XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 12.07.2017 20:06:05

Емос
Редови

От: Доброто
Регистриран: 17.06.2016

Какво има у дома, градината?

Днес видях големи дъждовни облаци.

DSC_0942.jpg

Набрах си малко плодове които дават протеини, витамини и енергия.

DSC_0946.jpg

Приготвих си системите за събиране на дъждовна вода.

DSC_0944.jpg

Най-много събрана дъждовна вода за един ден съм събирал 70 литра,
а най много съм съхранил 130 литра дъждовна вода.
Толкова ми беше капацитета за водата.

DSC_0943.jpg

DSC_0945.jpg

Когато облаците наближиха, започнах да събирам трева за зайците,
сурова прясна зелена трева. Хем плевя, хем храня животни.
И от продукцията се прехранвам по този начин и от животните
се прехранвам това е едно всекидневие, малко е скучно, даже много.
Да не по мислите, че съм зависим все още не съм.

Утре ще ви кажа колко вода съм събрал.

Гледам из вкъщи виждам някой друг скакалец, охлюви след дъжд.
Все още не съм опитвал скакалец, но ще опитам.

И въпроса ми е: Какво има във вашия двор?
Какво можете да откриете?

Орел пазител

Офлайн

1

#2 12.07.2017 21:29:57

Niki
Редови

От: Перник, но живее в София
Регистриран: 29.06.2015

Отг: Какво има у дома, градината?

За какво ползваш дъждовната вода?

Аз двор нямам, т.е. не мой, а малка градинка на кооперацията, която е буренясала. Някой ден ще я облагородя. Иначе преди месец купих малко земя близо до морето и ще видим до къде ще ме докара тази покупка...

Работа ли е, не ми го хвали...

Офлайн

0

#3 12.07.2017 22:01:37

Емос
Редови

Ползвам дъждовната вода за поливане на растенията и за някои експерименти като изработка на глинени изделия, филтриране на вода, преваряване и ми остана да пия дъждовна вода. Когато пропия  дъждовна вода ще направя голяма крачка и опита ми ще се увеличи.

Водата от небето (да не повтарям) е полезна за
много неща, тя е същата като обиобикновената или чушмяната, НО ддъждовната вода е много по-чиста от чушмяната. Това не знам колко от вас го знаят, само че препоръчвам на вас (които можете) да не пиете вода от чушмата! Не е добра. Защо?
Чушмяната вода съдържа хлор, белина и бял камък. Хлора не е полезен за човешкото тяло, защото той трови организма ни. Когато чушмяната вода с хлор е загрее веществата на хлора стават по-токсични - когато се къпим.
Външно при къпане се поема повече хлор от кожата отколкото при пиене. Единствения начин да се предпазите е да имате филтър с Витамин C - той намалява хлора мисля до 99%, но иска подмяна струва около 70 лева незнам точно. От хлора се получават пъпките, брадавиците, бемките и цириете.

Ако искате да разберете повече за хлора и спасението търсете в интернет.

Последно редактиран от Емос (12.07.2017 22:04:21)

Орел пазител

Офлайн

0

#4 12.07.2017 22:09:05

Niki
Редови

Дъждовната вода реално не съдържа всичките минерали, които съдържа чешмяната. Лятото няма как да ти утоли жаждата.

Офлайн

0

#5 12.07.2017 22:16:15

Емос
Редови

Това не го знам, защото не съм опитвал дъждовна вода, когато опитам ще разбера. Сигурно подземните излизащи навън води са същите от небето -.- Няма смисъл, незнам дали е така.

Орел пазител

Офлайн

0

#6 13.07.2017 09:37:08

Емос
Редови

Прочете това - за дъждовната вода
http://www.permaship.org/trainings/wate … kteristika
Тя не е вредна даже е по-полезна, може да изпереш дрехите си без препарати. Тя самата е препарат с високото съдържание на въглероден диоксид унищожава бактериите и дрехите стават по-чисти - прочетете ^
Организма се нуждаее от повече въглероден диоксид, ако използвате повече кислородна вода може да умрете.
Не съм опитвал дъждовна вода, но ще опитам и ще разбера дали утолява жаждата.

Също така е добре да се употребява планинска вода която минава между почвата и камъните. Планинските извори са много чисти и годни за пиене, задължително преваряване, защото отгоре може да има умряло животно в водата итака се разнасят бактерии в водата, трябва да се преварява. Това че е бистра не дава гаранция че е чиста!

Орел пазител

Офлайн

0

#7 13.07.2017 14:35:51

Niki
Редови

Дъждовната вода, както и планинската не утоляват жаждата защото не съдържат нужните соли, минерали и други вещества. Не казвам, че са вредни, просто не  вършат нужната работа.  Прочети малко по въпроса.

Офлайн

0

#8 13.07.2017 19:30:13

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

язе също съм неграмотен, но да вметна. Огромна е разликата в изразите " чуш ма" и "чешма". Първия се отнася за магарица, а другото утолява жаждата.
пп ако пиеш само преварена или дъждовна вода то се налага да ползваш и компот от минерали и соли. А дали е полезна или вредна се ще се намери Умна глава да направи едната ПО-полезна от другата.

Офлайн

0

#9 13.07.2017 20:32:30

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Много моля да не се опитваме да измисляме нова физика, химия и биология. Както казаха Волдемар и Niki - Алфа-хидратина и производните му, не са тайна разработка на военните и рептилите за да държат човечеството в робство. Който е бил активен спортист, и си спомня как след тежка тренировка буквално виждаш кристалчетата сол върху кожата си, след обилното потене - ще ме разбере.

То и затова за пиене в магазините продават минерална вода, а не дестилирана. Дестилираната я продават за доливане в акумулаторите. Сигурно има защо.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

1

#10 13.07.2017 20:50:31

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

windwarrior написа:

..... Дестилираната я продават за доливане в акумулаторите. Сигурно има защо.

Химията е виновна. Карата коли значи си имате стартер. Другото надявам се знаете.

Офлайн

0

#11 13.07.2017 21:23:45

Емос
Редови

Знаете ли какво, може и с дъждовната вода да си набавите нужните минерали и соли и вещества, когато добавите билки и направите чай или с зеленчуци да направите супа.
Може наистина да няма много полезни вещества в дъждовната вода, но тези вещества могат да се набавят от храната. Ако имаш храна ще си добре. Нали знаете храната се усвоява от стомаха и частиците вещества отиват в кръвта.
Потвърдете ако е така и коя вода е по-полезна без чу/ешмяната.
Да се върнем по въпросите:
Какво има в вашия двор? и Какво можете да откриете? - като животинки

Орел пазител

Офлайн

0

#12 13.07.2017 23:11:49

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Темата става все по-интересна. Почвам да я следя с интерес. Като стигнем до пчелите и земните чурвеи започвам да си записвам.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#13 14.07.2017 09:49:37

Емос
Редови

;D чурвеи

Така и не валя тези дни.
Поради големия сняг и по-хладното време тази година е нормална, смятам че през живота си не си спомням нормална година. Миналата година, юли месец не валя даже и месец и половина. Този юли валя един път, един порой в началото на месеца. Има огромна разлика от миналата и тази година.
Бях казал ако този юли вали дъжд това означава, че годината е плодовита. Тази година е наистина по-плодовита, гледам слънчогледите преди и сега. Преди бяха шепички, а днес са по-големи и кайсиите - преди имаше по 268 кайсии а сега 2268 кайсии.

Следобед когато става по-хладно, топлият въздух се издига на горе и се смесва с студения и става буря. Вали, гърми трещи и духа това става през лятото.

и Отново да се върнем по темата, наистина.
Какво можем да открием в градината?
Охлюви: бели, пръстаци, големи и др. които са неприятели на растенията. Скакалци отново вредители, стават като деликатес. Паяци, гущери (опекани), жаби (бутчета), змии смокове и пепелянки. Някои птици като врабчета и гугутки правиш капани и ядеш най-вече по-големите (гугутки). Може да има и лисици, белки, покърджи, онзи ден мина една на 2метра от мен и други. Те стават за кожи.

Последно редактиран от Емос (14.07.2017 10:03:58)

Орел пазител

Офлайн

0

#14 14.07.2017 12:29:12

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Дааа... Когато през юли не вали месец и половина е много лошо за през цялата година. А покърджи какво е?

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#15 14.07.2017 13:58:56

Емос
Редови

Покърджата, мисля че е невестулка, не съм сигурен. Но е такова животно което убива кокошки, зайци и дори пуйки.
Този хищник е опасен и хлопа по керемидите на къщите, обръща керемиди и издава звуци като смях - хиена. big_smile

Орел пазител

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff