XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 13.03.2015 19:12:30

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Отг: Избор на място

Аааа я ги за*б*те тия плугове ,мотики , и други инструменти за самоизтезания , заедно с отшелничеството . Някой да е чул за feral зеленчуци и плодове ? Но пък Feral  животни има . Едно прасе хранено в кочина за 1 год може да стане 260 кг , пуснато на   самоиздръжка 90-100 кг. Ама няма да имате разходи по изхранването . По същия начин на самоиздръжка могат да живеят и коне , говеда , кози , зайци и др . Единствената работа в случея е да ги охранявате от крадци и хишнищи и да си осигурите пазар. Хубавото на животни одглеждани така е че бързо " подивяват " , стават много недоверчиви и стават сложни за крадене

Офлайн

2

#17 13.03.2015 20:57:39

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Борка, обърни особено внимание на пчеларството. За ползите няма спор:

- опрашване на земеделските култури:
Статистиката сочи че 95% от опрашването на всички цветове се дължи на пчелите, останалите 5% се отдават на други насекоми или на случайни фактори като дъжд и вятър.

- производство на восък:
Приложения - направа на свещи, гориво за други осветителни уреди с огън, обработване на конци за шиене на обувки и други кожени изделия, импрегниране на дърво и кожа.

- извличане на прополис:
Природният антисептик, който съдържа 75 активни вещества - успешно лекува херпес, грип, възпаления на венците, езика, лигавицата на устната кухина, гърлото, сливиците, стомаха... както и външни наранявания, инфектирани и трудно зарастващи рани, изгаряния.

- пчелен мед:
100% естествен и много по-здравословен заместител на захар, сам по себе си много полезен природен продукт, който практически не се разваля. Притежава както незаменими хранителни и лечебни свойства, така и успешно може да се използва за консервиране на месо и други хранителни продукти... 

Прочети тази статия  ---> Цък и после виж какъв нов вид кошери са направили хората ...

Flash required

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

1

#18 13.03.2015 20:57:44

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

smile Кумане... Кай ся честно, за тая работа ставам ли? За животновъд говоря... smile
Щото аз не мисля, че се справях достатъчно добре.

Релакс!!!
Напълно съм съгласен с мнението ти по всяка една точка!
smile На база пчелната паша смятам да си планирам градината - къде кога какво да цъфти и тн... smile

Последно редактиран от BPetrov (13.03.2015 20:58:43)

Офлайн

0

#19 13.03.2015 21:11:09

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

На база пчелната паша смятам да си планирам градината - къде кога какво да цъфти и тн...

Я кажи как точно смяташ да направиш това планиране.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#20 13.03.2015 21:36:08

стефан чаков
Редови

Регистриран: 23.12.2010

Начи, аз по-горе писах на колегата Б.Петров,  ама пак да повторя. Аретлик, научи се първо да държиш мотика, да сееш, да плевиш, усвоявай полезни умения които ще те направят самодостатъчен, недей открива топлата вода, събирай опит! Остави тия теории, защото до никъде няма да стигнеш с тях...

Който разбира,разбира и от свиренето на комара,който не разбира и от магарешки рев няма да разбере.

Офлайн

0

#21 13.03.2015 22:03:05

BPetrov
Хун

smile С най-голямо удоволствие ще се науча... Но на своя земя... и на свой гръб.
Сега нямам земя и мотика нямам. А да хода да работя за без пари не ми помага да си купя своя земя.
Иначе съм обръщал като лапе, сял съм чесън с дядо ми... Но все малко малко... нищо сам. А той човека няколко градинки и лозе сам работеше.
И на 3 семейства храна слагаше на масите. Лека му пръст! Сега е мой ред, ама аз земя нямам... И до де нямам ще правя квото мога в къщи. И това е да се ограмотявам и да знам как да си избера мястото където ще копам и ще държа мотиките smile

Относно планирането...
Грубо нещата ги разпределям по 2 параграфа... Време и Място. Времевото планиране ще се състои в селскостопански календар, а под място имам предвид пространственото разпределение на растенията.

Пчелите използват Нектар и Прашец които си набавят от цъвтящи растения. smile И през различните сезони има различни растения които цъфтят и плододават...
Понеже пчелите в началото на пашата си са по-слаби имат нужда от подхранване и близък източник на "храна". Затова ще съобразя концентрацията на различни растения в близост до кошера според периода на цъфтеж. smile Най-ранно и късно цъфтящите по-близо до кошерите, за да може когато пчелина има нужда да не ходи много надалече. А и за да не правя мобилен пчелин.

Понеже пчелата лети до 3 км. всеки ден за да намери храна... Това може също да помогне в планирането - Поне на 3 км. трябва да няма замърсяване... Голям път, голям имот който се обработва с химикали и пестициди и тн. Трудно ще е, но ако осигуря паша на пчелите в близост, няма и да им се налага да ходят толкова далеч.

Офлайн

0

#22 13.03.2015 22:15:13

samotniq valk
Дразнител

Избий си го от главата това планиране. При нормален двор до два три декара е безсмислено, при по-големи площ няма как да стане. При три километров прелет няма как да контролираш всички растения. В двора разстоянията са прекалено малки и се губи идеята.
Доколкото съм те разбрал искаш цялата операция да я правиш на своя земя от поне 10-20 декара, нали? Някъде из тях трябва да е разположено жилището, а около него зеленчуци и овошки. Евентуално наблизо ще е гората. Нея няма как да я планираш, тя си е там. При първите облитания са по това време. Сега още не можеш нищо да им предложиш като паша.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#23 13.03.2015 22:20:15

BPetrov
Хун

Има ранно цъфтящи... Кокичета, Минзухарчета, Дрян... За предлагане има какво да се предложи, но още не съм почнал да правя таблицата.
За гората не държа да я има, ако я има добре, ама ако я няма ще си я направя. Сега продават някакви бързо растящи дървета. А смятам, че Бамбука ще има пазар...

Офлайн

0

#24 13.03.2015 22:28:47

samotniq valk
Дразнител

Я си кажи концепцията. Ти как си я представяш цялата работа.

Офлайн

0

#25 13.03.2015 22:36:15

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Борка, за пчелите още две неща съм пропуснал да спомена.

Ако покрай масив засят с царевица или слънчоглед примерно има разположен мобилен пчелин с около 25-30 кошера - реколтата от този масив се повишава с до 30% добив. Това е причината големите земеделски производители да дават субсидии на пчеларите - за да разполагат мобилните си пчелини точно там по време на цъфтежа на културата ... пчелният мед и останалите полезни производни от него им остава башка бонус...

И второто важно условие е, че на този 3-5 км. радиус на обхват на летене на пчелите, трябва да има екологично чиста течаща вода ...

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

1

#26 13.03.2015 22:37:17

BPetrov
Хун

Все още я избистрям.
- Преди да купя имот, планирам да си набележа 4-5 места в страната, да отделя една година да ги обиколя всички места в резлични сезони, за да видя на място как са нещата.
- Трябва ми земя като начало. За земята нямам пари, та ще трябва да се бачка в града нещо известно време... Като заработя за земята, ще мога да я работя съботи и недели докато събирам кинти за временно жилище - някакъв фургон или юрта... Когато имам възможност - изнасям се да живея там и почвам да работя интензивно (по съвет на Куман) за да произведа нещо за пазара което да ми донесе някаква печалба. Постепенно смятам да създам 2 къщи... 1 за мен и семейството ми и втората на по-късен етап за гости. Като юртата е трета опция за гости.

Грубо обобщено - Селско стопанство с туризъм и еко елементи...
Основна цел - задоволяване на нуждите на 3-4 души + излишък за търгуване с който да се плащат разни данъци, такси, гориво, др...
Вторична цел - място където да се чувствам спокоен, да няма много шум, много хора и когато има хора, да съм ги поканил. smile

Животните ще ги почвам от малките към големите, като максимума към който се стремя е 2 коня за работа и забавление на туристите и приятели, 2 крави за храна месо за мен и продан, свиня майка с прасенцата и едно за ядене другите за продан, дузина овце, три четири кози, Пилци и водоплаващи... евентуално изкуствен водоем с риба за лично ползване. Туй ми е много и за повече не вярвам, че ще мога да се справя сам.

Животните също ще трябва да ги изхранвам с наличната земя! Само при бедствие и лоша реколта да ми се налага да купувам, ама малко.

Последно редактиран от BPetrov (13.03.2015 22:44:24)

Офлайн

1

#27 13.03.2015 22:48:57

samotniq valk
Дразнител

Купуваш земята по някакъв начин.
За да пътуваш събота и неделя до нея, трябва да ти е някъде близо до града, където работиш. Над сто км е неефективно и загуба на време.
Как ще я обработваш? Трябват ти сечива. А тях не можеш да разнасяш постоянно. Трябва ти място където да ги държиш. Някаква барака на първо време. Но, що си склонен да живееш във фургон, те не са чак толкова скъпи. Щом си събрал пари за земята това няма да ти е проблем.
Но остава въпросът как ще се издържаш, докато почнеш да реализираш продукцията си.
Не искам да те отказвам, опитвам се да съм ти полезен.

Офлайн

0

#28 13.03.2015 23:04:01

BPetrov
Хун

smile Явно не съм го написал ясно...
Максимум на 50-60 км. от град... За да имам къде да си продавам продукцията. Или във време - не повече от 2 ч. път в двете посоки.
Ще работя до реализиране на продукция която ми позволява да напусна работата си.
За начало един малък култиватор в багажника на пикап или комби, ще върши работа. Пък мотики, лопатки, вили, търмъци... не са толкова страшни като размери. В началото на гола земя нямам други очаквания. А земя с къща струва повече... И обикновенно значи съседи в близост... А там където има хора... има и апаши... smile

Офлайн

0

#29 13.03.2015 23:11:45

samotniq valk
Дразнител

Апашите ги има навсякъде.
Но сега звучиш по разумно.
За пикап инвентара не е страшен, но, ако го нямаш, брой го и него като първоначална инвестиция smile
После ще ти трябват строителни материали.

Офлайн

0

#30 13.03.2015 23:15:14

BPetrov
Хун

Пикапа го броя естествено... даже ще е първа покупка, за да имам с какво да обикалям местата които ще си набележа.
За строителните материали ще са проблем само за юртата...
На място къщата смятам да я строя от камък, пръст и дървесина. От всичко май само за дървесината ще плащам, другото ще гледам да го има в изобилие на място.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff