XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 25.09.2015 21:20:45

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

BioLite CampStove

Докато ровех в нет-а попаднах на тази джаджа - BioLite CampStove

Накратко - обикновена мини-печка на твърдо гориво, но с добавен термопреобразовател, чрез който част от топлинната енергия от горенето се преобразува в електрическа и се складира в батерия. Батерията захранва малък вентилатор, който се използва за подобряване на горенето в печката. Излишната ел. енергия може да се ползва за зареждането на мобилно устройство през вграден USB изход.

figure-campstove-alt.png

Доста хитра идея smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#2 25.09.2015 21:47:02

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Отг: BioLite CampStove

Слона те изпревари преди време. По Рови и ще го намериш. Нищо лично брат. Бирата е от мен нали ти е за прЪф път. tongue

Офлайн

0

#3 25.09.2015 22:00:17

windwarrior
Зла Гад

Всъщност е indreal. Посипвам си глЪвЪта с пепел smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#4 25.09.2015 22:10:59

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Био Лайт е корава и много качествена машинка, ползвал съм я няколко пъти (мой приятел ми я предостави за тестове) ... Определено е полезна къмпингарска джаджа, но е за багажника на колата, а не за раница (освен ако не е в бергена на на гърба на Жоро wink ).

Основното тяло е снабдено със стабилна три-точкова основа от сгъваеми крачета, а пълният комплект се състои от доста качествено изработени приставки - голяма кана от неръждаем дебел метал и термо-усилен панел на дъното със специално монтирани спираловидни ламели за по-голямо КПД при нагряването, има пластичен PVC прозрачен, плътно прилепващ капак (+ чаша),  в който се побира цялата печка. Каната е с вместимост 2,1 литра, снабдена от вън с релефна делителна таблица за обем и спокойно може да се използва за приготвяне на всякакви топли храни, вкл. супи, яхнии, манджи и т.н. Допълнителна екстра към пълният комплект е и добре премислен голям грил, който стабилно прилепва над устройството и върши чудесна работа, капака на който е предвиден за използване като голяма чиния. Грила е премислен така, че през малък отвор да се добавя допълнително гориво по време на работа...

Регулярното добавяне на сухи дървени пръчици в горивната камера осигурява постоянно подаване на електричество, което захранва вентилатора за раздухване и поддържане на активното горене в камерата и допълнително интелигентна електронна система инвентира ел. енергия за зареждане на електронни консуматори през USB входа. Пълният комплект с всички приставки - кана, чаши, чинии, грил и т.н. може да се намери нов в БГ на цена около 500 лв.

Ето няколко снимки от нета ...

Печката

BioLite_CampStove_offroadbg-2.jpg

3503_2.800x600w.jpeg?a0d0713824420ac10f13e727365278bb

Каната

biolite_3.jpg

images?q=tbn:ANd9GcTnj0vIFS8T5xTxpKyd0gL7viEL_v_b_LqTJCtiOHOzCXb1JC-EXw

Грила

biolite_2.jpg

grill_3_large-1586.jpg

141718918679.jpg

biolite-18.jpg

В походно състояние всичко се побира в каната

images?q=tbn:ANd9GcSYE_b4EKpctxK4l-7yV_4cl6x1eLG0D5y-vS2LpsMxFfE10pDQvA

BioLite-KettlePot2.jpg

Пълният комплект

3541768620701503404_grande.JPG?v=1406172059

images?q=tbn:ANd9GcQhLc1vhYjRAdw1z9EfgshHsOaUTFSXoCLBeoQFn9Degh3W3_XI

USB входа

images?q=tbn:ANd9GcQLogcPUU0pSvSdYepRwu3fl08-miv692EehX2r2X4FzVD3MPYfwA

biolite-camp-stove-4.jpg

NorwegianHomeGuardBioLite.jpg
Както се казва в една реклама - "Закуска за шампиони" ... wink

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

4

#5 27.09.2015 10:11:51

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

windwarrior написа:

Всъщност е indreal. Посипвам си глЪвЪта с пепел smile

Ми можеееееееееееееееее просто съм свикнал Слончо да внася новости от страната на ГОЛЕМИТЕ дранкулки.

Офлайн

0

#6 28.09.2015 10:31:51

indreal
Редови

От: София
Регистриран: 12.11.2013
Уеб-сайт

Декември 2014 г. в един магазин в Брюксел продаваха комплекта, но без грила, на промоционалната цена от 159 €, ама... бех с други приоритети, така да се каже smile
Иначе ето пак ревюто

Офлайн

1

#7 28.09.2015 14:38:21

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

Според мен, цената е прекалено висока за, на практика, консервна кутия с TEG-елемент и вентилатор.

Офлайн

1

#8 28.09.2015 15:48:16

Miro
НещоНамирач

Регистриран: 04.12.2009

Ако се вярва на табелката lol то явно руснаците са го пуснали на пазара преди около 20г. За повече - ГЕНЕРАТОР ТЕРМОЭЛЕКТРИЧЕСКИЙ ГТУ-12-12. big_smile

Офлайн

0

#9 28.09.2015 16:04:44

Miro
НещоНамирач

п.п. Явно е изтекла някоя военна разработка, но клиентелата е чакала Стив Джобс и Беар Грилс да им покажат за какво, как и кога да го използват. tongue

Офлайн

0

#10 28.09.2015 17:17:17

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Бе то не е нещо ново като идея и реализация, ама с доработките които са направили от БиоЛайт му се увеличава ефективността. То и канчето на газов котлон е добре познато, ама ДжетБойл са пипнали тук- там(същите ламели по дъното като на Биолайт, между другото) и водата завира тройно по- бързо. Не ги наричаме крадци на идеята за канче върху котлон нали? wink
Цената не я коментирам, мен лично не ме устройва, но аз и не взимам заплата като на средностатистическите английски или немски ибей купувачи. Тях сигурно ги устройва и това е по- важно за производителите на подобни неща.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

1

#11 29.09.2015 08:30:28

indreal
Редови

Уеб-сайт

Yavor написа:

Цената не я коментирам, ... средностатистическите английски или немски ибей купувачи.... сигурно ги устройва и това е по- важно за производителите на подобни неща.

Именно - ние сме толкова никакъв пазар, че и на картата ни няма. Но виж, западняците явно кълват на такива джаджи, защото пазарът им се развива. Има и едно чудо, наречено PowerPot (мислех дори, че съм му пуснал ревюто заедно с това на BioLite, ама не го виждам), което се води тенджера за готвене, но също генерира топлоелектрическа енергия. Цената му е съизмерима с тази на BioLite, но по форуми съм попадал на типове, които са си купили и двете, за да генерират повече мощ - PowerPot върху BioLite или безценно, както имаше един лаф smile
Друг е въпросът, че производителите и на двете удрят на чувство, което явно също е от значение при определянето на избора на западняците. И двете джаджи са за употреба сред природата, но производителите им твърдят, че всъщност са създадени с много по-висша цел - да решават проблемите на хората в изостаналите страни. От PowerPot изтъкват, че целта им всъщност не е била просто да заемат ниша в индустрията за къмпинг оборудване, а са имали предвид нещо много по-благородно - да предложат източник на енергия за хората в развиващите се страни, които нямат регулярен достъп до електричество. Например в Африка имало над 200 млн. потребителите на мобилни телефони, които не разполагат с електричество в домовете си. Вместо това те трябва да изминават огромни разстояния за едно просто зареждане на телефоните си. И ето как западнякът решава, че като си купи тази хубава дизайнерска и полезна джаджа, всъщност ще помогне и на бедните някъде на другия край на света. Така и на потребителите съвестта им е чиста, и на производителите им излиза сметката smile Маркетинг, да му се не види!

Последно редактиран от indreal (29.09.2015 08:34:04)

Офлайн

1

#12 29.09.2015 14:20:38

windwarrior
Зла Гад

indreal написа:

И ето как западнякът решава, че като си купи тази хубава дизайнерска и полезна джаджа, всъщност ще помогне и на бедните някъде на другия край на света. Така и на потребителите съвестта им е чиста, и на производителите им излиза сметката smile Маркетинг, да му се не види!

Много точно казано ! Бих добавил - това важи не само за западняка, като клиент. Сметката на производителя е доста "тънка" - по правило повечето хора, с хобита свързани с outdoor, са и доста социално ангажирани. И производителя им предлага сделка 2 в 1 - хем си купуваш необходимото оборудване, хем го правиш с мисълта, че подпомагаш добра кауза (и си склонен да преглътнеш факта, че продукта е доста overpriced).

Sir Winston Churchill

Офлайн

1

#13 29.09.2015 15:36:45

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Хубава и интересна разработка е тая джаджа , ама дали е толкоз практична и здрава . Трябва да е лека , да издържа на мъкнене из пущинака и да не се поврежда ... Обикновено такива комбинирани уреди с много функции са не много практични и все нещо се поврежда . Не съм я ползвал де . Малко се дублира с хобо печка или спиртник .... Мисля си че не бих ползвал въобще такава джаджа , а си вземам само един малък соларен панел закачен на раницата , колкото да ми зареди телефона .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#14 29.09.2015 16:15:36

indreal
Редови

Уеб-сайт

Аnjsan, която и да е от двете цитирани джаджи - BioLite или PowerPot - бих я взел одма, стига да не ме притесняваше фактът,

windwarrior написа:

... че продукта е доста overpriced).

smile smile smile
Иначе съм изчел доста коментари по форумите на различни ползватели, които твърдят, че уредите ги бива.

Офлайн

0

#15 29.09.2015 17:50:55

Miro
НещоНамирач

anjsan написа:

Хубава и интересна разработка е тая джаджа , ама дали е толкоз практична и здрава . Трябва да е лека , да издържа на мъкнене из пущинака и да не се поврежда ...

Разсъждавайки в тази насока, ако пренебрегнем дизайна и маркетинга, и погледнем чисто концептуално, руската "пръчка" по ми допада. smile

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff