XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 14.07.2017 14:16:56

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Отг: Какво има у дома, градината?

Емос написа:

Покърджата, мисля че е невестулка, не съм сигурен. Но е такова животно което убива кокошки, зайци и дори пуйки.
Този хищник е опасен и хлопа по керемидите на къщите, обръща керемиди и издава звуци като смях - хиена. big_smile

Баа-си, гадината! Трепеш ли ги?

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#17 14.07.2017 15:38:24

Niki
Редови

От: Перник, но живее в София
Регистриран: 29.06.2015

Невестулка между другото съм виждал 2 пъти в двора на кооперацията (кв. Драгалевци).

Работа ли е, не ми го хвали...

Офлайн

0

#18 14.07.2017 19:37:15

kyshe
Редови

От: Русе
Регистриран: 15.03.2017
Уеб-сайт

Защо тропа по керемидите покърджата? И чак керемиди да обръща...

Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки.

Офлайн

0

#19 14.07.2017 21:14:56

Кольо
КорифееЦ

kyshe написа:

Защо тропа по керемидите покърджата? И чак керемиди да обръща...

Сигурно иска да се обере до хората вътре в къщата, да им се изплюе в млякото за да ги отрови и после да им изпие кръвта през сънната артерия. Те са големи гадове кръвожадни. Така съм чувал. Не трябва да се закачат, че после само дертове!Мда.
Емос а сляпо куче имате ли в градината? Как се спраявяш с него и с къртовете голямата напаст гадна мръсна долна ядат кореноплодните и чимшира!
И лалетата също така ги ядат.

Последно редактиран от Кольо (14.07.2017 21:16:38)

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#20 14.07.2017 22:24:58

Емос
Редови

От: Доброто
Регистриран: 17.06.2016

Те така търсят плячка когато обикалят по покривите и не са опасни, не са агресивни.
Преди малко сега питах баща ми какво е покърджа и след 10 секунди той видя една, голямо съвпадение. Покърджата е пор. Наистина обръща керемиди и белката и тя обръща. Преди малко видях и лисица на 5 метра от мене в тъмното с слаб фенер.
Онзи ден видях лисица на 2 метра до мен трябваше да я снимам. Аз живеея в средата на селото.
Такова е разнообразието в моя двор. Лисица на 2 метра big_smile.
А какво правим с къртиците и слепите кучета вардим ги с мотиката докато се покажят и праз. Слепите кучета ги даваме на котките, къртици не ядат. Къртиците ядат само червеи те търсят червеи в почвата и избутват пръст навън отгоре докато правят тунели. Те не стоят на едно място минават и заминават.

Относно чемширите, миналата година имаше бум на Бялата Американска пеперуда и не е от Америка. Те унищожаваха всичко зелета и чемшири. Едни зелени гъсеници. Нападнаха и нашия чемшир вземах едно пиле и го държах и то ядеше личинките. Това не стигна напръскахме ме го с отрова мисля че е нурале и измряха. Спасих ме ги от унищожението. Много рядко има чемшири вече вкъщи имаме smile

Тръпката в тъмното е наистина голяма отколкото на тъмно с крушка. Адреналинът също се увеличава, гледаш нещо да не те нападне, но и в същото време не трябва да те е страх. Когато имаш огън или си вкъщи с крушка си спокоен - нормално. Само че навън в тъмното без фенер тогава живота ти става друг. Да не говорим за гората с виещи вълци и ръмжащи елени, елени които викат като мечки. Не съм бил в гората вечер и много искам стига да няма закони sad
Сега кажете какво мислите по темата и дали разбрахте нещо.

Последно редактиран от Емос (14.07.2017 22:36:18)

Орел пазител

Офлайн

0

#21 14.07.2017 22:59:17

Емос
Редови

@Кольо стигнахме вече до червеите.
Горе съм написал къртиците ядат червеи big_smile

Орел пазител

Офлайн

0

#22 15.07.2017 10:09:47

Кольо
КорифееЦ

Емос написа:

@Кольо стигнахме вече до червеите. big_smile

Пиша, пиша. big_smile
Прав си за таа американска пеперуда дето изеде зелетата. От Америка само проблеми има - бяла американска пеперуда, колорадски бръмбар, филоксерата - все от там идва. Вероятно сигурно нарочно го правят да знаеш! Некой чувал ли е за руска мана по лозята или червена крастава московска педомерка - нема и да чуе.
А как се спрявате с поповите прасета по вашия край? Тука изодоха празовете. Знаеш ли го как свири тая гад? Повечето хора даже не знаят, че издават звуци като цикадите.
Ето ти едно филмче да го чуеш.

Внимавай песента му може да се сбърка с с песента на козодоя който е птица и издава подобни звуци, главно през ноща.

Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#23 15.07.2017 22:07:41

freako
Редови

От: Видин
Регистриран: 13.01.2013

Кольо написа:

И лалетата също така ги ядат.

2 кофи луковици от лалета извадихме миналият месец от случайно открита бърлога на сляпо куче на работа big_smile

Офлайн

0

#24 15.07.2017 22:11:33

Емос
Редови

Вярно е те така носят, разнасят и вземат цветята ни. Там където ги занесат растат много цветя. Бил съм свидетел. Вкъщи излязоха нови цветя които ги нямаше.

Орел пазител

Офлайн

0

#25 15.07.2017 22:15:14

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Емос разбрах, че си малечък. Ма я кажи по ваше село лалугери дали се намират. Голям мерак ми е да си направя печени лалугери. М/у впрочем пишеш, че си от Провадийско от кое село по точно си.
пп Покърджа Кокърджа е горе долу едно и също но в различните краища на страната. Това е белка златка или невестулка, порът се нуждае от вода. При това доста по рядко влиза в населените места. Любопитна но доста страхлива гадинка. Може да бъде опитомен за домашен любимец. Докато другите три освен за кожи за друго не стават.
ппп Червеите са гадни на вкус, освен ако не ги пекнеш или свариш на супа.
Селото ти Манастир ли е или Падина.

Последно редактиран от Okdalf (15.07.2017 22:21:04)

Офлайн

1

#26 15.07.2017 22:21:14

Емос
Редови

Да има лалугери преди 4-5 дни видях един на сто метра от селото. Много полезно за червеите. Веднъж пробвах един, беше жилав и с вкус на пръст. Изплюх го, разбира се.
При нас има вода голяма река и тази година е дъждовна. Отново повтарям покърджа в пор.

Орел пазител

Офлайн

0

#27 15.07.2017 22:25:08

Okdalf
Сръчко

Може на порът така да му казват по ваше му, та от кое село беше.

Офлайн

0

#28 18.07.2017 07:59:53

Емос
Редови

Ами ти от кое село си, честно? И аз ще ти кажа ако и другите потвърдят че си от ???, ако знаят.
Или другите колеги могат да кажат вместо теб.
Това е на лична основа.

Орел пазител

Офлайн

0

#29 18.07.2017 08:56:57

Okdalf
Сръчко

Ако си мислиш, че търся дрязги жестоко се лъжеш. От едно голямо село съм и му казват Варна. Питах те защото много често съм в района на Провадия. Работил съм известно време там и щеше да ми бъде приятно да се срещнем някъде.
.....  И аз ще ти кажа ако и другите потвърдят че си от ???, ако знаят.... За потвърждение на казаното справка модераторите.
пп Щети кажа ма ако ти ми кажеш. Момко май нещо си объркал форумите.

Офлайн

2

#30 18.07.2017 13:33:03

Емос
Редови

Добре ще разбереш, днес ще ще разбереш. Знам че искаш да опечеш
нещо - дивеч, само че проблема е личен ти казах.
Родителите ми не знаят за форума и че разговарям с вас, но ще
разберат. Засегнах ли те?

Орел пазител

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff