XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 27.01.2011 00:12:35

Bat Sande
Редови
Репутация: 1

От: Софийска бетонена джунгла
Регистриран: 26.01.2011
Мнения: 56

Сарбаканът като средство за лов

С думи прости - това е тръба за стрелички. Като деца повечето от нас са играли на фунийки с подобна.
Едно изключително просто, древно и ефективно средство за лов, което освен всичко останало може да има и други приложения в контекста на оцеляването.
Имате ли? Ползвате ли? Идеи за изработка от естествени материали по нашите ширини?!

Офлайн

  0

#2 27.01.2011 00:16:40

RELAX
Модератор
Репутация: 1549

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,678

Отг: Сарбаканът като средство за лов

Bat Sande, само питаш ли или имаш предложения? Интересно е, ама незнам дали не е забранено в BG?


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0

#3 27.01.2011 09:32:14

Yavor
Редови
Репутация: 111

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Сарбаканът като средство за лов

Като средство за лов, не ти ли трябва и кураре- да намажеш върховете на стреличките? wink
Гледах веднъж "разбивачите на митове" как се опитваха да докажат дали е възможно(както по филмите) нинджа да стои под вода известно време, като диша през сарбакана, после да зареди стрела и да уцели мишена. И още в началото се сблъскаха с проблема за изработката. Дупчиха разни парчета бамбук, чудеха се как да ги изравнят отвътре... Единия се изхитри и тайно в бамбука сложи метална цев lol  Но като цяло така и не намериха или умишлено не дадоха инфо как се изработва сарбакан от естествени материали.


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#4 27.01.2011 10:23:09

Bat Sande
Редови
Репутация: 1

От: Софийска бетонена джунгла
Регистриран: 26.01.2011
Мнения: 56

Отг: Сарбаканът като средство за лов

Да е забранено - мисля че не е, щом свободно се продават по оръжейните магазини. Не са и скъпи. Аз вече съм се сдобил с един компактен модел (от 2 части - сгъва се и се побира в раницата). От подходяща по размер тръба - всеки може да си направи в къщи.
При първия изстрел с оригиналните стрелички имах точно попадение и въпреки, че стреличката се заби цялата - дивеча избяга (говориме за нещо с размерите на заек). Предполагам че в един момент животинчето е предало богу дух, но това мен не ме устроива като не мога да го използвам като храна. И тук идва момента с отровите. С подходяща отрова и доста едър дивеч можеш да повалиш. Поразчетох се малко за да разбера как работи това кураре, така че жертвата да става за храна след това.
Установих принципа на действие на курарето (това е растението от семеиство УВИВНИ - някаква лиана, а алкалоида му е наречен КУРАРИН или ТУБОКУРАРИН ) и това че е използван за създаването на много по-мощни упойващи средства използвани в анестезиологията. Въпроса е че тези медикаменти не се продават свободно по аптеките, а и в една ситуация едва ли ще имаш аптека наблизо ;-).  От друга страна кураре по нашите земи не расте. Ние обаче си имаме билки чиито алкалоиди също са много отровни и с подобно деиствие.
  Аз до тук съм стигнал - има ли някои които да работи по същия въпрос, да обменим опит и знания?!
Иначе това с НИНЖИТЕ не съм го гледал, но знам че там където са открили курарето (плелемената в Южна Америка) са си правели сарбакани без помоща на съвременната техника. Въпроса е от какво, как и имаме ли възможност по нашите ширини с естествени материали да си изработим това оръжие?
Примерно за тръба да се ползва ствола на някое растение - да но кое? За стрелички - шипове от тръни или от акация, обаче уплътняващата и стабилизираща полета част от какво ще е и как да я направим? ... и все въпроси от този род. Та има ли ентусиасти с които да преоткрием сарбакана приложим в нашите условия?

Офлайн

  0

#5 27.01.2011 10:23:15

bubachco
Редови
Репутация: 139

Регистриран: 16.08.2010
Мнения: 799

Отг: Сарбаканът като средство за лов

сарбакани продават колт стил. имам такъв. утре мога да пусна тт данни. според мен, може да се използва за лов на птици и дребни животни. не знам дали е забранен у нас. при мен за сега си стои кротко на стената.

Офлайн

  0

#6 27.01.2011 14:02:13

zdravkokomitov
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 14.03.2010
Мнения: 48

Отг: Сарбаканът като средство за лов

Относно отровата кураре съм чувал, че действа по кръвен път и при термична обработка се разрушава. Точно такива свойства има отровата на пепелянката. Пролетно и есенно време пепелянките могат да се намерят покрай мъртвилата (местата за зимуване) и издоената отрова да се изсуши. Така приготвена може да се съхранява в херметически затворени шишенца с години. Представлява желатиноподобни сухи люспи. Ако се увлажни ще стане гъста и концентрирана и няма да е проблем да се натопят остриета в нея и после да се изсушат (но не на високи температури) Ползването ще е опасно!
Като деца стреляхме с парче ПВЦ тръба и направена от хартия стреличка. Слагали сме и карфици отпред, но да стреляме по птици не е било.
Относно дървото - мисля че бъза беше с естествена кухина вътре, но трябва да се премахне порестата, подобна на гъба сърцевина, незнам дали ще стане.
Друго не се сещам!

Офлайн

  0

#7 27.01.2011 14:03:39

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,892
Уеб-сайт

Отг: Сарбаканът като средство за лов

По принцип т. нар. "сарбакан" до по-ново време се е използвал на две места по света - Юж. Америка и Индонезия.

Сарбаканът, за да се използва ефикасно, трябва отрова. В Юж. Америка тя бива както от растителен, така и от животински произход (от слузта на няколко вида жаби).


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#8 27.01.2011 14:07:58

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Сарбаканът като средство за лов

Сарбакан гледах подробно как се прави в една от сериите на Рон Худ, ако не се лъжа. Или пък от последния сезон на Survivalman?! Та там в една джунгла местните индианци го показваха. Ама то тяхното е бая голямо оръжие. Беше нещо над 3 метра, ако не се лъжа. Използваха някакво право дърво, което първо разцепваха внимателно, издялкваха леко сърцевината, после го затваряха и прокарваха през него нажежена тел. Абе даже сега не съм сигурен, дали не беше друга технологията, и дали не бъркам откъси от различни филмчета?! Трябва да се види пак!


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#9 27.01.2011 14:15:35

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,666

Отг: Сарбаканът като средство за лов

Мисля че и аз съм гледал същата серия на Survivalman - стреляха основно по птици. Останало ми е като любопитен момент че доста от ловците бяха еднооки - като стрелят вертикално нагоре и пропуснат, стреличката се връща и....


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#10 27.01.2011 14:24:14

xenos
Modern Abo
Репутация: 776

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,697
Уеб-сайт

Отг: Сарбаканът като средство за лов

Мда... тва е основният проблем при използването му в джунглата. Те затова след като стрелят, гледат всички надолу, че стават сакатлъци. Ама предвид използването на отрова от дърволазки, не е много успокоително където и да те уцели падащата среличка. smile Аз не знам в същата ли серия вожда се одраска с една от стрелите, та го мазаха там с разни неща, и се размина само с подуване на ръката!? Или май се бъркам...


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#11 27.01.2011 14:33:52

Bat Sande
Редови
Репутация: 1

От: Софийска бетонена джунгла
Регистриран: 26.01.2011
Мнения: 56

Отг: Сарбаканът като средство за лов

Това с еднооките ловци ме разби  big_smile  big_smile  big_smile
Аз за това казвам - ЗНАНИЕ ТРЯБВА! за всяко нещо не само за конкретния случаи.То и най-якото пушкало да ти дадат ако не знаеш как да му изключиш предпазитела или да му натиснеш спусъка - ще го ползваш само като тояга.
Първо човек трябва да знае как деиства "веществото", колко трябва да е дозата, може ли дивеча да се консумира след това и евентуално как трябва да се обработи. И не на последно място да имаш "антивещество" в случаи на сакатлък :-)

Офлайн

  0

#12 27.01.2011 14:48:58

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Сарбаканът като средство за лов

В българската природа има едно растение наречено балдаран , което мисля че може да стане за тръбичка . Касапите едно време са я ползвали за направа на масур , което е тръбичка за надуване на кожата на животното преди да се одере. Растението достига височина 2,5м. и като изсъхне стеблото му става на едни кухи тръбички със светъл цвят . Лека е тръбичката и относително здрава,  външно е твърда и гладка , но отвътре е малко мека . На пролет когато е млад този треволяк е отровен за овцете .

Инак дължината на оръжието за стреляне зависи от дистанцията на изстрела, диаметъра също е от значение и влияе на скоростта на стреличката . Май в темата за метателни оръжия имаше препратка за една статия атлатъл и там също има данни за сарбакана .


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#13 27.01.2011 15:51:22

bobber
Редови
Репутация: 528

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,097

Отг: Сарбаканът като средство за лов

а бе и аз съм гледал май за едни дето ползваха една жаба (с тях си е носиха) и говориха че месото може да се яде
а противоотровата била пчелен мед  big_smile
може и на някой от епизодите на грилс да е било


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

  0

#14 04.03.2011 09:46:00

gavra74
Редови
Репутация: 140

От: от 01.07. - кореняк варналия
Регистриран: 24.08.2010
Мнения: 374
Уеб-сайт

Отг: Сарбаканът като средство за лов

Това което знам за отровата, с която убиват животните - може да се консумира, т.к. отровата е опасна само ако попадне в кръвта (като се замисля колко змии са умрели след като са изяли мишката, която са ухпали?!.... споко знам че си имат имунитет и т.н., майтап да става). Като малък си бях напавил сабар...нещо си, но не беше практично - изрязана алуминиева щека, а стреличката беше от тънък електрод. Уплътняващите (стабилизирашите) функции се изпълняваха от дунапрен. С тая тежка стреличка и тоя диаметър на тръбата сами можете да си представите какво духане падна... Но за сметка на това станах много добър - от десетина метра уцелвах кръг с диаметър 4-5 пръста. Според мен това чудо може да се използва за лов само ако има и отрова. Без отрова е необхдимо да се улучи жизнено важен орган или да си вържем стреличката с канап, за да не се наложи като Bat Sande  да си останем с точното попадение и празни ръце  tongue


Психолозите съветват, когато някой много те е нервирал да броиш до 10 наум... И после да му вкараш един между зъбите - тъкмо ще се е отпуснал и няма да го очаква

Офлайн

  0

#15 04.03.2011 18:54:23

RELAX
Модератор
Репутация: 1549

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,678

Отг: Сарбаканът като средство за лов

anjsan написа:

В българската природа има едно растение наречено балдаран , което мисля че може да стане за тръбичка . Касапите едно време са я ползвали за направа на масур , което е тръбичка за надуване на кожата на животното преди да се одере. Растението достига височина 2,5м. и като изсъхне стеблото му става на едни кухи тръбички със светъл цвят . Лека е тръбичката и относително здрава,  външно е твърда и гладка , но отвътре е малко мека . На пролет когато е млад този треволяк е отровен за овцете.


Аnjsan, открих една доста сериозна разлика, между балдарана и едно друго растение наречено бучиниш. Двете на външен вид много си приличат и лесно могат да се объркат, ако някой реши да направи опит за изработка на сарбакан от него, а това може да е фатално.

Балдарана, още е известен като шушан, див керевиз, керевел - с латинско наименование: (Anthriscus cerefolium). Вирее на хладни, влажни и сенчести места - едногодишно тревисто растение с височина до 40-60 см., не става много висок и се разклонява ниско над корените. При размачкване на листата се усеща приятен анасоноподобен аромат и сладникаво пикантен вкус. Листата се използавт за подправка за супи и рибни ястия във френската кухня.

Бучиниша, изветстен още като мангуна е с латиско наименование (Conium maculatum). Разпространен е по бунища, разкопани и торни места край селища и пътища. Растението е отровно. Петнистият бучиниш (C. maculatum) е двугодишно растение с право тръбовидно, членесто-достигащо до 2 м. стъбло, кухо в долната си част. А ако е на влажно място може да достигне и до три метра височина - много късно започват да се появяват разклонения от пазвите на листата. При смачкване на листата се усеща неприятна миризма наподобяваща на миша урина. Сократ е умрял след отравяне с бучиниш.

Така че ти може би описваш второто растение и затова правилно си отбелязал, че е отровно за овцете, а е много опасно и за хората.

Основната разлика е във височината и аромата при разтъркване на листата при двете растения.

                                           Ето, това е балдаран (Anthriscus cerefolium):

                                022613392-big.jpg?r=0

             022614265-big.jpg?r=0   022614856-big.jpg?r=0                                                 
                                                   

                                                        А това е бучиниш (Conium maculatum):

                                                   022614604-big.jpg?r=0       

                                                   022614270-big.jpg?r=0 022613522-big.jpg?r=0                                                          Груба свирка, направена от балдаран:
   
                                          022613525-big.jpg?r=0


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff