Вие не сте влязъл.
Страници: 1
Привет колеги, "отдавна" не бях правил представяне на фенер на фирма Olight и затова е време да наваксам с изоставането. Няколко колеги( Ice Ice baby) и моя милост сме почитатели на фенерите, но особено много на тактическите такива и затова разнасяме за ЕДЦ наляво и надясно един малък и компактен ;D тактик наречен Olight M1X. Годините минават и М1X по-млад не става и надеждите за обновление се изпаряват, но уж не умират. Олайт пробиха мощно на американския пазар и компактните им фенерчета и челници се харчат като топъл хляб, дотолкова че нас тактикул фенерджиите ни отсвириха повече от мощно. Американците обожават лъскавите, дребни и засукани фенерчета със сините корони и за грубите, кораво-изглеждащи и "грозни" фенери не остана място. Ето че на Shot Show 2017 китайчетата от Олайт показаха три броя предстоящи тактици, но пък лъскави и по-засукани - Olight M1R, M2R и М3R. Това беше все пак известно утешение за липсата на нещо ново с заден бутон за управление. Някак ми се щеше то да е малко по-грубо и грозновато и с инициали M1X GT примерно. Уви ще се наложи да почакаме, а междувременно може да се радваме и на новата линия в портфолиото на Олайт - тактик, но пък убав!
След представянето им на Shot Show 2017 трите посочени от мен модела, трябваше да се появят в течение на месеците на 2017. Месеците си текоха, а Олайт си продължаваха с малките и компактните фенери от познати вече серии, без да предложат нещо наистина по-ново и разнообразно(изключвайки HS2). Трябваше да изминат десет месеца, за да видим поне едно от тези така чакани тактически фенерчета. Ето че то най-накрая се появи и очаква да бъде представено и евентуално харесано.
Както повечето последни модели на Олайт, Olight M2R Warrior пристига в луксозна картонена кутия с пластмасов похлупак. Махайки похлупака отдясно в кутията е и самия фенер и прикрепения към него двупосочен клипс, а отляво в картонено отделение са и аксесоарите:
•Фирмен(некъстъмизиран) 10А 18650(3500mAh) акумулатор
•Калъф
•Магнитен Micro-USB Cable
•Инструкция за употреба на български.
•Наличен е и изолиращ филм, който пречи на акумулатора да прави контакт.
•Връзка за ръка
ТТ данни:
*Далекобойност: 208m.
* Интензитет: 10880cd
* Водоустойчив по IPX8 стандарта (работи под вода до 2м. дълбочина)
*Удароустойчивост: падане от 1,5 метра върху твърда повърхност.
*Tяло от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие.
* LED: Cree XHP-35HD(CW)
* Поддържани батерии: 1 x 18650
* Размери: 130,05мм. (Дължина), 25,4мм. (Диаметър на главата), 24,38мм. (диаметър на тялото)
*Тегло: 149гр. (с батерията)
Калъфът в комплекта ме изненада с качествената си изработка и меката му подплата от вътрешната страна, малко ми е трудно отварянето, но всичко е въпрос на свикване. Калъфът стандартно може да се закача на колан и е моле съвместим.
M2R се предлага в два варианта с бяла неутрална и студена бяла светлина. Понеже фенерът се води тактически веднага избрах бялата светлина заради повечето лумени и по-дразнещия за очите цвят. Разбира се, освен за самозащита M2R е чудесен и за ЕДЦ и точно затова има избор на вариант с по-приятната за зрението неутрална светлина. Фенерът би бил страхотен помощник при излети или къмпингуване на палатка, заради по-интуитивното и удобно боравене със задния бутон. С него моментално може да осветите даден обект или живинка, без да трябва да влизате в постоянен режим на светене.
Заради презареждаемите функции на фенера и липсата на USB порт от Олайт са решили тактическия заден бутон да е от неръждаема стомана и с плосък профил, като същевременно е и магнит. Както се досещате всичко това е с цел фенерът да се възползва от двата начина на зареждане - с Micro USB магнитния кабел или с популярния триъгълен магнитен док на Олайт. Плоския профил на бутона е подходящ за светене в поза свещ, нещо толкова харесвано от доста фенерджии, а същевременно полезно и удобно. Бутонът е леко вдлъбнат за да е удобен за натискане. Работата с него е приятна, въпреки първоначалния ми скептицизъм. Натискането е лесно, а щракването при включване в режим на постоянно светене е в пъти по-безшумно и тихо. Това е полезно, защото ще ви запази изненадата и "стелт" профила. ;D Шегата настрана, но си има определени професии в които този тих бутон би бил доста от полза. Въпреки това, на мен по-удобния начин за боравене ми е с изпъкналия гумен тактически бутон на масовите модели. Някак си по-интуитивно ми е да работя с него и може би ще дава по-добро сцепление с мокри и хлъзгави пръсти. Ако трябва да избирам между двата типа бутони, то стандартния гумен е моя избор във всеки един момент. За малко щях да забравя и един друг недостатък на металния бутон, а той е че магнита не държи достатъчно стабилно и фенерът се хлъзга надолу. Това се дължи на факта че е стоманен и гладък. Така че който се надява M2R да има стабилността на магнита на фенерчетата от S-серията, просто няма как да се случи.
Още в момента в който взех фенера в ръце, ми се стори че е доста тежичък за размерите си. Оказа се че не съм се лъгал, Олайт го разписват 149 грама с батерията, по мои замервания излезе 146 грама. Излиза че M1X въпреки че е по-дълъг е с над 20 грама по-лек от M2R. В никакъв случай не твърдя, че сравнително високото тегло е недостатък, тъкмо напротив, това създава едно допълнително усещане за стабилност и здравина. Това комбинирано с относително агресивния ринг и голяма мощност, прави фенерът един чудесен отбранително/атакуващ уред.
Фенерът пристига с прикрепен към него двупосочен клипс, използван за пръв път при ЕДЦ/челника H2R. Този клипс прави възможно носенето на фенера едновременно "tip-up" и "tip-down", без да се налага да го сваляте или завъртате. Доста полезна и хитра екстра за по-претенциозните. Поне при моята бройка, клипсът стои малко по-стегнат от този на H2R, а аз го предпочитам точно по този начин.
Както споменах фенерът стои много солидно, въпреки по-лъскавото си излъчване. Изработен е от авиационен алуминий с тип III твърдо анодно покритие. Изработката е на много високо ниво, без дефекти и остри ръбове. Има ясно изразени и с добър размер охлаждащи ребра точно под главата на фенера, все пак 1500 лумена в този форм фактор искат сериозно топлоотдаване. Освен че стои стабилно, фенерът се усеща и доста удобен в ръката, като най-удачно е клипса да се ориентира на обратно на страничния бутон. По този начин е по-лесно напипването на бутона в тъмното и не пречи на свободното му натискане.
В комплекта на M2R влиза и брандиран олайтски 18650 акумулатор със максималния възможен капацитет от 3500mAh. Акумулатора е високотоков, поради нуждата от минимум 6А за да се достигне максималния режим по спецификация. При повечето от последните презареждаеми модели на Олайт, в комплекта влизаха акумулатори преработени така, че само те да могат да бъдат зареждани в тялото на фенера. Акумулатора в M2R е абсолютно заменяем със всички видове 18650 батерии, били те с плосък или изпъкнал плюс. Това дава свобода, каквато при предишните презареждаеми модели липсваше.
Говорейки за зареждане на китовия акумулатор, не мога да пропусна и магнитния USB кабел, той се впива сигурно в задния бутон и стои повече от стабилно. Зарядното зарежда с големина на тока 1А, което за 18650 е златна среда. По време на зареждане Лед индикацията свети в червено, когато акумулатора е напълно зареден светва зелената индикация. Да си призная нито веднъж досега не съм зареждал докрай 18650 акумулатор с магнитния кабел, защото предпочитам и имам повече доверие на стандартните зарядни. Но кабела е чудесно ЕДЦ допълнение за някой от комплектите ни за ежедневно ползване, заради компактността, удобството и ниското тегло.
Ако не се лъжа M2R е първият фенер на Олайт със диод Cree XHP-35HD. Той дава възможност на фенери с компактни размери да достигат нива на лумените от порядъка на 1500лм и нагоре. Вариантът на XHP-35HD e с първична оптика изразяваща се с купол над луминофора на диода. Това в комбинация с текстурирания рефлектор на M2R води до доста по-равномерно разпръскване на светлината и широчина на лъча почти колкото на TIR оптика. Големия спил и малко по-голямата далекобойност са една добра предпоставка за удобство при ЕДЦ използване, но също така и за тактическото му приложение. Фенерът дойде със доста нисък заряд на акумулатора и леко успя да ме смути в началото. Светвайки го "рамо до рамо" с M1X, почти не откривах разлика и леко се бях разочаровал. Зареждайки акумулатора до край, нещата си дойдоха на мястото и ще кажа че като сила на лъча Страйкъра е отвян повече от категорично. Понеже няма TIR оптика и лъчът е "по-събран", M2R създава впечатление че е на едно ниво по мощност с Olight H2R, който е с доста лумени нагоре, но с двойно по-нисък като стойност интензитет на лъча.
Работата с фенера и режимите е лесна и за тези които са ползвали фенери на Олайт не би представлявало трудност да се нагодят. Повечето фенери на Олайт имат почти сходни режим и начин на управление, но при M2R има и малко новости за които ще ви спомена. Те се дължат на факта че фенера е тактически и е нужно да има и тактически режим за да ни поглезят и нас феновете. Фенерът има стандартен режим, който да е лесен за използване от обикновения потребител.
Conventional mode(Стандартен режим):
•При стандартния режим почти няма изненади, освен това че за разлика от M1X Striker при M2R страничния бутон служи за включване на фенера, а при M1X с него можеха само да се "превъртат" различните режимите. Това означава, че фенера може да се включи, както от страничния, така и от задния бутон. Разликата е там че със задния бутон има достъп само до моментален и постоянен Турбо режим и нищо повече(тактикул демек).
•Със страничния бутон се изреждат режимите чрез задържането му в следната последователност - Нисък - Среден 1 - Среден 2 - Висок. За да достигнете до Турбо режима е нужен двоен клик от Силния режим. Ако сте на някой от по-ниските режими двойния клик ви води автоматично до Високия(700лм)режим. Чак след достигането му е възможен достъпа до Турбото чрез двойния клик. Т.е ако сте на Нисък или Среден режим е нужно два пъти по два клика за да отидете до Турбото. Всеки от зададените режими има памет, при Турбо режима паметта е за десет минути, след което фенерът се включва във Силния режим. Страничния бутон има сигнализация за разреден акумулатор и тип брайлова изпъкналост за по-лесно напипване в тъмното.
•M2R има и Moonlight режим, достъпа до не го е чрез задържане за секунда на страничния бутон. След това режимите се изреждат в следната последователност - Мунлайт - Нисък - Среден 1 - Среден 2 - Висок - Нисък.
*Режим 1(Турбо): 1,500~700 лумена - 3 минути~110 минути (Турбо режима сваля от 1,500 до 700 лумена за 3 минути с цел предотвратяване на прегряване).
*Режим 2(Силен): 700 лумена - 2 Hours
*Режим 3(Среден 2): 250 лумена - 6.25 Hours
*Режим 4(Среден 1): 60 лумена - 20 Hours
*Режим 5(Нисък): 15 лумена - 70 Hours
*Режим 6(Мунлайт): 1 лумен - 25 Days
•За пускане на Стробскопичния(10Hz) режим, при включен фенер се прави бързо тройно натискане на бутона. Този режим няма памет.
•Фенерът има и електронно заключване за предпазване от инцидентно и нежелано включване. От изключено положение се натиска бутона за три секунди, след секунда се задейства Мунлайт режим, а след още две фенера се изключва и заключва. За да го отключите задръжте за около две секунди бутона натиснат и той се активира в Ниския режим. Понеже резбите са анодирани, фенерът има и механично заключване, чрез отвиване на задната капачка.
Enhanced tactical operation modes(Тактически режим):
•При тактическия режим работата със страничния бутон е същата, както по-горе описаното. Единствената разлика е че когато се задържи задния бутон и същевременно се натисне и страничния се получава едно бързо премигване, сигнализиращо смяната на Стандартния режим за ползване с Тактическия и обратно.
•При тактическия режим с бързо натискане се включва Турбото, а със клик Стробоскопичния режим. Стробоскопичния се изключва веднага, когато отпуснете бутона, въпреки че е натиснат с постоянен клик
В заключение ще кажа че от Олайт най-накрая ни зарадваха с по-различен нов продукт. Фенерът е много добро решение за ЕДЦ, даже бих казал че е по-добър ЕДЦ фенер отколкото тактически такъв. Чудесен спътник в тъмните вечери и когато токът видиш ли спре, страхотен избор при туризъм, лагеруване и къмпингуване. Всичко това заради чудесните презареждащи функции и наличието на компактен, лек и качествен кабел за зареждане. В общи линии ако теглото не е пречка е за предпочитане пред моделите S2 и S30R III. За мое съжаление дифузерите от S-серията не пасват на големината на рефлектора и явно ще трябва Олайт да правят специални за тази серия. Като тактик фенера си има своите предимства и недостатъци, като за моя вкус основния недостатък е липсата на стандартен гумен заден бутон. Но пък това би променило изцяло концепцията и името на фенера. За финал ще кажа че като управление и мощност M2R е това което Olight M1X Striker, трябваше да бъде през настоящата 2017 година!
Благодарности на Андрей и Олайт-БГ за предоставената ми бройка за ревю.
Офлайн
Страници: 1
Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff