XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#61 10.03.2011 23:21:36

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Отг: Ушаф

Опасявам се, че темата се отплесна в неочаквана насока, и имам подозрения че късния час и поетата огнена вода допринасят за това (не изключвам и себе си от това число). Затова смятам да оставя още 1/2 час за последни мнения по въпроса, и да я заключа до утре сутринта, когато ще можем да дискутираме на свежа глава.

Микрофона е ваш, господа smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#62 10.03.2011 23:30:36

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Уинд, дали ще ми вярваш или не, хич не ме интересува, аз вярвам на очите си и съм виждал такива мизерни стопанства точно край тази магистрала. Ама от мизерни, по-мизерни.

windwarrior написа:

Много трогателно, но не отговаряш на въпроса ми - кой е оторизиран и има знанията и опита да определи кога едно животно е за отстрел. Да не стане като с мечката, дето я гръмнаха миналата година в Родопите, пък се оказа че това май не била съвсем същата мечка, май.

Има си ловни дружинки, има ветеринарни специалисти.
|

windwarrior написа:

Верно ? Наличие на овчарски кучета, здрава кошара и лампа пред кошарата ? Ти сериозно ли ?

Напълно сериозно. Ама май бъркаме понятията. И програмата е насочена само към определен вид стопанства. Ама не всички по селата са такива. А другите, те какво да правят? Или ще ги зачерктнем от живота с лека ръка, защото не отговарят на определени от програмата условия? Хайде да сме реалисти и да видим какво е положението по селата.

windwarrior написа:

Ясно, значи утре някой като ме засече с колата - излизам и стрелям на месо, така ли ? Или може би има малко по-разумен и не толкова емоционален подход, мхм ?

Нещо не ти хващам логиката. Каква е връзката между засичане с колата и хищниците?

windwarrior написа:

Би ли ми казал къде в цялата дискусия някой нарече хората по селата втора ръка ?

Я прочети мненията по-горе и сам ще видиш. Може и да не е казано в прав текст.

windwarrior написа:

Ми не, нямаш теза. Имаш няколко антитези, което не е баш съвсем същото.

И кои са точно тези антитези?

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#63 10.03.2011 23:38:45

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Айде ще караме по ред на номерата:

1. Пак казвам, бил съм в Италия, и то точно в региона описан от теб - предпочитам да вярвам на очите си. И ако ще си говорим за мизерни стопанства - поразходи се по Източните Родопи при удобен случай, и после пак да си приказваме smile

2. Т.е. селяните, които са застреляли вълка са се консултирали с ветеринарен специалист и ловната дружинка ? Или не съвсем ?

3. Ако уважаващ себе си стопанин не може да подсигури на стадото си овчарски кучета + здрава кошара, за какво говорим тогава ? Или може би това е огромна инвестиция ? Или пък обикновен мързел ?

4. Логиката е една и съща - действа се първосигнално. Фащаш се за кобура и действаш наред. Ама дали е правилно, дали ще има резултат - ще го мислим след това, важното е пуцанье да има.

5. Чета, чета втори път - ми м@мка му, не виждам някой да се отнася пренебрежително към хората от село. Най-вероятно защото повчето от пишещите тук сме такива.

6. Антитезите се свеждат до репликата "А вие що биете негрите"

П.С. Смятам за коректно да ти оставя право на отговор, и след това наистина ще заключа темата до сутринта. Не за друго, но не смятам че дискусията върви в плодотворна насока.

Поздрави smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#64 10.03.2011 23:52:00

samotniq valk
Дразнител

1. не е тема на разговора. Ти си виждал едно, аз друго. Има разкошнш стопанства, които ми събраха погледа, но тук там край магистралата има и съвсем мизерни. Не е нужно да ходя до източни Родопи, стига ми да се разходя из нашите села и ще видя достатъчно мизерни. Мизерията по селата ни е посъвместна.
2. Застрелян е точно от дружинката, след няколко кратни набези. Но се сещам и за случай, при който някаква жена беше пребила вълка с брадва, хванат на "местопрестъплението". Беше преди няколко години някъде из Родобите, ако не греша
3. За някои е наистина голяма инвестиция. Имаш ли представа от цената на добро овчарско куче?
4. Първосигнално е да стреляш срещу шофьор заради неразбории по пътя, но нищо първосигнално няма да пазиш добитъка си, когато е наложително.
5. Е, аз съм го разбрал по този начин. Сега ще се върна и ще ти дам цитати
6. Къде точно съм казал това за негрите? Е разбрах те, че е в преносен смисъл, но би ли посочил мнение, отговарящо на това? Тезата, с която още съм започнал тази тема преди време е, че трябва да има разумно взаимодействие. Че и хищниците и стадата вече са част от природата. И понякога се налага да се регулира от хората. Прочети първия пост по темата и първия ми пост в нея днес.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#65 10.03.2011 23:53:24

samotniq valk
Дразнител

RELAX написа:

Колеги, прочетете написаното от мене в пост 130 и се съобразявайте !!!

Къде точно видя от мен лични нападки към някой, за да го напишеш това под поста ми?

Офлайн

0

#66 11.03.2011 11:12:57

soti
Редови

Регистриран: 21.05.2010

Не съм убеден, че ще удуши цялото стадо, но дори и така да е. В селото има и други стада, а той ще се научи, че в кошарите има лесна плячка.

Правилно не си запознат няма и да бъдеш защото не си биолог за разлика от мен.Всеки да си гледа паничката ако ми трябва правен съвет няма да си го измуквам от прътите си а ще се обърна към специалист.Същото важи и за тебе относно биологията на вида.
Знаеш ли какъв е ареала на вида ? - немисля
Знаеш ли каква е ловната му територия - едва ли
Знаеш ли какво е алфа мъжкар и каква е йерархията при тези животни.....
Кога как и защо нападат домашни животни......
Вълка лувува на 50 км от леговището си - това значи че ако леговището му е в Котел ходи до Преслав или Шумен за да хване нещо за ядене. Да не си мислиш че вълка живее в съседната горичка  в близост до кошарата на  Баи Ставри и всеки ден ходи да си вземе по едно агне. Имаш ли идея какъв разход на енергия е това за животното за да мине такова разстояние.
А че ако бърлогата на вълка е в близост до кошара от нея не изчезва нищо ... маи и това не го знаеш

Доста неща не знаеш колега ..ако си така и с правото лоша работа wink
Айде със здраве и вземи прочети някоя детцка енциклопедия. Там поне ще получиш някаква основа и после ела пак да дискутираме.

Потомци, вий напразно ще се ровите,
докрай едва ли ще узнайте вий,
когато се наливаха основите —
какъв живот живяхме ний!

Офлайн

0

#67 11.03.2011 11:22:14

samotniq valk
Дразнител

Абе не знам колко съм запознат, ама съм попрочел туй онуй. Пък като нещо не го знам си признавам. Ама твоите знания май са само кабинетни. Няма да спорим за биологията на вълците. Ама я ми кажи това с размяната на прасета и овце как си го представяш точно? Че нещо си пропуснал да отговориш, зает с лични нападки.
п.п. пише се детска. хайде оправи си граматиката, експерте

----
Стоян: Ще ви помоля да внимавате с хапливите забележки, и да се концентрирате върху представянето на конкретна информация, за да не се налага да трия както самите забележки, така и нея! Благодаря!

Офлайн

0

#68 11.03.2011 11:36:17

samotniq valk
Дразнител

Трий всичко. Интересно защо под моя пост го пишеш, май не аз почнах с хапливите забележки.

Офлайн

0

#69 11.03.2011 11:49:12

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Защото е последният пост, в който има такива! Това е последното нещо, което ще види този, който реши да отговаря!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#70 11.03.2011 11:49:22

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

темата тръгна в тази посока от думите на черен вълк че се ядосва за убитите хищници
и мисля че вече се каза достатъчно "за" и "против" това
ако някой има нещо ново да каже нека ама почнахме да тъпчем на място

ПС. самотен кефиш ме и ти и родния ти край но да знаеш че да се заяждаш за краматиката не е редно и винаги ме е дразнело в другите форуми освен ако не са за граматика и винаги съм бил на мнение че тези забележки са като защитна реакция
на хората които няма какво да кажат  hmm

ПСС релакс по повод това че ми редактираш мойте постове
изинявам се за което знам че не слагам точки и запетайки и пиша на жаргон
но се старая  big_smile да пиша достатъчно книжовно че да се разбира
може би ако сме очи в очи ще ахнеш  lol
но в някои случеи се налага, за да се разбере точно какво искам да кажа

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#71 11.03.2011 11:54:52

soti
Редови

Ама я ми кажи това с размяната на прасета и овце как си го представяш точно? Че нещо си пропуснал да отговориш, зает с лични нападки.

Вадят овцете и пускат в нея прасета ( черни полудиви ) Мечката се връща до седмица. Единственото нещо което ме притеснява в тази история е защо мечката не е усетила че вътре има прасета и е влязла ?
Като биолог си го обяснявам с факта че кошарата е пропита с миризмата на овцете и когато мечката е влязла е била вече пред свъшен факт.

Виж сега тука не сме клуб дебати.Аз също мога да те убедя че 2+2=5 а не  4 но не е това целата на занятието

п.п. пише се детска. хайде оправи си граматиката, експерте

Да са живи и здрави модераторите че ми коригират граматичните и пунктуационни грешки че с мойта работа скоро може и да забравя да говоря  lol

какъв живот живяхме ний!

Офлайн

0

#72 11.03.2011 11:59:30

samotniq valk
Дразнител

Виж, приятелю. Това с прасетата и овцете звучи хубаво на теория. Ама, я ме светни как точно ще стане. За тази седмица, къде точно ще държат овцете, как ще ги доят в кочината? Прасетата им няма нищо в кошарата, ама няма как да вкараш десетина овце в кочина 3/3 метра, примерно.

----
Стоян: samotniqt valk, при цялото ми уважение, наистина страшно почваш да издребняваш! Надявам се не е опипване на границите на търпение на модераторите и администратора!

Еdit RELAX: Колеги, вече спокойно можете да си спорите и да се карате, но тук в "Ушаф"-а! Всяко подобно на преместените 16 мения - своевремено ще идва отново тук!

Последно редактиран от RELAX (11.03.2011 12:21:53)

Офлайн

0

#73 11.03.2011 12:23:10

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

samotniqt valk разбирам да го играеш опозиция, ама поне бъди градивен. Темата се разми и премина добрия тон, започна се със заяждането и издребняването, характерно за  други среди и друго време. Мисля че вече ключа трябва да играе.

Офлайн

0

#74 11.03.2011 12:25:39

soti
Редови

Виж, приятелю. Това с прасетата и овцете звучи хубаво на теория. Ама, я ме светни как точно ще стане. За тази седмица, къде точно ще държат овцете, как ще ги доят в кочината? Прасетата им няма нищо в кошарата, ама няма как да вкараш десетина овце в кочина 3/3 метра, примерно.

Стига бе човек ти сериозно ли ?
Това не е теория а реален случаи от преди няколко години в Родопите.
Става въпрос за около 100 глваи добитък както овце така и прасета.
Предполагам се е намерило къде да се настанят овцете а дори и да не са се доили на стопанина изобщо не му е било на главата дали някои друга овца ще хване мастит.
Как си представяш да изкараш прасета от кочина 3/3 да ги пуснеш в кошарата че и да изядат мечката ??? В 3/3 колко прасета мислиш че ще има ??? Вкарай малко логика в ситуацията...

какъв живот живяхме ний!

Офлайн

0

#75 11.03.2011 12:37:24

samotniq valk
Дразнител

Ясно колко разбираш от животновъдство. Продължавай да правиш безсмислени проекти и усвоявай средства. Нали това е целта на всяка подобна фондация. Аз няма какво повече да добавя

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff