Ето едно предложение за подслон, за който не се изисква друг инструмент освен нож.
Използват се ,,боклуци" от земята - хубаво е да има дървени съчки различни размери и най-вече клони, листа и каквото друго може да се натрупа върху основата на колибата.
Ето и малко снимков материал - мисля, че ще добиете представа за какво става въпрос
Първо си намирате подходящо място - равно и с достатъчно ,,строителен материал" наоколо

Лягате на земята и си взимате мярка за ширина - малко по широко от двете рамена и изкопавате канал на това разтояние. Колкото е по-студено - толкова по-дълбоко ще копаете. 10-15 см е добре, ако не е прекалено студено.

Пълните канала със съчки, които да ви изолират от земята. Желателно е да се наредят поне 2 реда, аз направих само 1, щото нямах намерение да оставам за вечерта, а само да видя какво ще се получи
Втория ред ги редите перпендикулярно на първия

За основни греди на конструкцията са ви нужни 2 здрави пръчки по около 60-70 см, поставени в положение обърнато "V"-образно и една по-здрава, поне 2.20 м.

След това напречно на основната греда се нареждат малки съчки, върху които ще трупате каквото намерите

След като основата ви е готова - слагате отгоре каквото намерите, което да ви топли и пази от дъжда. В моя случай бях в иглолистна горичка, та имаше само клони с игли. По-подходящо ще е, ако има широколистна гора да трупате шума от земята. В тоя случай трябва да натрупате около метър настрани и колибата прилича на иглу отвън

Отвътре върху съчките трябва да нахвърляте колкото намерите повече суха трева и въобще нещо меко, върху което да легнете, а и да ви топли допълнително.
Друго, което ми хрумна докато го правех - ако си носите 1-2 големи найлонови чували за смет в раницата, може да ги ползвате като допълнителна хидроизолация. Най-добре да ги сложите върху основната греда и върху тях да наредите напречните съчки.
Горе-долу добре се получи, ако нещо друго ви интересува - питайте