XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.10.2010 10:13:31

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Лъкове и стрели

Black Wolf

Тъй като се отвори дума за лъкавете, май ще трябва да захвана и тази тема. [:P]

В почти всички книжки по оцеляване се описва правенето на лък - къде съвсем схематично, къде по-подробно. Някои, като Джон "Прерийния вълк" МакФерсън или Том Браун дават сравнително подробни съвети.
От друга страна, има обширна литература как се прави лък - било обикновен (наричат го прост, self, flat bow и т.н.) или сложно-съставен лък (композитен).

Лично аз се интересувам от обикновения (прост) лък, и то разновидностите, срещани в Сев. Америка, или от усиления със сухожилия лък (backed bow) също от Америка, а азиатския сложно-съставен лък не ме интересува (освен теоретично, за обща култура така да се каже tongue ).

Като начало, ето едно "матриалче". ВНИМАНИЕ! ПРЕДУПРЕЖДАВАМ - има грешки и неточни неща. Това е писано преди 15-16 г. и авторът тогава все още много неща не е знаел (поне той така ми е казвал) [:P] . Междувременно други хора се заинтересуваха сериозно от проблема и напреднаха много в лъкоправството.
Надявам се, че ще се навият да напишат нещо за лъка тук.
Ето го нещото:
http://forum.oragie.com/viewtopic.php?t=5958

За правеното на лък е много добра книгата на един от пионерите на съвремнното лъкоправство на традиционен лък и лова с лък - д-р Сакстън Поуп, приятелят на Иши, "последния див индианец" в Америка. [:wink:] Иши е бил майстор на лъковете.
книгата "Лов с лък и стрели"
http://www.gutenberg.org/etext/8084
за д-р Поуп и Иши
http://en.wikipedia.org/wiki/Saxton_Pope
http://en.wikipedia.org/wiki/Ishi


anjsan

Ако свързваме лъка и стрелите с оцеляванито, то аз бих го определил като мъчна работа.
От всяко дърво може да се направи лък , но за да убиеш животно за храна например трябва да е мощен и стрелите да са с острие.В природата с подръчни материали може човек да си направи нещо , но ако не е сръчен ще е доста примитивно.
Съвременния човек е загубил тези знания и умения на древните хора. Информация сега има много , но не всеки може да си издялка лък и стрели, които да вършат работа.


Black Wolf

По принцип тази книга на Поуп е много интересна, но там се обяснява главно как се прави традиционния английски дълъг лък (long bow). Поуп използва при ловните си дейности в Сев. Америка и Африка такъв лък.
В една друга книга, която обаче я няма в електр. вид, - "Yahi Archery", той пише за лъковете и стрелбата с тях на Иши. Интересно е, че изтребеното племе яхи (въпросния Иши е последния от своето племе) е единственото в Сев. Америка, което стреля по начин, близък до т.нар. 5-ти или монголски начин на стрелба.


Стоян Стоянов

Решил съм като ходя из гората да си набележа дръвце за лък, което да отрежа около средата на февруари (да се надяваме, че няма да е все така топло, и съдържанието на сокове да е ниско). Четох различни съвети за избора на вида дърво, ама се разколебах съвсем какво да е точно. Ще помоля по-запознатите да ми дадат някакъв съвет и насока за търсенето. [;)]

А, да... и да уточня: това ще ми е първият лък, така че вида дърво трябва да предлага компромис между ефективност и леснота на обработката [:)]


Black Wolf

За България отговора е един - ясен! [8)] Ако имаш възможност да намериш осейдж ориндж (маклура) от някой парк (в София ги има доста по парковете, има и във Варна, за други градове не знам), е много добре. Това е едно дърво със зелени набръчкани плодове с големина на портокал. Това е най-доброто дърво за лък в Сев. Америка (и Европа), а също за дръжки на брадви, копия и пр. Обаче е много жилаво, яко и се обработва много трудно.
Затова започни с ясен - маклурата е за напреднали.
И не се отчайвай от неуспехите при първите 4-5 лъка, които ще направиш... Това е неминуемо. [:P]

По принцип индианците в старо време са правели лъкове от сурово дърво - с каменните инструменти сухо трудно ще обработваш. [:mrgreen:] И майсторлъка е бил И в сушенето след направата. Миналото лято народецът (ни) се беше ентусиазирал да прави лъкове на място (в лагера) и да ги "пече" после. За момента става - не знам сега в какво състояние са.
Един лък, дори от сурово дърво, ще "работи" поне първите няколко дни, преди постепенно да започне да съхне и се изметва. То това е основн. причина да се прави от добре изсушено дърво.
И освен това всеки лък, дори най-добре изработения си има живот - обикнов. не повече от 4-5 год. при сравнително редовно използване.

При тези топли зими не знам как реагират дърветата и колко сок имат...


Стоян Стоянов

anjsan, прав си, че умението е позабравено, и че се иска сръчност, но пък е работещ вариант! Мисля, че не е задължително лъка да е много мощен, и стрелите да са със специален връх, та да убиеш животно. Средно-мощен лък и стрела с кремъчен, костен или дори "закален" с огън връх от твърдо дърво според мен би успял да убие дори средно-голямо животно, стига да го уцелиш където трябва. За зайци и разни птици да не говорим. [:)]

Иначе ако започна да правя своят лък, ще има подробно (илюстрирано) проследяване на целия процес. И тъй като ще се извършва от абсолютен аматьор (като мен), ако резултатът е положителен, това ще значи, че всеки друг може! [:)]


anjsan

Основно дърветата в България подходящи за лък са ясен , всички от семейство кленови - явор,мекиш, клен, маклен ;леска(лешник) ,тис,хвойна,маклура,черница,акция(салкъм) дрян и др.
Сега е момента за сечене на дърво, защото ще трябва време и за съхнене.


Black Wolf

Не мисля, че умението е забравено. В света още се помни на много места, а и в Европа има страхотни майстори, които по нищо не отстъпват на древните. Боумейкъри (лъкопровци) има много! Просто в България все още малко хора се занимават с тази работа.
Напр. в Paleoplanet има цял форум за боумейкъри, а някои от тези хора вече няколко пъти правят своеобразни "събори" в България. [:wink:]


Стоян Стоянов

Аз затова казах ПОзабравено, а не забравено! [;)] Именно България визирах в случая, защото ако говорим за някои части на Африка или Амазония, то там си е част от живота на мъжа.
Да видим с тази гласност тук, дали ще успеем да запалим още някой! [:)]

Иначе аз наистина се спрях на ясена. Изучих го до степен да го позная дори без листа и семена. Сега остана да го намеря. [:)] Чудя се още обаче каква дължина и диаметър парче да избера. Ще се пробвам поне 4 заготовки да изкарам от него, че... Не се и съмнявам, че ще има неуспехи. Ти представяш ли си да успея от първия път! [:lol:] Няма да имам равен! [:)]


Dragomir

Здравейте драги лъкоправци. Аз бях един от тези от народа (ни) които си направиха лъкове горе на лагера. Това беше под ръководството на нашия приятел С, мъж на В. Black Wolf ще се сети. Трябва да ви кажа, че лъка стана учудващо добре. От тогава той доста изсъхна и макар в началото да беше малко слаб сега е значително по-твърд. освен това поне аз не забелязвам да се е изметнал. Наистина първо го пекох под наставлениата на няколко приятели, и мазах с мас, но изглежда самото съхнене после - в продължение на около 2 месеца без мазане, го е направило твърд. След това си купих стрели от един ловно-рибарски магазин и отогава редовно стрелях, докато не падна сняг. Изключително съм доволен като за първи опит. Подчертавам, че (според моето скромно и аматьорско гледище), лъка става за стреляне и нямам търпение да го пробвам горе на лагера заедно с другите приятели и техните лъкове. Ще падне надстрелване! А ще си издялам и още един, този път по-широк за повече сила. Стояне, пак според мен, може би ще ти се получи още от първия път, разбира се не кой знае как, но достатъчно за да можеш да стреляш точно на 15ина метра с него (след като му хванеш цаката) С това не искам да кажа, че лъка ще стреля само на 15 мтра, а просто че на 15ина метра вероятно ще стреля достатъчно добре за да можеш да улучваш. Аз използвах сурова леска с дебелина на юмрук или малко повече, и времето което ми отне беше около 5 часа. Е, разбира се аз така и не му придадох кой знае колко завършен вид - още си стои кафеникав от опичането и няма никакви доизпипвания, но това засега е второстепенно. Така, че ако човек има една остра брадвичка, пила за дърво, малко шкурка, остър нож и нещо за тетива, както и щипка тютюн лъка му е в кърпа вързан след половин ден работа. А какво ще кажат професионалистите не ме интересува толкова, понеже те правят лъковете с месеци - или поне подготовките са им такива. А на мен не ми се чака, нито ми се ще друг да ми прави лък. Поне за сега е така. Затова ще си направя и още един тази година. Предполагам, че има лъкове за лагерна употреба направени за ден и лъкове за сериозна стрелба правени за месеци. На мен тези за лагерна употреба за сега ми стигат. А и кактоказа Black Wolf човек трябва да започне от някаде.


Стоян Стоянов

Добре дошъл, Драго! [;)]
Леската не е ли малко мека за лък? Ама щом си го направил, значи става. [:)]
А това с 15-те метра не е ли малко? Когато бяхме деца си правехме лъкове от дрян. Един от тези, които си бях направил, беше станал доста по-мощен от останалите и хвърляше малко над 100 метра. Та с него уцелвах мишени колкото капачка за буркан на растояние около 20 метра! [:)] Ама това беше отдавна, и сега ако хвана лък, сигурно ще се уча отначало [:)]
Е, аз съм малко по-търпелив, и няколко месеца, ако водят до един качествен лък, не са ми никакъв проблем. Дано само да стане! [:)]


Black Wolf

Достатъчно е дърво с диаметър ок. 10 см. От него, ако се разцепи равномерно (което не е лесно), могат да излязат и 2 лъка. Всичко зависи от чеповете - тъй като има вътрешни, които не се виждат отвън. Дължината зависи от твоя ръст. [:wink:]


BPetrov

Ако говорим за лък и стрели за оцеляване. Тогава има два варианта които смятам, че ще свършат работа. Но според мен - повечето неща направени набързо и в полеви условия ще доведат до краткотраен и слаб лък.
Първият и най-лесен е лък от три вървбови клони с диаметър колкото пръст с различна дължина. Пристегнати много добре с въже, канап или друга издържлива нееластична нишка.

Избор на материал за лъка... В България...
- Ясен
- Акация
- Дрян
- Клен
- Маклура - трудно се работи и има специфика - трябва да се ползва сърцевината на дървото, като се остави първия годишен пръстен от беловината незасегнат. Той играе ролята на естествено подсилващ материал и предпазва лъка от сцепване.
- Върба и Бреза - не са проверени
- Бук
- Черница
- Дъб
- Череша - трошлива и има нужда от подсилване с друго - еластично дърво или синтетичен материал
- Бамбук - в индийски или китайски магазини... ще ви се наложи сами да го обработвате...

При определянето на геометрията (формите на лъка) трябва да се съобразите със следните неща:
- за какво ще ползвате лъка и каква е търсената от вас сила на лъка при конкретна дължина на опъна
- ползваната дървесина и възможностите й при определена дължина да разпределя напрежението равномерно. Дървесина с определена устойчивост на еластичност и компресия ще има нужда от конкретна дължина, за да намали силите които опъват и притискат дървесината, като ги разпредели равномерно на по-голяма площ. Също така цялостното тегло на лъка зависи от типа дървесина.
- дължината на стрелата която ще ползвате също може да бъде мярка за дължината на лъка. Да речем - две стрели, две стрели и половина в отпуснато състояние..., което в моя случай може да варира от 160-180 см.
- основен принцип е, че ширината на лъка удвоена удвоява силата, а дебелината на рамената на лъка утрояват силата. Което може да ви наведе на мисълта, че евентуално можете да определите фиксирана ширина, като по тази константа варирате в дебелината на лъка. (примерно, 1,5-2 инча или, 4-6 см. ширина константа)
- ДЕБЕЛИНАТА на рамената не може да се фиксира предварително. Тя зависи от качеството на ползваният материал, формата му, особеностите на дървото. Тук реално си проличава МАЙСТОР-ЛЪКА! [:)] За това не смятам да говоря, защото още нямам опит в тази област.

Етапи при правене на лъка.
- Избор на дърво - Консултирайте се със специалисти от горското стопанство. Преди да отрежете дърво проверете не можете ли да намерите летви от търсеното дърво в мебелни предприятия или работилници, където произвеждат изделия от дърво. Макар повечето да ползват чам, има места където могат да се намерят Ясен и Бук. Не е нужно да режете дръвче за първият си опит. Правожилно, без недостатъци и дефекти по ствола, дебелина според нужният брой заготовки. 20 см. диаметър дава около 3-4 заготовки, ако дървесината е качествена и се справите успешно със сцепването.
- Отсичане през зимата - до края на Февруари
- Сцепване на ствола по дължина, според дебелината може да се сцепи на две или четири
- боядисване на краищата на отцепените заготовки с блажна боя или Ц200 - солиден пласт
- съхнене на проветриво, сенчесто място с относително ниска влажност - търсеното ниво на влажност варира според вида дървесина. За ясен около 18% мисля беше приемливо. Желателно е съхненето да е по естествен път. Колкото по-дълго и равномерно съхне дървото в естествени условия (ако не е нападнато от паразити през това време...) толкова по-устойчиво ще бъде в бъдеще. Принудителното съхнене в сушилни, може да доведе до деформации в последствие и съответно, некачествен лък.
- След изсушаването следва обелване на кората
- постепенно намаляване на дебелината до заготовка с формата на лък. Един американец казва - Взимаш едно парче дърво и махаш всичко което не прилича на лък.
- хубаво е да се следват жилите на дървото при оформянето на лъка. Нещо на което още се уча
- Оформяне на лъка в груб вид...
- Оформяне на същинския вид на лъка
- намаляне на дебелината на рамената на лъка...
- финно обработване на рамената до работен вид...
- първо опъване на лъка с работна тетива
- ТИЛЪРИНГ - най-пипкавата работа. От рамената се стържат части от милиметъра дървесина за да се намали дебелината до тогава докато двете рамена се огъват визуално симетрично, ако се прави симетричен лък или достигнат желаните извивки, ако се прави асиметричен лък.
- при оформянето на лъка се следи за това кое ще е горното и кое долното рамо на лъка. Ако правите прост симетричен лък е нужно едното рамо (долното) да е по-силно или малко по-дебело или твърдо ако това ви го описва по-добре, защото то ще върши повече работа по време на стрелбата. Но не значително по-силно. Едно решение за това може да е като долната част на ствола бъде ползвана като долно рамо.
- след финалното оформяне и полиране на лъка се налагат смоли, лакове, импрегнанти и различни екстра елементи, като кожа по дръжката и др. Работната тетива която се ползва при финната работа се сменя с постоянната тетива на лъка.

Има и още доста да се изпише, просто, аз не съм най-добрия теоретик, още по-малко практик.
Поздрави!


Black Wolf

Така. За да не говорим излишни приказки, с две думи - използването на импровизиран лък в ситуация на оцеляване е практически безполезно.
Само човек с МНОГО ГОЛЯМ опит в лъкоправството може при полеви условия (липса на достатъчно сечива, приспособления и време) да направи относително функционален лък. Относително функционален.
И всъщност лъка не е най-важното. Най-важното са стрелите. Само с нож, без съответните приспособления за изглаждане, изравняване и изправяне стрели не могат да се направят. Ако има недостатъчно добре стрели (не говорим за откровено калпави!), дори и най-добрия лък е безполезен. [:P]

Затова много по-сигурен вариант е атлатъла. И се прави по-лесно.
Хора, атлатъла е голема мания! Едно на ръка, че е достъчно ефикасен, но е и голям гъдел като спорт! Направо се зарибяваш от първия път! [:mrgreen:]


Shady

За атлатъла има обяснение как се прави в книгата на SAS - оцеляване навсякъде при всякъкви условия [:)]
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 11.10.2010 10:18:14

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Лъкове и стрели

Стоян Стоянов

Black Wolf, Dragomir по-горе нали спомена, че си е направил "относително функционален" лък от сурово дърво в полеви условия за около 5 часа! Може пък да не е толкова отчайващо положението. [;)] А стрелите - трябват само няколко инструмента, които могат и в полеви условия да се направят (изключая ножа, който също може да се докара от нещо), поне гледайки и четейки материалите на Прерийният вълк.

Shady, това обяснение в книгата за SAS е доста смешно (поне в изданието, което аз съм виждал). [;)]


Black Wolf

В книгИТЕ на SAS с този атлатъл най-много да се шибнеш по главта. [:mrgreen:] вижда се, че го пи сал човек, който не само не е държал, но не е ВИЖДАЛ атлатъл. [8)]


Shady

Да, и аз не го одобрявам, просто споменах [;)]


Nikolay

Моя експириънс [:)] показва, че лък става от какво ли не. Навремето си правехме лъкове от стъблото на някоя по-дебела шипка, а за стрели се ползваха издънки от сливи или стъбла от папур. Естествено такива лъкове са по-скоро в клас "играчка", но ако се сложат подобрения като например стабилизатори и метален връх за стрелите съм сигурен, че ще станат подходящи за (много) дребен дивеч. Другото предимство е че такива лъкове се правят страшно лесно.

Разбира се ако искате лък за по-едър дивеч нещата стават съвсем различни. Такъв лък не съм правил, но ако правя след време сигурно ще избера дрян.


anjsan

Аз имам няколко въпроса:
-Задължително ли е да се бели кората на дървото отсечено за лък ? Някои препоръчват да не се бели докато е сурово. Как се променят свойствата на дървесината в единия и в другия случай ?
-Защо трябва да се цепи дървото сурово (освен за да стане по-бързо сушенето),като може да се разцепи и сухо?
-Какви трябва да са размерите(например дължината му)спрямо индивидуалните размери на човека?-височина,дължина на ръцете и т.н.


Black Wolf

Дрянът не е подходящ. От родните дървесни видове най-доброто зъ лък е ясенът, това е установен факт. [8)]


vanjo

Правенето на лък е интересно занимание изискващо подходящите инструменти и материали и най-вече време, за да се изработи качествен лък, в последствие е необходимо да се изготвят и амониции (стрели). В условията на криза и наличните сетове (пък и без него) за секунди можете произведете едно много старо и ефикасно оръжие прашката(жилки). Естествено старинната прашка изисква доста практика ама това важи и за лъка. Да не говорим, че в домашни условия можете да си произведете доста мощна такава или ако ви мързи да си закупите в първият ловен магазин.
Май това в друга тема да трябва да е ама нали и то е ръчно метателно оръжие:)


Стоян Стоянов

Е да, ама тука пише "Лък и стрели", а не "Ръчни метателни оръжия". [:P]


BPetrov

anjsan - Ако си любопитен да прочетеш повече за лъковете, има една четиритомна книжка на английски която се нарича - The Traditional Bowyer`s Bible.
Това което прочетох от нея вчера беше следното...
- Дървото Маклура има ясно различаваща се стара и млада дървесина (беловина). Когато решите, че трябва да обелите кората на дървото - желателно е да махнете и беловината, за да съхне по-бързо старата дървесина, която има най-добри механични свойства. Също така, желателно е да ползвате предимно старата дървесина на това дърво.
- Разцепването на дървото става не само за да съхне по-бързо, но аз мисля, също за да се видят скрити дефекти в дървесината и да се планира по-добре лъка.
- Съхненето според горепосочената книга е 2,5 см. на година, като по елементарната логика, съхненето започва отвън навътре... Ако имаш летва 4-5 см на 4-5 см. За да изсъхне до нужната влажност на дървото ти е нужно време от година до година и половина. Ако имаш ствол с диаметър 25-50 см... доста време [:)]
- Разцепването на твърда и суха дървесина не е толкова лесно. Дървото става по чупливо и затова цепенето става докато дъррвото е прясно отсечено.
- Задължително краищата на дървото трябва да се "запечатат" с лепило, ц200, на водна основа или блажна боя... това гарантира, че бързо съхнещите краища няма да се нацепят
- Има техника на цепене при която дървото се реже на 2 половини (не се цепи) и се оставя за известно време да съхне... След като се видят къде са слабите места на дървесината, тя почне да се деформира от съхненето и образува сама пукнатини... материала между пукнатините обикновенно е най-стабилен. Тогава може да се разцепи ствола по естествено образуваните пукнатини и съхненето да продължи. Това обаче е рисково защото създава предпоставка пукнатините в двата края на дървесината да не съвпадат.
- Според книгата процентната влажност на Маклурата трябва да варира между 15-20% в началото до не по-малко от 8-12% влажност когато е готов лъка.
- Цепенето на ствола започва от по-дебелата му част, обикновенно тази част която се намира откъм корена
- Плюсовете и минусите на беленето на дървото са различни - Ако обелиш ствола, ще съхне по-бързо, но също така и влагопоглъщането от околната среда ще се увеличи. Ако сушиш във влажна среда... Когато не се обели дървото се отваря възможност на паразити и червеи да проядат дървото преди то да изсъхне.
- Когато правите лък за оцеляване - пригответе право парче дърво което да е дълго колкото ръста ви. Така ще си осигурите буферен материал. В процеса на обработване на дървото дървесината, ще определи дали дължината която сте определили е достатъчна и дали има шанс за намалянето й. Но правилото е - ако това е първият ви лък - направете го по-дълъг.


Black Wolf

Суши се по принцип с кората.

Сега... ако говорим за "лък за оцеляване", т.е. импровизирано направен лък, той няма много общо с истинския лък. [:wink:] При всички положения ако е сравнително добре оформен ще стреля няколко дни достатъчно добре, преди за започнат проблемите с цепене, измятане и пр. и пр.

Презумпцията е, че ще се използва за лов. Дистанцията за стрелба при лов малка.

BPetrov, ако търсиш добро ръководство, намери книгата на Jim Hamm "Bows and Arrows of the Native Americans: A Complete Step-By-Step Guide..."
http://www.amazon.com/Bows-Arrows-Nativ … 653&sr=1-8
"Библията" е много ценна, но тя е сборник статии от различни хора по различни въпроси, и макар че са доста детайлни, книгата на Хем дава по-добра цялостна картина.
Освен това може да потърсиш книгата на Льойбин.


Стоян Стоянов

Аз пък доколкото съм чувал за плоските лъкове знам, че задължително трябва да се запази ликото (младата нарастваща дървесина под кората) която да е по гърба на лъка, а отвътре да остане мъртвата стара дървесина. Това е ключов момент, защото двете имат различни механични качества. Ликото е издръжливо на разпъване, а вътрешната дървесина - на компресия. Това осигурява пружиниращите свойства на лъка. Или поне на този, за който съм чел. Ако направите лък само от стара вътрешна дървесина, не знам какви качества ще има, и дали няма да се счупи лесно. Но пък тук става дума за точно определено дърво (маклура), и при него може пък и така да е най-добрият начин.


anjsan

Благодаря за изчерпателния отговор . За кората питам точно , защото има противоречия дали да се бели или не. Явно зависи от конкретния майстор и начина му на работа. Засега тази информация ме устройва - ще размишлявам и експериментирам.

Някъде из интернет няма ли ги споменатите ръководства
(-The Traditional Bowyer`s Bible
-Jim Hamm "Bows and Arrows of the Native Americans: A Complete Step-By-Step Guide...")
в електронен вид и безплатно ? Може би вие ги имате ,а ? Стояне ти си по-оправен , ще ги откриеш ли ? Аз търсих , ама не се оправих .


Dragomir

Споням си, че нашият приятел Ц, който прави лъкове от години, докато бяхме на лагера тази година ми каза, че в бизоновите времена се е случвало по време на някой боен поход войн да загуби по някаква причина лъка си. Тогава той си е правил в полеви условия такъв, който вероятно е бил съвсем функционален. Това ще рече, че при условията на поход един такъв лък трябва да му е отнемал само няколко часа работа и при всички случаи не е бил детска играчка. Разбира се тези хора са имали много опит и от това е зависел живота им.


Black Wolf

Е, няма ги из Нета тези ктижки... [:mrgreen:] Намери книгата на д-р Поуп - тя е добра за начало (виж линка по-горе). Или книгата на R. Laubin в Гигапедията.


BPetrov

Стояне, точно за плоските лъкове няма толкова голямо значение дали ще се ползва беловината, защото геометрията на лъка е с прави форми, които (хипотетично) разпределят натоварването равномерно.
Обаче ако говорим за Д.образен профил на лъка при който облата част е гърба на лъка, там е желателно да се запази първият годишен пръстен от най-старата беловина (този който е след старата дървесина) Точно този пръстен играе ролята на предпазващ еластичен слой. Но това е един единствен пръстен, съответно слой. Ако някога сте си правили пукалки които работят с джиджафки и сливи, знаете как се стърже химикал със стъкло. По същият начин бавно бавно се сваля беловината до този пръстен, ако леко се повреди може да доведе до счупване при засушаването на дървото в бъдеще.
Цялата работа по лъка може да се сведе до - правилен подбор и обработка на дървесината, използвайки физическа обосновка - баланс на еластичността и устойчивостта на компресия. Ако дървото по гръбчето си е устойчиво на еластичност, повече отколкото в коремчето на компресия - дървото се чупи, обратното също е вярно.

Черен Вълк! прав си - Библията не е най-правилния източник, щото просто са се събрали няколко разбирача и всеки е писал за нещо. На мен ми се щеше всички да пишат по всички въпроси, така щеше да е по-полезна информацията.

Относно правенето на лък... Млад гъвкав клон палец и половина дебел, ще свърши работа и ще се направи за 1 час при налична тетива. Обаче според мен зависимостта е следната... Колкото по-дълго е времето за изработка на един лък като процеси, толкова по-траен е лъка. Пре спокойно може да очаквате, че лък изработен за час-два ще се повреди доста преди да е направил час стрелба.

И наистина жалко, че ги няма книжките.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 11.10.2010 10:22:47

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Лъкове и стрели

honat

Здравейте [:-)] случайно попаднах на това не изглежда, като лък, който ще свърши някаква работа, обаче човека е ентусиазиран. Нищо май не се споменава и за върха на стрелата. [:-)]


BPetrov

напротив - пича каза, че е подострил стелата. После е втвърдил върха с пъхане на върха в огъня. Това прави дървесината по-твърда. Така се запазва гъвкавостта на тялото на стрелата, а върха става достатъчно твърд да премине през заек или друг дребен дивеч. Спомена също, че в друго видео смята да покаже как се слага каменен връх от ръчно обработен камък за целта.

Ако ти е интересно - виж
Самото поставяне... -
-
Когато нямаш какво да кажеш, кажи нищо.


Стоян Стоянов

Лък като този съм виждал да се показва от Прерийният вълк и от Рон Хууд. Някои го правят и от шпилки за палатка. Със сигурност е по-добре от нищо, но тук основен елемент е късметът да направиш нещо с него. [:)]

Не случайно майсторите на лъкове казват, че понякога стрелата е по-важна от лъка. В този случай видях едно доста неумело боравене с инструменти и непознаване на тънкостите и необходимите характеристики на една поне задоволителна стрела. С направената в клипа дори да имаш професионално направен лък, както казах, трябва да имаш голям късмет да уцелиш. Не може просто да прилича на стрела. Тя трябва да е!


BPetrov

Съгласен съм. Има нещо друго - Твърдостта на стрелата и нейната гъвкавост зависи от силата с която се изстрелва от тетивата. Което означава, че за определен лък е нужна определена стрела.
За да направите добър лък от навързани клонки ви трябват дълги, поне от земята до рамото ви върбови пресни клонки които в най-тънката си част да са дебели колкото палеца ви. Трябват ви 3 такива клонки.
Друг вариант е с няколко клонки с различна дължина. Важно е също да се определи горната и долната част на лъка. Горното рамо е по-тънкото, долното по-дебелото. Затова най-дългата пръчка трябва да бъде основа и най-дебелата част от нея трябва да е долно рамо. После се поставят другите две пръчки като целта е да ги поставите възможно най- симетрично, но техните дебели краища отиват в горната част.


Стоян Стоянов

Между другото, сега забелязах, че маклурата (едно от най-добрите дървета за направата на лъкове) е от семейство Черничеви. Това означава ли, че черницата би трябвало да има сходни качества?!


Black Wolf

О, растенията които са уж от едно сем. често нямат видимо общи качества. [:P]

Маклурата (аз си му викав осейдж) е даволско дърво! Такова твърдо нещо рядко се среща.


Стоян Стоянов

Дали расте бързо това парково дръвче. Да взема да си намеря няколко фиданки, да си ги засея в двора. След 5-10 години, като се науча да правя що-годе добри лъкове, да има от какво да си направя един по-здрав. [:)]


BPetrov

Повечко годинки, ще ти трябват, за да имаш достатъчно количество твърда дървесина. По-смислено е Ясен да засъдиш, щото няма ясно очертано ядро и може да се каже, че относително еднаква е здравината на дървесината в младите и старите годишни кръгове...


Стоян Стоянов

Някакви мнения за белия ясен (мъждрян)?


BPetrov

Ами за ясена - само хубави мнения съм чувал. Предимството му е при правенето на прост лък. Чувам хора които смятат, че не е много или достатъчно подходящ за сложносъставни лъкове. Но те са друга бира.
Ето на английски имената на дръвчетата които ти трябват.
- yew - Тис - В България трудно се намира и е защитен вид
- hickory - Северноамериканско дърво - трудно се намира
- osage orange - Маклура
- ash - Ясен
- maple - Клен
- Locust - Акация

Можеш да правиш, но не са чак толкова добри лъковете от
- Череша
- Бук
- Габър

В България най-подходящи са
- Ясен
- Акация
- Клен
- Дрян

Обаче, мисля, че е най-добре е да се консултираш с майстор на лъкове. Мога да те опътя към човек който ще ти даде къде къде по-качествена и практически приложена информация. Аз съм теоретик. - Ще го попитам удобно ли е да ти дам скайпа му и ако няма нищо против, ще получиш лично съобщение.
Поздрави [:)]


anjsan


Аз също съм по-скоро от теоретиците, но из литературата срещнах мнения ,че от черницата може да стане лък . Има хора , които са си направили лъкове от такова дърво . Като дървесина има всички необходими качества - най-вече якост на огъване близка до тази на акация, ясен , мекиш и др. По селата се среща често и има подходящи прави стволове. Не го подценявайте това дърво - в българските занаяти се използва доста - от него се правят бурета ,огънати детайли изискващи голяма якост и издръжливост, даже съм чувал че за дървените обръчи на бъчвите предпочитат черница.
За себе с съм решил да си направя един лък и от черница, която ще си набавя още тази зима.


BPetrov

Едно сечеш, две садиш!


Black Wolf

Много ми е интересно от къде са сведенията, че това или онова дърво не става за сложно-съставен лък. У нас няма майстори на тъкива лъкове. Има разни любители, които се опитват да правят, но са на етап начален ентусиазъм по мое скромно мнение. [:wink:]
Някои от тези хора са чели доста и имат добра теоретична информация, но според мен сложносъставния лък изисква известно обучение при човек, който познава традицията. [:wink:]

Има един човек, който прави такива лъкове, но той използва предимно синтетични материали.


Black Wolf

Много ми е интересно от къде са сведенията, че това или онова дърво не става за сложно-съставен лък. У нас няма майстори на такива лъкове. Има разни любители, които се опитват да правят, но са на етап начален ентусиазъм по мое скромно мнение. [:wink:]
Някои от тези хора са чели доста и имат добра теоретична информация, но според мен сложно-съставния лък изисква известно обучение при човек, който познава традицията. [:wink:]

Има един човек, който прави такива лъкове, но той използва предимно синтетични материали (подобно на Кашай, Грозер и останалит унгарски специалисти, само дето техните лъкове не дават фира след 1 год. tongue).

За ПРОСТ лък (какъвто ни интересува най-вече в сферата на оцеляването) има 1-2-ма души, които са понатрупали вече доста опит, а и теоретичната им информираност е много добра. [:mrgreen:]

За черницата - не знам. Дървото за лък трябва да е предимно еластично, което е малко по-различно от здравина. [:wink:]


anjsan

Мъждряна е отлично дърво, което има много добри качества. В строителството го използват за греди на разни бараки, навеси и селскостопански постройки . Дървесината му е много жилава, яка и много трудно се чупи . Опитайте да счупите пръчка с огъване и ще видите как става на едни характерни остри жилави трески. Плътно дърво е(660 kg/m3) и много трудно се кове сурово и сухо - гарантирам ви че пирона се криви , колкото и да е дебел веднага след като проникне на 3-4см(Личен опит).
В гъсти широколистни гори расте право нагоре и достига до 25-30метра височина с диаметър до 25-30см. Става въпрос за планинският ясен .За лък го препоръчват доста специалисти .
От сурови кори накиснати във вода се получава едно синьо на цвят лекарство , което се използва за лекуване на кокошки когато започват масово да куцат(незнам точно името на болестта).


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#4 11.10.2010 10:25:37

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Лъкове и стрели

Black Wolf

Лъкът трябва да е здрав, ама да може и да се огъва... Прекалено "здравите" дървета обикновено са и прекалено твърди. [:P]
От родните ни видове ясенът е № 1.


Стоян Стоянов

Планински (обикновен) ясен - Fraxinus excelsior
Мъждрян, бял ясен - Fraxinus ornus

Надявам се разликата да е наистина минимална, че мъждряна ми е най-лесно да го намеря (даже съм вече). [;)]


BPetrov

[:)] И да говориш с местният горски. Ако сечеш дърво от гората, мисля ти трябва разрешително. Ако сечеш старо дърво в двора си, също.
Пак да кажа... Най-добре е да почнеш с летва от някой склад за дървен материал.
Поздрави!


anjsan

Здравината , плътността и пластичността са свързани. Повечето дървета с голяма плътност имат добра пластичност и не се чупят точно защото са здрави. Такива са бук, дъб , дрян(който е с най-голяма плътност от българските дървета),акация ,маклура, явор и др. От всички тях може да се направи обикновен лък . Има някои изключения като лешника например, който не е много плътно дърво.
Жилавост е общото понятие , а иначе за правенето на лък от дървесина са най-важни характеристиките якост на огъване и модул на еластичност. Има таблици с такива данни и който иска да проверява.


BPetrov

Можеш ли да споделиш такива таблички?
Иначе аз ги знам - Еластичност и Устойчивост на компресия.
А еластичност и пластичност са две различни свойства на материалите - Първото е свойството на материала да възвръща първоначалната си форма след външно механично въздействие, а втората точно обратното - да запазва формата която му е придадена след механично въздействие. Ластика е еластичен, а пластелина пластичен.
При направата на лъкове пластичността също играе роля - тя дава възможност да се промени формата на рамената - в дефлексна и\или рефлексна. Така се променя и цялостната работа на лъка.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#5 01.02.2011 20:45:47

wild wolf
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 26.12.2010
Мнения: 30

Отг: Лъкове и стрели

Днес си спомних, че все още си пазя детския лък, изработен от баща ми преди 15-16 г, , реших, че ще ви бъде интересен като идея, изработен е от ясен ,за огъването- след като беше нагрят на огъня и извит между клоните на близкото дърво, беше потопен в потока до лагера ни, металната му част е от тръба, за тетива ползвахме изплетен капронов конец, а сега ми стой като спомен  http://picasaweb.google.com/115665466116382622854

Офлайн

  0

#6 10.02.2011 13:24:50

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Лъкове и стрели

Пуснах публикация за примитивният "бърз" лък, който Стоян (на Дакота) ни показа как се прави на Кръстец. Ето ЛИНК.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#7 10.02.2011 17:11:00

Dakota
Редови
Репутация: 16

Регистриран: 15.02.2010
Мнения: 363

Отг: Лъкове и стрели

Тази тема не я бях чела в предния форум.
Преди време, се бях занимавала да подготвям едни материали-работа на етап(в снимки)за процеса: изработване на дъговиден лък.Ще взема да ги кача тези дни...


"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

  0

#8 10.02.2011 21:24:53

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: Лъкове и стрели

Тук може би му е мястото - ето едно линкче с един материал на английски.
Предупреждавам - не всичко в него е точно, авторът е писал и неща, които не са баш така. но като цяло смятам, че е полезно. wink

Активиран е линк за публичен достъп:
http://dox.bg/files/dw?a=9cf0484788


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#9 13.02.2011 23:15:23

dakobow
Новодошъл
Репутация: 0

От: Казанлък
Регистриран: 12.02.2011
Мнения: 8

Отг: Лъкове и стрели

Здравейте!
Радвам се,че има такъв форум по тематики които са ми нм. интересни;оцеляване,примитивни методи,стрелба с лък-най вече!
Та да се включа в темата!Дърво за направата на прост лък най достъпно,качествено и с потенциал като сила и устойчивост на счупване е акацията!Но не мисля,че проблема е в дървото, стрелите и направата им да не говорим в състояние на безизходица как и от къде ще си направим тетива.За мен по голям проблем е изработката на тетивата от колкото на стрелите и лъка.А на първо място поставям умението ни да стреляме и ловуваме.Нека всеки направи един експеримент със себе си(ако има възможности) не с примитивен лък, да постреля и да види резултата. До 15 м за да се убие животно, групата трябва да бъде поне 20 см което не е мн. добър резултат.А както писах в блога,добрия стрелец не винаги е и добър ловец.
Понеже съм нов тук,не искам това мнение да прозвучи като заяждане,а просто повод за дискусия smile 
За мен стрелбата с примитивен(традиционален) лък е най-трудна от всички разновидности на стрелба с лък

Офлайн

  0

#10 14.02.2011 09:39:32

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Лъкове и стрели

Здравей! Добре дошъл!

Ами при мен въпросът с лъковете може да се сведе най-общо до отговора: "Щом са го правили нашите предци - значи можем и ние!" wink Имаме достатъчно събрана информация, за да го направим.
Принципно по същата причина се ориентирах и към простите лъкове, изработени от цяло парче дърво (self bow). Те са най-близо до праисторическия си оригинал (те направо са си оригинала! wink ), и при повече желание и практика, човек може да се научи да прави добри екземпляри от тях. Тези лъкове смятам, че имат и най-голямо отношение към бушкрафта (от който всъщност се интересувам), поради това, че се изработват с най-малко на брой инструменти и материали, и най-лесно би се постигнал задоволителен резултат в походни условия. Когато започна да пиша публикации за лъкове в блога си, това ще е  и причината да пиша за именно такива прости лъкове.

За лъковете и оцеляването... Ето моята позиция: Лъкът има място в оцеляването при екстремални условия, само когато то е за сравнително дълъг период от време (седмици-месеци). Много хора ще кажат: "Къде ти пък такива работи!!! Айде да излезем от филмите и книгите!!!". Моят отговор е: Прекалено много се уповаваме на някои неща, които смятаме за даденост, и прекалено сме сигурни в предвидимостта на утрешният ден! Истината е, че в момента цивилизацията ни (и планетата като цяло), се намира в един относително комфортен период (климатично, катаклизмично, че ако щете и политически погледнато), но това нито може да бъде вечно, нито може да се каже докога точно ще трае! Това, че не сте научили някои неща, понеже "не е имало нужда" сега, няма да ви успокои много, ако един ден умирате от глад някъде из горите (не задължително нашите!), оцелявайки инцидентно, или принудително в продължение на седмици или месеци! Ама айде да не се отплесваме в тая насока!!! smile

Исках друго да кажа... Лъкът, направен принудително в походни условия, предполага, че ще бъдете в тези условия доста време. Няма да тръгнете да го правите в първият ден, в който сте изпаднали в тях. Има много други по-прости начини за набавяне на храна на първо време. Човек издържа без храна средно 3 седмици. Ето защо смятам, че изработката на примитивен лък и стрели има място в бушкрафта и оцеляването. Black Wolf някъде спомена: "... ще си загубите времето". Вярно и лъка е труден, и стрелите, и тетивата. Но вие имате 3 седмици за да се справите, като поне първите минимум 10 дни ще сте си в доста добра форма! Един ден да правите лъка, един тетивата, и после да доизкусурявате по една стрела на ден - след 10 дни ще имате и лък, и няколко добри стрели, че и време да се поупражнявате с тях! smile Мисля, че е приемливо!

Да, и стрелбата с такива лъкове е най-трудна, ама пък това защо трябва да ни спира?! Ако станем добри с такъв лък, какво ли ще е с останалите?! wink

Айде до тук с "лиричното отклонение"! wink Искам само да спомена още две конкретно свързани неща с предходният пост: да, и аз наскоро четох, че акацията (Robinia pseudoacacia), е доста добро дърво за примитивен лък. Един майстор го поставяше в групата на най-подходящите, заедно с маклурата. Ясенът поставяше във дърветата "втори избор". За щастие в моя край се среща достатъчно често това дърво, така че и него ще пробвам! wink

За тетивата - в походни условия най-големи надежди възлагам на тетива, изработени от влакната на копривата. Правил съм няколко такива оплетени върви, и смятам, че са доста здраво нещо. Връв с дебелината на по-дебел шивашки конец  не можах да я скъсам с ръце! Ако е по-дебело, предполагам ще е в пъти по-здраво. Освен това и няколко метра паракорд (и по-точно вътрешността му), или оплетената вътрешност на някое друго синтетично неразтегливо въже, би свършила добра работа.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#11 15.02.2011 10:56:20

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: Лъкове и стрели

Лично аз сметам за лък именно традиционния, направен от естенстеви материали. Разните модерни изобретения, особено пък тия с колелетата са за мен чисто извращение. wink

Сега... Лък правен в домашни условия, с подходящи инструменти е едно, импровизиран такъв, правен с брадва и нож - съвсем друго.
Както казва колегата, тетивата е нистина проблем. Ако имате едно убито едро животно проблема се решава - но пак след известно време, докато се изсушат сухожилията. Което хич не е лесна работа и могат лесно да се прецакат.
А ако трябва да се "бекне" лъка - в полеви условия е изключено. wink

Айде, ще се опитам да навия един мой приятел да покаже усиления (backed) със сухожилия лък, който направи миналата година.

Та да се върнем на тетивата. Наистина приемлива по качество тетива в полеви условия може да направи само човек с опит. То и в "домашни" условия, като имаш "фламандска дъска" (един сравнително прост уред за правене на тетиви) невинаги ще излезе качествен продукт. Е това му е сложното на простия лък tongue  - качествената направа изисква да те обучи майстор и след това дълга практика. Ако пък се самообучаваш (както сме ние) става след много години на принципа проба/грешка.

Майсторите на лъкаве не са били много и труда им се е ценял високо. качеството на продукцията също е било лимитирано. Прим. в средновековна Англияе било забранено лъкаправците да работят след мръкване - смятало се е че на изкуствено осветление (борини или свещи, макар че по-скоро борини - свещи са можели да си позволят само богатите) не може да се направи добър лък...

Аз започнах доста ентусиазирано навремето с лъкавете, но си признавам, че не подозирах сложността на нещата и се поотказах. tongue За щастие се намериха хора, които навлязоха много сериозно в тази материя и вече имат определен опит.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#12 15.02.2011 11:06:12

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Лъкове и стрели

Е, зависи колко добър искаш да станеш в тоя занаят! wink Аз самият не искам да ставам майстор, а просто да мога да правя що-годе читави лъкове, с които да пострелвам от време на време. wink Дори да издържат година-две - още по-добре! Като правя всяка година по някой друг лък, вероятно ще ставам все по-добър! wink Предполагам, че и повечето от древните (не говоря за средновековието и етц, когато лъкът е трябвало наистина да е ПЕРФЕКТЕН!), не са били чак толкова изтънчени майстори, и тяхното ниво поне мога да достигна.  big_smile


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#13 15.02.2011 11:30:43

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: Лъкове и стрели

От древността лъкавете са се правели от професионалисти. Дори при "примитивните" племена отделни хора, известни като добри лъкоправци, са правели лъкове и за другите.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#14 15.02.2011 11:39:40

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Лъкове и стрели

Спор няма! Но за жалост дървото е много капризен от гледна точка на археологията материал, така че не можем много да съдим за качествата на тогавашните лъкове. Сега примерно се сещам за лъковете на Оци (ледения човек). Доколкото се сещам в себе си е носел една заготовка и един цял ли, само заготовката ли... не се сещам сега. Спомням си, че дори май не беше от най-подходящо дърво, и нещо обсъждаха качеството му някъде като не много добро, но не се сещам. С две думи - явно по това време и сами са си ги правели, а съгласи се, не всички може да са големи майстори! wink Някъде бях попаднал и на обсъждане на друга находка, която беше изоставен счупен лък, поради това, че не е от най-подходящото дърво, и имаше някакъв проблем при изработката (уф, старост-нерадост, защо не помня вече всичко видяно в подробности! Ама то и малко ли ми минава през главата!) smile

Между другото, историята и теориите около Оци, както и неговото облекло и принадлежности е доста интересна! Ще ми се някой ден да понапиша това-онова, ама голямо събиране на инфо ще падне! wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#15 15.02.2011 11:54:39

Green
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 241

Отг: Лъкове и стрели

дабре айде да се обобщи всичко което трябва да се знае за направата на стрелите че вече съвсе м се обърках и му изгубих края

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff