотевични бури, отколкото от диви животни примерно, ама всеки знае себе си. [:D]


Hobo

   

...Сериозно природата си е екосистема...

Точно за това говорим. Пренаселването също е вредно. Хубавото е, че нищо в прородата насила не става. Като станат още малко повече мечките или сами ще загиват от глад, или хората тайно ще ги понамалят. Рано или късно екосистемата ще се самооравновеси!

Всякакви напъни за управлвние на Природата са предварително обречени на неуспех. Тези от програмите за мечките го знаят много добре, но няма да пропуснат да поизточат някой и друг лев (а се говори, че не са малко) от джобовете на доверчивите данъкоплатци. С нищо не се различават и организациите за защита на бездомните кучета. Мръвка има там. Не, че им пука за животните.

Иначе тези приказки за GPS-и, сладките мецани и сладурчета меченца са пропаганда. Колко мечки са с GPS? Какво и пречи на мечка с GPS да стане стръвница? И какво ако те срещне такава? Какво ще направят хората, които следят GPS-a, за да те спасят? И като стане мечка с GPS стръвница какво? Да не би да отива сама в еко-организацията да си издаде GPS-a и да се самоинжектира със смъртоносна инжекция? Ами ако те срещне мечка стръвница без GPS?

В цялата работа най-много ме дразни, че прекалено много станаха разните дружества за защита на мечките, кучетата, котките, комарите, хлебарките и каквото ти дойде на ума. То не бяха закони за защита на животните, то не бяха природо защитни организации. И всичко за сметка на човека. Докарахме се до там, че скоро време ще правим тайни организации за защита на човека!!! Защо? Започвам да си мисля, че за някои хора Българите не сме хора!


Black Wolf

Известен ни е Райчо Гънчев, известна ни е и "прабългарската" школа Багатур. [8)]
Защо е прабългарска не е много ясно (със същия успех човек може да си я нарече прамарсианска или каквото му хрумне пра-нещо си [:mrgreen:] ), но както и да е... [8)]

Обаче да се върнем на интервюто. Виждам няколко много странни твнърдения на г-н Гънчев.
Примерно:

   

Мечките се увеличават лавинообразно. Няма квалифицирани кадри, специалисти, които на терен да провеждат правилна политика спрямо този вид, това е истината.


Ами това не е истината.

   

Тази екологическа култура на нашите баби и дядовци е била такава, че те са запазили мечки, вълци, орли, лешояди, а културните нации са ги ликвидирали.


Това вече е смешно! Българите са определно екофобен народ (това значи необичащ природата). Тези животни са били изтребени именно по време на нашите баби и дядовци. Всички тези животни в България са застрашени; самото споменаване на хищните птици, състоянието на които в България е лошо, според мен говори или зе некомпетентност, или за съзнателно извъртане на нащата. Едва ли г-н Гънчев е некомпетентен, значи остава второто...
Броят на мечките не е 1200, а ок. 800 и НАМАЛЯВА, а не се увеличава, защото има постоянно бракониерство.

Според мен г-н Гънчев много държи да е единствения експерт по мечките в България - поне в писанията си постоянно повтаря това нещо. Но не е единствен. [:wink:]

Мисля, че г-н Гънчев лобира за разрешаване лова на мечката. Явно има далавера в тази работа...

За мечката в България.


windwarrior

Моя позната едно лято работи в Щатите, в хотел в Скалистите планини. Рехнджърите в парка (по-нашему - горските)и туристите задължително си носели bear deterrent spray:
506024.jpg

Доколкото разбрах тези спрейове са на основата на капсицина, но всички там се кълнели в тяхната ефективност.


Shady

По National Geographic даваха методи за използването на този спрей. Това което ми е останало в ума е че трябва да се впръска към носа на мечката когато тя е на не повече или по малко от 1, 1.50м от теб... Трябва много да си уверен че ще можеш да го направиш,че ако изпусниш момента и.... И в предаването много го хвалеха !


Black Wolf

Мой приятел живя 4 мес. в Скалистите планини, на 30 км. от най-близкия "град" (с ок. 80 жители) и на 50-ина до един по-истински град (с 200 жители [:mrgreen:] ). През това време ок 2 мес. е бил абсолютно сам в една log cabin, много подобна на тази
Log_Cabin_Muir_Woods_Mt_Tamalpais_&_Muir_Wood_Ry_California_26.jpg
и е виждал всеки ден черни мечки и през ден гризлита... Пък не е имало нужда от спрейове... [:P]


kalata

Преди време по вестниците пишеше ( дори май и "по телевизора" го бяха давали ) че една баба, се опитала да си варди животинките от вълк, при което вълкът я нападнал, а тя успяла да го удуши... явно си е и голяма доза късмет изходът от среща с диво животно.

Бтв някой пробвал ли е спрейовете които продават по оръжейните магазини? Действат ли в действителност?


windwarrior

@Black Wolf - Аз също не ходя с лека картечница в гората [:)] Подсъзнателно се страхувам от среща с мечка, но осъзнавам че шанса за това е доста по-нисък отколкото да катастрофирам с колата например.

Но щом има хора които се страхуват от дивите животни до такава степен че това им разваля удоволствието от излета, и ако една флаконче на кръста ще им позволи да се наслаждават на природата без да им спира сърцето при всяко пропукване на клонче.. защо не.

А за параноиците си има и допълнителни мерки - преносима електрическа ограда против диви животни [:mrgreen:]


Hobo

   

Това вече е смешно! Българите са определно екофобен народ (това значи необичащ природата). Тези животни са били изтребени именно по време на нашите баби и дядовци.

Хубаво, обаче защо тогава у нас има мечки и вълци, а в "културните" държави няма?

Фактите говорят. Няма как да се отрекат някои неща. Например, че Българите пеят за гората като за жив ЛЮБИМ човек. Имаме празници, приказки, поговорки, песни свързани с Природата.

Факт е, че у нас има животни, които отдавна са унищожени до последния екземпляр в така наречените развити и културни държави. Остава само някой да издекламира, че сме били по-некадърни от онези, културните, затова само не сме успели да ги изтребим животните до последна лапа. [:mrgreen:]

На моите години си и няма как да не знаеш, че животните ги имаше и преди да дойдат пари-източващите животно и природо "подпомагащи" програми от същите тези културни държави.

Още преди и да съм чул за онези, аз съм видял от дядо ми. Специално ме е водил в гората да ми покаже как се секат дървета. Защо точно болното и защо не всички наред. За да има завинаги, казваше той. И не убиваше повече от един заек. Защото повече не ни трябва да се наядем, казваше! Пък тези неща едва ли ги е научил от Интернет. Най-вероятно от своя дядо, а той пък от своя дядо.

Ловците от селото ходеха зимно време да зареждат хранилки за дивите животни. "Не може само да се взема, трябва и да се дава" - казваха. Селяните специално ходеха през зимата да чупят леда по реката. Казваха, ако искаш риба, не може само да я ловиш. Трябва и да и помогнеш да живее. Никой не ги караше насила.

Та къде е екофобията?

В едно нещо категорично не съм съгласен с този Райчо Гънчев. С употребеното от него понятие "прабългари". Няма пра. Има БЪЛГАРИ. Както няма пракитайци, а само китайци. Вина нямаме, че сме древна нация!


Black Wolf

Драги Хобо, екофобията е в моножество случки, изказвания, начини на мислене които съм видял, чул и забелязал у хората около мен. В различни места из България.
На мен също ми се ще де е различно, но не е. На 90 % от българите въобще не им пука за природата. И друг път съм го казвал - щом има животно, за тях това значи да се утрепе. Щом има върво - да се отсече.

Бил съм свидетел на прекалено много случаи и съм наблюдавал какво вършат хората, за да сметам, че не е вярно. Българпите са народ с почти нулева екологична култура и почти нулево природозащитно съзнание. Аз затова им викам на мои "зелени" приятели, че първо трябва да се преборят за умовете и сърцата на хората, за да ги убедят в своята кауза, пък после да се опитват да участват в политиката. Затова ПП Зелените няма успех - българите се смеят на всеки, който говори за защита на природата и го смятат за чалнат. Поне основната маса българи.

Виж какво става около нас - съсипва се природата, унищожават се горите и планините и само шепа хора (предимно млади) протестират по някакъв начин. На местните селяни (където стават тези неща, а стават навсякъде) не им трябва гора - на тях им трябва на нейно място ски-курорт, защото си мечтаят, че така ще има далавера за тях. Не схващат, че далаверата ще бъде идинствено за мутрата, която строи курорта... [:?]

Ловците оставят хранилки, за да има какво да ловуват после, не защото са загрижени за животните.

ТНо това не е от вчера. След Освобождението за 20 год. българските гори са били изсечени - добре, че Фердинанд и Борис са имали малко акъл, та са създали съвременно лесовъдство и залесяване. Сега обаче сме на път отново да загубим горите. Сече се яко, сече се бясно, сече се безконтролно!
Но това е така,у защото на народа масово не му пука. Съжалявам, но не виждам никаква "любов към природата" и смятам, че е такща, именно защото нямам тредиции в културата за това.

Ама както и да е - да не се отклоняваме от темата. [:mrgreen:]


Hobo

Съжелявам, ще бъда груб! Няма да е лошо преди да се занимаеш с индианците да понаучиш това, онова за Българите!

Няма как да ти го кажа по друг начин. Защото ми говориш едни, като аз да не съм Българин, да не съм от този народ и да съм пуснат с парашут и да си нямам хабер от България!

Няма да е лошо така наречените "неправителствени" организации да престанат да Българохулстват. Знаеш за какво говоря! Тук е у нас. Ние знаем какви сме. Няма нужда да ни учите!


Black Wolf

Ами и аз мога да бъда груб, но не искам. [:mrgreen:] Мисля че знам достатъчно за българите и съм се нагледал предостатъчно на простотии...

Знаеш ли, Хобо, много хора казват, че много добре знаят какво е положението. И какво? Правят ли нещо, променят ли нещо? Не!

Ама ако им кажеш някои ИСТИНИ в очите се сърдят. Защото аз твърдя, че това което казвам, е истина. Истина която съм видял с очите си, истина, резултатите от която виждам всеки път когато изляза в гората и планината.

Когато през 1993 г. (мисля, че беше тогава) заведох един мой приятел от Белгия на Витоша, той направо се разплака, че има такива места, по които може да се ходи, да се лагерува, да се пали огън (и в Ардените има хубави места, ама се ходи само по пътеките и е забранено да отчупиш клонче, камо ли да палиш огън). Искаше да го снимам с камера как пие от реката, защото нямало да му повярват, че има рекички и потоци, от които може да се пие направо.

Сега ПО СЪЩИТЕ ТЕЗИ МЕСТА има например 4 изоставени фургона с купища парцали, скъсани дюшеци, боклуци и какво ли не до тях (останаха от някакви секачи) и на целия пейзаж му се такова майката! Просеки и и изровени места, откъдето е минавал трактора има навсякъде. Въргалят се парчета отрязани дървета. Тъй като уродите са минавали с камиони, каруци и какво ли не, така са разровили пътеките, че от пороите е ставало мазало! Вече едва се върви по пътеки, които допреди 4-5 год бяха приятни (макар и стръмни) горски пътеки, а сега са изровени урви, с отнесена от пороите почва, с коловози по 50-60 см. из тях. Едно заблатено място, което беше в страни от пътя, поради минаване с тежки машини и изравяне на цялото околно пространство сега е заляло пътя, по който години наред съм минавал и сега десетки метри е кал до колене ПОСТОЯННО, даже в сухо време. Секли клони и подлагали по пътя под колите, въргалят се дарвеета навсякъде.
Да не говорим каква тягостна гледка е изпосечане, оредяла гора, която преди години си беше девствена...
И това е сигурно една стотна от безобразията, станали само на едно място, което е природен парк. Плаче ми се като гледам местностите, които преди 10 год. бяха почти непипвани, а преди 20 (откакто ходя редовно там) рядко минаваше човек!

Такива неща съм виждал и на други места, мои приятели, които ходят много повече от мен и обикалят планините из цяла България, ми разказват за много други подобни безобразия.

И ти какво, ще ми твърдиш, че българите обичат природата и милеят за нея?!?... Айде моля ти се!
Много обичаме да викаме "Булгар, булгар!" и да се драпаме по влакнестите гърди, ама все пак да гледаме по-реално!


honat

Hobo да не те хапала мечка, като малък или екоактивист [:D] За кучетата си много прав много пари се изляха за да се реши проблема и така си и остана, сигурно за да продължават да текът. За нашийниците слагат ги на мечки, които се приближават до населени места, най-често такива дето правят поразии с кошери. Ветеринар ги упоява (даже имало доста опитни в това ветеринари), правят някакви изследвания, слагат нашийника и после ги транспортират в отдалечени райони и после следят дали си остават там. То преди Триград някъде по пътя имаше и музей на мечката и се организираха и сафарита с наблюдение на диви мечки предполагам че ги откриват по нашийниците, така че там мечките спомагат за развитието на екотуризъм. А ако ме срещне мечка и ме изяде, поне ще стана известен за малко [:D] Забравих да кажа по темата, че ако оставяте храна и хранителни отпадъци около вас, когато си почивате или лагерувате, многократно си увеличавате шанса за среща с диви животни. Така че трябва да се внимава с храната, това е добра предпазна мярка, въпреки че не е такова техническо достижение, като електрическата ограда, с тая ограда май трябва да се внимава, като се ходи по малка нужда [:D]


Black Wolf

Та за дивите животни. Сигурен съм, че след случая с убития селянин ще се развихри нова истерия срещу мечките, животните по принцип и природата като цяло. Прочетете изказванията на местните кметове и съответния областен управител - искат в гората да е "безопасно", за да могат необезпокоявани да берат гъби, малини, пасат добитък, да секат на воля (това не го казват, но се подразбира), т.е. да съсипват природата, както българите чудесно умеят...


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#7 11.03.2011 11:03:41

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

Стоян Стоянов

Какъв е тоя случай?!


Kent

Виждал съм мечка от 3-4 метра в Централен Балкан над х.Левски преди малко повече от 10 години. Толкова се учудих тогава, че си изпуснах уокмена в снега, пък тя като чу толкова се изплаши че избяга на джунгурбаши в едно дере. Хем беше зимата. Идея нямам тая що е нападнала човека. Преди май са ги подхранвали, а сега йок. Ми чи то и аз като прегладнея, озверявам.
Номера с мечките, май ще излезе като с безстопанствените кучета егати....грижи , ено друго, свирки на европа, обезпаразитяване, клипси там дори, джипиеси и после крадват мангите за храна /ся е криза бате кви мечки/ и други грижи и жувотните гладни си потърсят правата, то биш манджата - вой до Бога от "грижовниците". А журналягите размазват акото по вестниците както винаги.


windwarrior

За кой случай говорим ?


Black Wolf

За случая отпреди няколко дни край с. Кутела.
Имам някакви съмнения, че или мечката е била ранена, т.е. инцидент при бракониерство, или човека и бил толкова натряскан, че се е държал неадекватно. Като знам как юнашки се пие по селата (масово и от сутринта), не се учудвам... [:wink:]


parev

Виц:)

-Какво да правя,ако мечка тръгне да ме напада?

-Лягаш и почваш да се мажеш с лайна!

-Ами ако няма лайна?

-Ще има,ще има,повярвай ми!


BORIME4KA

Според мене срещу мечка най- добрата защита е Desert Eagle .50/.45 или Колт Магнум [:)] Един мой приятел ми каза, че прочел някъде- ако наблизо има мечки, слагаш количество тротил със взривна сила на граната вкопано в земята до палатката , но не опасно близо, и привечер го взривяваш. Ударната вълна силно плашела едрите [:)] А за кучетата според мен една брадвичка е по добре от нож. Или в oragie.net има къси копия, и те стават. Това с пиратките не е бошлаф , преди 2 години при река Руховска така прогоних един дребен мечок който нямаше много добри намерения. Майната им на законите ако живота ми зависи от това ще обезглавя помияра или ше свирна на мечката един куршум без да ми трепне ръката [:)]


Meze

Някой да има коментар по случая с двете жени дето едната остана без скалп?


tirex

Meze коментарите са излишни ето фактите- http://vbox7.com/play:7be49c8f - http://www.focus-news.net/?id=h3073


Kent

Един нашенски канадец, в един друг форум твърди, че звънче на раницата в много случаи се оказва ефикасна защита. По тоя повод бях чел, че някой майтапейки се открил че зачастили са купчините с ла.на от гризли в средата на които се мъдрели звънчета. Ние нямаме проблеми - децата обикновено ревът като бесни койоти, особено като са гладни, а каката се опитва на почивките да свири нещо ново я на флейтата я на хармониката си и сяка живинка се разбягва панически на километри напред, та.... срещаме /виждаме/ жувотни само като сме двамата с Жената. Последния път срещнахме една пепелянка до Калето в Странджа, ма тай май беше глуха като пън [:-)]


cat

   

преди време (има няма 12-13 год.) ми се случи да спасявам един приятел, който беше пребил двама ловджии в гората, че трябваше с други приятели скоростно да ходим да го отърваваме от останалите... За щастие се размина без фатални последици за никого.

Ми да ти кажа ако някой дойде да ни бие докато сме на лов най малкото ще замяза на гивгир Вълчо .


Криси

Има един съвсем сигурен начин да се предпазиш от мечка стръвница, като същевременно си ходиш в гората.
Трябва да си в голяма и бааааавна група. Не е нужно да тичаш по-бързо от мечката, само по-бързо от най-бавния.


anjsan

88 грешиш! Това ,че всички мечки ядат месо не означава , че са стръвници . Понятието си е съвсем точно и означава мечка , която редовно напада домашни животни и хора извън нормалното й поведение . Най-често това са стари,болни животни или ранени мечки от ловджиите , които не могат да си намерят храна в природата . Разбира се има и млади,здрави мечки които могат да направят бели при определени ситуации .

Някой преди писа , че се предавало по наследство без да посочи доказателство. Престанете да пишете подобни глупости , а прочетете някоя книга за живота на мечките и ще разберете , че постъпват съвсем нормално . Това , че не се харесва на хората е съвсем отделен въпрос и също си има своето логично обяснение . Сега да не вземе да се засегне и обиди някой честолюбив говорител.


npopov

Току-що се върнах от джогинг от Западния парк в София, в близост до който живея. Видях две зайчета да си тичкат по пътеката. Вярно, че града се е поопразнил, ама чак пък толкова... Не е за пръв път да видя заек там, но два накуп никога...


88

   

която редовно напада домашни животни и хора извън нормалното й поведение .

anjsan,аз писах,че "стръвница" според моите разбирания е мечка която напада домашни жишотни като овце,говеда и коне,а това е част от нормалното поведение на мечките,тъй като са хищници.Ако вълци нападнат и изядат домашни животни,никой няма да ги определи като стръвници и да смята,че е извън рамките на нормалното им поведение,така трябва да е и при мечките според мен.Не претендирам,че мнението ми е истина от последна инстанция,просто споделям какво мисля по въпроса [:-)] .


zoso

Ето доста изчрпателен отговор по темата за "среща с диви животни", дискутираща се в offroad-bulgaria.com.
В дискусията участват и стари ловни надзиратели (Трапера). Моля, обърнете внимание на пост No13.
Приятно четене!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#8 11.03.2011 11:06:09

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

anaconda

npopov и аз съм виждал зек в западния ,но доста отдавна,мислех че едва ли има още.И аз тичам сутрин,но за сега не съм виждал ,дано имам и аз такъв късмет [:)]


anjsan

Вчера мислех да пиша за храната на мечките , но не бях сигурен в едно нещо и проверих в книгата "Мечките" на Ради Царев . Там пише , че в менюто на мечките преобладава храната от растителен произход ,през повечето време от годината яде разни треви , плодове , кори , корени,грудки,мравуняци,мед и т.н. Не се отказва обаче от дивеч,мърша и домашни животни .
Сред народа има понятия като стръвница и тревница .
Стръвницата е мечка , която се пристрастява към лов на домашни животни и по-рядко убива хора ,също така се нарича и много агресивна мечка . Най-вече ги има през пролетта поради оскъдната храна и по-малко през лятото . Най-опасни са мечоци , които може да станат стръвници през цялата година , дори и през зимата .
Тревницата е противоположно нещо на стръвница и се храни само с растения . Всяка мечка може да стане стръвница или тревница по всяко време и няма някаква закономерност . Инак понятието стръвница произлиза от стръв,настървявам както го изяснихте вчера . Мечките по принцип избягват хората и домашните животни . Настървена мечка към домашни животни - това е , а кой как го разбира и тълкува е друг въпрос .


Black Wolf

Мечката е всеядно животно. Не случайно много народи по света са я смятали (някои все още го правят) за човек.
Всяка мечко при удобен случай ще яде месо. Навиците и уменията им за лов са различни - това зависи изцяло от индивидуалния опит на животното, но при удобен случай всяка мечка ще се "облажи". [:wink:]

Аз за целенасочено нападение срещу хора не съм чувал - всички инциденти са следствие от неудачно развила се ситуация в гората. Това, че по селата хората си фантазират разни неща (наличието на "стръвници") не означава, че такива има. Те хоратка по селата смятат че и вълците са вредни... Е, за тъпите им овце може и да са вредни. [:mrgreen:]
Всъщност едно старо славянско поверие, което е било запазено в Украйна и някои области на Русия до 19 в. гласи, че животно, нападнато от вълци не бива да се спасява. Това е своеобразен "данък", който хората трябва да плащат за използването на природните ресурси. Днес, уви, са забравили за това свое задължение...


anjsan

По-важното е какво се прави при среща с мечка . [:wink:]


Black Wolf

Ами преди всичко трябва да направиш така, че мечката да те усети навреме и да си обере крушите. Щото тя това ще направи ако навреме те усети. Последните дни се движех из едни малинаци с височина ок. 1,5 м., които заемаха доста големи площи. Подсвирквах си и при случай настъпвах някоя суха пръчка, та да изпращи. Това е достатъчно.
Ако мечката е тръгнала да те преследва, ще те издебне, колкото и да внимаваш.

Един фотограф на диви животни, който от години снима най-вече мечки (вкл. на Камчатка, където са много едри и с агресивно държание) беше направил един правилник за поведение при среща с мечка (на руски). Ще го намеря и ще го пусна тук.


Стоян Стоянов

Аз пък из тия малинаци се покашлях и плясках отвреме навреме с ръце. [;)]


88

Да,мечката напада ако я приближиш прекалено,като защитна реакция.Вдигането на повече шум е добра предпазна мярка.Преди години говорих с възрастен планински водач,който е имал среща с мечка с малки в Родопите.Човека просто се е вцепенил от страх,не помръдвал,и мечката го подминала без да му направи нищо.Ето, една поучителна история,как не трябва да се държим при среща с мечка : http://www.blitz.bg/article/1034


Black Wolf

Не можах да намера онова, което имах предвид но ето други неща:
http://www.kamchatsky-krai.ru/library/p … a_bear.htm
http://www.kamchatinfo.ru/tourism/bears_and_peoples.php
http://trasa.ru/safe/medved.html
http://old.green.tsu.ru/download/booklet_medved.pdf

Аха, намерих го!
http://shpilenok.livejournal.com/5191.html
http://www.wwf.ru/resources/publ/book/231/


88

Тия фалшфеери от къде могат да бъдат закупени и на каква цена?Стува ми се, че ще са ефективни и срещу агресивни овчарски кучета!За мен те са по-голям проблем от мечките.


Black Wolf

Кучетата да - защото не се плашат от хора.


MYM

Около язовир Христо Смирненски има мечка с мече.
Имах щастието да видя мечето и само да чуя мечката.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#9 11.03.2011 11:23:17

ilianlp
Балканджия
Репутация: 165

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,092

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

Миналата 2010г., в ранно лято с още 2-ма приятели бяхме из "Стенето" на еднодневна разходка. Букова гора, стръмен наклон, ние се изкачваме по пътеката. Тъкмо излязохме горе на равното (също букова гора) и до един скален блок, долу горе 3-4 м. висок и широк седнахме да починем - терена бе наистина стръмен. Двамата с мен даже запалиха цигари. Не сме пазили никаква тишина и изведнъж чухме стъпки - някой мачкаше шумата. И тогава зад скалата се появи мечка. Беше по-изненадана от нас. Замръзнахме и ние и тя. И след 2-3 секунди единият от приятелите ми, ни в клин ни в ръкав й викна "...ей, бабо мецо..."... Че като хукна тая мечка надолу по наклона, ама право напред, като валяк - не се видя повече.
И сега не мога да си обясня как не ни чу, как не надуши цигарите?!


Memento mori

Офлайн

  0

#10 11.03.2011 11:25:15

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

Много просто - посоката на въздушното течение е била откъм гърба й, а склона, и скалата, която е била над вас, вероятно е отразявала шумовете в противоположната посока. wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#11 11.03.2011 12:05:23

ilianlp
Балканджия
Репутация: 165

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010
Мнения: 1,092

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

Не знам какво е отразявало шумовете, ама мечката излезе на 3 метра от нас - тъй пък да е глуха?!


Memento mori

Офлайн

  0

#12 11.03.2011 12:22:42

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

Те и животните оглушават! wink Ама щом е побягнала, след като сте й проговорили, явно не е била!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#13 11.03.2011 12:37:46

RELAX
Модератор
Репутация: 1530

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,656

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

Изхождайки от прочетеното, видяното по научно популярните филми и наученото от старите хора, искам да кажа, че дивите животни ги е страх много повече от нас - хората, от колкото ние се страхуваме от тях. Това се отнася включително и за мечките, включително и за влечугите. Мога да дам много примери. Разбира се има изключения, пораждащи се от различни фактори, но в по-голямата си част, те се чувстват застрашени от нас и първата им реакция е да ни избегнат.


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#14 11.03.2011 12:45:06

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

На мен пък, винаги ми е било много интересно, ЗАЩО дивите животни се страхуват от хората?

Офлайн

  0

#15 11.03.2011 12:51:56

xenos
Modern Abo
Репутация: 769

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Срещи с диви животни - Как да се държим?

Страх, записан генетично (както някои казват), и предаван от майка, на подрастващото животно, чрез копиране на поведението й. Натрупал се е през годините, когато сме търчали навсякъде с копия и стрели (а по-късно и с пушки), и на нищо не сме прощавали! wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff