Цитат от предишен мой коментар:
***Не ме интересува желязно въглеродната диаграма. Тя не струва и пет пари като ходя в планината, Не ми трябва да знам при колко градуса ще ми заври водата на морското ниво и на колко примерно на 5000 метра, всички дори и бебетата знаят за това какво става с температурата при силен вятър, но и това не струва пет пари, защото човек като отива нависоко се готви за най-лошото, а не разчита на таблици за вятър, скоростта му и с колко пада температурата. Дори и да не знае човек тези неща ако е готов за най-лошото пак ще се справи. Ако ги знае тези неща, но не се подготви и екипира добре, ще стане новина на първа страница в раздел инциденти. smile Да не говорим колко пъти метеоролозите бъркат и че на тях не може да се разчита. Не миои трябва да знам че с вятър 40км и температура минус десет градуса охлаждащия ефект е като при минус тридесет градуса. Достатъчно ми е да знам че като духне силен вятър горе става мамата си трака .Това ми е достатъчно като знание. Няма да пиша докторат по темата. Ти да не си планираш ходенето отчитайки вероятната влажност на въздуха чиито стойности ти е казал Минчо Празников предната вечер по прогнозата за времето***
sirstevancho написа:Човек може да научи нещо от ВСЕКИ. С рогата напред не ни е научило на нищо добро в дългосрочен план. Единият не го интересували прогнозите, щото така и така можело да сгрешат. Другият се забатачва в теми за металознание и желязно-въглеродната диаграма.
Или аз лошо съм го обяснил или ти грешно си го разбрал затова опитвам втори път с пример как точно го правя.Ако може чети и между редовете, защото не ме бива много в обясненията.
Не само че гледам прогнозите, но ако няколкото сайта които проверявам не са на едно мнение, не тръгвам въобще за планината. Често ми се е случвало половината от сайтовете да дават хубаво време, а другата половина лошо и съм се напатил от такива 50/50 прогнози.
Ето и примера: Тръгвам зимата при хубаво време и температура минус 10 градуса и независимо дали вятърът ще е 3 км в час или 40км в час, което ще докара охлаждащия ефект до минус тридесет градуса това няма да промени нищо в екипировката ми.Това имах предвид като казах че без значение какво е времето аз така или иначе отивам там подготвен за най-лошото. В хубаво време без да обръщам внимание на досадните подробности които иронизирах ходя с мериносовото бельо и единия полар, а втория го слагам изключително рядко по някое надолнище и в много студено време с малко вятър, хард шел-а ползвам още по-рядко досега само няколко пъти, а сериозната пухенка и термофолиото досега никога не съм ги ползвал в аварийни ситуации и дано да не ги ползвам, но ги нося без значение влажност, температура и вятър и тези дребни и досадни подробности че било малко по влажно или вятърът е малко по-силен по никакъв начин няма да ме накарат да махна или да добавя нещо в екипировката, тоест отново: отивам там подготвен за най-лошото и не разчитам на сто процента на разни кифли дето рецитират прогнозата по новините, тоест прогнозите и имат и нямат значение за мен. Сложно е за обяснение.
sirstevancho написа:Нямам думи. Всеки от вас може да помогне с нещо на другия, но тъпо и упорито си ритате столчета, пикели, таблици и Минчо Празников-и. Някое хлапе на 16 г. ще влезне в тоя форум да прочете нещо полезно и ще попадне на поредното доказателство защо при 40 водолази в България има 15 водолазни клуба.
Владо не би могъл да научи нищо от мен за планината, защото в сравнение с мен той си е професионалист, а аз съм си аматьор. Единствено може да промени отношението си и да не се запъва като магаре на мост и да води спора така както ходи в планината-с ум и разум, а не да се опитва да ме надприказва с желязно въглеродните си въпроси. 
Последно редактиран от zcezbpm (07.06.2016 04:05:52)