XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 15.06.2017 00:18:02

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1352

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,455

Гъзовей по Тасос

Та да докладвам.
С Петя и младежта бяхме десетина дена по Тасос. Идеята беше Петя да олаби малко напрежението покрай непрекъснатото гледане на хлапето, детето да види що е това море, да подиша морски въздух за дробчетата и да походи по пясъка за равновесие и за стабилизацията на нестабилната си все още походка. Мен на плаж не можеш да ме вържеш, но заради Илия се наложи да се понакисна в морето и да провися за някой и друг час под един бор на плажа в компанията на Гюстав Емар и един сърбин с който се редувахме да мъкнем бири.
Та понеже плажуването не ми беше приоритет се отдадох на някои от многото неща, които ме вълнуват – книгите, птиците и вренето по немасовите турстически маршрути. Ще се опитам да не се разпрострирам много и да не досаждам със строго орнитологични моменти, но когато акцента е върху птиците няма как да ги прескоча.

Книгите.

Густав Емар и „Арканзаски трапери“, Карл Май и „Капитан Кайман“ и Луи Бусенар с „Канадски лвци“ за пореден път ме върнаха в детските ми години и ме изстреляха в гори и прерии, далеч от всякаква злободневност. Четях главно през нощта или в обедните жеги под сянката на калабрийският бор. Забавлявах се дори и с различната, заради изминалите години и различният житейски опит интерпретация на случващото се в действието. Да, има определено разлика в интерпретацията и едно е да четеш Арканзаски трапери на 15 и съвсем друго на 50 години.... Нищо! Пак е интересно! smile
Сърбина Мирко, много готин около 60 годишен мъж, мислел, че чета някакви дълбоки философиски и богословски трудове и като разбра какво чета се спука от смях, плескаше се по бедрата и ревеше през сълзи с цяло гърло по плажа: “Нечеш се бояти! Нечеш се бояти! Добияш се сада дато Винату бори са медведицу, он че победити!”
Ама това не е в тая книга, бе баце. Нема значение!

Птиците.

Времето сутрин рано и след обед използвах за да скитам по баирите в района в търсене на южни, редки за България видове птици и влечуги. Сутрин температурите бяха от 22-23 до към 26 градуса на обяд и ако не си по сенките и не духа вятър си е жежко, но горе-долу поносимо. Приоритетни за мен бяха към десетина вида птици, които по-трудно могат да се наблюдават в България. Това са главно дребни видове като разни видове коприварчета  - Орфеевото коприварче (Sylvia hortensis)

image.jpg
Червеногушото коприварче (Sylvia cantillans)
image.jpg
Черногушото коприварче (Sylvia rueppelli)
image.jpg
Трънковчето (Cercotrichas galactotes)
Rufous-tailed_Scrub_Robin.jpg
Червеноглава сврачка (Lanius senator)
image.jpg
Блед бързолет (Apus pallidus)
Apus_pallidus.jpg и др.

Интерес представляваха и други видове птици като Средиземноморската Larus_audouinii.jpg и Тънкоклюната чайка Larus_genei.jpg, както и Ястребовият орел
image.jpg
От приоритетните в крайна сметка регистрирах 2-3 вида.
Като цяло имам сигурни наблюдения на малко повече от 34 вида птици, което е просто НИЩО в сравнение с орнитологичен излет в България, но пък се виждат някой редки видове у нас. Регистрирах и няколко нови за мен вида като женско Орфеево коприварче, Тракийски кекликAlectoris_chukar.jpg и Градинско коприварче (Sylvia borin) image.jpg.
С над 50% вероятност имам наблюдение на Ястребов орел, Далматински сокол и Тънкоклюна чайка, но заради лоша видимост, контражур или голяма дистанция не мога да съм на 100% сигурен и за това не ги отбелязвам като наблюдения.

Влечуги.

Змии и костенурки не видях. Единствено видяхме един мъжки зелен ливаден гущер който слизаше много ефектно надолу с главата по една скала току над главата на една женска червеногърба сврачка, която наблюдавахме с Петя, сякаш я дебнеше. Жалко, че не разполагахме с подходяща фототехника, вероятно би станала много впечатляваща снимка. И той имаше късмет, че сврачката се беше фиксирала в нас защото иначе можеше да свърши закачен на някой трън, какъвто обичай имат тези птички.

Нетуристическите маршрути.

Тасос, макар и планински, като цяло не е труднодостъпен. Като релеф и орографски вид, дори флористично, силно напомня нашите Източни Родопи. Голямата разлика е в наличието на Морски и Калабрийски бор, и разбира се маслините, които са навсякъде и някои от тях са над 500 годишни, с огромни стволове. Въобще в маслинените горички е много приятно.
В района е пълно с черни пътища и кози пътеки, които предоставят вариант за достъп до обраслите с отвратителния остролистен джел баири. Аз ходех с една полиестерна риза. Ако ходех с памучна тениска, вероятно щях да я върна на парцали. 
Върховете на планинските възвишения и селцата, както и повечето топоними в Северна Гърция носят хубави звучни "гръцки" имена като Тумба, Принос, Каменос врахос, Ливадя, Просечен и т.н., които обаче нищо не говорят на местните…
Общо взето предвижването по хълмовете не е проблем, но трябва да се носи много вода защото горещината и скалите обезводняват силно. Има много опунция, която е и храна и вода и върши работа в жегите.
Скитайки по едни баири открих интересно съоръжение, което за мен е остатък от стар път, вероятно римски, но за него не открих информация нито на английски, нито на гръцки в нета. Тая джаджа преминава като Китайската стена по билата и склоновете на хълмовете и е много удобна за ходене. Местните не знаеха какво е това и за какво е служило. Беше част от пейзажа. А мястото е перфектно за разпъване на палатки и бивакуване, защото е отделено от населени места, има относително лесен достъп и осигурява прекрасни гледки.
20170609_103027.jpgimage.jpgimage.jpgimage.jpg
Намерих остатъци от таралеж, което ме кара да мисля, че на островът има или идва скален или царски орел, или лисица, въпреки, че за хищен бозайник не ми се вярва много. Възможно е и овчарски кучета да са го налазили.
Намерих и едно интересно растение, което привлича насекоми с отвратителната си миризма на мърша. Dracunculus vulgaris – това растение е Балкански ендемит. Среща се на остров Крит и на още някои острови в Егейско море. Достига 90 см. височина и 20 см. дебелина. Характеризира се с голямо лилаво листо и съцветие около него, а също има и много гадна миризма на мърша. Благодарение на тази неприятна миризма растението привлича насекоми и ги хваща в капан. Държи ги затворени една нощ, след което ги освобождава, а те разнасят полепналият по тях прашец.  А иначе е красиво. image.jpg

Трябва да спомена, че на острова мобилните им връзки са лоши, сигналът се разпада и ние с Петя като сме разделени поддържахме връзка с едни мижави уоки-токита. Някакви с радиус около 5 до 8 км. ще вършат прекрасна работа.


Тасос е най-близкият до България гръцки остров и до него най-бързо се стига по вода с фербот от Керамоти. Информация за хотели и може да се намери в нета и е толкова достъпно, че направо плаче за една форумна сБирка там.

Разстоянията по шосе до Керамоти са горе-долу следните:                                             
от Пловдив през ГККП "Маказа" – 259 км, 5 часа и 30 мин;
от ГККП „Маказа” - 91 км, 50 мин;
от София през Банско, Г.Делчев и ГККП „Илинден” – 344 км, 5 часа и 30 мин;
от КГПП „Илинден” до Керамоти – 124 км, час и 45 мин;
От Керамоти до остров Тасос се пътува с ферибот за 30 минути.

И ако някой ви каже, че на Тасос няма мечки - не му вярвайте!

image.jpg   

И те така те! smile

ПС. Снимките в темата не са мои а са свалени от мрежата.

Последно редактиран от Кольо (15.06.2017 00:44:40)


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

  11

#2 15.06.2017 09:01:25

petergaitan
Редови
Репутация: 248

Регистриран: 27.02.2012
Мнения: 644

Отг: Гъзовей по Тасос

Браво, бачи Кольо! Хубаво сте изкарали, на Илийката му се запечатват тези хубави впечатления. А досега за Тасос никой не е разказвал за римски път и за животинките. Това за книгите е много забавно и се умилих. И аз наскоро си изрових на вилата тези стари книжки и се позачетох, като си припомних броденето из горите наоколо и игрите на индианци и трапери с другите деца.
Благодаря че сподели.

Офлайн

  1

#3 08.08.2017 14:24:43

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,890
Уеб-сайт

Отг: Гъзовей по Тасос

Разочарова ми с подбора на литература... tongue То поне "Синовете" да беше взел. cool


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#4 08.08.2017 21:35:46

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1352

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,455

Отг: Гъзовей по Тасос

Вълчо, отивам в библиотеката на Дуранкулак и взимам Синовете. Отварям и от книгата изпада бележка. На правилно откъснато правоъгълно парче от тетрадка с детски почерк написано:
1. За мама любовна
2. За мене - (не се сещам точно какво беше)
3. За тати Винету.

Много се кефихме с Петя на тази бележка. smile


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

  1

#5 14.08.2017 16:38:14

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,890
Уеб-сайт

Отг: Гъзовей по Тасос

No comment... Абе... аз да си кажа. Като си решил нещо по темата (по-бойно така cool), препоръчвам
http://bgiroquois.blogspot.bg/2013/09/blog-post_10.html

А като за теб, природо-ориентирано cool
https://chitanka.info/book/7821-lovtsi-v-severnite-gori


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  1

#6 14.08.2017 19:13:24

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1352

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,455

Отг: Гъзовей по Тасос

Ооо, Вълчане, Ърнест Сетън е един от любимите ми автори а тази книга беше първата, която прочетох.
Виж за многото подвизи за първи път чувам и анотацията й силно ме заинтригува. Това, че Изток - Запад са я издали за мене е атестат за сериозна литература.  Ако ми я подариш за Коледа ще те запозная с Деян Енев дето краси с интелигентната си муцуна вашият сайт.  big_smile


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

  0

#7 15.08.2017 13:31:31

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,890
Уеб-сайт

Отг: Гъзовей по Тасос

Аз го познавам. cool


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#8 15.08.2017 15:04:39

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1352

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,455

Отг: Гъзовей по Тасос

Язък! big_smile


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

  0

#9 15.08.2017 22:43:22

mokriq
Редови
Репутация: 133

Регистриран: 17.05.2010
Мнения: 287

Отг: Гъзовей по Тасос

Коле , дай кординати , подаръка да е от мен....


Светът е голям и спасение дебне отвсякъде...

Офлайн

  2

#10 16.08.2017 13:51:50

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1352

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,455

Отг: Гъзовей по Тасос

Друже... впечатлен съм.  Не знам как да ти върна жеста.


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

  0

#11 19.08.2017 10:18:39

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1352

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,455

Отг: Гъзовей по Тасос

Получих книжката днес, отивайки на работа. Любо, благодаря друже! Ще си я прочета с кеф! smile


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff