XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 27.09.2016 12:07:12

sirstevancho
Редови

От: София
Регистриран: 25.09.2013

Портативно радио/ радиоприемник

Колеги, ще ми се да си купя някакво такова радио за из природата. Само радио с жак за слушалки, не търся други екстри като соларно зареждане, usb преход и всякакви такива. Няма лошо - разрових се, намерих си няколко добри SONY, PHILIPS и PANASONIC и в тоя момент се сетих за цифровизацията на аналоговия сигнал. Доколкото се сещам това за радиото щеше да стане през 2017 г., което ще рече, че ми трябва и DAB радиоприемник. За разлика от качествените аналогови радиа от по 30-40 лв, за ДАБ трябва да се изтърся 100. Все някой из целия форум сигурно си мъкне някакво малко радио на излети и разходки, дайте някакъв съвет за марки, модели, магазини и всичко, което се сетите...

Благодаря предварително smile

Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

0

#2 27.09.2016 12:35:17

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Отг: Портативно радио/ радиоприемник

Стефчо малко встрани ти отговарям... дано е от полза. Имаме едни радиотелефони Baofeng UV 5R. Е, то имаме чифт де. Не е ли опция да си купиш 1 бр. има функция радиоприемник май за укв и средни, а ако я окъсаш може и помощ да поискаш от някой наоколо с радиотелефон. Батерията и държи яко, ако се вземе ъпгрейтната дълга антена нещата заспиват. То тук сигурно се подвизават и радиолюбители и могат да дадат по свестнен акъл де.
Цената е около 36 долара от али-то май на единия радиотелефон.

Последно редактиран от Kent (27.09.2016 12:36:12)

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

1

#3 27.09.2016 12:52:21

sirstevancho
Редови

Васко, супер опция - нищо против да съчетая нещата и с радиопредаватели, моите радиостанции и без това са скапани. Но не съм запознат как действа това на фона на тая цифровизация. Трябва ли и радиостанцията като радиопредавател да е за цифров сигнал, ще може ли да приема и аналогов след цифровизацията... Не знам, тъмна Индия ми е тая тема, сигурно звуча глупаво, но...

Ще съм благодарен ако някой с повече познания от мен верно даде някакви насоки, че.... smile

Офлайн

0

#4 27.09.2016 13:00:07

diavolo696
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 14.07.2011

Аз съм с най-смотаното радио за което можете да се сетите от магазин за един лев (струваше 4-5лв.)  и ми върши работа да си слушам радио. Колкото до цифровизацията не съм запознат за радиата дали трябва да минават на тази система. За радиостанциите мисля че при тях нещата ще си останат завинаги едни и същи, понеже тази година хазяйката на морето ми се оказа запален радио маниак (след третата ракия около три часа през нощта имах чувството че съм минал пълен курс за професионален радио любител (или защото бяхме останали само двамата незнам?!?)).

Любомир Найденов -  [url]http://hobbymodelsbg.blogspot.com/[/url]
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят.
Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп! ®евгени 200

Офлайн

0

#5 27.09.2016 13:02:22

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

Абе въпроса е спорен. Тъй като станциите са аналогови, естествено няма да може да се приема цифров сигнал. но по наше време не съм сигурен дали окончателно ще изчезне радиоразпръскването на укв и средни.

http://www.forum.predavatel.com/viewtop … 5&p=168350

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#6 27.09.2016 13:19:56

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Интересна тема, над която се бях замислил преди време, и не за келешлък, а как да имаме нещо малко, леко и независимо средство за получаване на данни от цивилизацията.

Попадна ми информация и се снабдих с това - радиоприемника е вграден в горната част на стандартна химикалка с метален корпус. Когато се разделят има допълнително капаче на винт + гумен "О" пръстен, което се завива от долната страна (вижда се на лявата снимка). Така може да се носи отделно от химикалката. От горе е вграден женски жак за слушалките. Работи с 3 малки батерии за часовник. Останалото се вижда.

Нося го винаги, когато се скитам сам и по някога ти стига да чуеш новините или само малко музика да послушаш ...

Pen-Radio-20305922206.jpg

Определено е полезна джаджа.

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

4

#7 27.09.2016 13:41:36

пацо
Редови

Регистриран: 08.03.2015

А от къде си  го взел?

Офлайн

0

#8 27.09.2016 14:06:08

sirstevancho
Редови

пацо написа:

А от къде си  го взел?

Пиши "радио химикалка" в OLX, има за 10 лв.

Иначе като цяло на мен проблемът ми не се състои толкова много в това какъв радиоприемник да взема, бил той по-евтин или тн. Искам някакво хубаво радийце, тъй като нашите дълги години имаха едно SONY, което кой знае къде е хвърлено вече, но сигурно още си работи. Изборът ми да се спра на "марково" е продиктувано чисто поради тия съображения - предвид, че не са изобщо скъпи, предпочитам да е на фирма с някакво доказано качество. Където 8 лв от магазин за левче - там и 30 от Техномаркет.

Проблемът ми е другаде - а именно в цифровизацията на сигнала. Дали щ се случи и дали ще се спре изцяло аналоговия сигнал? Еми... знам ли, официално трябва да стане през 2017. Не знам на какъв етап е и до колко му е приоритет това на Министерството на транспорта да го прави и изпълни, но ако примерно август 2017 радиото ми вече не бачка, щото всичко е Digital Audio Broadcasting... Е да го хвърлям ли, знам ли... По-добре някакво и с ДАБ и с ФМ да си намеря от сега...

Офлайн

0

#9 27.09.2016 14:22:54

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

За 10 лв. не си струва толкова да се кахъриш от сега. Вземи си едно такова да си имаш и ползваш до края на 2017, а ако след това всичко се цифровизира, сигурен съм че големите фирми ще реагират адекватно (или поне китайците wink )

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#10 27.09.2016 14:31:52

sirstevancho
Редови

На мен ми е интересно как най-големия контингент слушатели на радио (аз слушам докато пътувам за работа и като се прибирам, дори тогава по-често слушам дискове) - бабите и дядовците с радиоточките, ще си цифровизират приемниците...:D

Иначе най-вероятно така ще направя, харесал съм си няколко за 30-на лв и ще си избера. smile

Офлайн

0

#11 27.09.2016 23:28:53

amrasel
Редови

Регистриран: 29.10.2012

Всеки Android има радио. Предполагам, че всички имате от "умните" телефони, защо трябва да се купува отделно устройство.

Офлайн

0

#12 27.09.2016 23:32:24

sirstevancho
Редови

Андроид и компас има, часовник, gps и рийдъри за книги, карти, камера има също, фенер има. И като му падне на 5тия час батерията има... знаеш кое трибуквие.

Последно редактиран от sirstevancho (27.09.2016 23:34:00)

Офлайн

1

#13 27.09.2016 23:49:41

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

Тогава, защо не инвестираш в начини, да си зареждаш телефона в дивото? Аз така направих и нито нося GPS, нито радио, нито фотоапарат, нито радиостанция (моя си има вградена), нито друга електроника, освен една пауър-банка и (евентуално) соларно зарядно.

А и да цифровизират сигнала, ще се появят програмки за андроид, които ще го свирят. Телефоните по принцип са си цифрови. smile

Относно портативните радия, баджанак ми има едно малко Sony, слуша си го всяка вечер на работа и е много доволен.

Офлайн

0

#14 28.09.2016 00:02:50

sirstevancho
Редови

Неандерталец написа:

Тогава, защо не инвестираш в начини, да си зареждаш телефона в дивото? Аз така направих и нито нося GPS, нито радио, нито фотоапарат, нито радиостанция (моя си има вградена), нито друга електроника, освен една пауър-банка и (евентуално) соларно зарядно.

А и да цифровизират сигнала, ще се появят програмки за андроид, които ще го свирят. Телефоните по принцип са си цифрови. smile

Относно портативните радия, баджанак ми има едно малко Sony, слуша си го всяка вечер на работа и е много доволен.

Имам си два пауър банка, единият от които - смея да твърдя - доста добър. Него обаче си го ползвам в града - нося си го с мен, на работата също си имам едно зарядно, общо взето гледам да няма вариант, в който да остана без батерия на телефона. По планините и поляните обаче ми се сменя мисленето изцяло. Там имам нужда от фенер, не от телефон, който може да свети, ако пък не свети - ще си го заредя, ама ако пусна и радио ще се изтощи пак, нищо - аз пак ще го заредя и така до безкрай. Никой смартфон с никое зарядно не може да замени добър GPS, ако щеш радиостанция. Случаят с радиото е подобен, едно радио за 30 лв ще дрънколка 40 часа без да спре и няма да го мисля, че ако ми падне батерията ще загубя още 10 неща с него или пък постоянно да ми виси мултиустройството с 20-те функции на ток. Искам да си светна с фенера, да си видя картата, да си видя компаса. Еле пък за GPS да не говорим и то в планина. В интерес на истината смартфоните дори за телефони са зле, за туризъм си влача един Самсунг Xcover с издръжливост на батерията 15-на дни. Билярд не мога да цъкам на него, ама мога и да се обадя. Абе аман от тия смартфони, толкова са smart, че ние станаме foolish big_smile

Офлайн

0

#15 28.09.2016 00:30:28

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

Съгласен съм - телефонът не е най-доброто фенерче, радио GPS и т.н., но е нещото, което е най-вероятно да носиш. И като такова, не е зле, да си го подготви човек с подходящ софтуер (GPS, карти, софтуер, който ти позволява, да си ползваш светкавицата като фенерче и т.н.)

То и Leaterman Wave-a ми не е по-добър от пълноценен нож, трион, пила, клещи и комплект отвертки, ама обикновено си нося мултитула, а не мората, Bahco Laplander-a и комплект инструменти.

Не казвам, че трябва да тръгнеш с един гол телефон, но пък, в него имаш резервен вариант на почти всяка друга електроника, и не е зле, да се погрижиш, да имаш начин, да го зареждаш. Така-и-така ще го носиш. smile

Аз, лично си нося компас, фенерчета и Garmin-a (поне преди, да му видя сметката, го носех) понеже ми трябват и са по-добри от телефона, в това, за което са направени. Досега не съм почувствал толкова силна нужда от радио, че да си струва да нося отделно такова, но всеки има различни приоритети. Един от моите е, да не оставам без телефон. smile

Последно редактиран от Неандерталец (28.09.2016 00:33:09)

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff