XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 28.12.2016 10:50:44

Orlov
Редови

Регистриран: 03.05.2016

Отг: Свързване на малък генератор към електрическата инсталация

rossko написа:

И пак да се върна на моята теза - материята е сложна и не е за форум /ако трябва да се изпълни по правилата и буквите на закона/.
От горните 10-тина реда информацията, е че трябва да си намериш фирма, която да извърши всички дейности.
Дори често споменаваното заземяване не е проста работа - колко ома трябва да бъде, възможно ли е да се постигне при дадения терен и как?
Всичко е неизвестно в уравнението.

Сега, при изпълнението на нещо такова се минава през следните етапи:
Идеен проект, работен проект, монтаж, експлоатация.
Както виждаш ние сме на първия етап. При него хората придобиват представа какво да искат и какво може да се очаква.
А доколкото виждам във форума има поне един колега който се занимава с последните два етапа. При това се включва в темата активно.
Това със заземяването е най-малкия проблем.
За мен е по-интересн е въпроса как да направим въпросния 'монофазен" генератор с липсваща нула да отговаря на изискванията при това без да пипаме нищо по него.
Очаквам колегата да даде идея.

Последно редактиран от Orlov (28.12.2016 10:51:25)

Офлайн

0

#32 29.12.2016 00:12:32

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Като начало....... трудно.:rolleyes:
.......Това със заземяването е най-малкия проблем. ...... Е те това е доста голям проблем. Почвен състав, проводимост дрън дрън. Ще Ви оставя още малко да се поровите.
пп rossko друже това се опитах да го напиша дискретно. Ако успеем да се зборим с тъпата администрация, те първа започва борбата с техническото решение. НЯМА две еднакви схеми. Започва се борба с технически ресурс и неговото финансиране, избор на агрегат и неговото монтиране и вкарване в схема. Е не на последно място оня келеш дето ще изреве: Ми ся кой ши плаща?
пп Ванка благодаря, но аз даже не съм я извадил от под кревата /томаховката / Има едно старо правило: Влизайки в спор, ТИ вече си го загубил. ВСЕ още не споря, просто нека да изясним ш......та терминология. Другото само ще си дойде. АЗ лично даже се забавлявам, да изясним елементарните неща. какво е верига, линейно и фазово напрежение. Ефективна стойност на напрежението, тука ще си купя семки и очаквам нещо да се получи накрая.

Последно редактиран от Okdalf (29.12.2016 00:36:15)

Офлайн

0

#33 29.12.2016 10:16:55

Orlov
Редови

Okdalf написа:

Като начало....... трудно.:rolleyes:
.......Това със заземяването е най-малкия проблем. ...... Е те това е доста голям проблем. Почвен състав, проводимост дрън дрън. Ще Ви оставя още малко да се поровите.
пп rossko друже това се опитах да го напиша дискретно. Ако успеем да се зборим с тъпата администрация, те първа започва борбата с техническото решение. НЯМА две еднакви схеми. Започва се борба с технически ресурс и неговото финансиране, избор на агрегат и неговото монтиране и вкарване в схема. Е не на последно място оня келеш дето ще изреве: Ми ся кой ши плаща?
пп Ванка благодаря, но аз даже не съм я извадил от под кревата /томаховката / Има едно старо правило: Влизайки в спор, ТИ вече си го загубил. ВСЕ още не споря, просто нека да изясним ш......та терминология. Другото само ще си дойде. АЗ лично даже се забавлявам, да изясним елементарните неща. какво е верига, линейно и фазово напрежение. Ефективна стойност на напрежението, тука ще си купя семки и очаквам нещо да се получи накрая.

А какво се случва когато обекта е нов строеж и аграгата е предвиден в проекта?
Ами много просто, тези които монтират изпълняват схемата начертана от проектанта и им е забарнено на вкарват мисъл и да променят нещата по тяхно усмотрение.
Защо ли? Защото са задължени да го направят. Ако в последствие се появи проблем се търси обяснение от този който е правил проекта. Той пък трябва да има застраховка професионална отговорност.
Та така.

Последно редактиран от Orlov (29.12.2016 10:17:41)

Офлайн

0

#34 29.12.2016 11:58:03

Orlov
Редови

Okdalf написа:

. ВСЕ още не споря, просто нека да изясним ш......та терминология. Другото само ще си дойде. АЗ лично даже се забавлявам, да изясним елементарните неща. какво е верига, линейно и фазово напрежение. Ефективна стойност на напрежението, тука ще си купя семки и очаквам нещо да се получи накрая.

Ами да нека да я изясним. Но да не се връщаме първи курс в техникума.
Това че не искате да ползвате английската терминология много ме затруднява и може да ме откаже напълно да си говоря с вас.
Пиша ви по-долу наименованията касаещи генераторите. Очаквам да потвърдите че знаете какво означават. Ако нещо не ви е познато и не искате да обозначаваме нещата по-този начин считайте това е последното ми писане по въпроса.

Електрически величини:
RMS
Crest factor
Power factor
THDI

Параметри и елементи на агрегата:
Standby power
Prime power
AVR
AMF
ATS
LTS

Офлайн

0

#35 29.12.2016 12:47:00

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Галимунди написа:
Кольо написа:

Моля, някой да го убие - аз черпя!

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Това ми прилича на убийство за удоволствие по Р. Киплинг

Огромна заблуда! Това е дълбоко хуманен акт! При това не съм казал, че няма да го ям. tongue

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

2

#36 29.12.2016 17:12:46

Okdalf
Сръчко

Orlov написа:
Okdalf написа:

. ВСЕ още не споря, просто нека да изясним ш......та терминология. Другото само ще си дойде. АЗ лично даже се забавлявам, да изясним елементарните неща. какво е верига, линейно и фазово напрежение. Ефективна стойност на напрежението, тука ще си купя семки и очаквам нещо да се получи накрая.

Ами да нека да я изясним. Но да не се връщаме първи курс в техникума.
Това че не искате да ползвате английската терминология много ме затруднява и може да ме откаже напълно да си говоря с вас.
Пиша ви по-долу наименованията касаещи генераторите. Очаквам да потвърдите че знаете какво означават. Ако нещо не ви е познато и не искате да обозначаваме нещата по-този начин считайте това е последното ми писане по въпроса.

Електрически величини:
RMS
Crest factor
Power factor
THDI

Параметри и елементи на агрегата:
Standby power
Prime power
AVR
AMF
ATS
LTS

Аз да попитам Вие заплатата на английски ли я получавате или на български. За да сме честни пред тези дето са слаби в езика трябва да изръвним терминологията. Знаете ли колко хора от четящите тук се справят с езика на Вашата терминология.
Па като искате откъжете се, вече втори път го споменавате.

Офлайн

2

#37 29.12.2016 17:21:06

Orlov
Редови

Okdalf написа:
Orlov написа:
Okdalf написа:

.

Аз да попитам Вие заплатата на английски ли я получавате или на български. За да сме честни пред тези дето са слаби в езика трябва да изръвним терминологията. Знаете ли колко хора от четящите тук се справят с езика на Вашата терминология.
Па като искате откъжете се, вече втори път го споменавате.

Добре. Съгласен съм.
Според мен на другите не им е интересно.
Евентуално ако нямате против да обменим информация на лични?

Офлайн

0

#38 29.12.2016 23:47:49

osobso
Сталкер

От: София
Регистриран: 27.05.2016

Кольо написа:
Галимунди написа:
Кольо написа:

Моля, някой да го убие - аз черпя!

Ръдиард Киплинг

Това ми прилича на убийство за удоволствие по Р. Киплинг

Огромна заблуда! Това е дълбоко хуманен акт! При това не съм казал, че няма да го ям. tongue

Орел с ориз, с кисело зеле или с кисело зеле и ориз ? big_smile

In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

0

#39 30.12.2016 19:41:49

Okdalf
Сръчко

Дали на лични или тук все ще си чеша пръстите. Забъркахме кашата редно е да я изедем.
пп Аз моя Орел не го давам, щот си ми служи вярно. Пък другия е под закрила, Колето ще ни отлъчи от правата вяра.

Офлайн

0

#40 30.12.2016 21:58:59

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Орлов, ше ме прощаваш, но...! Ако некогаш ми се падне да имам още някоя вила и си купя агрегат - Okdalf ше ми го върже, с все ракиите, дето ще изпием! Лично мнение е тва!  Мога и аз, разбира се, имам и знанията, и уменията, пък (да не вярваш...) даже и документ ми дали за някви там хави... smile

Офлайн

0

#41 30.12.2016 22:55:40

Orlov
Редови

Ludipipo написа:

Орлов, ше ме прощаваш, но...! Ако некогаш ми се падне да имам още някоя вила и си купя агрегат - Okdalf ше ми го върже, с все ракиите, дето ще изпием! Лично мнение е тва!  Мога и аз, разбира се, имам и знанията, и уменията, пък (да не вярваш...) даже и документ ми дали за някви там хави... smile

Ми ще ти го върже, що да не ти го върже.
Той нали си идва със схема.
Само да не пиете ракиите преди да свършите работа.

Офлайн

1

#42 31.12.2016 00:37:03

Okdalf
Сръчко

Човекот пише, че може и сам да го направи. Пиенето на ракия поне при мен е след работа ВИНАГИ.

Офлайн

1

#43 06.01.2017 16:59:29

Orlov
Редови

Евентуално решение при "монофазен" агрегат с плаваща нула би било добавянето на галванично разделящ траф със заземена неутрала.
Ако някой има опит с подобно нещо да сподели опит.
Такъв траф с необходимата мощност може да се поръча на наши фирми.

Офлайн

-1

#44 06.01.2017 18:42:21

Orlov
Редови

Понеже явно пак някой не е разбрал качвам и принципната схема.
По нашите географски ширини напрежението е 230V. Коефициента на трансформация е 1.
rep1-4.gif

Последно редактиран от Orlov (06.01.2017 18:45:49)

Офлайн

0

#45 06.01.2017 19:36:10

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Все си мисля, че уж за едно и също пишете тук, пък нещо не се получава. Всичко зависи от началните условия. Ако инсталацията е двупроводна е едно, ако е трипроводна е друго. НО и при двата варианта закачаш ли агрегат - задължително се отцепваш от мрежата изцяло - и фази и нули! В идеалният вариант си имаш трипроводна със собствено земно (мойто е 2.8 ома импеданс лятото и 21 кола tongue ) и монофазен генератор и ти дреме на шнорхела...

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff