XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 24.12.2016 10:29:36

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Отг: Свързване на малък генератор към електрическата инсталация

Два дена си траях ма сега ще го блъвна.Г-н Орлов гледай си фенерчетата и не се занимавай със сложни неща. Сега съм сигурен че ще завалят минуси, щот толкова ви е акъла. Ша ма простите за дирекното отношение.
Така не се прави, задавате тема сама по себе си сложновата даже за експерти. Схемата на която даже не се вижда.
Какво значи малък генератор, колко малък? 500w 1.5kw 3kw 5kw или 50kw. Какво е ум шалтер, какво е трифазна намотка, линеино и фазово напрежение?
В нета има поне десет теми с подобни заглавия, направиха Ви забележка давайте за премер схеми и решения на родния език. Защото по света освен различно напрежение има различна честота, да не говорим за различните схеми на разположение на изводите в контакта. Това е точно толкова сложно колкото модването на фенерчето. В България има дву, три четири и пет проводни линии. Има уреди с двоен защитен контур и могат да ползват дву проводна линия, но има и такива дето задължително трябва да се заземят. Има дефекнотокови защити умишлено не пиша сложното име. Как ще се постигне баланса на фазите при 3Ф генератор включен в домашни условия.
Предлагат Ви лесно решение, ръгваш щепсъла в контакта и си Ти. И си развивате главния бУшон. Просто решение в следващия момент го отричате това решение.
Сега виждам, че през цялото време пиша закънително. Не не е така дразня се от друго. Форумните ни драсканици се четат от много други. Има разни хора, някой разбират други са профани. Да се върнем на темата. Писах че е доста сложно, и колкото и смешно звучи има Докторантура по темата.
Да оставиме закона на страна има етична  форма. Ще кажете: Е голяма работа един генератор. Някой ще направи грешката да включи дадената схема даже изпълнил условиято по заземявани и т.н. В следващия момент, жената ще рече да бръкне в тенджерата с една ръка на мивката и.....
Извинявам се но когато се пуща такава тема, с два реда грешни или не не е правилно.
Ето малка част по темата http://forum.napravisam.bg/viewtopic.php?f=11&t=36517
четете и се наслаждаваите има прости и сложни решения, скъпи и не толкова. Верни и грешни. И когато го прочетете се замислете защо съм толкова директен и даже груб.

Последно редактиран от Okdalf (24.12.2016 10:35:38)

Офлайн

5

#17 24.12.2016 11:46:08

Orlov
Редови

Регистриран: 03.05.2016

Г-н Okdaf. Всичко което не разбира човек е сложно.
А това с ръгането в контакта и развиването на главния бушон го забравете.
Най малкото защото е в противоречие с наредбата  на ЕРП, която публикувахте.
Замислете се само какво ще стане ако сте забравили да оставите бележка и някой друг завие главния бушон докато работи агрегата. Говорим за случая когато все още нямате ток
от мрежата.
Между дугото трифазен агрегат 6kW има изпълнен по този начин в къща около София.
Товара е максимално балансиран на трите фази.
Ако нещо не ви е ясно питайте.

Офлайн

0

#18 24.12.2016 18:47:57

Orlov
Редови

http://forum.xenos-bushcraft.com/help.php#img
Ето линк към втората тема във въпросния форум.
В нея човека си е решил задачата с трифазен агрегат.
Проблема с дисбаланса на натоварването по фази съществува и елегантно решение е монтирането на автоматичен прекъсвач с мощност малко по малка от тази на агрегата така че да изключи при претоварване на някоя от фазите.
Има и още малко подробности на които ще обърна внимание като имам повече време.

Офлайн

0

#19 25.12.2016 10:39:17

Orlov
Редови

Офлайн

0

#20 27.12.2016 20:08:59

Orlov
Редови

Okdalf написа:

Предлагат Ви лесно решение, ръгваш щепсъла в контакта и си Ти. И си развивате главния бУшон. Просто решение в следващия момент го отричате това решение.

Да наричаш това нещо решение означава да застраши човешки живот.
Вие наистина ли знаете нещо по темата? Като гледам четете в нета и  пишете след мен.
Темата е твърде специфична и това че сте учили ТЕ1 и 2 няма как да ви помогне за всички детайли.
Сега директен важен въпрос по темата:
Когато включваме АГ който за да съвпада с нормите приемаме че е 3 фазен, 400/230V, заземена неутрала, 5 проводна линия,
Освен трите фази от мрежата, комутираме (превклчваме) ли и нулевия провдник или не го прекъсваме? С други думи ум шалтера 3 или 4 полюсен е ?
Да, Не и защо.

Офлайн

0

#21 27.12.2016 20:27:52

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Някой да им дръпне шалтера на тия двамата! И ако е възможно да не ги събираме на сбирка. Представям си романтична вечер край огъня, пукат съчки, хвърчат искрици.... Тия двамата си бъркат в контактите а ние си мълчим и гледаме звездите! Идилия! tongue

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#22 27.12.2016 20:34:29

osobso
Сталкер

От: София
Регистриран: 27.05.2016

Okdalf, Orlov,

Продължавам да твърдя, че свързването на малък генератор към електрическата инсталация е безумна идея. Не, че не може, но няма смисъл. То това му идеята на малкият генератор да бъде мобилен и да го ползваш на места където нямаш ток, но искаш да имаш. Примерно на къмпинг. За сериозни проекти - се използват големи генератори, UPS и автоматика. Не знам как се реализира, но примерно в нашият офис дойде една сертифицирана фирма и на ниво проект оформиха кръговете. Има 3 кръга. Директно, с UPS и генератор, и само генератор. На първия са консуматори дето не са важни и може и без тях, вторият е за компютри.  В третия сме включили големите принтери. Осветлението е на втория. Така се прави, а как точно - нито ме интересува, нито ми е работа. Смятам, че всеки трябва да прави това за което е учил и практикувал.

In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

1

#23 27.12.2016 21:28:11

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Не че искам да ставам адвокат на Владо, ама само да поясня за тези които малко го познават - Хамсалака работи в болница и поддържа освен всичко друго и агрегата, който трябва да сработи като спре тока, а доктора тъкмо е отворил някой ... Затова писах на друго място че следя темата с интерес. Покрай заяжданикте може да научим доста интересни неща. Така че момци стискайте зъби и чакайте. И аз като Охобохо мисля че не бих се опитвал да изграждам подобна система с елементарните си познания по електротехника, макар че имам и вила и малък генератор. Значително по-лесно ми е да пусна удължител до конкретните консуматори. Обаче човек никога не знае коя информация може да му бъде полезна. Това че на някои колеги им излиза темата като непрочетена, и за това се чувстват длъжни да проверят какво е писано си е техен проблем. Ако не Ви е интересно не четете.

П.П. Орлов, въпреки че Владо ми е дружка не се опитвам да заставам на негова страна. По простата причина, че имам само научнопопулярни познания по темата.
П.П.П. Владо зарови томахавката братле. Човека се опитва да бъде полезен и да систематизира и компресира информацията и да я поднесе по разбираем начин. Ако не е прав по някои конкретни и специфични моменти посочи ги но не се заидай.
П.П.П.П. Коле, аз пък съм убеден, че ако ги съберем на сбирка, ще станат първи дружки. Не си спомням на наша сбирка да е имало заяждания. Пред клавиатурата е едно, пред огъня е съвсем различно.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

3

#24 27.12.2016 21:33:14

osobso
Сталкер

Галимунди написа:

Не че искам да ставам адвокат на Владо, ама само да поясня за тези които малко го познават - Хамсалака работи в болница и поддържа освен всичко друго и агрегата, който трябва да сработи като спре тока, а доктора тъкмо е отворил някой ... Затова писах на друго място че следя темата с интерес. Покрай заяжданикте може да научим доста интересни неща. Така че момци стискайте зъби и чакайте. И аз като Охобохо мисля че не бих се опитвал да изграждам подобна система с елементарните си познания по електротехника, макар че имам и вила и малък генератор. Значително по-лесно ми е да пусна удължител до конкретните консуматори. Обаче човек никога не знае коя информация може да му бъде полезна. Това че на някои колеги им излиза темата като непрочетена, и за това се чувстват длъжни да проверят какво е писано си е техен проблем. Ако не Ви е интересно не четете.

П.П. Орлов, въпреки че Владо ми е дружка не се опитвам да заставам на негова страна. По простата причина, че имам само научнопопулярни познания по темата.
П.П.П. Владо зарови томахавката братле. Човека се опитва да бъде полезен и да систематизира и компресира информацията и да я поднесе по разбираем начин. Ако не е прав по някои конкретни и специфични моменти посочи ги но не се заидай.
П.П.П.П. Коле, аз пък съм убеден, че ако ги съберем на сбирка, ще станат първи дружки. Не си спомням на наша сбирка да е имало заяждания. Пред клавиатурата е едно, пред огъня е съвсем различно.

Не бих го казал по-добре. Имаш + от мен smile

Марк Твен

Офлайн

0

#25 27.12.2016 21:49:49

Orlov
Редови

Ей. По рано ги казвайте тия неща.
Щом поддържа агрегата в болницата значи знае колко полюсен е АВР-a.
Както и да е.
Едно нещо не мога да си обясня.
Защо последния му пост е смесица от странни и противоречащи си неща.
Пише че темата е сложновата за експерти. Пише че схемата не се вижда. (не че има схема).
После нарича решение нещо крайно опасно.
След това пише че някой ще направи грешката да върже агрегата по схемата (която я няма) и описва апокалиптичната картина с тенджерата и мивката която може да се случи ако някой върже агрегата по неговото решение с развиването на бушона.
Имам чувството че на всеки 5 реда се пишат неща които нямат общо с писаното преди това.
ПП
Сега да не си помислите че съм му сърдит че ми писа двойка и че ми измисли прякор.
Не. Както виждате никога не съм си позволявал да му давам квалификации.

Последно редактиран от Orlov (27.12.2016 21:55:25)

Офлайн

1

#26 27.12.2016 22:26:00

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Моля, някой да го убие - аз черпя!

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#27 27.12.2016 23:30:51

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Кольо написа:

Моля, някой да го убие - аз черпя!

Ръдиард Киплинг

Това ми прилича на убийство за удоволствие по Р. Киплинг

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#28 28.12.2016 08:01:23

Orlov
Редови

Галимунди написа:

И аз като Охобохо мисля че не бих се опитвал да изграждам подобна система с елементарните си познания по електротехника, макар че имам и вила и малък генератор. Значително по-лесно ми е да пусна удължител до конкретните консуматори..

Сега, щом имаш вила и малък генератор как евентуално биха се получили нещата.
Първото и най-важно нещо което се предполага че всеки знае - по електрическата инсталация имат прави да работят хора които имат необходимата тапия (пардон, квалификация).
В твоя случай предполагаме че генератора отговаря на изискванията - има неутрла която е с нулев потенциал спрямо земя и е свързана към заземителен контур.
Трябва да изровиш проекта по част ел на вилата. След това трябва да си намериш подходяща фирма която да дойде на място и да направи оглед. Ако случайно си затрил ел проекта ще трябва да се направи заснемане (прозвъняване) на инсталацията. Идеята е да се види кое къде е свързано. После на базата на мощността на генератора и токовите кръгове изведени на таблото се преценява какво може да се свърже към агрегата. Ще е чудесно ако осветлението ти е на отделен кръг.
След това фирмата прави чертеж на таблото за превключване и чертеж на така наречената еднолинейна схема на свързване на генератора. Тези схеми са ти необходими за да ги покажеш в енергото при регистриране на генератора.
След това е редно направените промени да бъдат отразени в ел проекта на вилата. Което се прави от проектанта по част ел.
Както виждаш не е сложно. lol

Офлайн

0

#29 28.12.2016 09:14:53

osobso
Сталкер

Галимунди написа:

И аз като Охобохо мисля че не бих се опитвал да изграждам подобна система с елементарните си познания по електротехника, макар че имам и вила и малък генератор.

Галимунди, Охобохо ми харесва smile Официално те обявявам за крътник и си очаквам ризата(XXXL, 100% памук  или лен) !

Марк Твен

Офлайн

0

#30 28.12.2016 10:30:33

rossko
Редови

Регистриран: 06.12.2009

Orlov написа:
Галимунди написа:

И аз като Охобохо мисля че не бих се опитвал да изграждам подобна система с елементарните си познания по електротехника, макар че имам и вила и малък генератор. Значително по-лесно ми е да пусна удължител до конкретните консуматори..

Сега, щом имаш вила и малък генератор как евентуално биха се получили нещата.
Първото и най-важно нещо което се предполага че всеки знае - по електрическата инсталация имат прави да работят хора които имат необходимата тапия (пардон, квалификация).
В твоя случай предполагаме че генератора отговаря на изискванията - има неутрла която е с нулев потенциал спрямо земя и е свързана към заземителен контур.
Трябва да изровиш проекта по част ел на вилата. След това трябва да си намериш подходяща фирма която да дойде на място и да направи оглед. Ако случайно си затрил ел проекта ще трябва да се направи заснемане (прозвъняване) на инсталацията. Идеята е да се види кое къде е свързано. После на базата на мощността на генератора и токовите кръгове изведени на таблото се преценява какво може да се свърже към агрегата. Ще е чудесно ако осветлението ти е на отделен кръг.
След това фирмата прави чертеж на таблото за превключване и чертеж на така наречената еднолинейна схема на свързване на генератора. Тези схеми са ти необходими за да ги покажеш в енергото при регистриране на генератора.
След това е редно направените промени да бъдат отразени в ел проекта на вилата. Което се прави от проектанта по част ел.
Както виждаш не е сложно. lol

И пак да се върна на моята теза - материята е сложна и не е за форум /ако трябва да се изпълни по правилата и буквите на закона/.
От горните 10-тина реда информацията, е че трябва да си намериш фирма, която да извърши всички дейности.
Дори често споменаваното заземяване не е проста работа - колко ома трябва да бъде, възможно ли е да се постигне при дадения терен и как?
Всичко е неизвестно в уравнението.

Офлайн

1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff