XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 06.01.2017 21:06:54

Orlov
Редови

Регистриран: 03.05.2016

Отг: Свързване на малък генератор към електрическата инсталация

Ludipipo написа:

Все си мисля, че уж за едно и също пишете тук, пък нещо не се получава. Всичко зависи от началните условия. Ако инсталацията е двупроводна е едно, ако е трипроводна е друго. НО и при двата варианта закачаш ли агрегат - задължително се отцепваш от мрежата изцяло - и фази и нули! В идеалният вариант си имаш трипроводна със собствено земно (мойто е 2.8 ома импеданс лятото и 21 кола tongue ) и монофазен генератор и ти дреме на шнорхела...

Благодаря за включването.
Абсолюто си прав стига агрегата да е със заземена неутрала.
За съжаление "монофазните" масово са с по 110V на всеки от двата кабела. А това променя нещата. Да, при три проводна система можеш да вържеш агрегата. И масово фирмите го правят. Това че не отговарят на наредбите е едно на ръка. Тук хубаво си пишем за наредби, но и двамата знаем "что произходит на самом деле".
Варианта с трафа решава проблема. Но струва пари.
Сега при едно такова свързване на агрегат с плаваща неутрала и 110 V спрямо земя на всеки от двата кабела ти лично би ли сложил АП на всеки от двата кабела?

Офлайн

0

#47 07.01.2017 01:36:23

osobso
Сталкер

От: София
Регистриран: 27.05.2016

Orlov,
не се заяждам, но да попитам все пак. Какви консуматори искаш  да захраниш с този "малък генератор" ? Ако е малък наистина - не можеш да захраниш много. Ако не можеш да захраниш много - струва ли си усилията да го включваш в мрежата ? Друг е въпроса, ако си говорим на теория дали може да се случи. Ама на практика няма особен смисъл.

In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

1

#48 07.01.2017 06:26:40

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Разделителен трансформатор на агрегат е глупост, според мен. Ако за "земя" на агрегата си приел корпуса му - ми тури го на един гумен килим или друг изолатор и готово. Махаш зануляването на инсталацията или си го ползваш с удължител/разклонител до нужните консуматори.

Офлайн

0

#49 07.01.2017 09:06:58

rossko
Редови

Регистриран: 06.12.2009

Ако ще си говорим за закон, наредба и не дефинирано устройство "малък генератор", под което аз разбирам преносим генератор от хипермаркет примерно.
Тези генератори имат изведен единствено  контакт и нямат изведен клеморед, което предполага единствено ползване с удължител.
Всяко устройство си идва със схема и е пригодено за региона където ще се продава. Това че няма земя  не е винаги проблем.

Офлайн

0

#50 07.01.2017 11:10:23

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

osobso написа:

Orlov,
не се заяждам, но да попитам все пак. Какви консуматори искаш  да захраниш с този "малък генератор" ? Ако е малък наистина - не можеш да захраниш много. Ако не можеш да захраниш много - струва ли си усилията да го включваш в мрежата ? Друг е въпроса, ако си говорим на теория дали може да се случи. Ама на практика няма особен смисъл.

Най-после нещо смислено по въпроса. г-н Орлов прочетете за ефекта на Дънинг-Крюгер.

Офлайн

2

#51 07.01.2017 14:27:10

Orlov
Редови

Okdalf написа:
osobso написа:

Orlov,

Най-после нещо смислено по въпроса. г-н Орлов прочетете за ефекта на Дънинг-Крюгер.

Ама на мен въобще не ми се говори с теб. С нищо не допринасяш за темата.

Офлайн

0

#52 07.01.2017 14:40:24

Orlov
Редови

osobso написа:

Orlov,

За едно домакинство отпусната мощност е 6-10kW.
В този диапазон са и малките агрегати.
За ралния случай който споменах арегата е 6.k W  трифазен дизелов с автоматично регулиране на напрежението спрямо товара, ръчен ел старт. Преди 4 години струваше 2000 лева. Турска изработка. Предлагаше се и автоматика която беше по скъпа от него.
До момента работи безотказно като захранва част от осветлението и част от контактите. Разбира се тогава къщата беше в строеж и можеше да се преработи лесно инсталацията.
Темата е по скоро за това че има търговци и ел инсталатори които предлагат свързване на псевдо монофазни агрегати към инсталацията което не е редно.

Последно редактиран от Orlov (07.01.2017 14:43:43)

Офлайн

0

#53 07.01.2017 14:55:23

Orlov
Редови

Ludipipo написа:

Разделителен трансформатор на агрегат е глупост, според мен. Ако за "земя" на агрегата си приел корпуса му - ми тури го на един гумен килим или друг изолатор и готово. Махаш зануляването на инсталацията или си го ползваш с удължител/разклонител до нужните консуматори.

Да така е. Тоя трансформатор има смисъл ако агрегата ще захранва сървърно помещение примерно и е с автоматика.
Ясно е че ако сам си го правиш има начин да го свържеш към таблото.
Според мен ако основната цел е да се ползва в къщи по правилно е да бъде трифазен.
Ако е монофазен и имаш три проводна система смяташ ли че е редно да се сложи предпазител на всеки кабел и да бъдат свързани с общ палец?
Така независимо кой от двата кабела пробие към корпус АП ще спре захранването.

Последно редактиран от Orlov (07.01.2017 14:56:39)

Офлайн

0

#54 07.01.2017 16:47:02

Ludipipo
Редови

Ако е монофазен на трипроводна инсталация си слагаш ДТЗ и не го мислиш.

Офлайн

0

#55 07.01.2017 16:56:40

osobso
Сталкер

Ludipipo написа:

За непросветените ДТЗ е ДиференциалноТоковата Защита или ДефектноТокова Защита. На инглиш
Residual Current Device - RCD.

Марк Твен

Офлайн

0

#56 07.01.2017 17:02:39

osobso
Сталкер

osobso написа:
Ludipipo написа:

За непросветените ДТЗ е ДиференциалноТоковата Защита или ДефектноТокова Защита. На инглиш
Residual Current Device - RCD.

И да не забравяме, че ДТЗ може да се използва само при схеми TN-S или TT

Марк Твен

Офлайн

0

#57 07.01.2017 17:31:36

osobso
Сталкер

Това въобще не е лоша идея. Но трябва да се сложи диференциално-токова защита с чувствителност(ток на утечка) 30 mA на всеки токов кръг. Хубаво е да се сложи ДТЗ за 500 или 300 mA към главния предпазител. Това предпазва незащитените с ДТЗ токови кръгове и намалява риска от пожар, но не предпазва хората.

Последно редактиран от osobso (07.01.2017 17:32:32)

Марк Твен

Офлайн

0

#58 07.01.2017 17:40:26

Ludipipo
Редови

То за това си има квалифицирани специалисти, дето знаят кое, как и къде. С тема във форум не върви да се прави електрообзавеждане на сграда. Един проект не е толкова скъп. wink

Офлайн

2

#59 07.01.2017 17:43:23

osobso
Сталкер

Ludipipo написа:

То за това си има квалифицирани специалисти, дето знаят кое, как и къде. С тема във форум не върви да се прави електрообзавеждане на сграда. Един проект не е толкова скъп. wink

Абсолютно съгласен с теб. Ако прочетеш по-напред в темата - изказвам същото мнение, като твоето smile

Марк Твен

Офлайн

0

#60 07.01.2017 17:44:26

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

osobso написа:

Това въобще не е лоша идея. Но трябва да се сложи диференциално-токова защита с чувствителност(ток на утечка) 30 mA на всеки токов кръг. Хубаво е да се сложи ДТЗ за 500 или 300 mA към главния предпазител. Това предпазва незащитените с ДТЗ токови кръгове и намалява риска от пожар, но не предпазва хората.

Охобохо и той ще се окаже жичкаджия. А си трае толкова време...

П.П. Имам една риза дето ми е голяма... Чисто нова е. Шише уиски можем да купим от всякъде, така че само да се уговорим. каним Бай Кольо( щото той е сертифициран свещеник), и ще си спретнем едно импровизирано буш кръщене.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff