Кратко представяне на челник PETZL TIKKINA
ТТ данни
Режими, сила на светене, автономна работа и дължина на осветяване:
- силен: 80 лумена, 120 часа, 80 метра;
- слаб: 20 лумена, 180 часа, 20 метра;
Цветова температура: cool white;
Захранване: 3 X AAA (литиеви, Ni-Mh, алкални);
Тип на драйвера: STANDARD LIGHTING (без яркостна стабилизация);
Форма на лъча: широк (37 градуса);
Водозащита: IPX4;
Тегло: 85 грама;
Впечатления
Лично на мен много добро впечатление ми направи високото качество на изработка. До сега съм имал само евтини челници с подобен дизайн който като изработка са на много по-ниско ниво. Най-голямата ми изненада беше начина по който осветява. Признавам си че преди да го купя бях предубеден към подобен род пластмасови челници и определено смятах че няма разлика между евтините no name и по-скъпите маркови. Оказа се че разлика има и то огромна. Макар и малък по размери челника осветява с широк приятен хомогенен лъч без да заслепява. Друго приятно впечатление ми направи факта че почти не се усеща при стоене на главата. Смяната на ъгъла на светене става много плавно и удобно. Управлението на челника е с бутон разположен в горната му част. Бутона е голям и удобен за натискане дори с ръкавици.
Друго голямо предимство е дългата работа на батерии.
Челника няма стабилизация на силата на светене. Това е и причината да свети толкова дълго. Липсата на стабилизация не е проблем при заредени батерии защото в силния режим спадането на лумените се възприема от нашето зрение нелинейно. Тоест при 50% спад на лумените ние ще ги забележим към 30%. При слабия режим обаче тази зависимост е линейна. Тук обаче има друг момент който минимизира този проблем. В слабия режим консумацията е по-малка, съответно силата на светене пада по-бавно и ние отново не усещаме този спад.
Ето как PETZL измерва времената:

https://www.petzl.com/GB/en/Sport/How-i … FUJh_l97IU
Според техния сайт заявените времена са до 0,25 лукса на 2 метра. Така че не очаквайте да имате 120/180 часа силна светлина. При меренето обикновено се ползват литиеви батерии които са поне с 3 - 5 пъти по-голям капацитет от акланите. Според мен реално използваемите времена с алкални батерии е около 1/10 от заявеното. Това прави 18/12 часа което е много добре.
Друго предимство е използването на 3 батерии ААА вместо 2. Батериите ААА са с малък капацитет. При вариант с 2 батерии напрежението е по-ниско от необходимото за светене (отпушване) на диода. Това налага ползването на повишаващ драйвер който дърпа голям ток който се ползва за повишаване на напрежението до необходимото. При 3 батерии напрежението е малко над необходимото за светене и тока който е консумира е точно толкова колкото минава през диода и съответно по-малък от челниците ползващи 2 X AAA батерии. Съответно времето на светене при челниците с 3 x AAA е доста по-голямо от тези с 2 x AAA батерии.
Заключение
Предимства:
-високо качество на изработка;
-много добро осветяване;
-дълго време на светене;
-лек, компактен и ергономичен;
-достъпен като цена;
Недостатъци:
Забележки които се отнасят за всички челници с тази конструкция:
-вдозащита IPX4 която пази челника от "къпане" но не и от "давене";
-пластмасов корпус който принципно е една идея по-слаб от алуминиевите;
-смяната на батериите е по-сложна в сравнение с моделите с една батерия и цилиндричен корпус;
Забележки които се отнасят за конкретния модел:
-студената светлина;
Линк към магазина: http://redrockbg.com/product.php?id=1697
Линк към производителя: https://www.petzl.com/GB/en/Sport/CLASS … FUIGPl97IU
Снимки:
Снимки на челника:

Сравнение със Skilhunt H02