XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 30.08.2016 14:27:08

GoldenRatio
Редови
Репутация: 271

Регистриран: 20.06.2013
Мнения: 99

Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Най-после дълго-очаквания и ползотворен бушкрафт уикенд с Ради в Лозенската планина, който така от одавна търсихме начин да реализираме, се случи smile На последък не остава време за нашето прекрасно хоби, но има и такива периоди в живота...радвам се, че в крайна сметка се отваря проука и получаваме възможност, както се казва да си презаредим батериите smile Екипировката ми беше обичайната, вързоп с въже, родопско одеало, брезент и непромокаемо платнище, сечива за палене на огън, малко връв, канчета, манерка, нож, мачете. Водата си я набавихме от планината. Очакванията ни за храна са, да се използват ресурсите на района. За това, като храна носихме само за всеки случай малко ориз и брашно....оп, а и ракия wink За заслон ползвахме платнищата, за изолация папрат от околността. По това време на годината през нощта в планините се случва да падат температурите и беше добре да се подоготвим:

Подготовка за заслона:

Подготовка на заслон

Екипировката:

Екипоровка

Изграждане:

Изграждане на заслон

Реших, че е добре също да се подсигурим от насрещен вятър, а и да запазим по-добре топлината от огъня. За това изградихме отразителна преграда срещу заслона. Другото  предимство на това решение е, че при насрещен вятър предпазва и не влиза дим от огъня под платнището.

Отразителна преграда

Заслонът се получи изключително добре, удобен и уюутен, пазеше добре от северния вятър през цялата нощ и задържаше топлина от огъня. Дори през нощта успях да се изпотя, а в около лагера се усещаше хладната нощ и северния вятър.

Районът се оказа и изключително богат на хранителни ресурси. Успях да намеря: детелини, люцерна, глухарчета, самобайка, решетка (беше прецъвтяла), подбел, коприва, букови ядки (не бяха съвсем готови), репей, дива мента, джоджен, бъз, орлов нокът, сливи макар и малко, капини, няколко вида трън, желъди, цикория, глог, шипки и др. Поради изобилието дори пренебрегнахме голяма част от горската храна, за да си угодим с най-лесно достъпното и най-питателно. В крайна сметка бушкрафтъра е и малко мързелив roll Не се напрягаме за нещо, ако не се налага!

ресурси

ресурси

Прогонване на насекомите:

превенция

Заслужено smile героите си почиват! В кадър Белка и на Ради се обувките, лежим си и хапваме плодове, докато си приказваме и се любуваме на гората.

почивка...

почивка...

край огъня

край огъня

Не сме правили нещо, като трапеза. През цялото време докато лежахме и си приказвахме, си хапвахме. Сигурно 1 кг. бяха само лешниците, които изядохме, освен това салата, плодовете, чай, варена коприва, хехехе....и ракия. Дори си угодихме, като направих питки с брашното на огнището, които даже ни дойдоха в повече.

Офлайн

  19

#2 30.08.2016 14:32:25

diavolo696
Редови
Репутация: 22

От: Пловдив
Регистриран: 14.07.2011
Мнения: 155

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Супер уикенд!


Любомир Найденов -  [url]http://hobbymodelsbg.blogspot.com/[/url]
Англиски форум : питаш нещо и ти отговарят.
Руски форум : питаш нещо и в замяна също те питат нещо.
Български форум : питаш нещо и всички се впускат да ти обясняват колко си тъп! ®евгени 200

Офлайн

  0

#3 30.08.2016 15:24:56

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1312

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,399

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Браво! Ехей... това е прекрасен начин да си прекарате свободното време. +++++++++++++++
Само да питам сигурен ли си, че си намерил имено цикория и черния бъз за чая ли го ползвахте или директно го ядохте. Трябва да си внимателен с него и да не прекаляваш - нали знаеш?!


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

  0

#4 30.08.2016 16:52:04

пацо
Редови
Репутация: 239

От: София
Регистриран: 08.03.2015
Мнения: 659

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Евала, супер релакс ,  напълнихте ми душата. Аз вчера бях около Кладница , но само за около 5,6 часа.

Офлайн

  0

#5 31.08.2016 17:46:42

GoldenRatio
Редови
Репутация: 271

Регистриран: 20.06.2013
Мнения: 99

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Кольо написа:

......Само да питам сигурен ли си, че си намерил имено цикория и черния бъз за чая ли го ползвахте или директно го ядохте. Трябва да си внимателен с него и да не прекаляваш - нали знаеш?!

опа smile сигурен съм в растителната дива храна, която консумирам друже, от доста време отделям много време за изучаване на флората.
Цикорията не съм я объркал, от нея ми харесва да добавям цветчетата към салатата си. Листата в основата на стеблото също се консумират. На това излизане консумирахме надземни части на растението, като част от салатата, а корена на цикорията е легендарно известен:

Цикория

Полезни растения - Цикория

Бъза, за който ме питаш, не е черен бъз, а тревист бъз. Черния бъз е дърво, тревистия е подобен на храсталак. Плодчетата ги консумирахме сурови, на мен вкуса ми допада и беше в контраст с капините. За пръв път чувам, че добре озрял плод от бъз може да е опасен за консумация. Токсичните части са зелените плодчета, стебла и листата. Зрелите плодове и белите цветове са годни за консумация. Ако имаш нещо по въпроса, което може да съм пропуснал давай да чета. Не съм усетил също никакви признаци на негодно за консумация растение.
Може би вкуса на суровите плодове на бъзака, може да се стори на някой по-особен, но за мен е чудесен. Постепено съм свикнал с голяма част от горската дива храна, като цяло тази кухня е особена и трябва да се привикне. Изучаването и консумирането на диворастяща храна при мен е станало, като неизменна част от философията ми за бушкрафт. Привикнал съм на вкусовете на различни растителни храни. Научавам се, къде и как да ги откривам и как да ги консумирам. Когато науча за някоя диворастяща храна, преди да започна да я консумирам, започвам щателно да я проучвам. След, като започна да я откривам-разпознавам, не бързам да консумирам, снимам я, бера и хващам пак книгите, за да се уверя, че не съм допуснал грешка. За предпочитане е да се използва повече от един източник на информация! Проучвам растенията на докосване, особеностите им, според терена (околност, местоположение), надморската височина, както и аромата. Чак след това, като съм сигурен, започвам да я консумирам, като свиквам с вкуса, който след време става съвсем естествен, приятен и очакван.
Като цяло дивата храна дава много повече свобода. Преди време ми тежеше мисълта, че успявам да се оправям и почувствам естествено и комфортно в пущинака, но трябва да съм минал с плика през магазина преди това. Тази мисъл ме кара да не се чувствам свободен и да си оставам зависим от града в, който живея. Реших, че трябва да променя това и от доста време работя по въпроса и постояно разширявам знанията си по въпроса. Така разширявам менюто и си осигурявам разнообразие. Така дойде и едно ново усещане: да хапвам по-простичко. Както примитивното преживяване носи удоволствие, като добавих и по-примитивната храна, удоволствието от хобито стана още по-голямо smile Целта ми е да притежавам уменията, наистина да мога да преживявам в пущинака по примитивен начин и да се чувствам съвсем естествено от това. Това си е мое мнение и не искам да го натрапвам на никой, а и не бива да е толкова важно за всеки, все пак всичко това го правим само за удоволствие smile

п.п. Давам линкове, към наръчника от Стоян, на мен ми е станал, като настолна книга и съм го препрочел множество пъти. Чета и други справочници, но този е цяло богатство за общността. И преди съм го казвал и пак ще го кажа, още веднъж Благодарности за труда Стояне! smile

Последно редактиран от GoldenRatio (31.08.2016 17:49:31)

Офлайн

  11

#6 31.08.2016 19:02:16

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1312

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,399

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Много добре знам как си проверяваш нещата и как се готвиш. В това съмнения нямам. Проблемът е в мен. Изненадах се, че в Лозенска си намерил цикория. За мене това растение е екзотика и мислех, че е адаптирано само в градини. Растението от снимката го знам като синя жлъчка и никога не съм го свързвал с цикорията. Сега се разтърсих и разбрах, че цикорията и синята жлъчка са едно и също растение.

Точно плодовете на тревистия бъз (бъзака) знам, че били отровни, но в малки дози се препоръчвали при тежко боледуване като укрепващо и тонизиращо средство.
Сега научих, че отровни са били неузрелите плодове!
Най-добрият начин да научиш нещо е да признаеш невежеството си! Не напразно са го казали хората. smile Две нови и важни неща научих от тебе! Мерси!


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

  0

#7 31.08.2016 21:28:36

GoldenRatio
Редови
Репутация: 271

Регистриран: 20.06.2013
Мнения: 99

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Коле, аз от теб не едно и две, а доста съм видял и научил! За това сме се събрали в тази общност и се радвам, като успяваме да сме си полезни. smile В тази връзка, не е офтопик, понеже говорим за престоя, опита и бушкрафта. Та мислих да те накарам да ми припомниш връзването на платнището за заслон с карабинера. Много ми допадна, но мина време след, като ми го показа. Та като бяхме с Ради на бивака, не успях да се сетя и пак вързах горния край на платнището с възлите, които си правя. smile

Офлайн

  0

#8 31.08.2016 21:46:03

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1312

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,399

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Непременно. Много е просто а върши много работа и мога да ти го покажа докато пием кафе тия дни. Не са ни необходими специални условия.
Ще почна да я чета сериозно тая книга за дивата храна...


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

  0

#9 31.08.2016 22:13:16

Velislav
Редови
Репутация: 6

От: гр.Етрополе
Регистриран: 08.08.2013
Мнения: 68

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Супер е на това му се вика ,,Живот" !  smile

Офлайн

  2

#10 01.09.2016 16:38:34

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 162

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,889
Уеб-сайт

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Явно добре (вероятно) сте си прекарали, съдейки по снимките. Честно казано спрях да чета като стигнах до думичката ракия.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#11 01.09.2016 21:58:26

Maledictus
Див Балкански Субект
Репутация: 60

От: София
Регистриран: 19.08.2013
Мнения: 272

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Че какво им е на 200мл ракия? В Балкана докато живеех на това му казвах обедно кафе. wink Шегата на страна - изкарахме много хубаво, особено предвид, че откак се върнах в София така са ме налегнали задачите, че три месеца не бях помирисвал гора. Жив и здрав да е Ванката, понаучих немалко за много растения от него, мен там не ме бива много. Изключително приятно изненадан останах от ядивността на някои растения, за които не бях подозирал, че могат да ми влязат в менюто. Както Ванката спомена - не сме изпадали в особено усърдно бране на "горска салата" поради изобилието на ядки и плодчета, както и на коприва. Понабрахме и мента, пихме чай с мента и коприва.

Мислех да пиша надълго и на широко, но той е покрил повечето интересни тематики, а стари неща като възли и прочее няма смисъл да нищим. Аз се поглезих допълнително с разпъването на хамаче отзад, макар, че не лежах твърде много. Само ще кажа, че толкова лешници не бях ял отдавна. Така преядох с тях, че не усетих липсата на сланина и бахур. Публични благодарности на Ванката за инициативата, беше изцяло негова.

И за да ви дам повод да ми се радвате/завиждате, ще вметна, че съм 24 дена отпуск в момента. Тоз уикенд мисля да водя Яна към Луковит, пък после ще го мислим. Апропо, вторник, сряда и четвъртък съм ерген и отворен за предложения за горянстване. Ако някой може да се измъкне - имате ми номера. Планирам да скубна към Понор, че отдавна не съм ходил натам. smile


...нищо повече от генетична мутация, инцидент. Животите ви се измерват в десетилетия и години, повяхвате и умирате...

Офлайн

  1

#12 01.09.2016 23:00:01

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 602

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,446

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Maledictus написа:

Тоз уикенд мисля да водя Яна към Луковит, пък после ще го мислим.

Този уикенд +понеделника и вторника съм в Троян. Обадете се ако имате път натам.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#13 01.09.2016 23:20:28

GoldenRatio
Редови
Репутация: 271

Регистриран: 20.06.2013
Мнения: 99

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Черен вълк,
не искам да очаровам всички във форума, а да споделя полезен практически опит. Аз считам, че не трябва да се взимаме прекалено на сериозно с тези неща. Те са ни за хоби, да се усъвъшенстваме и бъдем полезни в общността на останалите, както и те на нас. В гората отиваме, за да си починем и да се отдадем на хобито си. Да добием опит, да превръщаме знанията в умения. Без да искам да разочаровам някой, но за мен не е странно двама големи мъже да споделят огъня и да изпият по 100 гр. ароматна домашна ракия smile

п.п. А от друга страна, бутилка "табакера" с алкохол във вързопа е доста полезен продукт за оцеляване wink

Офлайн

  3

#14 02.09.2016 09:47:35

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1312

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,399

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

GoldenRatio написа:

Без да искам да разочаровам някой, но за мен не е странно двама големи мъже да споделят огъня и да изпият по 100 гр. ароматна домашна ракия smile

Това не го разбирам.... Хем ароматна, хем домашна, хем само 100 грама... Аз с толкова приспивам Илия, бе?! cool


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

http://redrockbg.com

Офлайн

  2

#15 02.09.2016 14:06:24

GoldenRatio
Редови
Репутация: 271

Регистриран: 20.06.2013
Мнения: 99

Отг: Бушкрафт уикенд с Ради в Лозенска планина (27-08-2016)

Добавям по темата още няколко снимки от Ради:

Radi_20160827_01.jpg

Radi_20160827_33.jpg

Radi_20160827_20.jpg

Radi_20160827_55.jpg

Radi_20160827_58.jpg

Radi_20160827_67.jpg

Radi_20160827_68.jpg

Radi_20160827_69.jpg

Офлайн

  7
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff