XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 10.02.2015 13:38:43

biolander
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 09.11.2011
Уеб-сайт

Къде да качваме снимки, така че да не изчезват след време?

Здравейте, от време на време тук, а и в други форуми възниква въпрос за качването на изображения.
Според мен качените снимки трябва да отговарят поне на следните изисквания:
- да са видими навсякъде и от всички
- услугата да не скапва допълнително снимките (преоразмеряване, прекомпресиране и.т.н.)
- да остават онлайн, докато ние не решим да ги изтрием
- да имаме възможност да линкваме самите изображения, а не някакви страници, визуализиращи ги.
- да са безплатни, щото с пари всеки знае smile
- да не са лимитирани откъм трансфер

До едно време Dropbox.com и Copy.com прекрасно изпълняваха всичките тези условия, но вече отрязаха достъпа до самите файлове, т.е последното изискване.
Социалките не стават - искат регистрация, за да видиш снимките, фейсбук ги мачка грозно, и.т.н.
При различните сайтове за съхранение на снимки без регистрация обикновено няма гаранция колко дълго ще са налични файловете.
Затова аз лично използвам за хостинг на снимки услугата на Wordpress.com - а именно безплатен блог хостинг. Имам качени там снимки от 2011, досега не съм имал проблеми с изчезнали. Друга полезна черта на услугата е, че може да се качват и други файлове освен изображения - PDF, документи (Напр. книгата за консервиране на месо и риба е качена на такъв хостинг)
Мястото за безплатен план в Wordpress.com e 3GB, което не е никак малко, при положение, че една картинка е нормално 150-200kB.
С регистрацията на блог за споделяне на снимки се получава малко ситуация като да стреляш с топ по врабчета, ама знае ли човек, може пък на някого да му се пропише.
Предполагам, че има и по-добър начин за безплатно съхранение и споделяне, ако е така, ще се радвам да го споделите.

След този преамбюл, ето един опит за ръководство - стъпка по стъпка:

1. Отваряме wordpress.com, цъкваме на бутона "Create Website"
2. Измисляме си адрес на сайта - аз си харесах kakdapublikuvamsnimki. Ако е свободно името се появява една зелена чавка и цъкваме на бутона.
2.jpg
3. В следващите екрани даваме инфо за нас, отказваме закупуването на наш си домейн, избираме си тема за блога (за нашата цел е без значение каква ще е), избираме безплатен план и приключваме с регистрацията на блога.
4. Междувременно получаваме мейл с адрес за потвърждение на нашата регистрация. Потвърждаваме.
5. Отиваме на адрес иметокоетостесихаресали.wordress.com/wp-admin и се логваме в административната част на нашия блог.
8.jpg
6. От менюто в ляво избираме Media>Add New
7. Можете да пуснете своя файл в пунктирания правоъгълник (аз съм го светнал тук) или с бутона да отворите стандартен диалогов прозорец, за да го укажете.
9.jpg
Качването започва автоматично и като приключи, файлът/файловете се появяват в списък по-долу. Цъкваме на бутона Edit.
10.jpg
8. Отваря се страница с подробностите за конкретния файл. В случая нас ни интересува текстовото поле под етикета File URL. Това е адресът, който трябва да постави между таговете IMG във форума
11.jpg

Още нещичко -  Wordpress има интерфейс на български - превключва се от Users > Personal Settings > Interface language.
12.jpg

Еми това е. Надявам се да съм бил поне малко полезен.

P.S. Снимките, използвани в този пост са качени именно в блога, създаден за написването на това ръководство.

Ти си длъжен да правиш добро от злото,защото то няма от какво друго да се прави - Робърт Пен Уорън
http://tzilkovi.wordpress.com
http://ostrieta.eu

Офлайн

12

#2 10.02.2015 14:09:51

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Отг: Къде да качваме снимки, така че да не изчезват след време?

Полезно нещо, благодарности! А може ли размера да се регулира?

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#3 10.02.2015 14:23:07

biolander
Редови

Уеб-сайт

Има някои основни инструменти за работа с изображения - промяна на размер, изрязване, завъртане, огледални образи. Не съм сигурен обаче за качеството след тези трансформации, аз лично всичко си правя с програмата за картинки в компютъра и само качвам готовото изображение.

Ти си длъжен да правиш добро от злото,защото то няма от какво друго да се прави - Робърт Пен Уорън

Офлайн

0

#4 10.02.2015 17:39:21

slaf40
Редови

Регистриран: 15.08.2010

Аз използвам "snimka.bg" от 2011 .   До сега не съм имал проблеми . Нямам представа кога ще изчезнат , ако е рисковано казвайте да изчезвам от там овреме. Предпочитам да ми е на български , че с тия чужди езици ...

Последно редактиран от slaf40 (10.02.2015 17:41:26)

Защо не си спомняме бъдещето ?

Офлайн

0

#5 10.02.2015 18:27:18

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

Защо просто не ползваш Picasa на Google?

Офлайн

0

#6 10.02.2015 20:12:50

Miro
НещоНамирач

Ето ви един много добър онлайн редактор. wink
http://www.picmonkey.com/

Офлайн

0

#7 10.02.2015 20:50:09

biolander
Редови

Уеб-сайт

Явно съм се изразил неправилно,  за което ме извинете. Имах предвид за местенце, където да се качи картинка, която да се сервира едно към едно, а не например като тъмбнейл с линк към самата снимка. Слави,  снимка.бг може би е по-добро решение от моето, особено  ако дава директни адреси към файловете, хоствани там. Отделно, че има организация по албуми. Аз лично не я ползвам, предпочитам гугъл плюс снимки за бакъп и организиране на албуми. Той си има вграден редактор,  отваря някои raw файлове, винаги можеш да изтеглиш изходния файл и ред други благини.  Не съм проверявал дали нерегистрирани потребители могат да виждат снимките,  трябва да проверя дали има механизъм за публично споделяне.  Май се отплеснах  ☺.
Efond пикаса е в края на живота си, гугъл я замества именно с G+ Photos. Miro, а как стои въпросът със съхранението на редактираните снимки, сподели моля те.

Офлайн

0

#8 11.02.2015 08:19:44

Miro
НещоНамирач

biolander написа:

... Miro, а как стои въпросът със съхранението на редактираните снимки, сподели моля те.

Аз го ползвам като нерегистриран потребител само за редакция, след което записвам резултата на компа. Не знам дали има опция там да се съхраняват снимки. smile

п.п. Поста ми е леко извън темата, но понеже на места се говори за редакция на снимките реших да споделя този сайт. smile

Офлайн

0

#9 11.02.2015 08:35:53

Miro
НещоНамирач

biolander написа:

...Efond пикаса е в края на живота си...

Аз все още имам профил в Пикаса, който ползвам и за сега отказвам поканата за преход към Google+. Предвид мащабите на Google не вярвам просто ей така да решат да затворят услугата и да изритат потребителите, които са без профил в Google+.

Офлайн

0

#10 11.02.2015 09:21:16

biolander
Редови

Уеб-сайт

Ясно, аз понеже имам профил в G+, затова е преместило моите албуми там. Тук има писано по темата. Две години по-късно нещата още не са съвсем ясни, или поне аз не намирам официално становище от Гугъл. Аз лично съм много доволен от G+ Photos и си го ползвам с кеф.

Офлайн

0

#11 12.02.2015 14:29:45

Maledictus
Див Балкански Субект

От: София
Регистриран: 18.08.2013

Като човек, работещ за тоя конгломерат, бих ви посъветвал каквото имате в Пикаса да си го бек-ъпнете просто за всеки случай. В един момент всички акаунти ще минат под шапката на Гугъл и твърде много неща могат да се усерат при такава миграция. Като цяло Cloud-базирания сторидж е доста ненадежден противно на всичко, което ни пробутват.

...нищо повече от генетична мутация, инцидент. Животите ви се измерват в десетилетия и години, повяхвате и умирате...

Офлайн

2

#12 12.02.2015 22:59:11

kozet_76
Клетника

От: Сливен
Регистриран: 19.04.2014

Радо,язе съм "индиянец" без пера... моля на български,мога ли си ги пазим у компа?Или флашпамет?(въх ползвам думички дет не ги знам к'во значат....) wink

Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го НАПРАВИШ!!! Човешко е да грешиш,просташко е да не питаш...

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff