XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 12.03.2015 18:25:21

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Избор на място

Ще споделя какво съм научил, но подхождайте с критика, защото всичко е чисто теоретично.
Също така, ще задам и въпроси за нещата, които ме интересуват и нямам информация.

Нещата които трябва да се предвидят при избора на място са същите, като нещата в примитивния бушкрафт в комбинация с оцеляване и модерния бушкрафт. Целта е да подходиш в избора си на място с внимание към разни фактори пречещи на комфорта.

1. Въздух
- Тук търся розите на ветровете за определени зони в които се знае че има замърсяване или рискови индустриални предприятия, които замърсяват въздуха или представляват риск при евентуално бедствие. (Експлозии, обгазяване, извхърлени отпадъчни емисии и др.)
- Качеството на въздуха зависи освен от човешките (антропогенните) фактори - заводи, предприятия, градове, рудници и др., и от природните такива. Има места които са с по-чист въздух заради релефа, местните видове растения и др.
2. Вода
- Отново - поради липсата на водоснабдяване, трябва да се подбират места с добри и постоянни източници на вода с добро качество...
- Трябва да се предвидят средства и методи за пречистването и повторно улавяне, пречистване и съхраняване на водата... Резервоари, качествени филтри и тн... за вода в големи количества за дълги периоди.
- Ако района е близък до река или голям басейн, трябва да се предвиди опасността от разливи, наводнения, късане на язовирни стени.
- Винаги е добре да се гарантира диверсификация на източниците. Да не се разчита само на река или само на кладенец... С малко по-добро планиране и инвестиция, може да се направи изкуствен водоем годен както за аквакултурно стопанство, така и за водоплаващи птици и дори като естествен басейн за плуване в горещите месеци. А защо не и моржуване след ирландска баня в зимните...
3. Топлина
- В това число Облекло и Убежище
- Проучвах известно време Пасивните жилища, после преминах към 0% енергийните такива, а сега смятам, че е най-удачно да се планира за жилища с позитивен енерегиен баланс. (Дизайн който позволява производство на енергия над консумираното).
- Хубаво да се мисли как, ще се набавят дрехи, как ще се поддържат... (Лично аз искам изключително от естествени материали, но съм наясно че не става с ИСКАМ, ами трябва да се поработи върху създаването им... Вълна, Лен, Коноп... кожа.)
- Обувките също са важни при Кочевой осъзнах, че ако нямаш гумени ботуши в дивото повече от седмица трудно се изкарва зимните месеци. Дори с два чифта най-модерни скъпи обувки... снега винаги побеждава. Но гумените ботуши са консуматив който ще трябва да се купува.
4. Храна
- Естествено, ако разчитам на това, което си произведа идват въпросите - А сол? А Захар? А Ориз? Олио?... и много други. - Дори да имаш суровината за добиването им, изискват солидна материална подготовка - доста инструментариум.
- За останалите неща които ще произвеждам ми е нужно да знам Колко, от Какво... След това на база листната покривка (площта на самите растения) и типа и размера на кореновата система се правят изчисления за нужната площ. Тук нещата опират до това колко си откачен.
- Има онлайн калкулатори на калории, диетолог може да предложи правилна диета, кръвни изследвания показват кои храни организма приема най-добре и с най-малък стрес. Това гарантира до някъде и по-малък риск от заболявания и здравословни проблеми. Но идваме и до нещо за което по-долу ще пиша - Патогенни зони.
5. Хигиена
- За хигиената ще са нужни също разни допълнителни ресурси. Стирката може да се замени с домашно произведена луфа, но сапун, почистващи препарати... там по-трудно.
- Хавлии, Чаршафи, четки за зъби...
6. Комуникация
- Неизбежно е. Трябва да имаш достъп до други хора и\или интернет. Така всеки ден когато научаваш нещо което не знаеш, ще имаш кого да попиташ. Интернет дава възможност да се учиш от хора из целия свят и да експериментираш с натрупаните знания.
- При нужда и някакво бедствие може да ти се наложи да помагаш или да ти помагат и за целта трябва да си си изработил нещо като личен етичен кодекс според който да комуникираш с другите. Дали ще са агресивни или доброжелателни - трябва винаги да имаш едно, две и три наум за номер четири и пет... smile Да се мисли ход напред преди бедствието да се е случило и два хода напред преди някой да ти навреди или ти да навредиш на някого.
7. Забавления\отмора
- Когато всичко в животат ти зависи от благоволението на природата и твоите лични усилия... Ако не можеш да си правиш живота весел и приятен дори в най-неприятните моменти - живота губи бързо стойност и стремежа към него изчезва. Затова е важно да си осигуря достатъчно забавления.
- Животинки с които да си правим компания
- Хобита и занимания които да ми губят свободното време когато си го създам.


Въпроси, които изкочиха...
Търся карта на патогенните зони в България. Карти на почвите, водите и валежите.
(Да поясня - не става дума за разни извънземни полета от рода на радиестезията.)
Интересуват ме естествени зони със завишен радиацоинен фон.
Зони с силно замърсени водоизточници и почва.
И зони където в почвата липсват елементи и вещества нужни за растения, организма на животни и хора. (вредни почви)
Рози на ветровете (актуални) за големите градове и замърсители.
Списъци с замърсители и радиуса на замърсяване.
Ще съм благодарен, ако някой може да пусне някакви линкове и да сподели критика и личен опит.

Офлайн

  1

#2 12.03.2015 19:50:48

mchervenkov
Редови
Репутация: 53

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,342

Отг: Избор на място

https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D … rmarvogrAP
Малко по отдолу ще намериш достатъчно информация
също така https://www.google.bg/search?q=%D0%BC%D … PzaqjZgbAP
Има голяма доза и пропаганда за скубане на пари де
река Тополница при с. Поибрене замърсена с Арсен и други. Източник на замърсяване на подпочвени води хвосто хранилище в с. Бенковски (там безследно изчезват водите при авария в дупка в земята къде избиват не се знае)
Общо взето в предприятия където има баня и стол за хранене на персонала с предпазни храни smile) Както се казва имаш ли баня на работата и ти дават кисело мляко значи работата не е хубава!


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

  2

#3 12.03.2015 19:53:02

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1476

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,964

Отг: Избор на място

Борка ето ти един руснак как се справя с дивото. Макар да се оказа, че не е съвсем руснак автора. http://d-otshelnik.forum2x2.ru/

Офлайн

  1

#4 13.03.2015 08:43:42

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Избор на място

smile Благодаря...
Още една карта ще ми бъде нужна - Карта на земетръсните зони на България. smile Къде има най-голяма вероятност и статистически данни за чести земетресения. Изтеглил съм някакви от Гугъл, но смятам, че винаги би било интересно и полезно да чуя други хора.

Офлайн

  0

#5 13.03.2015 09:17:06

Репичка
Редови
Репутация: -4

От: София
Регистриран: 18.03.2014
Мнения: 213
Уеб-сайт

Отг: Избор на място

Бях го пуснал в друга тема, но явно сте го прпуснали.
Метод Кошастого.
...
http://vicsrg.ho.com.ua/stat/ogorod.htm
...
Дълго е за четене и е на руски, но може да даде много насоки.


"Ученико, как звучи пляскането на една ръка?"
Запитал Мъдрия Учител.
"Ето така Учителю." отвърнал ученика и му отвъртял един шамар....

Офлайн

  0

#6 13.03.2015 14:20:10

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Избор на място

Борка, чудя се от къде да те почна...
Може би първо трябва да си избиеш от главата всички романтични представи.
Другото е зарежи всички тези теоретични дивотии.
Роза на ветровете - извинявай, ама за какво ти е. То в България отдавна няма промишленост. Няколкото големи замърсители се знаят. Какво има толкова да изчисляваш?
Диетолог, дето трябва да ти изчислява подходящия хранителен режим. Извинявай, ама не ме карай да се смея.

"Хубаво да се мисли как, ще се набавят дрехи, как ще се поддържат... (Лично аз искам изключително от естествени материали, но съм наясно че не става с ИСКАМ, ами трябва да се поработи върху създаването им... Вълна, Лен, Коноп... кожа.)"

Това как точно си го представяш? Вълна и кожа добре. Ще гледаш овце и други гадинки. Ами лен и коноп. Дори и да добиеш суровината, имаш ли представа как да я обработиш после, имаш ли станове и каквито там машини трябват?
Т.е. не може да си напълно независим.

За останалите неща които ще произвеждам ми е нужно да знам Колко, от Какво... След това на база листната покривка (площта на самите растения) и типа и размера на кореновата система се правят изчисления за нужната площ. Тук нещата опират до това колко си откачен.

Тук нещата са по-ясни. Само зарежи тези изчисления на база коренова система и листна маса. Отдавна се знае какви култури на каква площ се гледат. Само чукни в гугъл.
Ще ти трябват около 50 кв.м. картофи, Около 50 стръка домати. Отглеждат се на редове с разстояния, според технологията за отглеждане около 80 см между редовете и около 30 см в редовете. Лично аз предпочитам по-широки редове. Няколко лехи с пипер. Прилизително 30 кв.м. Още 40 кв.м. за други зеленчуци - зеле, моркови, патладжан, репички и т.н. Според личните предпочитания. Общо около 200 кв.м са ти достатъчни за зеленчуци. Отделно можеш да предвидиш няколко овошки - какви да са пак според личните ти предпочитания.
Животни - примерно коза, прасе, няколко пернати. За тях разбира се трябват и сгради. Отделно обслужващи сгради.

А сол? А Захар? А Ориз? Олио?

Специално за олиото мога да те посъветвам как да ти излиза без пари, че е малка печалба да реализираш. Но ти трябва време и превоз. Когато почнат за жънат слънчогледа по нивите, минаваш след комбайна. Остават много пити. Събираш ги, обухваш семето и го предаваш на някой склад. Обикновено искат да си доплатиш за преработка, но някои са склонни да ти дадат по-малко количество олио и да не плащаш преработка.
По същия начин може да се снабдяваш с царевица


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  1

#7 13.03.2015 15:20:00

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Избор на място

Търсиш да си място за живот в пущинака ли ? Малко извън системата се получава в крайна сметка . Обикновено такива начинания завършват с отказване след някоя друга година . Добре е да сте поне двама човека . Най-лесно се добиват впечатления с бивакуване на мястото за по-дълго време . Живота на село е добра алтернатива и пак може да си пробваш бушмакски неща . Най-важното ми се струва достъпа до лекар . В тая връзка трябва и някакво превозно средство или поне едно магаре big_smile ....  Колиба можеш да си спретнеш от дървета , кирпич , камъни и т.н. , ама трябва да му разбираш и да ти се отдава , яко бачкане си е . Човек който не е хващал брадва и лопата трудно би се справил . Неволята учи де . Това се сещам изпървом .
Инак розата на ветровете може също да бъде полезна за използването на ветрогенератори .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  1

#8 13.03.2015 15:55:12

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Избор на място

smile Темата е не ЗАЩО НЯМА ДА СТАНЕ ИЗБИРАНЕТО НА ПРАВИЛНО МЯСТО... Темата е избирането на правилно място...
Тоест - аз много добре знам нещата които биха ме спрели... Вие също... Но е градивно в тази тема да обсъдим конкретните проблеми или прегради как биха могил да бъдат преодолени.

Няма да стане... Тва е ясно... и лесно... - Отказвам се и нищо не правя...

А ся да видим какво точно да направим, че да стане? - smile

Ортак не търся. smile За идеята имам предвид. Но приемам идеи...

(Искам да прилагам еко земеделие от рода на перма културата и там нещата не са на редове от еднообразни моно култури. Разчита се на поликултурно отглеждане в съобщества от различни видове разстения които се допълват, освен това бих искал да предвидя гора и нива.)

Последно редактиран от BPetrov (13.03.2015 15:55:52)

Офлайн

  0

#9 13.03.2015 17:11:00

кочевой
Редови
Репутация: 321

Регистриран: 17.02.2012
Мнения: 1,015

Отг: Избор на място

Захар се добива от тръстика , сорго и цвекло . Соргото и цвеклото виреят в България. Ориза също . Олио може да се добива от слънчоглед , орехи и рапица .

Офлайн

  1

#10 13.03.2015 18:13:27

стефан чаков
Редови
Репутация: 403

Регистриран: 23.12.2010
Мнения: 359

Отг: Избор на място

Пермакултурата я остави.Първо се научи да държиш мотиката и да работиш земята по традиционния начин.За начало можеш да се преместиш да живееш на село ,за да свикнеш сам да си произвеждаш храната.Един пример-

Flash required


Който разбира,разбира и от свиренето на комара,който не разбира и от магарешки рев няма да разбере.

Офлайн

  0

#11 13.03.2015 18:30:23

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Избор на място

smile В България където и да те пуснат в дивото, ще вървиш 2 часа и ще видиш населено място.
Целта ми не е да се изолирам на 100% като в тайгата, а да водя един по-различен и спокоен живот.
Село... добре - но кое село? smile Това е темата... Как да избера най-подходящото място?

Офлайн

  0

#12 13.03.2015 18:48:53

Ийон Тихи
Редови
Репутация: 119

От: под Шуменското плато
Регистриран: 02.02.2011
Мнения: 975

Отг: Избор на място

Избираш най-удобното за теб (като местоположение) място, гледаш да няма много цигани и си готов.


В основата на бушкрафта стои изучаването на Природата и на нещата, които тя може да ни даде.

С нарастването на знанията и уменията ти в бушкрафта, ти ще се нуждаеш от все по-малко и по-малко екипировка. Не от все повече и повече.

Офлайн

  1

#13 13.03.2015 18:54:54

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Избор на място

smile Ами търся нещо на не повече от 50-60 км. от голям град, за да мога да си продавам стоката... smile

Офлайн

  0

#14 13.03.2015 18:55:44

samotniq valk
Дразнител
Репутация: 117

Регистриран: 10.04.2010
Мнения: 644

Отг: Избор на място

И как очакваш ние да ти кажем кое точно село да избереш?
Но, ако все пак искаш съвет, пробвай с Шарково, Ямболско. Близо е до теб и по мои спомени от преди 25 години беше хубаво селце. Сега не знам как е.
Иначе и аз съм съгласен да зарежеш пермакултурата. Гледай си стопанството по традиционен начин, пък ще ти помагаме със съвети.


Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

  0

#15 13.03.2015 18:58:43

BPetrov
Хун
Репутация: 139

Регистриран: 07.12.2009
Мнения: 1,826

Отг: Избор на място

smile Други ми бяха въпросите... За карти питам... И на база личните критерии всеки си избира мястото сам. smile Но пък картите биха били полезен източник на информация.

Не разбрах какво й е криво на пермакултурата? Използва принципите на алеопатията... Нищо ново.

Но приемам всякакви уроци по земеделие... Идните дни смятам за пръв път да пробвам да сея нещо вкъщи... В саксия - я домат, я краставица..

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff