Както знаете, а ако не знаета да ви кажа - от естествени камъни не разбирам абсолютно нищо и малкото което знам го знам на принциа проба-грешка, така че реших да ги пробвам и тези камъчета...
В линка, който съм дал - хора, които разбират повече от мен са се изказали, че тези камъни са вид пясъчници, ако си спомням правилно - абразивът в тях е кварц /ако бъркам да ме поправите/...
По отношение на това как протече покупката - бързо, точно, коректно, поръчах 3 камъка, получих един подарък, бяха опаковани старателно, надписани - т.е. доволен съм...
Сега, за камичетата:
Две снимки в какво състояние ги получих аз:
и две снимки как изглеждат след като им отделих 3 часа за подравняване
Имайте предвид, че говорим за естествени камъни - виждат се различни участъци, различни цветове, различен размер на зърната - ако някой разбира от минералогия да се ни ограмоти кои са термините за именуване на различни цветове в един камък и участъци с различна визия...
Подравянвани са всите първоначално с грит 24 след туй с 46
като пробно една от страните е подравнена с грит 220
сега на сивия се вижда че се отлюспи солично парче от 46 грит страната - тази страна няма да я тествам на жълтата 220 май и дойде малко множко, та може да я сваля на 150 червената със сигурност най-добре се получи 24/46 комбинация за двете страни, но и там едната страна в момента е на 220 просто за проба малката пък виждате едната страна няма смисъл да я подравнявам, защото има участъци с много по-едри частици
не ме питайте за гритове и едрини на камичетата - не знам
като ги изтествам ще мога да кажа повече неща
ей кратко слайдшоу на подравняването
довечера или утре - тестове
Life is GOOD! http://www.youtube.com/user/stefanwolf88
ножът е един и същ - обикновен кухненски викторинокс преди всяко точене ножът се затъпява, за да имаме еднаква отправна точка времето за заточване е сходно и при четирите камичета, има малка разлика в броя движения за страна резултатите градират в следния ред червен /забелязвт се различни по размер абразивни зърна по повърхността на камъка - очаквах да не даде никакви резултати, но на клипа се вижда че нямаше проблем със заточването на викторинокса / жълт /най-мек от 4-те, след него е червеникавия - остротата след него беше малко по-добра отколкото след червения/ малък жълто-сив /м/у жълтия и сивия по твърдост - заедно със сивия дадоха най-добра острота/ сив /най-твърд - от 4-те най ми хареса как се работи на него като усещане/
не мога да се ангажирам да дам точно предположение какъв грит са
но да кажем м/у 200 и 1200
имам три почивни дни да си играя с тях и различни ножчета като следващата седмица ще пиша допълнително
Life is GOOD! http://www.youtube.com/user/stefanwolf88