Здравейте колеги,
Отдавна ме сърбеше да започна един мини соларен проект - хем за крастата, хем евентуално за бъдещо обзавеждане на вилата или апартамента (намислил съм да мина цялото осветление само на соларна енергия).
Схемата, която намислих, на първо място е сравнително леснопреносима, на второ място е евтина, и на трето място - за няколко дена на палатка може да задоволи едни минимални енергийни нужди за осветление, зареждане на телефони, МР3-ки или слушане на портативно радио. Може да захрани и лаптоп за определено време, или малък ЛЕД телевизор.
На първо време се сдобих с PWM соларен контролер за зареждането - излезе ми около 10-11 лева от алиекспрес - максимален ток - 16 ампера.
Панела е 20W, максималния ток, който отдава, е около 1,2 Ампера - излезе ми 50 лева с доставката. Размера му е 43х40х2,5см, теглото е 2,1 килограма. Има алуминиева рамка и защитно 3мм лексаново стъкло, което пази клетките от градушка, дъжд и механични повреди. Като се има предвид, че 1см лексан спира повечето пистолетни проектили - здравината му е предостатъчна за моите цели.
Спрямо горните два компонента акумулатора е 12V 9Ah, гелов, от UPS - по сайтовете е 25-30 лева, моя ми беше подарък. Води се deep cycle, което ще рече, че позволява разряд до 50% от максималния капацитет без да му се отрази здравословно (за справка - автомобилните акумулатори позволяват макс 20-25% разряд). Акумулатора съхранява полезна мощност 100 вата.
Кабели 2х0,5 мм2 и малко кабелни обувки (мъжки и женски) - 5 лева.
Общо цялата система ми излезе 68-70 лева - ако включим и цената на акумулатора - 100 лева.
Сметката ми е следната - панела ще зарежда акумулатора на максимум за около 7-8-9 часа (смятам го при непълна ефективност). От своя страна акумулатора ще захранва две 5-ватови крушки за около 8-10 часа общо, което е достатъчно за две вечери само на акумулатор. Тоест панела ще ми е повече от достатъчен, като дори имам още един 12V 2.2A акумулатор, който мога също да го зареждам - той е куплиран с една 1W лед крушка и ще е като допълнителна/резервна светлина - имам рибари в групата, които ще се изкефят на това, понеже харесват нощния рибилов
Ето я и системката:
Първия тест беше днес - облачно и леко хладно време:
Панелчето прави между 12 и 14 волта (зад прозореца), което е достатъчно за захранването на една 5-ватова ЛЕД крушка (по преценка на око - на около 70-80% от максималната й мощност).
С разкачен акумулатор и последващо още по-голямо затъмнение панела прави 7-8 волта - същата крушка свети на около 40-50% от мощността си):
Тепърва ще правя тестове каква мощност постигам при ясно и слънчево време, като дори има разни пинизи за увеличаване на КПД-то на панела.
Това е засега. Ако се сетя нещо друго - ще пиша. Ще допълвам и темата с резултати от тестовете.