XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 09.11.2016 20:36:08

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Отг: Теоретична информация за фенерите и осветлението

И при никел-металхидридните електролита е основа, т.е. те са си съвсем алкални wink

Офлайн

0

#32 23.11.2016 14:42:33

Orlov
Редови

Регистриран: 03.05.2016

Малко смешно, но:
Нагледно дължините на вълната на различните цветове светлина:
8cK0aVj.gif

Офлайн

0

#33 25.11.2016 13:00:28

Orlov
Редови

Визуални сравнения:

Студена светлина, диод Cree, ниска вярност на цветопредаване.
31084203491_c19e739cf8_n.jpg

Студена светлина, диод Nichia, висока вярност на цветопредаване.
31161917366_679b11fab8_n.jpg

За направата на снимки студена светлина с висока вярност на цветопредаване е идеална, но за нашето нощно зрение неутралната (при висока яркост)
31083620231_d35d3b06bc_n.jpg

и топлата (при ниска яркост) светлина е по-комфортна.
30390823923_b8b45d5544_n.jpg

Линк към инфото:
http://budgetlightforum.com/node/50845

Офлайн

0

#34 08.12.2016 10:22:52

Orlov
Редови

Сравнение на излъчваната светлина между:

Cree XHP70 Neutral White Light ( Olight X7 NW)
asas.jpg

и
Nichia 219B Neutral White Light (Astrolux S41S 219b)
Free_Daily_Deals_org_Lumintop_S41_S_2.jpg

OlightX7 NW high mode - Cree 3 x XHP70 Neutral White Light
image.jpg

Astrolux S41S 219b turbo mode - Nichia 4 x 219B Neutral White Light
image.jpg

Линк:
http://budgetlightforum.com/node/1663?page=290

Офлайн

0

#35 13.12.2016 07:52:41

Orlov
Редови

star-colors-coolest-to-hottest_46930.jpg
Star%20Color%20%20Temperature%2001_zpsogj9w0kv.jpg
Цветовата температура която виждаме е малко по-ниска от тази която се излъчва.
Причината е поглъщането на високите честоти от атмосферата.
Аналогията с това което трябва да търсим от изкуственото осветление е повече от ясна.

Офлайн

0

#36 13.12.2016 13:08:10

Orlov
Редови

Защо студената светлина се губи по лесно при преминаване през препятствия (прах, дим, пари и т.н.) ?
Лесно може да се направят някой сметки.
Енергията на фотона се определя от формулата:
E=h.v, където h е Константа на Планк, а v e честотата на съответния цвят.
Червения цвят е с честота: 400 THz. По формулата определяме че енергията е 2640y Джаула.
Виолетовия цвят е с честота: 700 THz. По формулата определяме че енергията е 4620y Джаула.
Тоест разликата в енергията е почти двойна (линейна зависимост).
Извод:
Направените сметки показват защо при избора на фенер с голям обхват на осветяване и проникваща способност светлината трябва да е топла (жълта).
Линкове:
Константа на Планк: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 … 0%BD%D0%BA
Видим спектър: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0 … 1%8A%D1%80
Представки SI:  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1 … A%D0%B8_SI

Офлайн

0

#37 13.12.2016 21:16:41

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Orlov написа:

Защо студената светлина се губи по лесно при преминаване през препятствия (прах, дим, пари и т.н.) ?
Лесно може да се направят някой сметки.
Енергията на фотона се определя от формулата:
E=h.v, където h е Константа на Планк, а v e честотата на съответния цвят.
Червения цвят е с честота: 400 THz. По формулата определяме че енергията е 2640y Джаула.
Виолетовия цвят е с честота: 700 THz. По формулата определяме че енергията е 4620y Джаула.
Тоест разликата в енергията е почти двойна (линейна зависимост).
Извод:
Направените сметки показват защо при избора на фенер с голям обхват на осветяване и проникваща способност светлината трябва да е топла (жълта).
Линкове:
Константа на Планк: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0 … 0%BD%D0%BA
Видим спектър: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%92%D0 … 1%8A%D1%80
Представки SI:  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9F%D1 … A%D0%B8_SI

roll Като се видим напомни ми да те убия... Вече ми писна от лумени, фотони и джаули! С Алан обърнахте форума на дискотека! cool

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#38 13.12.2016 22:36:48

Allan
Редови

От: Разград
Регистриран: 31.05.2015

Аз не разбирам от лумени, фотони и т.н.
Ако разбирах нямаше да питам. За каква дискотека става дума?

Последно редактиран от Allan (13.12.2016 22:39:34)

Офлайн

0

#39 13.12.2016 23:29:09

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Allan написа:

За каква дискотека става дума?

Не, не... Не смятам, че фенерчетата нямат място в буша, но си мисля, че не са сред приоритетите ни, пък някак си твърде много място им се отделя напоследък във форума. Задълбава се в някакви непривични за обществото ни дълбочини и детайли. Разбира се, че човек може да се фрагментира и да потъне във всякакви детайли за какво ли не, ама все пак си мисля, че излизаме извън приоритетите на форума и се отиде някак се извън практичните граници на полезността.
Така де... Може и да не съм прав. Просто споделих какви мисли ми минават през глупавицата напоследък като вляза във форума и видя три от пет теми посветени на фенерчета. Сори, че се изоках. Моля за извинение, че ви развалих хортувката. Наистина.

Последно редактиран от Кольо (13.12.2016 23:33:39)

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#40 14.12.2016 10:35:21

dellman
Редови

Регистриран: 24.05.2012

Тя информацията, която се предоставя в темата е полезна. Аз също се интересувам от нея и си я чета по чужбинските форуми. За да се разберат "светулките" за съжаление няма как да се мине без задълбаване до някаква степен в материята, но то за почти всичко е така. Въпросът е друг обаче. До колко тази информация е полезна в реална обстановка. Ако е само за тестовете на различни продукти и компоненти ОК, приложение ще се намери идеално. Ще дам пример от потрбителска гледна точка. На сбирката на "Баража" (с.Реселец), на която и аз присъствах установих, че параметрите на фенерите и челниците, всички тънки пинизи по електрониката, драйвера и т.н нямат никакво значение. Вечерите, когато се използваха фенери и челници единственото, което имаше значение беше удобството за работа и носене на самата джаджа, добре подбраните режими и достъпните батерии. Наясно съм, че всеки може да си донесе запас от 18650/16340 батерии с него, но ако се опре до намирането на такива като се заходи на някъде става приключение. Просто може би трябва да се преразкаже един вид информацията в темата как би послужила в реална обстановка. Поднесена технически така си е правилна и си е добре, но определено идва в повече за хората, които не са задълбали толкова, а и не е лесно смилаема за четене. Според мен информацията трябва да се предоставя така, че да е разбираема за по-голям кръг от потребители за да схванат за какво се пише, дори и написаното да изглежа простовато и не толкова технически издържано.

Офлайн

2

#41 14.12.2016 12:49:26

Orlov
Редови

dellman написа:

Тя информацията, която се предоставя в темата е полезна. Аз също се интересувам от нея и си я чета по чужбинските форуми. За да се разберат "светулките" за съжаление няма как да се мине без задълбаване до някаква степен в материята, но то за почти всичко е така. Въпросът е друг обаче. До колко тази информация е полезна в реална обстановка. Ако е само за тестовете на различни продукти и компоненти ОК, приложение ще се намери идеално. Ще дам пример от потрбителска гледна точка. На сбирката на "Баража" (с.Реселец), на която и аз присъствах установих, че параметрите на фенерите и челниците, всички тънки пинизи по електрониката, драйвера и т.н нямат никакво значение. Вечерите, когато се използваха фенери и челници единственото, което имаше значение беше удобството за работа и носене на самата джаджа, добре подбраните режими и достъпните батерии. Наясно съм, че всеки може да си донесе запас от 18650/16340 батерии с него, но ако се опре до намирането на такива като се заходи на някъде става приключение. Просто може би трябва да се преразкаже един вид информацията в темата как би послужила в реална обстановка. Поднесена технически така си е правилна и си е добре, но определено идва в повече за хората, които не са задълбали толкова, а и не е лесно смилаема за четене. Според мен информацията трябва да се предоставя така, че да е разбираема за по-голям кръг от потребители за да схванат за какво се пише, дори и написаното да изглежа простовато и не толкова технически издържано.

Почвайки отзад напред мога да кажа следното.
Опитвам се в информацията винаги на има изводи и препоръки. Другата част е за потвърждение. Винаги съм се надявал някой да я допълни или оспори ако бъркам.

Опирайки се до достъпните батерии стигаме до един друг момент който се нарича комплексно решение. Тоест сам по себе си светещата джаджа е едно, но това с какво ще се захранва и как ще се поддържа това захранване е друга. Единно решение няма и всеки си е намерил негов начин. Моя е свързан с факта че ползвам автомобил. Затова там винаги имам едно под ръка зарядно LiitoKala Lii - 202 което има следните предимства: зарежда се от USB ( запалката или мрежови адаптер), зарежда почти всички батерии и може да работи като акумулаторна банка. Последното ми позволява ако се наложи да извадя от големия фенер Convoy L2 или L6 батерия 26650 и с нея да си заредя телефона. Може да се свърже и към соларен панел.
Струва ми се че във форумите тази тема е много малко застъпена на фона на ревютата.

Добре подбраните режими се оказва голям проблем и малко хора го знаят. Разбират го когато си купят джаджата и виждат че нещо не е баш така. За това може да се напише цяла тема. От това което съм тествал единствено BLF X6 (5)/Astrolux S2(3) има възможност за препрограмиране на почти всичко. Това обаче не означава че е идеалния фенер и всеки ще го хареса.

Удобството за работа и носене е важно. Установява се с практика и е индивидуално.

Лично за мен какво е важно в реална обстановка? Ами по възможност да имам резервен вариант. И най-скъпия и доказано здрав фенер да имаш може да ти замине батерията и си приключил.

Това на което в момента се обръща малко внимание у нас за разлика от чуждестранните форуми е качеството на светлината. Съдейки по новите неща които предлагат известните фирми това е на път да се промени.

Линк към зарядното: http://www.gearbest.com/chargers/pp_424662.html
1475082606241036751.jpg

Последно редактиран от Orlov (14.12.2016 12:50:17)

Офлайн

1

#42 14.12.2016 21:51:55

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Кольо написа:
Allan написа:

За каква дискотека става дума?

Не, не... Не смятам, че фенерчетата нямат място в буша, но си мисля, че не са сред приоритетите ни, пък някак си твърде много място им се отделя напоследък във форума. Задълбава се в някакви непривични за обществото ни дълбочини и детайли. Разбира се, че човек може да се фрагментира и да потъне във всякакви детайли за какво ли не, ама все пак си мисля, че излизаме извън приоритетите на форума и се отиде някак се извън практичните граници на полезността.
Така де... Може и да не съм прав. Просто споделих какви мисли ми минават през глупавицата напоследък като вляза във форума и видя три от пет теми посветени на фенерчета. Сори, че се изоках. Моля за извинение, че ви развалих хортувката. Наистина.

Напомни ми да те критикувам дружески, като излезем на по бира следващия път по пичовски с Илийката.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#43 14.12.2016 23:47:58

П.Петков
Редови

Регистриран: 29.11.2013

Темата си е прекрасна,инфо колкото повече толкова....-М.Пух.Това е една тема и колко ще се разраства зависи от познанията  и желанието на съставителя и както и от участието на четящите. Честно казано не ме бърка дали темата не е в нюанса на това, което някой наричат бушкрафт.Не е в разрез с правилата на форума нали!Теми, много по далечни от концепцията са били по 10 и нагоре страници.На мен примерно не са ми интересни десетките теми за всякакви ножлета,камъчета за заточване и прочие.Не ми пречи обаче да адмирирам всеки който е добавил полезна информация ,дори и в тема извън натюрела ми.Смляна и точна информация не се намира лесно,не е евтина и не е лесно достъпна.
Та нека за финал се върнем на М.Пух

Офлайн

0

#44 15.12.2016 01:25:41

sirstevancho
Редови

От: София
Регистриран: 25.09.2013

Колега, тоя много любим цитат на мнозина от тая книжка се цитира навсякъде. В книгата пишеше "Колкото повече Прасчо го търсеше, толкова повече Пух го нямаше." Това, противно на всяка теза, която се опитва някой да защити с тая фраза - защитава тъкмо това, че май колкото повече - толкова нищо. Точилата и ножлетата в т.нар. бушкрафт май имат повечко място тук, че ножлета са заточвали и ползвали бая столетия, пък колко лумена е факлата май никъде не са се интересували.

Последно редактиран от sirstevancho (15.12.2016 01:26:11)

Every man dies, not every man really lives.

Офлайн

0

#45 15.12.2016 08:05:56

Orlov
Редови

sirstevancho написа:

Колега, тоя много любим цитат на мнозина от тая книжка се цитира навсякъде. В книгата пишеше "Колкото повече Прасчо го търсеше, толкова повече Пух го нямаше." Това, противно на всяка теза, която се опитва някой да защити с тая фраза - защитава тъкмо това, че май колкото повече - толкова нищо. Точилата и ножлетата в т.нар. бушкрафт май имат повечко място тук, че ножлета са заточвали и ползвали бая столетия, пък колко лумена е факлата май никъде не са се интересували.

Това за факлата е много показателен пример.
Колко лумена е била факлата наистина никой не знае, а и не е толкова важно. Важното е че е светила с червеникав до жълт цвят. Защо тази светлина е удачна за нашето зрение лесно се вижда от закона на Круитоф качен по-горе в темата.
За сметка на това известните фирми ни предлагат фенери с точно упоменати големи лумени. И понеже големите стойности продават, те ни предлагат източник на светлина който свети синьо, особено виден по периферията.
Може би израза който цитираш:
"Колкото повече Прасчо го търсеше, толкова повече Пух го нямаше."
е много удачен. Тоест: колкото повече лумени клиента търсеше, толкова повече качествената светлина я нямаше.
Снимката която качих със звездите е за да се направи връзка между тяхната цветовата температура и това което се предлага на пазара. Надявам се повечето да са схванали "намека".
Както писах и преди, това лека полека е на път да се промени.

Последно редактиран от Orlov (15.12.2016 08:06:59)

Офлайн

3
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff