xenos написа:Аз пък друго се чудех по едно време - защо разговорите все се завъртат така, че излиза сякаш законното оръжие все ще се използва за незаконни работи?!
Ми защото от цивилни лица, законното оръжие може да се използва за едно-единствено нещо - неизбежна самоотбрана, и то с много условности. Самоотбраната наистина да е неизбежна (т.е. ако си имал възможност да избягаш например, значи трябва са се възползваш от нея, а не да гърмиш), само докато трае нападението (ако нападателя побягне, нямаш право да го гърмиш в гръб, защото вече не е опасност за теб) и т.н. и т.н. Да виждаш нещо такова в темата? Аз - не. Виждам желания за автоматично оръжие, как ще борим терористите също виждам, как ще гърмим крадците - тоже.
Като стана на въпрос за крадците - по нагоре бях дал пример какво ще стане ако хванете крадец в къщи, а пистолета ви е в касата в другата стая. На колко от четящите темата първата мисъл им беше "Ако имам оръжие, трябва да ми е подръка в къщи, че да не изпадам в подобна ситуация"? М?
А колко от четящите темата всъщност се сетиха, че нямат право да стрелят по крадеца, дори и да влязъл с взлом, дори да е посред нощ, дори и вие да сте в жилището по това време, и ако го направят - ще се преместят за дълго да живеят на едно място дето душовете са общи, а прозорците хвърлят сянка на квадрати?
Няма нужда да ми отговаряте на мен, отговорете си на себе си, ама честно. Аз на себе си съм си отговорил. И това е една от причините да не искам имам оръжие - щото в горната ситуация има 90% шанс, че ще го извадя и ще стрелям по крадеца.
@Явор - не съм съгласен с теб за сегашния закон. Закона е пълен шит (ИМХО) защото окончателното решение е субективно, и се взима на база неясни критерии. Най-малкото това създава почва за корупция.
"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".
Sir Winston Churchill