XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 15.02.2011 11:57:14

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Лъкове и стрели

Трудно е да се обобщи обширна материя, Green! Скоро ще се пробвам поне основното да изложа в някоя публикация, но не мога да кажа кога ще е това. wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#17 15.02.2011 12:52:14

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Black Wolf написа:

От древността лъкавете са се правели от професионалисти. Дори при "примитивните" племена отделни хора, известни като добри лъкоправци, са правели лъкове и за другите.

Вълчо прав си за "тясната специализация" дори и в древността, но нали човек не се ражда научен. Явно това е било занаят предаван от поколение на поколение и така са се изграждали тези "професионалисти" за които ти пишеш. /М/у другото това се отнася за всеки занаят, дори и сега/ Не може утре сутринта да се събудиш и да кажеш - аз съм майстор. Трябват много познания, практически опит и явно години усилен труд. Явно това имаш предвид, и сигурно го пише по книгите и изследванията за тогавашното време.

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#18 15.02.2011 13:13:55

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Лъкът на Оци ("ледения човек") е от тис, много прилича на класически англ. дълъг лък. Не е бил завършен докрай. Стрелите са от издънки на калина (10 заготовки и 2 готови). Направените реплики на лъка показват, че е бил доста добър, а силата му вероятно е била ок. 28 кг.)

Лично аз за лък нямам никакви впечатления от акацията (а и не съм чувал да я препоръчват). Ясенът е подходящ, също и бряста е добро дърво, тис и разбира се маклурата е най-доброто.

Иначе за стрелите - от онлайн публикациите много добри инструкции дава д-р Поуп.
http://www.gutenberg.org/ebooks/8084

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#19 15.02.2011 13:15:41

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Хм... явно не съм слушал добре за Оци, или съм смесил с нещо друго, чуто/прочетено през същия ден. smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#20 15.02.2011 13:35:38

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Black Wolf написа:

Стрелите са от издънки на калина (10 заготовки и 2 готови).

Издънките от калина са много подходящи за направа на стрели. Израстват прави и с подходящ диаметър. При правилна обработка ще се получат добри стрели. Някога като дете съм правил такива. Вярно, без нужната обработка.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#21 15.02.2011 13:39:55

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Black Wolf написа:

Лично аз за лък нямам никакви впечатления от акацията (а и не съм чувал да я препоръчват). Ясенът е подходящ, също и бряста е добро дърво, тис и разбира се маклурата е най-доброто.

Акацията или, както е известна по нашия край лиляка и много твърдо и здраво дърво. Може би е най-твърдото, което расте по нашите географски ширини, но не знам дали е подходящо за лък. Мислил съм по въпроса, но не съм опитвал. Ясена е много добро. Имам два три сравнително успешни опита за направа на лък от ясен. За не големи разстояния се справяха добре.

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#22 22.02.2011 16:03:07

Huku
Редови

Регистриран: 22.01.2011

Видяхте ли какъв примитивен лък от върбови клонки направи Беър Грилс в последния епизод на Man vs. Wiold (s5e08)   lol
Като се абстрахираме от всичко друго, изводът е че човек трябва да разчита на изобретателност и нестандартно мислене в определени ситуации.
Интересен и нов за мен метод показа и за палене на огън със сгъстен въздух - Fire Piston. Някъде в Югоизточна Азия го практикували с бамбукови пръчки или кухи кости.

Born to be wild

Офлайн

0

#23 04.05.2011 11:05:13

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

стояне, да са ти познати тези дейности wink

Офлайн

0

#24 04.05.2011 11:15:15

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

М'чи къ! smile Счупих една брадва , докато ги упражнявах "в несвяст"!  big_smile

Офлайн

0

#25 25.05.2011 08:49:15

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Наскоро в българското Интернет пространство се появи нов форум, ориентиран към изработката (и не само), на лъкове от естествени материали. Негов администратор е уважаваният ни съфорумец Black Wolf. Силно се надявам този форум (който май няма аналог, или поне сериозен такъв в нашия нет), да събере истинските майстори на тези видове лъкове в България, където те да споделят ценен опит и съвети, които ще са много ценни за ентусиазираните новаци, като мен например! wink

Ето АДРЕСА на форума!

Офлайн

0

#26 10.08.2011 10:58:17

}|{opukc
Редови

От: София
Регистриран: 09.08.2011
Уеб-сайт

Като става дума за дървесни видове, подходящи за лък.....къде забравихте добрия стар бряст? Това е може би най-доброто по тези ширини. Много гъвкав, издръжлив и в компресия и в напрежение. Планински бряст е с качеството на тис почти. От нашите разпространени червения/Ulmus rubra/ е прекрасен.

9fsj94.jpg

2cgesrr.jpg

312w750.jpg

14yad1y.jpg

1zf055w.jpg

Жоро

Patience my friend!!!
Не се притеснявам от психическите си недостатъци, даже си ги харесвам.

Офлайн

0

#27 10.08.2011 11:51:47

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Ще го пробваме и него! wink

Офлайн

0

#28 10.08.2011 12:35:36

}|{opukc
Редови

Уеб-сайт

xenos написа:

Ще го пробваме и него! wink

Задължително!!!
Тук са споменава ясена като номер 1, но аз мисля, че ако пробваш бряст ще гозабравиш ясена завинаги..

@това са 125 либри на 182 см. Прекалено къс за този профил.  Освен тис, osage orange, хикори, тук в БГ няма дърво, което да понесе това:

full draw
es88hx.jpg

nocks

oud4pe.jpg

b80prb.jpg

27" draw
2lw89xe.jpg

Patience my friend!!!

Офлайн

0

#29 10.08.2011 12:55:21

}|{opukc
Редови

Уеб-сайт

Това, което искам да кажа е, че може много да използваш възможностите на това дърво. Да, малко е специфично за работа, но ако ти легне на сърце няма да балнеш нещо длуго...

едно видео как се стреля със 55кг лък
Не е крива камерата, оператора се залива от смях на идиотските напъна на стрелеца.... big_smile

[video][/video]

Patience my friend!!!

Офлайн

0

#30 10.08.2011 13:12:53

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Ами проблема е, че обикаляйки из горите и полята, досега се оглеждах само за ясен. Научих се да го разпознавам отдалече, и дори без листа. smile Сега ще трябва да го направя и за бряста, щом има такъв потенциал. wink

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff