XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 29.11.2010 09:04:02

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Отг: Заточване на ножове

На шмиргел става да се заточват брадва и нож , но трябва да се внимава да не се разкали острието . Съвремените машинки , наистина са бързооборотни и не се усеща как изтънява ножа, макар че ако е много закален дари и шмиргел трудно го пили . Нужен е малко опит и най-вече усет . Трябва да се внимава да не се натиска много ножа към камъка, да не се задържа на едно място и да се спазва ъгъла на заточване  и най-вече да не посинява метала. За точен ъгъл може да се направи приспособление . Зърнеността на камъка също е от значение  - има по-груби и по-финни . Някои майстори ползват вода при самото заточване, други не , за охлаждане е препоръчително да се мокри отвреме навреме . За довършване се ползва точило,билгия или друг по-ситен камък , търка се на ръка и готово .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#17 29.11.2010 09:41:39

zoso
Гъба отровна

Регистриран: 08.06.2010

svilen написа:

А някой да знае как точно се заточва нож с Convex? Ще съм благодарен, ако сподели. smile

Когато точиш на ръка, без да използваш фиксиращи приспособления, винаги се получава лек (повтарям лек) конвекс. Неизбежно е, защото ръката винаги "играе" и е почти невъзможно да държиш строг ъгъл.
За да заточиш конвексно острие са ти необходими шкурки, подложка за мишка и каиш натъркан с полировъчна паста.

Ето ти практическо видео:
Трикът тук се нарича "мека подложка" - в случая дунапренена подложка за мишка.

Има няколко много важни особености, които автора на видеото не споменава.
1. Не го казва изрично, но се търка не срещу острието, а се издърпва.
Ако се опиташ да търкаш срещу острието има опасност да разрежеш и шкурката, и подложката.

2. На всеки десетина издърпвания опитвай колко се е наострил ножа.
Ако прекалиш с остренето се получава обратния ефект - ножа се затъпява, вместо да се остри. Причината е, че меката подложка "повдига" шкурката в острия край на ножа и напрактика тя започва да се движи перпендикулярно на острието като го затъпява. Затова, когато усетиш, че ножа е остър - дръпни още два-три пъти и опитай пак остротата му. Ако усетиш, че е по-тъп минавай на по-ситна шкурка. Съответно колкото е по-фина шкурката, толкова натискът при издъпрване е по-лек.
3. На видеото, авторът заточва директно на водна шкурка №2000. На практика трябва да започнеш от доста по-груба.
При средно затъпен нож (примерно реже луканка, ама трудно) ти препоръчвам да се запасиш с шкурки с номера 400, 600, 800, 1500, 2500 като ги изреждаш в същия ред. Ако не намериш същия номер шкурка, гледай да са около тези. Всеки производител на шкурки си прави собствена номерация. Примерно в някои железарии вместо шкурка №400 може да намериш №430.
4. Много е важно шкурките да са произведени от двуалуминиев триокис.
Когато си купуваш шкурката гледай на гърба да пише ALUMINEOXYDE или нещо подобно. Твърдостта на този материал е по-голяма от тази на ясписа и кремъка. Примерно 8-9 по скалата на Моос, което е с една идея по-меко от диаманта.

5. Шкурки с номера 800 и нагоре се наричат "водни", което означава, че преди да започнеш да работиш с тях, ще трябва да ги намокриш с вода.
Работи се доста по-бързо със сухи шкурки, но това си има висока цена. След около двадесет издърпвания ще трябва да ги изхвърлиш, защото се задръстват с метален прах от ножа.

И на последно място - след шкурка №2500 по мой скромен опит - няма да имаш нужда от каиш с паста (викат му стропинг). Ножа ти ще е достатъчно остър, за да си бръснеш космите на предмишниците. От тази острота по-голяма не ти трябва.

Успех!

Офлайн

0

#18 29.11.2010 15:02:15

webe
Редови

Регистриран: 07.11.2010

Нож не се точи на шкурка , че става става, бях чел, че по лесно се тапи след това за конвекс знам как се точи от вида с двоен скос трябва да знаеш под какъв ъгъл е заточен , в тубата има клипове.

Офлайн

0

#19 05.12.2010 16:38:25

88
Редови

Регистриран: 16.07.2010

zoso написа:

И на последно място - след шкурка №2500 по мой скромен опит - няма да имаш нужда от каиш с паста (викат му стропинг). Ножа ти ще е достатъчно остър, за да си бръснеш космите на предмишниците. От тази острота по-голяма не ти трябва.

Бръсненето на предмишницата не е показател за добре заточен нож,аз и след  800 си бръсна предмишницата,но това не значи,че трябва да спра до там.Според мен, след шкурка 2500 е добре ножа да се мине и на каиш с паста,не само става по-остър,но и държи ряз по-дълго.

Офлайн

0

#20 07.12.2010 00:21:37

svilen
Редови

Регистриран: 29.08.2010

@zoso: Благодаря за изчерпателната информация. Снабдих се със шкурки и полир паста, остава да пробвам. smile Ще споделя какво се е получило. smile

Офлайн

0

#21 10.12.2010 20:23:31

webe
Редови

Фарляй ги тея шкурки.Сумати хора съм питал и всички ми казват едно нож на шкурка не се точи има клипове в тубата прегледай малко и ше видиш как се точи конвекс.Пък на къф нож ти е тоя конвекс за мен тоя скос е пален боклук скандито е по-добро.

Офлайн

0

#22 10.12.2010 20:31:34

88
Редови

Регистриран: 16.07.2010

Шкурките са подходящи за заточване на нож!Различните видове скосяване на острието,си имат съответните предимства и недостатъци!

Офлайн

0

#23 11.12.2010 17:00:22

parev
Редови

От: Стара Загора
Регистриран: 27.01.2010

В бушкрафт условия,ножът се заточва с каквото има наоколо.Шкурки с разни номера,дискове с означения какъв карбокорунд,електрокорунд и т.н и с каква свръзка,няма да намерите,така че е добре да може да се прецени, кой от всичките камъни ,покрай човек,ще свърши най-добра работа.

Офлайн

0

#24 11.12.2010 23:09:23

webe
Редови

До колкото знам при бушкрафта трябва да имаш острие което е многофункционално с тоя конвекс даже да дялкаш е по-трудно от скандито и се точи по-трудно от скандито.

Офлайн

0

#25 12.12.2010 12:16:07

belfi4o96
Редови

Регистриран: 12.10.2010

Ама пък със скандито на нула не можеш да сечеш дърва, а с конвекса можеш. По доволен съм от скандито с вторичен ръб отколкото конвекса за дялкане, но за сечене мога да кажа съвсем друго нещо. Купете си нож заточен като конвекс, да видите, че е много по добре от скандито на нула. smile

Офлайн

0

#26 12.12.2010 13:49:03

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Абе я си ги наточете у дома па не философствайте за на вънка на какво ще ги точите защото отговора е на каквото намерите, когато намерите и ако намерите. Не някой да ви показва с какво да ги точите важното е КАК ще ги наточите тоест техниката. Те това е.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#27 12.12.2010 19:55:46

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Заточването с подръчни средства трябва да се знае, но за какво човек трябва да си съсипва ножа, ако може да си го наточи на спокойствие в къщи? При тези условия шкурката влиза в употреба.  wink

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#28 12.12.2010 20:03:59

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Аз немога да разбера. Шкуркта ли обсъждаме? roll

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#29 12.12.2010 21:09:45

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

RELAX написа:

Аз немога да разбера. Шкуркта ли обсъждаме? roll

Да.

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#30 13.12.2010 08:53:20

Green
Редови

Регистриран: 06.10.2010

Абе я си ги наточете у дома па не философствайте за на вънка на какво ще ги точите защото отговора е на каквото намерите, когато намерите и ако намерите. Не някой да ви показва с какво да ги точите важното е КАК ще ги наточите тоест техниката. Те това е.

не забравяй че тлавната цел на форума е за бушкрафт от една седмица почти нищо в тази насока не съм прочел всеки пише за съвсем различни неща свързани главно с туризма или ножарснвото или не знам какво си

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff