XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 17.02.2011 23:00:34

dakobow
Новодошъл

От: Казанлък
Регистриран: 12.02.2011

Отг: Видове лъкове

Най долу в ляво на сайта  има подробен чертеж!

Офлайн

0

#17 18.02.2011 11:16:14

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

И понеже темата е за видове лъкове, за незапознатите с английския език, някой ще преведе ли използваните термини на разбираем български?

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#18 18.02.2011 14:37:11

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

е най после  big_smile

ми аз имам въпроси относно индианските лъкове ама хората не идват
има едно клипче в тубата на един лакота мисля който прави демонстрация на стрелба с лък
и ми прави впечатление първо че изобщо не се цели (интуитивна стрелба от всякаде  big_smile )
лъка не ми се вижда много силен а стрелите са къси и дебели малко като болтове на арбалет
а еластичноста на стрелата е свързана със силата на лъка
и като цяло не ми се вижда много ефективен
та дали наистина са такива или тоя е някой самозванец  big_smile

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#19 18.02.2011 14:39:33

samotniq valk
Дразнител

xenos написа:

Бе не знам, ама как ви се струва в темата "Видове лъкове" да се обсъжда легитимността на лова с лък?!

Лично на мен ми се струва като друга тема, но пък и никой не ми отговори на въпроса от пост 27, та няма как да взема отношение по темата за видове лъкове

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#20 18.02.2011 14:59:18

bobber
Редови

кои термини не разбра батка веднага превеждаме английския ми е кат матерен  big_smile

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#21 18.02.2011 15:06:46

samotniq valk
Дразнител

Абе, ни един. shortbow и всякакви други такива, дето не мога да си обърна езика да ги произнеса

Офлайн

0

#22 18.02.2011 15:20:36

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Абе аз чак толко не се забатачих, ама: полиспастен, рекърв... Дори да си преведем буквално думите, все пак не е зле да знаем конкретно в случая какво означават. Никога не съм се вълнувал от лъкове и дори основните неща са ми новост.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#23 18.02.2011 15:43:35

bobber
Редови

e mi shortbow е къс лък
longbow е дълъг лък
selfbow е изработен от едно парче дърво като лъка на стоян на дакота
composite e сложно съставен като монголските
рекърв е лък с извити рамена
а полиспастния е ония с макарите(като на рамбо  big_smile ) като при него по-специалното е че заради полиспаста
силата на опън при опънато положение може да намалее с до 80%

Офлайн

0

#24 18.02.2011 16:01:07

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Аз само полиспастен лък знам какво е като термин - идва от полиспаст , което е система от макари използване в повдигащи машини и съоръжения (като напр. кранове , лебедки, кораби и т.н.). При лъка макарите са малко променени и имат неправилна т.е. ексцентрична , гърбична форма за да може ефективно да се предава мощността по време на движение на тетивата . Всъщност е пак система от лостове накрая , но да не се впускаме в подробности . Има и полиспастни лъкове с концентрични т.е. правилни геометрично макари - такива са обикновено самоделките , но винаги един такъв лък е по-мощен от обикновен лък . Канкурира го единствено съставният май,но той не е обикновен .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#25 18.02.2011 16:27:44

bobber
Редови

не знам как могат да се конкурират двата лъка като нищо общо нямат освен името  smile
иначе много пъти съм чувал че полиспаста помага за по-бързия летеж на стрелата ама
като се има предвит че с по-мако сила натягаш лъка би следвало и с по малка сила да се отпуска дори за първите 20см
докато почне да си действа силата на лъка без макарите
ще е интересно да се направи съпоставка м/у няколко вида лъкове с еднаква сила на опън

Офлайн

0

#26 18.02.2011 16:36:49

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

Някъде бях чел, че при обикновените лъкове (без макари) първоначалната скорост, която тетивата предава на стрелата била мн.голяма, което предизвиквало огъване на стрелата в началната фаза на излитане. Докато при полиспастните лъкове тази първоначална скорост се увеличавала постепенно(предполагам става въпрос за части от секундата), което не огъвало стрелата. Не си спомням вече, но май точно при това огъване ставала загуба на енергия, което правило полиспастния лък по-сполучлив...

Memento mori

Офлайн

0

#27 18.02.2011 16:39:01

bobber
Редови

може..ама аз точно оратното знам че стрелата трябва да е еластична и да се огъва както е и при атлатъла
точно затова питах за ония индианец от клипа що са му толкова къси и дебели стрелите

Офлайн

0

#28 18.02.2011 16:45:29

samotniq valk
Дразнител

Бобър, благодаря за разяснението. Така по се ориентирам вече smile
Макарите при полиспастните лъкове, както сега разбрах, че се наричат, служат за намаляне на усилието нужно за огъване на раменете. Това е система от лостове, която намаля силата, необходима за извършване на дадена работа. С лост примерно може да се повдигне камък с тегло 50 кг, но ще го усещаш като 25 кг и съответно ще приложиш сила за 25. Но теглото на камъка не намалява. Сащото е и когато се вади вода от кладенец с вител. Теглото на кофата е 10 кг, но се прилага сила като за 5 кг. Това е и предназначението на макарите. Ако лъка е със сила 50 кг, за натягането му се използва 25 или 12.5, в зависимост от системата макари. Но при отпускането на лъка, върху стрелата действа сила от 50, колкото си е силата на самия лък. Но лично аз тези полиспастни лъкове и други разни там арбалети без приклад не ги признавам.  Ако ще е лък да е лък. Тяло и тетива.

Офлайн

0

#29 18.02.2011 16:47:26

anjsan
Пущиняк

bobber написа:

...иначе много пъти съм чувал че полиспаста помага за по-бързия летеж на стрелата ама като се има предвит че с по-мако сила натягаш лъка би следвало и с по малка сила да се отпуска дори за първите 20см
докато почне да си действа силата на лъка без макарите

Не е точно така, специално за полиспастния . Предимството му е , че се опъва по-лесно защото се печели мощност, а стрелата се изстрелва с по-голяма скорост . Това е така защото вече макарите се въртят наобратно и тогава се печели скораст . В единият случай въртящият момент се предава от малко колело към голямо , а в другият от голямо към малко . Затова и полиспастите биват два вида за мощност и за скорост . Подобва е ситуацията и при редуктор и мултипликатор , но това вече е в областта на механиката .

Инак стрелата при изстрел винаги извършва S-образно движение при изстрел и полет . Дори и да изглежда перфектен прав изстрел пак го има това и се вижда на филчетата със забавен кадър .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#30 18.02.2011 16:50:17

anjsan
Пущиняк

Само да вметна , че аз им викам макари . В терминологията на лъка май им викат по друг начин . Както и да е .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff