Здравейте колеги. Реших да си взема нов нож за туризъм. Бюджет до 130лв. Харесал съм няколко модела, но имам нужда от малко съвети и помощ при финалния избор. Ножа повече ще го разхождам, отколкото ползвам, но все пак искам що-годе читав нож. Ще го ползвам предимно при пикници и да стои на кръста ми по време на разходки в гората или планината. Или за къмпинг, ако най-накрая се разберем за палатки с приятели, за дялкане някои и друго шишче или стойка за въдица. И разбира се за салати и мезета.
До сега ползвах: Solognac от Декатлон.

Дължина на острието: 90 мм
Дебелина на острието: 3 мм
Стомана: 5Cr15
Цена: 26 лв.
Изключително удобен и красив нож. Харесват ми формата и размерите му. Може би за това и тези ножове, които сега съм избрал имат подобна форма и размери. Това, което не ми харесва при Solognac-а е стоманата. Ужасна е! Така и не мога да го наточа добре. Възможно е аз да не правя нещата както трябва или да не го точа с правилните пособия, но съм сигурен, че и стоманата е кофти. Заточвам го с шкурки върху подложка от мишка. Може би ще си взема за проба и диамантено точило. Но едно от основните ми желания за новия нож е да може лесно и бързо да се заточва. Пък ако някой даде добър съвет как да се справя с този е добре дошло.
Та ето и ножовете, които съм харесал:
1. Първият ми избор беше: Schrade schf51m

Дължина на острието: 128.3 мм
Дебелина на острието: 6 мм
Стомана: 1095
Цена: 125 лв.
Хубав нож от, може би, най-добрата стомана за такъв нож. Обаче, когато го видях в магазина и подържах в ръката си разбрах, че е ненужно голям и тежък за това, за което ще го ползвам. Не планувам да строя заслони. За всичко друго и по-малък нож ще свърши чудесна работа. Така че май отпада от класацията.
2. Следва най-грозният от избраните ножове: Schrade schf56l

Дължина на острието: 111 мм
Дебелина на острието: 5 мм
Стомана: 1095
Цена: 77 лв.
Отново стомана 1095, но пък на мен лично ми е много грозен. А и не мога да си обясня доста по-ниската си цена от останалите!
3. Един от фаворитите ми: Condor Bushlore

Дължина на острието: 110 мм
Дебелина на острието: 3.1 мм
Стомана: 1075
Цена: 120 лв.
Където и да погледна класация за аутдоор ножове, то Bushlore е в нея. 1075 вероятно е една идея по-лоша стомана от 1095, но май всеобщо мнение е, че ножът си заслужава.
4. Другият ми фаворит: Real Steel Bushcraft

Дължина на острието: 105 мм
Дебелина на острието: 3.5 мм
Стомана: D2
Чисто визуално ми допада най-много. Още не съм го държал в ръката си, но и това смятам да направя скоро. Единственото нещо, което ме притеснява е стоманата. Отзивите, които съм чел за D2 е че се точи много трудно. Няма смисъл да сменям ножа, ако и с новия ще имам проблеми при точенето. Затова ще помоля за мнения и съвети за D2. Както и за Real Steel и Boker изобщо.
5. И като споменах Boker, ето и последния от избраните ножове: Boker Plus Bushcraft

Дължина на острието: 100 мм
Дебелина на острието: 3.7 мм
Стомана: 440C
Симпатичен нож, но за стоманата не знам абсолютно нищо освен, че е неръждавейка. Моля за мнения и за 440C.
Миии, това е. Като цяло ножовете много си приличат. Вероятно изборът ми ще зависи най-много от качествата на стоманата. А от стомана не разбирам много, затова моля за мнения, препоръки и съвети от ваша страна.
ПП Ножовете на Мора и Хултафорс не ми допадат визуално. Не оспорвам качествата им, но не ми харесват.