XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#31 18.02.2011 16:59:48

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

Отг: Видове лъкове

за това не спора просто казвам за мен как са нещата може(сигурно) и да бъркам дако че съм завършил механото  big_smile
ама и аз като самотния не ги долюбвал тея лъкове

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#32 18.02.2011 20:43:24

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Иначе за видовете лък - ами чакайте да намеря файла, който съм правил навремето и напрво ще го копи-пейстна. tongue

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#33 18.02.2011 21:05:14

Black Wolf
Бял индианец

Уеб-сайт

От гледна точка на конструкцията съществува известна бъркотия в определянето на различните типове лъкове. Общоприета класификация няма.

Най-общо лъкавете се делят на прости и сложни. Простите (или единични) лъкове са тези, които са изработени от един материал, обикновено дърво.

В класификацията на сложните (или композитни) лъкове цари голямо „разнообразие” или по-точно пълна бъркотия у различните автори. tongue  Някои различават сложни, съединени, съставни и сложно-съставни лъкове, усилени и укрепени и пр. и пр.

Тази класификация се прави не само въз основа на материалите, които са използвани при направата на лъка, но и въз основа на начина на свързване (оплитане, привързване или лепене).
Едва ли тези сложни класификации са нужни тук – те само объркват проблема. sad

Общо взето сложните видове кък се делят на три типа – усилени, слоести (или ламинирани) и съставни. Понякога последните два типа се обединяват в една група – съставни лъкове.

Усилените лъкове се състоят от един основен материал на тялото (аз използвам думата „кибит” – тюркското название на тази част, което е преминало и в руския език), та значи един основен материал на кибита (прим. дърво) и слой от еластичан материал – най често сухожилия. На английски им викат „backed”, бекнати лъкове, т.е. лъкове с усилен гръб.

Ламинираните са изработени от два или три слоя сходен материал – обокновено различни видове дърво. Но при тях също може да има бекване със сухожилия.

Съставните (или сложно-съставните) са направени в повечето случаи от три слоя разнороден материал – дърво, рог и сухожилия. Всеки слой (обикновено се отнася до дървения) може да бъде оформен от няколко отделни детайла, но и роговите пластини могат да се наставят. Освен това има и някои неподвижни костени пластини.

Общо взето това може да се каже накратко за типовете лъкове. cool

Ще потърся картинки за различните типове...

Офлайн

0

#34 18.02.2011 22:13:09

bobber
Редови

а сега кажи за индианските лъкове

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#35 18.02.2011 22:14:12

bobber
Редови

спадат към късите лъкове за които съм чувал че не са особено силни предвид дължината

Офлайн

0

#36 18.02.2011 22:21:58

Black Wolf
Бял индианец

Уеб-сайт

Силата на лъка не е пряко корелирана с дължината. Зависи от материала и формата. Английски четеш ли?

Офлайн

0

#37 18.02.2011 22:24:12

bobber
Редови

мисълта ми е че трябва да са силно еластични че да може на късо рамо да се огъне достатъчно ...
разбра ли ме

Офлайн

0

#38 18.02.2011 22:35:55

Black Wolf
Бял индианец

Уеб-сайт

Bobber, зависи от какво е рамото - различните материали имат различни свойства, вкл. еластичност. smile

Офлайн

0

#39 18.02.2011 22:36:29

bobber
Редови

при лонг бола силата на опън може да е много голяма щото и да е твърдо дървото се компенсира с дължината и няма да се счупи лъка
офф нещо ме няма на писане ако си до мен ще ме заболят рацете да ти говоря ама не мога го напиша  smile
кажи ся за ония клип за който казах наистина ли са били такива

Офлайн

0

#40 18.02.2011 23:09:26

dakobow
Новодошъл

От: Казанлък
Регистриран: 12.02.2011

Здравейте!Да изкажа мнение относно видовете лъкове.
Полиспасните лъкове се наричат компаунд,така ги наричаме и тук. В буквален превод означава съставен.Създава го американец през 70-те години, делят се на  групи зависимост от устройството  на ексцентричните ролки.
Силата прилагана за опъване на еднакви по сила лъкове компаунд и рекърв е една и съща,разлика има само при скороста на истрела,като при рекърв е около 50 метра в секунда,а при компаунда е 100-120м.с.При компаунда има разлика  в крайната си точка на опъване,има едно охлабване( около 65 до80%) което позволява по добро прицелване.
При стрелите трептенията ляво–дясно се получават при всички видове лъкове само при компаунд липсват.То е следствие на пускането на тетивата (приплъзването) и от пръстите на ръката .Комаунда прави изключение,защото при него се стреля със спусък.
За лова с лък бих коментирал но в друга тема.

Офлайн

0

#41 19.02.2011 19:19:39

Black Wolf
Бял индианец

Уеб-сайт

Мисля, че малко се поомешаха темите. Аз поне виждам нещата по следния начин. Мисля, че в раздел "Примитивни умения", когато става въпрос за лъкове и стрели, говорим за лъкове, направени главно от естествен материал и по традиционен (или близък до него) начин. Нали са "примитивни умения"?  tongue
Може да съм фанатик (вероятно е така  tongue ), ама аз тези уреди с колелетата или тия от разни пластмаси не ги броя за лъкове. tongue

bobber написа:

при лонг бола силата на опън може да е много голяма щото и да е твърдо дървото се компенсира с дължината и няма да се счупи лъка.
офф нещо ме няма на писане ако си до мен ще ме заболят рацете да ти говоря ама не мога го напиша  smile
кажи ся за ония клип за който казах наистина ли са били такива

Извинявай, нещо не те разбрах. wink  При лонг-боу силата може да е към 40-45 кг. Това е силата, необходима да се опъне лъка. Не разбрах за счупването, съжалявам. roll
Явно нещо съм пропуснал - за какъв клип става дума?

Офлайн

0

#42 19.02.2011 19:50:14

bobber
Редови

стрелите са много къси а и стабилизаторите са малки
а и техниката на стрелба като цяло е много странна

Офлайн

0

#43 19.02.2011 19:54:36

bobber
Редови

тя темата е за всички видове лъкове...друг е въпроса че са полиспаста няма какво да се казва  tongue
идеята ми е може ли къс лък да е към 40-45гк и да е за 70-75см опън нещо такова

Офлайн

0

#44 19.02.2011 21:00:21

dakobow
Новодошъл

От: Казанлък
Регистриран: 12.02.2011

Момчета съжалявам,че ви оплесках темата!!!
Извинете!!!
Ако модератора реши да премахне постовете ми.

Офлайн

0

#45 19.02.2011 21:36:38

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Аз пък смятам, че беше полезно да се изяснят тия неща!

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff