Ще споделя какво съм научил, но подхождайте с критика, защото всичко е чисто теоретично.
Също така, ще задам и въпроси за нещата, които ме интересуват и нямам информация.
Нещата които трябва да се предвидят при избора на място са същите, като нещата в примитивния бушкрафт в комбинация с оцеляване и модерния бушкрафт. Целта е да подходиш в избора си на място с внимание към разни фактори пречещи на комфорта.
1. Въздух
- Тук търся розите на ветровете за определени зони в които се знае че има замърсяване или рискови индустриални предприятия, които замърсяват въздуха или представляват риск при евентуално бедствие. (Експлозии, обгазяване, извхърлени отпадъчни емисии и др.)
- Качеството на въздуха зависи освен от човешките (антропогенните) фактори - заводи, предприятия, градове, рудници и др., и от природните такива. Има места които са с по-чист въздух заради релефа, местните видове растения и др.
2. Вода
- Отново - поради липсата на водоснабдяване, трябва да се подбират места с добри и постоянни източници на вода с добро качество...
- Трябва да се предвидят средства и методи за пречистването и повторно улавяне, пречистване и съхраняване на водата... Резервоари, качествени филтри и тн... за вода в големи количества за дълги периоди.
- Ако района е близък до река или голям басейн, трябва да се предвиди опасността от разливи, наводнения, късане на язовирни стени.
- Винаги е добре да се гарантира диверсификация на източниците. Да не се разчита само на река или само на кладенец... С малко по-добро планиране и инвестиция, може да се направи изкуствен водоем годен както за аквакултурно стопанство, така и за водоплаващи птици и дори като естествен басейн за плуване в горещите месеци. А защо не и моржуване след ирландска баня в зимните...
3. Топлина
- В това число Облекло и Убежище
- Проучвах известно време Пасивните жилища, после преминах към 0% енергийните такива, а сега смятам, че е най-удачно да се планира за жилища с позитивен енерегиен баланс. (Дизайн който позволява производство на енергия над консумираното).
- Хубаво да се мисли как, ще се набавят дрехи, как ще се поддържат... (Лично аз искам изключително от естествени материали, но съм наясно че не става с ИСКАМ, ами трябва да се поработи върху създаването им... Вълна, Лен, Коноп... кожа.)
- Обувките също са важни при Кочевой осъзнах, че ако нямаш гумени ботуши в дивото повече от седмица трудно се изкарва зимните месеци. Дори с два чифта най-модерни скъпи обувки... снега винаги побеждава. Но гумените ботуши са консуматив който ще трябва да се купува.
4. Храна
- Естествено, ако разчитам на това, което си произведа идват въпросите - А сол? А Захар? А Ориз? Олио?... и много други. - Дори да имаш суровината за добиването им, изискват солидна материална подготовка - доста инструментариум.
- За останалите неща които ще произвеждам ми е нужно да знам Колко, от Какво... След това на база листната покривка (площта на самите растения) и типа и размера на кореновата система се правят изчисления за нужната площ. Тук нещата опират до това колко си откачен.
- Има онлайн калкулатори на калории, диетолог може да предложи правилна диета, кръвни изследвания показват кои храни организма приема най-добре и с най-малък стрес. Това гарантира до някъде и по-малък риск от заболявания и здравословни проблеми. Но идваме и до нещо за което по-долу ще пиша - Патогенни зони.
5. Хигиена
- За хигиената ще са нужни също разни допълнителни ресурси. Стирката може да се замени с домашно произведена луфа, но сапун, почистващи препарати... там по-трудно.
- Хавлии, Чаршафи, четки за зъби...
6. Комуникация
- Неизбежно е. Трябва да имаш достъп до други хора и\или интернет. Така всеки ден когато научаваш нещо което не знаеш, ще имаш кого да попиташ. Интернет дава възможност да се учиш от хора из целия свят и да експериментираш с натрупаните знания.
- При нужда и някакво бедствие може да ти се наложи да помагаш или да ти помагат и за целта трябва да си си изработил нещо като личен етичен кодекс според който да комуникираш с другите. Дали ще са агресивни или доброжелателни - трябва винаги да имаш едно, две и три наум за номер четири и пет... Да се мисли ход напред преди бедствието да се е случило и два хода напред преди някой да ти навреди или ти да навредиш на някого.
7. Забавления\отмора
- Когато всичко в животат ти зависи от благоволението на природата и твоите лични усилия... Ако не можеш да си правиш живота весел и приятен дори в най-неприятните моменти - живота губи бързо стойност и стремежа към него изчезва. Затова е важно да си осигуря достатъчно забавления.
- Животинки с които да си правим компания
- Хобита и занимания които да ми губят свободното време когато си го създам.
Въпроси, които изкочиха...
Търся карта на патогенните зони в България. Карти на почвите, водите и валежите.
(Да поясня - не става дума за разни извънземни полета от рода на радиестезията.)
Интересуват ме естествени зони със завишен радиацоинен фон.
Зони с силно замърсени водоизточници и почва.
И зони където в почвата липсват елементи и вещества нужни за растения, организма на животни и хора. (вредни почви)
Рози на ветровете (актуални) за големите градове и замърсители.
Списъци с замърсители и радиуса на замърсяване.
Ще съм благодарен, ако някой може да пусне някакви линкове и да сподели критика и личен опит.