XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 25.10.2017 20:20:47

bafama
Редови
Репутация: 36

Регистриран: 01.09.2017
Мнения: 41

Да си направим сапун

Здравейте колеги,искам да споделя един мой опит да направя сапун,така както са го правили в древността-животинска мазнина,вместо сода са ползвали дървесна пепел,добавяли са корени от хрян или борова смола за да има сапуна антисептично действие,а за аромат са слагали цветове от роза,листа от мента или други ароматни билки.Аз използвах мас от див заек,дъбова пепел и борова смола,а за аромат сложих листа от липа(нали съм от града на липите)предварително изсушен и после стрит.Първо пресях пепелта за да се отделят едрите частици,след това я промих с вода.Получи се гъста,финна каша.Смесих всичко в една стара тенджера и я сложих на слаб огън,като бърках непрекъснато.Незнаех какво е съотношението между мазнината и пепелта,затова сложих всичко на око,а и незнаех колко дълго трябва да се вари-освен че се вари докато се сгъсти.Варих около 1час след това излях сместа в една малка пластмасова кофичка.Мислих че ще е подходяща за калъп,но когато сапуна изстина,така се беше залепил за стените(въпреки че предварително ги бях намазал с олио),че докато го извадя счупих кофата.Сега съм направил калъп-дървена рамка и дъно което се изважда,мисля че така ще е по удачно.Сапуна който се получи беше с тъмно сив цвят(нямаше търговски вид smile )но когато пробвах да се измия с него,за голямо мое удоволствие,започна да се пени.Аромата на липа не се получи,поне аз не усетих нищо.Като за първи опит,резултатът не е лош,все пак получи се сапун.Следващият път ще го варя по-дълго,а за аромат ще сложа мента от пакетче чай.Въпросът с хигиената не е излишен-даже и за оцеляващите smile

Офлайн

    9

#2 30.10.2017 10:43:54

tonywoolf
Редови
Репутация: 14

Регистриран: 30.07.2014
Мнения: 47

Отг: Да си направим сапун

Ето какво намерих, след малко ровене. Интересно е количеството пепел от дъб за 0.5 кг мазнина.

Рецепта № 269. Получаване на смес от сода каустик и калиева основа от пепел на маслодайни семена и др.
В емайлиран съд се разбъркват 1,5-2 кг пепел от люспите на маслодайните семена, пепел от слънчогледови или царевични стъбла, от картофени стъбла, от грахови стъбла и др. с 2,5 л гореща вода и сместа се оставя да се утаи и избистри. Бистрата течност се отлива и се възварява. Към нея на малки порции при непрекъснато бъркане се прибавя варно мляко, приготвено от 80г негасена вар и 0,8 л вода. Ще се получи смесен разтвор от калиева и натриева основа, достатъчен за осапунването на 0,5 кг мазнина.
Забележка 1. Полученият по този начин сапун ще бъде полутвърд.

Забележка 2. Ако вместо от люспите на маслодайните семена и от стъблата на споменатите растения се употреби пепел от букови или дъбови дърва (но не и от иглолистни дървета), вместо 2 кг ще бъдат необходими 10-12 кг пепел.
В пепелта от люспите на маслодайните семена (слънчогледово, памучно, рициново) се съдържат от 25 до 40 % калиеви и натриеви соли (предимно карбонати и по-малко калиев хлорид и калиев сулфат), които могат да се оползотворят в промишлен мащаб за получаване на чисти соли или като течен калиев тор, или направо като пепел за торене на почвата.

http://clubs.dir.bg/showflat.php?Board= … apsed&sb=5

Офлайн

    1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff