XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 06.11.2017 23:49:20

градско чедо
Новодошъл

Регистриран: 17.04.2017

Помощ при избор на туристически нож

Здравейте колеги. Реших да си взема нов нож за туризъм. Бюджет до 130лв. Харесал съм няколко модела, но имам нужда от малко съвети и помощ при финалния избор. Ножа повече ще го разхождам, отколкото ползвам, но все пак искам що-годе читав нож. Ще го ползвам предимно при пикници и да стои на кръста ми по време на разходки в гората или планината. Или за къмпинг, ако най-накрая се разберем за палатки с приятели, за дялкане  някои и друго шишче или стойка за въдица. И разбира се за салати и мезета.

До сега ползвах: Solognac от Декатлон.

Solognac

Дължина на острието:  90 мм
Дебелина на острието: 3 мм
Стомана: 5Cr15
Цена: 26 лв.

Изключително удобен и красив нож. Харесват ми формата и размерите му. Може би за това и тези ножове, които сега съм избрал имат подобна форма и размери. Това, което не ми харесва при Solognac-а е стоманата. Ужасна е! Така и не мога да го наточа добре. Възможно е аз да не правя нещата както трябва или да не го точа с правилните пособия, но съм сигурен, че и стоманата е кофти. Заточвам го с шкурки върху подложка от мишка. Може би ще си взема за проба и диамантено точило. Но едно от основните ми желания за новия нож е да може лесно и бързо да се заточва. Пък ако някой даде добър съвет как да се справя с този е добре дошло.

Та ето и ножовете, които съм харесал:

1. Първият ми избор беше: Schrade schf51m

Schrade 51M

Дължина на острието:  128.3 мм
Дебелина на острието: 6 мм
Стомана: 1095
Цена: 125 лв.

Хубав нож от, може би, най-добрата стомана за такъв нож. Обаче, когато го видях в магазина и подържах в ръката си разбрах, че е ненужно голям и тежък за това, за което ще го ползвам. Не планувам да строя заслони. За всичко друго и по-малък нож ще свърши чудесна работа. Така че май отпада от класацията.

2. Следва най-грозният от избраните ножове:  Schrade schf56l

Schrade 56L

Дължина на острието:  111 мм
Дебелина на острието: 5 мм
Стомана: 1095
Цена: 77 лв.

Отново стомана 1095, но пък на мен лично ми е много грозен. А и не мога да си обясня доста по-ниската си цена от останалите!

3. Един от фаворитите ми: Condor Bushlore

Bushlore

Дължина на острието:  110 мм
Дебелина на острието: 3.1 мм
Стомана: 1075
Цена: 120 лв.

Където и да погледна класация за аутдоор ножове, то Bushlore е в нея. 1075 вероятно е една идея по-лоша стомана от 1095, но май всеобщо мнение е, че ножът си заслужава.

4. Другият ми фаворит: Real Steel Bushcraft

Real Steel

Дължина на острието:  105 мм
Дебелина на острието: 3.5 мм
Стомана: D2

Чисто визуално ми допада най-много. Още не съм го държал в ръката си, но и това смятам да направя скоро. Единственото нещо, което ме притеснява е стоманата. Отзивите, които съм чел за D2 е че се точи много трудно. Няма смисъл да сменям ножа, ако и с новия ще имам проблеми при точенето. Затова ще помоля за мнения и съвети за D2. Както и за Real Steel и Boker изобщо.

5. И като споменах Boker, ето и последния от избраните ножове: Boker Plus Bushcraft

Boker

Дължина на острието:  100 мм
Дебелина на острието: 3.7 мм
Стомана: 440C

Симпатичен нож, но за стоманата не знам абсолютно нищо освен, че е неръждавейка. Моля за мнения и за 440C.
Миии, това е. Като цяло ножовете много си приличат. Вероятно изборът ми ще зависи най-много от качествата на стоманата. А от стомана не разбирам много, затова моля за мнения, препоръки и съвети от ваша страна.

ПП Ножовете на Мора и Хултафорс не ми допадат визуално. Не оспорвам качествата им, но не ми харесват.

Офлайн

0

#2 06.11.2017 23:57:22

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Отг: Помощ при избор на туристически нож

800px-Glock_Feldmesser_FM_78.JPG

тук има много по-опитни ножари. предполагам ще завалят и мнения. ние с жена ми носим тези. нейния е оригинален моя реплика на мил-тек. става за всичко от рязане на тънки пастърми до изкопаване на окоп.

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

1

#3 07.11.2017 06:26:47

petarco
Редови

Регистриран: 14.10.2010

Condor Bushlore

Офлайн

0

#4 07.11.2017 08:45:37

Niki
Редови

От: Перник, но живее в София
Регистриран: 29.06.2015

Бьокерът най ме кефи, поне визуално smile

Работа ли е, не ми го хвали...

Офлайн

1

#5 07.11.2017 08:51:41

STUTZI
Редови

Регистриран: 22.09.2017

По мое мнение Condor или Real Steel.

Офлайн

1

#6 07.11.2017 14:48:00

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

От така изброените аз бих си взел Кондора.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

1

#7 07.11.2017 18:44:03

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Кондорът много лови погледа но в ръката е малко грубичък. Колега, ако позволиш ще сваля силно ценовият левъл с класики като Бако 2444 или Мора 2000.
Прощавай, че излизам от фаворитите ти. Това са много здрави, лесно точещи се, дълго държащи ряз и за това силно препоръчвани от мен ножове.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#8 07.11.2017 21:28:32

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Кольо написа:

Кондорът много лови погледа но в ръката е малко грубичък.

Е, споменал съм, че бих го избрал при условията споменати от колегата, и от списъка предложен от него.

Двата ножа от 1095 веднага ми отпадат от списъка. Не схващам идеята за аутдор нож, който има нужда от защитно покритие за да не ръждясва. Все в един момент покритието ще се надраска, изтърка, излюпи и т.н. и тогава какво правим? Имал съм няколко ножа от 1095 и ги разкарах всичките, оставих си само Изулата. Американците много се кефят на 1095 покрай Бекер и ЕSЕЕ/Ontario, но мен лично не ме радва. Все едно да си слагам калъф на оная работа всеки път като трябва да се изпикая в гората. Отделно самите ножове - единия е огромен туч (типичната мечта на американския зомби сървайвъл), а другия макар по-нормален като дължина е дебел 5 мм, и май е холоу грайнд със вторичен скос като го гледам на картинката - "мечта" за точене, особенно в полеви условия. Та твърдо нье, ни мъ кефят.

Real steal-а ми харесва като форма и стомана. Д2 може и да е малко по-трудна за точене, но пък и по трудно се захабява. Стоян неговия баджър май го е точил 1-2 пъти откакто го има. Обаче като видях jimping-a... и ми се додрайфа. За чий муй му е на тоя нож накатка, се пита в задачата?!? Да не говорим че с нея не става за вадене на искра от ферород, или айде - става ама в пъти по-трудно.

Бокер-а - всичко хубаво ама е неръждавейка. Отделно цената - 120 кинта за алпака... хмммм.

И остана Кондора - добри размери, прилична стомана, спиър пойнт, плосък скос, лесен за точене (е сигурно ще се конвексира леко ако се точи на ръка, ама не е болка за умирачка).

Та за това казах че аз лично бих избрал Кондора. Лично мнение smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

-1

#9 07.11.2017 21:48:58

пацо
Редови

От: София
Регистриран: 08.03.2015

По мое мнение с този бюджет ще може да си поръча доста добра ножка от Бг майстор.

Офлайн

3

#10 07.11.2017 21:50:42

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Имах Кондор Бушлор - един от най-добрите ножове, които съм ползувал и най-много се доближава до концепцията -един нож за всичко. Добра стомана, дори аз можех да я заточвам много добре, точната дебелина на клина която трябва, удобна дръжка, красива и много качествена кания. Но минах на концепция един по-малък и един по-голям или само по-малкия. Сега съм хвърлил око на Кондор Бушкрафт Бейсик Найф. За Real Steel Bushcraft ако някой има информация ще ми е интересно, че визуално ми харесва сгъваемия модел.

Офлайн

1

#11 07.11.2017 21:51:09

bafama
Редови

Регистриран: 01.09.2017

Ако ти трябва нож,само да го разкарваш в гората или да си режеш мезета,всяка згавайка ще ти свърши работа.Купи си един Опинел,има чудесен раз,а и се заточване лесно.Ако искаш да убиеш муха,не е нужно да си купуваш топ☺

Офлайн

0

#12 07.11.2017 22:07:08

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

До голяма степен тая нашта работа с ножовете си е чист фетишизъм, така че взимай каквото най-те кефи, после сменяй и така. И пиши ревю.

Офлайн

3

#13 07.11.2017 23:02:41

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Пацо, и аз мислех да му предложа един Лесовик на Ясен, ама се отнесох и забайх. А това е нож та....

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#14 08.11.2017 09:28:33

Zagy
Редови

От: София
Регистриран: 12.03.2013

От изброените аз бих взел Истинската Стомана. Иначе - вземи си един Манли Патриот - чук е отвсякъде, само острието е под 10см, а гледам, че твоите фаворити са с острие над 10см.

Друго -  може да си вземеш една Мора Хеви Дюти карбонка, и ще ти останат доста пари.

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

2

#15 08.11.2017 17:59:52

kukriblade
Редови

Регистриран: 30.04.2014

Да,подкрепям за патриота.Казах го на колегата в МБ,за тези задачи е много добър избор.Като цена също.
На колегата уиндуориър 1 - заради пренебрежението му към 440ц.
Прекрасна стомана е.

[url]https://www.youtube.com/channel/UCvCyO50KEbOSCbY8VBZvkxQ[/url]

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff