Това камъче доскоро беше в раздела за продажаби и аз като запален каменолюбител му скочих без никаква идея какво е и за какво ще го ползвам...
Колегата го беше обявил като "Dragon's tongue" и предполагам го е закупил от Aj_1001 в ebay /http://www.ebay.com/itm/WHETSTONE-RAZOR-HONE-8-10K-DRAGONS-TONGUE-SHARPENING-STONE-WATER-HONE-/171796344908/
Аз не съм от най-запалените фенове на натуралните / естествените каманяци и винаги подхождам скептично към назоваването им с популярни имена и спекулирането каква едрина са...
Давам за пример други камъни от зад Ламанша:
Llyn Melynllyn - предполагам пак вид шисти - лилавее - някой го пращат около 10-12к, други му дават само 7-8к
Dragons Tongue - шисти - варира м/у светло и тъмносиво - срещал съм мнения че е м/у 4-10к или 7-8к, че даже и около 10к
Welsh Thuringian - сивозеленикав - пак шисти - май единното мнение е че е около 10-15к
- общоприето е мнението, че и трите са зад белгиския котикул като качество на постигнатата острота
и доста хора гo използват преди 12к китайският камък, който се намира из ebay и доста хора във форумите за бръснчи хареsват /особено с оглед цената/...
За мен камъкът е фин, плътен, сравнително твърд (за разлика от нашенските) шист (и това ми стига като информация) - slate / shale по английко му - ако има разлика м/у двете някой геолог да ме поправи.
Размерите се виждат и са повече от задоволителни, като иде с малко камъче от същия вид за формиране на каша / суспензия / slurry.
Колегата го беше използвал с масло, като аз го обезмаслих с най-обикновен обезмаслител за фурни.
Във видеото е видно как веднага изсветля няколко тона на сивото.
Предстоят проби на различни стомани с водица, с водица и кашица, водица и кашица и отмиване на кашицата за последните няколко stroke-a, с масълце и те така...
Бръсначи не използвам, така че ще го чиня за ножарски камък - предполагам че ще се хареса с ръждилници над 60 HRc...
Тука едно малко комплектче се заформя:
- липсват ми голям тюрингиец /малък имам/, surgical black арканзасец и коткул...
Life is GOOD! http://www.youtube.com/user/stefanwolf88