XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 13.12.2017 23:04:06

plamenvolodiev
Редови
Репутация: 99

Регистриран: 21.12.2015
Мнения: 74

Ревю на моя комплект за оцеляване -

Комплект за Оцеляване, Survival Kit Tools - Част от раницата ми за кризисни ситуации.

ЧАСТ 1

ЧАСТ 2


Don't panic be prepared
ВИДЕО КАНАЛ - https://www.youtube.com/channel/UCmCdly2pZ_6qIHQ2I3KMUUg
ФЕЙСБУК СТРАНИЦА - https://www.facebook.com/BgAdventureTime/

Офлайн

  2

#2 14.12.2017 22:38:46

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 684

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,173

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

Братле, сложих плюсче на канала, обаче главно за ентусиазма. Изгледахме го най-внимателно с щерката и доста се забавлявахме. Имаш много дублиращи се неща, много излишни и липсват много важни.

1. С този риболовен комплект искам да видя как ще хванеш риба и лично ще я изям жива със все главата и опашката. Явно не си рибар, щото най-малкото не знаеш какво е вирбел и за какво служи. Силиконовите примамки се използват обикновено със спининг, какъвто не видях във комплекта. Предполагам че биха имали някакъв ефект в сравнително бързотечаща вода (щото нали разбиращ трябва да им се мандахерца опашката, а за това е необходимо движение), но аз не бих разчитал на такова нещо. Дългата корда (влакно) беше с ниско качество. В краен случай може да се ползва на морето, но 36м може да ти потрябват само от лодка или сал. Не видях малки куки и тънка корда за поводи. Доказано е, че най-вероятно е да се наловят дребни риби. Големите са станали големи защото не са се вързали на диалетантски въдици. За дребни риби плувката беше неподходяща. Абе честно казано единственото което ми хареса от целия комплект бяха изкуствените червеи. Моят съвет е да се задълбочиш в риболова, защото той е много ефективен начин да се осигури храна в сложни ситуации. След това да изхвърлиш целия комплект (без червеите) и да си направиш собствен, който обаче ще е работещ.

2. Ножовете. За чий "такова" са ти и два технически скалпела? Ако загубиш единия да ти остане другия? Достатъчно е само да вземеш остриетата които бяха в пластмасовата кутийка и една тръбичка с подходящ размер, така че като издялкаш едно клонче и наденеш тръбичката в цепнатината да втъкнеш острието.

3. Въженцата са ОК. Обаче да държиш гривна в комплекта не е ОК. Какъв е смисъла от катарамата на гривната, ако няма да я ползваш като гривна.

4. Заредил си се с памуци и папур, обаче какво ще правиш ако от три дена вали дъжд? Трябва да добавиш и нещо което гори продължително и дава висока температура - восък, чаени свещи, олио, спирт, а защо не един хигиенен гел за ръце, който гори дълго и е на спиртна основа. Освен това можеш да си миел ръцете с него. А става и за дезинфекция на рани...

5. Нямаш никакви лекарства. С лепенката може и да спреш прорезна рана, обаче проблемите в гората далеч не се изчерпват с порязването.

6. Точилото... аз лично имам 4-5 такива (не съм сигурен точно колко, защото ги подарявам на поразия). Не са лоши, особено ако имаш серетиран нож. Обаче аз лично предпочитам плоските точила. Не съм твърдо против. Има смисъл, особено след като имаш свободни места в моливника, но аз лично бих предпочел плоско точило с две едрини на зърната.

7. Като стана въпрос за моливи - много по надеждни са от химикалите, да не говорим, че дървото е абсолютно сухо и става за разпалка.

И още забележки могат да се направят, но вече ми изветря видеото. Утре ще го го гледам пак и ще допълня.
Надявам се не се сърдиш. Забележките са абсолютно добронамерени и са с цел да помогна, не да се подигравам или заяждам.
Най-общо казано оставам с впечатление, че по-голямата част от нещата са купени. Според мен е по-добре да помислиш за собствени разработки. Така комплекта ти ще е по-лек и функционален.


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  10

#3 14.12.2017 22:51:01

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 424

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,411

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

най-точния комплект за оцеляване е  - ходих там и там, ползвах това или онова. така е честно. как може да се промотира комплект за оцеляване преди ползване???? освен примерно с търговска цел. и да се цоцат разни ентусиазирани баламурници.


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

  3

#4 14.12.2017 23:06:46

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 424

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,411

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

разбира се, не целя да обидя някой:)

Последно редактиран от Kent (14.12.2017 23:07:53)


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

  0

#5 15.12.2017 08:31:00

acero
Редови
Репутация: 141

Регистриран: 09.11.2013
Мнения: 115

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

Мисля, че модата на тези комплекти отмина. Шанса да попаднеш на инзневиделица на пуст остров носейки комплекта, клони към отрицателните числа. При градски апокалипсис нужните неща са топло одеало, за да изчакаш спасителите без да замръзнеш.
Представям ви моят комплект за оцеляване в градската джунгла, който е минал няколко реални теста.

1.Хапче против дрисък - без него в нужният момент, нищо друго няма значение.
2.Лупа с подсветка да мога да чета ситните етикети за вредни Е-та.
3.Слушалки за телефон, за да си слушам музика докато кибича някъде.
4.Тъч стик за да си джиткам на телефона с ръкавици зимата, пак ако кибича някъде.
5.фибички - кой ще оспори нуждата от телче?
6. флашка с буут дистрбуция на уиндоус.
7.мини рулетка - омръзна ми с тези педи да меря в магазините за чаршафи.
8.мини дигитално кантарче - неизменно с мен когато ходя на колхозния пазар от както ме прецакаха с гаца пипер, която купих за 7 кг, а се оказа 5.
9.мини туул с клещи
10. здрава отверка с прав и кръстат накрайник
11.нож, фенерче, запалка макар чче не съм пушач.

20171215_071133.jpg

Офлайн

  7

#6 15.12.2017 17:38:34

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1505

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,602

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

Прави са колегите - писатето на ревюта изисква богата практика и осмислен чужд и личен опит.


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

  1

#7 16.12.2017 02:03:52

Niki
Редови
Репутация: 457

От: Перник, но живее в София
Регистриран: 29.06.2015
Мнения: 759
Уеб-сайт

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

Въпреки, че аз съм по-скоро от хората, които оцеляват четейки форума на чаша вино и на топло вкъщи и разбира се пълен стомах ще си позволя да дам и моите 5 стинки по темата.

Първо е хубаво да си изясниш концепцията дали ще оцеляваш в града(да кажем след земетресение или някакъв апокалипсис) или в гората. Второто ми се вижда по-вероятно ако често излизаш сред природата далеч от цивилизацията. Но можеш да си направиш два комплекта, които взаимно се допълват.

И сега малко коментари за някои джаджи в комплекта:
- Тактически химикал и маркер: първо какво този химикал има в повече от обикновения(и по-лек и компактен) за 50 стотинки? Можеш да замениш двете неща с един молив, както каза Галимунди. Ще спестиш място за други полезни неща.
- Флашка: ако разчиташ с теб да имаш устройство, с което да четеш флашката по-скоро я сложи при това устройство. В гората с нищо няма да ти помогне, освен да заостриш металния връх и да го ползваш за острие.
- Отверка с битчета: това за града може да е ОК ама за гората...
- Макетното ножче с малки остриета: то хубаво ама вече си добавил друго макетно ножче, имаш и мултитул с острие, и бръснарско ножче. Станаха много. Между другото тези върхове можеш да ги използваш за стрели.
- Магнитна телескопична писалка: това ми идва в повече
- WD 40 писалка: ....
- Мини крик: вероятно може да влезе в някаква употреба, но все пак имаш мултитул.

Не видях никакви медикаменти. Предполагам, че аптечката ти е отделно. Можеш ли да носиш двете на колана примерно? Ако стоят в раницата за мен идеята малко се губи. Я си представи, че се разхождаш в Родопите и срещу теб - мечка yikes  Вместо да разказваш след време на приятели, че те е изяла хвърляш раницата и хукваш да бягаш колкото душа имаш. За щастие мечката проявява интерес към раницата, в която ти е храната. Ти оставаш жив, но преуморен сред гората. Имаш доста драскотини и няколко порезни рани, които са се получили от клоните докато бягаш. Смрачава се, нямаш сили да вървиш, а и осъзнаваш, че си се изгубил. Добре е в този момент освен комплекта за оцеляване и аптечката да е с теб.

Аз бих добавил  медикаменти колкото за една мини-аптечка в комплекта. А голямата и по-пълна аптечка - в раницата.

И както каза Галимунди - повече разпалки - памук, свещи, абе каквото имаш там.

И едно огледалце няма да е излишно, ако се нараниш по лицето да можеш да се огледаш и да третираш раната.

Последно редактиран от Niki (16.12.2017 02:09:23)


Работа ли е, не ми го хвали...

Офлайн

  2

#8 16.12.2017 03:02:15

Niki
Редови
Репутация: 457

От: Перник, но живее в София
Регистриран: 29.06.2015
Мнения: 759
Уеб-сайт

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

Между другото ще съм благодарен ако споделиш от къде купи отверката-химикалка с битовете. Трябва ми точно такова нещо за градската чантичка. Имам няколко комплекта, но всичките са много обемисти. Отдавна търся нещо, в което се прибират битовете. Ще трябва само да си намеря един удължител, но май имам някъде...

Интересува ме и кутийката за батерии.

И да не помислиш, че нещо се опитвам да се заяждам с по-горния пост. Аз също обичам джаджи и много често мъкна много повече, отколкото ми трябват. Но според мен идеята на един комплект за оцеляване е да носиш само най-необходимото при екстремна ситуация - нито повече, нито по-малко. Обемът и теглото също са важни за да е винаги с теб.


Работа ли е, не ми го хвали...

Офлайн

  0

#9 16.12.2017 11:29:29

Yavor
Редови
Репутация: 108

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

Аз такава отвертка с битове купих от кварталната железария и вградената й тресчотка се счупи при първото завинтване на болт на сноуборда. След това от Бриколаж купих по- сериозна, но и малко по- обемиста и без тресчотка, а само с един двустранен бит права/кръстата отвертка. Ако това в комплекта е здраво и изпробвано, аз също проявявам интерес. А кутийка за батерии купих от магазина на Дейзи(касовите апарати), те покрай касовите апарати продават и акумулаторни АА батерии и кутийки. Кутийката се оказа с комбинирани легла за АА и ААА батерии.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  1

#10 16.12.2017 18:39:40

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 684

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,173

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

Между другото с акумулаторни батерии 3,7 волта тези фенерчета светят като за световно
https://ru.aliexpress.com/item/2PCS-LOT … eLevelAB=0


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#11 17.12.2017 14:55:09

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата
Репутация: 684

Регистриран: 29.03.2011
Мнения: 4,173

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

Днес си правих торбичка от крачол на старо дънки та се сетих за шивашкия комплект. Пет пъти пусках клипа, но не можах да видя добре иглите и дебелината на конците. Струва ми се че мернах една игла (освен карфицата и безопасните). Много кекава ми се видя. За такъв комплект си иска корава игла, дето няма да те е страх да я хванеш с клещите. Честно казано в моя комплект има една макара (за ръчен шев) черна със втъкнати в нея 3 игли. Това пластмасово нещо като се счупи и се завре иглата нейде из багажа ... С риск да прозвуча като Бачо - нямаше ли мъжки комплекти за шиене? Този си го представям в дамска чанта, но не и в моя комплект за проблемни ситуации в гората.

П.П. Колега да продължаваме ли с препоръките?


Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

  0

#12 17.12.2017 15:10:54

Kent
Wee Willie Winkie
Репутация: 424

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010
Мнения: 1,411

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

иглата /здравата/ е важно нещо, отдеве с моя игла куман и деньо зашиха нещо по амуницията на един от конете, га ходихме на мътеница да ядем овцата. някога много отдавна де.


77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

  0

#13 17.12.2017 22:11:47

plamenvolodiev
Редови
Репутация: 99

Регистриран: 21.12.2015
Мнения: 74

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

Галимунди написа:

Братле, сложих плюсче на канала, обаче главно за ентусиазма. Изгледахме го най-внимателно с щерката и доста се забавлявахме. Имаш много дублиращи се неща, много излишни и липсват много важни.

1. С този риболовен комплект искам да видя как ще хванеш риба и лично ще я изям жива със все главата и опашката. Явно не си рибар, щото най-малкото не знаеш какво е вирбел и за какво служи. Силиконовите примамки се използват обикновено със спининг, какъвто не видях във комплекта. Предполагам че биха имали някакъв ефект в сравнително бързотечаща вода (щото нали разбиращ трябва да им се мандахерца опашката, а за това е необходимо движение), но аз не бих разчитал на такова нещо. Дългата корда (влакно) беше с ниско качество. В краен случай може да се ползва на морето, но 36м може да ти потрябват само от лодка или сал. Не видях малки куки и тънка корда за поводи. Доказано е, че най-вероятно е да се наловят дребни риби. Големите са станали големи защото не са се вързали на диалетантски въдици. За дребни риби плувката беше неподходяща. Абе честно казано единственото което ми хареса от целия комплект бяха изкуствените червеи. Моят съвет е да се задълбочиш в риболова, защото той е много ефективен начин да се осигури храна в сложни ситуации. След това да изхвърлиш целия комплект (без червеите) и да си направиш собствен, който обаче ще е работещ.

2. Ножовете. За чий "такова" са ти и два технически скалпела? Ако загубиш единия да ти остане другия? Достатъчно е само да вземеш остриетата които бяха в пластмасовата кутийка и една тръбичка с подходящ размер, така че като издялкаш едно клонче и наденеш тръбичката в цепнатината да втъкнеш острието.

3. Въженцата са ОК. Обаче да държиш гривна в комплекта не е ОК. Какъв е смисъла от катарамата на гривната, ако няма да я ползваш като гривна.

4. Заредил си се с памуци и папур, обаче какво ще правиш ако от три дена вали дъжд? Трябва да добавиш и нещо което гори продължително и дава висока температура - восък, чаени свещи, олио, спирт, а защо не един хигиенен гел за ръце, който гори дълго и е на спиртна основа. Освен това можеш да си миел ръцете с него. А става и за дезинфекция на рани...

5. Нямаш никакви лекарства. С лепенката може и да спреш прорезна рана, обаче проблемите в гората далеч не се изчерпват с порязването.

6. Точилото... аз лично имам 4-5 такива (не съм сигурен точно колко, защото ги подарявам на поразия). Не са лоши, особено ако имаш серетиран нож. Обаче аз лично предпочитам плоските точила. Не съм твърдо против. Има смисъл, особено след като имаш свободни места в моливника, но аз лично бих предпочел плоско точило с две едрини на зърната.

7. Като стана въпрос за моливи - много по надеждни са от химикалите, да не говорим, че дървото е абсолютно сухо и става за разпалка.

И още забележки могат да се направят, но вече ми изветря видеото. Утре ще го го гледам пак и ще допълня.
Надявам се не се сърдиш. Забележките са абсолютно добронамерени и са с цел да помогна, не да се подигравам или заяждам.
Най-общо казано оставам с впечатление, че по-голямата част от нещата са купени. Според мен е по-добре да помислиш за собствени разработки. Така комплекта ти ще е по-лек и функционален.



Никакви обиди, напротив не случайно съм го публикувал тук, знам че сте доста напред с тази тематика и винаги мога да науча още нещо полезно. Да обобщя за липсващите неща, всички тях ги има , но в други комплекти - лекарства и хапчета в - Аптечка за първа помощ при походи част 1 - First Aid Kit , имам отделна кутийяйка с разпалващи и дълго горящи предмети, гел за ръце - Хигиенен комплект за походи и другият - Комплект тоалетени принадлежности. Просто всичко е част от една голяма концепция свързана с раницата ми за оцеляване или спешна чанта (ако дойде проблемния ден) всичко стои вътре на едно, барабар с много други полезни неща (скоро ще представя и това видео) При различни случаи и ситуации разбира се ползвам и поотделно комплектите, затова някои неща се дублират. Наясно съм че доста от тях са излишни, но това е първият им вариант, може би съм бил улисан в идеята да покажа повечето си джунджурии наведнъж. Но като цяло започнах да редуцирам нещата, в бъдеще ще се радвам да покажа какво е излязло от това. По повод рибарския комплект мисля че не е толкова зле, компактен е , има си всичко, да качеството може да се подобри, но може да се оцелее с него (обещавам да го изпробвам и да докладвам, и без това ми трябва практика) Гривната ми е голяма, и за да имам въженце под ръка я сложих там, по добре е да стои там, от колкото да я няма. Да виж за молива не се бях сетил, особенно за разпалки , мислих за острилка , а за молив не се сетих big_smile


Don't panic be prepared
ВИДЕО КАНАЛ - https://www.youtube.com/channel/UCmCdly2pZ_6qIHQ2I3KMUUg
ФЕЙСБУК СТРАНИЦА - https://www.facebook.com/BgAdventureTime/

Офлайн

  0

#14 17.12.2017 22:15:17

plamenvolodiev
Редови
Репутация: 99

Регистриран: 21.12.2015
Мнения: 74

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

Kent написа:

най-точния комплект за оцеляване е  - ходих там и там, ползвах това или онова. така е честно. как може да се промотира комплект за оцеляване преди ползване???? освен примерно с търговска цел. и да се цоцат разни ентусиазирани баламурници.

Ако в този случай визираш моят комплект, не ми се иска да се стига до там да го ползвам, (когато го събирах, в главата ми имаше доста лоши сценарии) Ако визираш готовите комплекти които се продават, мисля че доста от големите фирми са ги тествали. Пък и да не са повече от ясно е че всичко в този свят е за пари.


Don't panic be prepared
ВИДЕО КАНАЛ - https://www.youtube.com/channel/UCmCdly2pZ_6qIHQ2I3KMUUg
ФЕЙСБУК СТРАНИЦА - https://www.facebook.com/BgAdventureTime/

Офлайн

  0

#15 17.12.2017 22:24:53

plamenvolodiev
Редови
Репутация: 99

Регистриран: 21.12.2015
Мнения: 74

Отг: Ревю на моя комплект за оцеляване -

Niki написа:

Въпреки, че аз съм по-скоро от хората, които оцеляват четейки форума на чаша вино и на топло вкъщи и разбира се пълен стомах ще си позволя да дам и моите 5 стинки по темата.

Първо е хубаво да си изясниш концепцията дали ще оцеляваш в града(да кажем след земетресение или някакъв апокалипсис) или в гората. Второто ми се вижда по-вероятно ако често излизаш сред природата далеч от цивилизацията. Но можеш да си направиш два комплекта, които взаимно се допълват.

И сега малко коментари за някои джаджи в комплекта:
- Тактически химикал и маркер: първо какво този химикал има в повече от обикновения(и по-лек и компактен) за 50 стотинки? Можеш да замениш двете неща с един молив, както каза Галимунди. Ще спестиш място за други полезни неща.
- Флашка: ако разчиташ с теб да имаш устройство, с което да четеш флашката по-скоро я сложи при това устройство. В гората с нищо няма да ти помогне, освен да заостриш металния връх и да го ползваш за острие.
- Отверка с битчета: това за града може да е ОК ама за гората...
- Макетното ножче с малки остриета: то хубаво ама вече си добавил друго макетно ножче, имаш и мултитул с острие, и бръснарско ножче. Станаха много. Между другото тези върхове можеш да ги използваш за стрели.
- Магнитна телескопична писалка: това ми идва в повече
- WD 40 писалка: ....
- Мини крик: вероятно може да влезе в някаква употреба, но все пак имаш мултитул.

Не видях никакви медикаменти. Предполагам, че аптечката ти е отделно. Можеш ли да носиш двете на колана примерно? Ако стоят в раницата за мен идеята малко се губи. Я си представи, че се разхождаш в Родопите и срещу теб - мечка yikes  Вместо да разказваш след време на приятели, че те е изяла хвърляш раницата и хукваш да бягаш колкото душа имаш. За щастие мечката проявява интерес към раницата, в която ти е храната. Ти оставаш жив, но преуморен сред гората. Имаш доста драскотини и няколко порезни рани, които са се получили от клоните докато бягаш. Смрачава се, нямаш сили да вървиш, а и осъзнаваш, че си се изгубил. Добре е в този момент освен комплекта за оцеляване и аптечката да е с теб.

Аз бих добавил  медикаменти колкото за една мини-аптечка в комплекта. А голямата и по-пълна аптечка - в раницата.

И както каза Галимунди - повече разпалки - памук, свещи, абе каквото имаш там.

И едно огледалце няма да е излишно, ако се нараниш по лицето да можеш да се огледаш и да третираш раната.


Хахахах за повечето неща си прав, както написах на колегата в първия комента,, малко се поолях в добавянето. Но като цяло концепцията е и за град и за дивото, затова някои неща изглеждат не на място. По натам ще бъдат редуцирани. Но много яко описа случката с мечката, визуално си я представих, супер big_smile Най-вероятно нещо такова може да се случи. Имам идея за мини аптечка някъде на странично място, както в ножа ми на Беар има отделно джобче за инструкциите му за оцеляване, така може да се направи и за first aid.


Don't panic be prepared
ВИДЕО КАНАЛ - https://www.youtube.com/channel/UCmCdly2pZ_6qIHQ2I3KMUUg
ФЕЙСБУК СТРАНИЦА - https://www.facebook.com/BgAdventureTime/

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff