XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 21.11.2016 18:42:28

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Пречистване на кладенец.

Реших да възобновя семейната вила, на която не сме ходили и не се поддържаше 15тина години. На децата им хареса че е диво там високо в Балкана и започваме да възраждаме мястото.
Обаче в кладенеца открих два удавени съсела, единия от които беше бая разложен. Въпросът е как да се пречисти водата да става поне за миене. Кладенецът е с бетонени пръстени и в момента е на 20тина процента пълен и вече съм го зарешетил като хората. Имате ли опит в тая насока?

Офлайн

0

#2 21.11.2016 18:58:35

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Отг: Пречистване на кладенец.

Проточване му е майката. После докато е празен / отводнен / да го минеш с разтвор на калиевперманганат. И пак проточваш. Така мисля аз.
После няколко сребърни прибора или парички на дъното, е не съвсем де щото ще потънат в утайките.

Офлайн

1

#3 21.11.2016 19:34:12

LIONSIO
Редови

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012

Натриев хипохлорит. За кладенци и басейни... Дозата зависи от източника - в нета има повече...

Риба отровна ... с острие...

Офлайн

1

#4 21.11.2016 19:41:49

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Пепи, има специализирани продукти за дезинфекции на басейни, щерни и кладенци.
Може да се направи и като система, може и просто дезинфекциране с препарати. Чувал съм, че някога са покривали дъното със кремъци. Силицият действал бактерицидно.
В твоя случай изгребване, дренаж и от време на време по някоя таблетка Санифорт, натриев хипохлорид или белина в подходящи пропорции.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#5 21.11.2016 22:36:06

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Вадиш мършата и точене. Почвата е естествен филтър.
Някога от нашия и аз пиех вода. После години е бил занемарен. Какво е падало вътре - идея си нямам. Редовно точене и сега си поя и животните от него. Аз още не съм пробвал водата, ама е по-скоро от мързел, отколкото от притеснение. На чешмата ми е по-лесно.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

2

#6 21.11.2016 23:38:56

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Благодаря. Яко точене ще падне защото е 9 пръстена надолу и сигурно поне 3 са пълни сега в сухото време. Пролетно време е догоре. Сигурно има и някоя хитроумна бушкрафт помпа от маркуч, цилиндър и бутало с високо кпд.

Офлайн

0

#7 21.11.2016 23:46:47

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

А бе не пречи да и направиш една микробиология и химически анализ в някоя специализирана лаборатория. Тия съсели може да са ти най-малкият проблем. На едни познати "хубавата" вода в кладенеца се оказа микс от всекакви бабалюги и тежки метали. Отделно нитрити от обработваеми площи наблизо. Не пречи да се провери.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

3

#8 21.11.2016 23:52:34

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

petergaitan написа:

Благодаря. Яко точене ще падне защото е 9 пръстена надолу и сигурно поне 3 са пълни сега в сухото време. Пролетно време е догоре. Сигурно има и някоя хитроумна бушкрафт помпа от маркуч, цилиндър и бутало с високо кпд.

Има - РТР Премиум дълбочинна. Около 130 лв.
Ако нямаш ток, има едни ръчни от чугун.
http://www.tashev-galving.com/080+SNK+1 … 0%B4%D0%B0
Ама да са ти здрави ръцете

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#9 22.11.2016 04:32:18

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

За да го източиш най-ефективно ползвай голяма бензинова помпа.
А иначе ако няма ток е вариант такава лакачка да се закачи към вятърна перка на ексцентрик както правят в щатите smile
windmill.jpg

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

1

#10 22.11.2016 13:06:03

gogotattoo
Редови

Регистриран: 13.10.2010

Тая работа не е толкова лесна smile Прави се когато нивото е най-ниско, пускат се поне две помпи на ток или бензина за да го източат бързо, защото и той /кладенецът smile / не чака, ама се пълни непрекъснато. Когато се поизпразни трябва да слезе човек и с кофи и въжета изхвърлят горе натрупаната тиня и пр. После се чака  да се понапълни, да се утаи, или се източва още веднъж и те така. И накрая пак е хубаво да се занесе проба от водата, но и там е тояга, защото лабораториите имат нормирано време за преглед от взимането на пробата и по памет - 2 часа wink
Успех!

Primum vivere, deinde philosophari.

http://www.gogotattoo.net

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff