XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.10.2010 09:51:47

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

EveRRed

Мисля, че доста хора, които не са запознати с това как да реагират при евентуално ухапване от отровна змия(Например като мен. Чел съм доста неща, но са много противоречиви и нещо не ми стана много ясно), тази тема, която предлагам да направиш, би била наистина много полезна. Та това е моята препоръка за блога. Такава статия... надявам да ти се намери малко свободно време. Много ще съм благодарен, а може би не само аз. Поздрави Стояне!


Стоян Стоянов

Добре eVerRED! Добра идея. Мога да кажа това, онова по темата, но ще го направя в блога си smile. Дано да успея скоро.


Black Wolf

Важното е да нямаш развалени зъби и афти... [;-)]


Стоян Стоянов

Black Wolf, ако намекваш за изсмукване на отровата от раната - неефективно решение! [;)] Както и разрязване на ухапването и източването на кръвта.


Явор Аршинков

Здравейте на всички имам едно много просто приспособление за целта ще направя снимки и ще ги кача да ги видите взима се една голяма спринцовка не знам точно колко кубика е но е голяма отрязва се върха заедно с конуса който се образува към края и се подравнява.В прибрано положение се слага на ухапаното място и се дърпа при което се получава вакум и кръвтазапочва да излиза без да се цепи мястото с нож или гори.
ПОказвам с малка защото нямам голяма в наличност
http://picasaweb.google.com/musalabg1/NewFolder#


Стоян Стоянов

Като цяло само мога да кажа, че с българските отровни змии няма да имате особени проблеми, освен ако не сте алергични към отровата им, или имате проблеми със сърцето или кръвното. Противозмийски серум няма да ви бият дори да отидете в болницата, а ще ви ударят една доза адреналин за по-сигурно, и ще ви оставят на някое легло да ви наблюдават. Това си го можете и на сянка под някое дръвце. smile


cat

Първо трябва да се направи турникет а после да се потърси помощ а за смукане рязане и т н всеки решава сам


ops

Малко споделен опит в случаите от ухапване на влечуги. Ухапването от пепелянка и усойница, освен ако не сте на 5 години или над 65 или нямате алергии или болно сърце се преживяват за около 4-5 часа без да имате съществени проблеми.
Личният ми опит : усойници - 2 , пепелянки - 6 ухапвания. Ако сте нормално здрав човек, първото нещо, което трябва да направите е да не изпадате в паника както и да се отдръпнете или разкарате най-безопасно животинката и да успеете да индентифицирате като вид , и да не я убивате ей. Бързото отдръпване е задължително за да не последват второ, трето ухапване. Човек около 80-90 кг може да понесе около 3-4 ухапвания след което вече изходът е фатален, пепеленката и усойницата впръкват около 1/10 1/8 от наличната си отрово така, че отървате кожата от всякъде при 1-2 ухапвания. След като сте си поели малко дъх и сте се поуспокоили превързвате леко стегнато поне на 15-20 см по-нагоре от ухапаното мсто, но не да ви спре кръвообращението на крака или ръката / не се опитвайте да изсмуквате отровота ако имате ранички в устата ще си парализирате устата като при чичо зъбар/ промийте дупките с вода и по възможнст дизенфицкирайте, леко разпънете във различни посоки кожата около ухапванете за да може да изтече част от утровата но не натискайте, болката е зверска първия половин час. И не губете време до около 20-30 минути намерете място /може около река най-добре и седнете но така че ако припаднете да не си нацентрите главата или да се забучите в реката и да се гътнете от удавяне/ много е важно да имате и в наличност шише или нещо с вода 1-2 литра, е бре к'вот имате в общи линии/ след 20-30 минути ще почнете да виждате разфокусирано и до 30-40 мин ще загубите зрението си за около 4-6 часа за това трябва да се настаните удобно и всички вещи да ви са достъпни, ако можете звъннете пo GSM до близък или познат да го информирате къде точо се намирате. Имайте предвид че няма да се разминете без болки около охапването, но не взимайте обезболяващи зависи от вашия организъм как понася обезболяващи в добавка с змийска отрова. След около 5-7 часа вече ще сте горе-долу годен за придвижване куцайки с възвърнало се зрение. Куцайки вече можете да се прибирате спокойно, идете на лекар, но не слагайте противозмойски серум след първите 30-40 минути от него няма смисъл след това време, а по-скоро ще припаднете или получите масиран инфарк или кръвоизлив. През тези 4-7 часа обилно пийте вода за да може да отдели тялото змийските "добавки" към вашата кръв. По-скоро бихте се гътнали от шок при самото ухапване от колкото от самата отрова, ако змията ви е ухапала 1-2 пъти. Най-много отрова имат през юни-юли но зависи от района все пак.
По-скоро оапването от смок е много-много по-опасно отколкото от пепелянка и усойнца. Смоците вкарват много микрорганизми и различна "домашна биохимия" която ако не се прегледа от лекар и не се вземат мерки около раната започва да става микроза и се стига обкновено до ампутация на крайника или заразяване на кръвта.
Единствения отровен смок е вдлъбнаточелния смок, но за да ви порази отровата трябва зорлен да му бръкнете в гърлото / отровните зъби са много навътре и инжектира отрова в жертвата когато я поглъща и отровата му е парлизираща и е сръвнима с тези на пепелянката и усойницата по сила /за мой късмет още не ме е хапал такъв дзвер smile/
В никакъв сучай при охапване не се пробвайте да разрязвате раната защото в 99% неопитните хора си разрязват я артерия я вена и се гътват точно от кръвозагуба.
А пепелянката и усойницата са полезни дзверове, не ги настъпвайте и убивате. Тях ги гони много по-голям страх от колкото вас!


Hobo

@ops

Ти си втория човек лично пострадал от който чета коментар как е станало. Другото момче е било ухапано от усойница по ръката между лакътя и рамото. Станало е на Беклемето. Той се е добрал сам до хижа и е получил помощ от медицинско лице, което е било там за негов късмет с голяма група ученици туристи.

Интересното е, че той не споменава за временна загуба на зрение. За сметка на това не е могъл да си движи ръката шест месеца след ухапването.

Другата разлика е, че за разлика от теб, първата му работа е била да хване подходящ камък и да размаже усойницата. Аз бих постъпил точно като него. Сега ще се разпищят екозащитниците, че не е хуманно, но не ми звучи екозащитно и хуманно тя да ме хапе 2,3,4 и повече пъти пък аз да си трая, че да не пострада горкото животинче.

Всяко животно посегнало на човек не трябва да живее от този момент на татък. Важи за мечки, кучета, змии и всякаква твар.

P.S. Винаги ми е било много смешно когато чуя призив да се отнасяме ХУМАННО към животните.

/edit
Сетих се и за още един велосипедист, ухапан на Витоша. И той не споменава за загуба на зрение. Не е идентифицирал змията дали е пепелянка или усойница. Да не би двете отрови да действат различно? Или това за зрението да е специфична реакция на отделния организъм?


ubp

Не съм съгласен категорично с тезата, че ухапването от усойница или пепеляннка е несмъртоносно. Само за миналата година /2008/ в България има 2 случая на починали от такова ухапване. Единият случай е на жена на 45 г. от село до Русе, другият е мъж на 32 години от Бобошево.


ops

Никъде не твърдя, че не е смъртоносно за определен вид организми, но на фона от 10 000 ухапвания годишнао 2 смъртни случая може да се каже че са изключение. Повтарям усойницата и пепелянката не впръскват пълната отрова, а само около 1/10/ до 1/8 от наличната такава, второ, хора със болно сърце, високо кръвно или алергия към отровата наистина загивата в рамките на 5 минути, трето смъртоносната доза за 90 кг човек е около 4-5 ухапвания от пепелянка и 3-4 ухапвания от усойница. Относно ефектите от ухапванията при всеки са различно, при мен се получи загуба на зрение при три последователни ухапвания, придружено с припадък за около може би час. При различние хора ефектите са различни. Но след 6 ми ухапване явно бях изгадил някакъв имунитет защото буквално го изкарах на карака с кофти главоболие и виене на свят. За това споделям моя личен опит за да можете адекватно да реагирате. Първото ми ухапване по-скоро премина пи рголяма уплаха от колкот последствия. Също такак през различните месеци силата и наличността на количесво отрова при змиите е различна най-малко имат към края на август-септември.


Стоян Стоянов

А някой да има статистика колко човека умират годишно заради анафилактичен шок предизвикан от ужилване от пчела, оса, стършел или нещо от тоя род? Може да се окаже че тия "гадинки" са доста по-опасни!

Hobo, като човек, който обича животните и познава навиците им, категорично не съм съгласен с изтребването на всичко, посегнало на човек. Животните не са зли по природа. Те се защитават. Това особено важи за змиите. Ние сме тези, които отиваме в тяхната среда и ги безпокоим. Ние сме отговорни за това, че не внимаваме къде стъпваме и сядаме. Никоя змия няма по свой избор да дойде и да те захапе. Ако има шанса и те усети навреме, тя никога няма да дойде при теб!

Това отношение е като да отидеш на някой в къщата, да почнеш да го заплашваш, че ще го убиеш (защото змиите точно така възприемат близостта ни), той да се уплаши и да те прободе с нож, а ти от своя страна да искаш смъртна присъда. И пак не е точен примера, защото става дума за разумни човешки същества, а змиите се подават само на инстинкти. Нека не ги съдим по човешки! Това нищо няма да промени. А те наистина са красиви и полезни животни, които не са отговорни за нашата непредпазливост.

И още едно допълнение: Освен, както каза колегата, че нашите отровници впръскват около 1/10-1/8 от отровата си, самата тя е със тясно специализирано действие върху гризачи и дребни животни, които са основната им храна. Върху човека действието е много по-слабо.

Колкото до момчето, дето не си движело ръката 6 месеца след ухапването - някой да се замисли може ли това да се получи от неправилно и задълго поставен турникет, блокирал оросяването на нервите на ръката?!

Един мой близък приятел също беше хапан от пепелянка: един подут пръст и една нощ почивка в болницата.


Miro

до OPS - Вземал ли си някакви противоалергични медикаменти?


ops

Стояне зададе много точен въпрос. Годишно има над 30 смъртни случая причинени от ухапване на насекоми. Спомням си прееи 2 години в Малко Търново погребаха 40 годишен мъж ухапан от сършел. Човекът точно получил анафелактичен шок и си глътнал езика и горкия се задушил. А случаите със летален изход от ухапване на кърлежи мисля че са над 50-60 за по-миналата година за бг. Действително при ухапване от змия по-скоро можеш да се гътнеш от шока от колкото от самата отрова.
Тук искам да спонема процедурата която вече /по нвик smile)/ спазвам със змийчетата.
Освен че се премествам на подходящо място със сянка и по взмжност водоисзточник се, промивам много добре ухапването със вода и дезинфекцрам с каквото имам пдо ръка, както и стягам /колан, ремък от раницата/ над мястото на ухапването но не спирам кръвобращението напъло.
Самата цел на такъв вид превързване много по-бавно да се раззнесе самата отрова за да може организмът да я изчисти.Всичко това се подсилва с много пиене на вода. Лично аз изпивам към 3-4 литра вода за около 4-5 часа, през което време се изпотявам много и ме втриса здраво. За това гледам да имам и мокри кърпи за да не вдига много телесната температура.
Това е в общи линиии което се преживява. Важното е да не изпаднете в истерия и да не си мислите за лоши работи smile) Но след 2-рото ви нахапване просто ви става навик и е досадно ох и все пак болезнено. smile)) Апелирам все пак не утрепвайте змийчетата вършат доста работа, а и пепелянките и усойниците са защитен вид.
За превантивните действия трябва, да разплагате с някакъв вид щека, абстун или пръчка с която да потропвате като вървите и да разбутвате клекове, храсти по пътеките или извън тях. Задлжително вървете шумно и тежко. Змиите са доста чувствителни на вибрациите и се знасят със скоростта на уплашена змия. Ако все пак се натъкнете на голя-я-я-ям змей или безобидно змйче просто му дайте шанс да се оттегли безопасно те не нападат, ако не са притиснати и нямат място за отстъпление. Единствено Соците са доста агресивни дори и при вида на много по-едро животно или човек. Имал съм случай мишкар се изправи на 60-70 сантиметра от земята и се опита да ме атакува но отнесе голям бой. Само при смоците не им давайте шанс да атакуват. Почт винаги нападат директно. Поне това е моя опит. Също ходете с дълги панталони по възможност със здрава тъкан и много широки.
Това е друго едва ли може да се направи по въпроса за превенция.


ops

Пропуснах за един особено опасен вид - паяците, особено ливадния черен паяк е доста кофти случка доста добитък са уморили ако не се лъжа но нямам статистика за тях.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#2 11.10.2010 10:01:07

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

Hobo

Стояне. явно младежта около теб ти влияе. Особено младите еколожки. [:D] [:D] . Народните традиции повеляват: "Никаква милост за гад посмяла да посегне на човек" !!! Да не си разправяме приказки за змейове, змеици и златни ябълки! [:D] [:D]


ckaiyokar

ако някой мисли да ходи по русенски лом през лятото да внимава много за змии , а относно загубата на зрение ще разкажа следното , един човек от моето село бил в гората.Ухапала го змия.Качил се на балканчето и към селото.2-3 км са.По пътя ослепял и катастрофирал.Намерили го други хора и го закарали до болница.В крайна сметка оцелял.Каква е била змията не знам.
Относно имунитета да вярно е добива се такъв.Бях се амбицирал да гледал змии заради отровата и попрочетох това онова , но влязох в казармата , докато се уволня фирмата от весникарската изрезка който пазех не съществуваше(за договор , доставка на змии и оборудване и изкупуване на отровата)
относно убиването на змиите според мен не е нужно , освен това се губи време и енергия , които са в такъв случай са крайно нужни , но вероятно и аз бих я убил , или поне ще направя опит, вероятно безуспешен защото са пъргави животни-минавала ми е змия шарена и с много жълто през кракаката.Замръзнах и около минута след като замина още не мърдах.После получих такова сърцебиене , че щях да умра.От тогава гледам да съм с кубинки по гори , поля и ниви.Бях около 12-13 годишен тогава.


Hobo

Виж информацоята на ops е интересна. Наистина никой от тези двамата не споменаваше да е ухапан повече от веднъж. Може би затова не са загубили временно зрението си. Юнака с парализираната ръка не споменава за турникет, но пък няма данни, че не го е и правил. (Интересен анонс, Стояне)

@Ops, и все пак не ми стана много ясно ти как успя да те нахапят 3-4 пъти наведнъж и после още 6 случая допълнително? Или имаш интересна професия, или нещо така...?


ckaiyokar

обикновенно нападнатите са предизвикали нападението , но преценя ли че някоя гад трябва да се утрепе щото ме застрашава бих я утрепал , иначе ако чуя че друг е нападнатия и не съм бил очевидец ще смятам , че той е причината.Дивите животни предпочитат да избягат , а не да нападат.По-чести са нападенията от тревопасни отколкото от хищници.Например диви свине с малки или диви глигани-чувал съм , че те винаги са в лошо настроение.И още нещо сръндаци и елени се случва да нападнат в брачния период.Това от стари ловци го знам.А имам колега който е ловец, захвърлил пушката и се качил на дърво , за да се спаси от ранен глиган , глигана обелил кората от долу и доста блъскал едва не го съборил.Най често нападат подивели кучета.Но мен от тях не ме е страх.Те го усещат и рядко се усмеляват да ме закачат.Основно правило-не заставай с гръб и го гледай в очите.Представяй си и вярвай , че искаш да го изядеш.
Може да се смеете но действа!


Hobo

ckaiyokar написа:
"Представяй си и вярвай , че искаш да го изядеш.
Може да се смеете но действа! "

Аз, поне, не се смея. Ако наистина повярваш, че ще ги изядеш то спираш да излъчваш адреналин. Адреналина е признак на страх. Кучетата го надушват от няколко километра. (не е шега). Останалото е ясно. Стоян беше писал в един от коментарите, че трябва да изглеждаш по-голям от животното (куче или вълк) и то офейква. Пък то човека и без да се прави си е по-голям. Само да не е много пиян и да се е лпьоснал на земята в несвяст като оня клошар където кучетата му изяли краката.


ops

[:)] Който се вре по дупки /да се разпира пещери/ няма начин да не налети на някоя скътала се гадинка [:)]
Относно парализара на някой крайник е напълно възможна! В случая е засегнат някой нервен възел, за това е бил блокиран крайника няколко месеца.
За мен най-кофти тварите в бг са стършелите!! Отровата им е 10 пъти по силна и парализираща от тези на змиите. Подуването е минимално, болката е зверска, шокът е гарантиран,както и алергичната реакция. За миналата 2008 година имаше бум на ужилвания от стършели в районите на Шумен, Нови пазар и Разград поради рязко повишената им популация. За един ден в една от болниците са били приети 4-ма души с ужилване от стършели. За това както Стоян препоръчва: ХОРА НОСЕТЕ РЕПЕЛЕНТ ВИНАГИ ПРЕЗ ТОПЛИТЕ МЕСЕЦИ! Ужилването от стършел действа мигновенно. Единственото спасение е да се изгори дълбоко ужиленото място с цигара, нажежен нож и прочее, дори докторите препоръчват това! Друг начин явно за първа помощ при ужилване от стършели явно няма. Та към комплекта за оцеляване можете да включите и по една две цигари за всеки случай и задължително репелен:))))


Black Wolf

Hobo, животните не са виновни за хорското невнимание или невежество. Ири за хорския страх. Нашите народни традиции са как да кажа... драстично антиекологични. Те разглеждат природата по абсолютно хищнически начин. В народностното съзнание на българина е дълбоко вкоренено, че ако някое животно не е част от "стоката" (т.е. не е добиче), трябва да се трепе веднага. Ако има гора, трябва да се изсече. Това отношение го виждаме навсякъде около нас, но то е не е от вчера!

Лично за мен са особено противни хората, които безпричинно посягат на животно, особено гнусната пасмина, наречена ловджии. :evil:


Стоян Стоянов

Е, Black Wolf, аз ловджиите също не ги разбирам, но пък да не сме толкова крайни в категоризирането. Има и между тях хора, които милеят за живото и са помогнали на повече животни, отколкото са убили, но... това е друга тема. Да не обиждаме евентуално присъстващите във форума ловджии, защото това ще повлече след себе си една безкрайна лавина от разменяне на реплики. За добрият дух ме е еня. [:)]


Black Wolf

Аз правя категорично разграничаване между ловец и ловджия. Между тях няма нищо общо. В България лично аз не познавам нито един ловец.


Стоян Стоянов

Мдаааа... да ти кажа и аз над точно тия неща мислех, когато четях поста ти... Доколкото се опитвам да вникна в психологията на ловджията - за тях това е да докажеш, че си мъж, че си добър... знам ли.

Ама според мен с всичката тая екипировка и хай-тек дори вече 80 годишна бабичка с Паркинсон може да повали 200 килограмов глиган от няколкостотин метра. Къде е мъжеството? Да разрешат да се ловува само с лък и копие. Да видим тогава колко ще са смелите и добрите, дето ще се доближат тихомълком на 30 метра до див глиган и ще го прострелят със стрела. Дали ще им стиска?! И да го довършат с копието и ножа си после. Аз лично бих се замислил [:)]

А иначе мисля, че ловът с лък е забранен. За по-лесен и бракониерски ли го смятат, не знам... може би за да не стават сакатлъци с аматьори или добрите в тая област много ще бият по самочувствието на ония с големите оптики? Ловът у нас (а и на много други места) отдавна не е признак за мъжество, а просто за наличност (кеш)!


Black Wolf

В много страни по света е разрешен. Ама всичко това е между другото, говорехме си за змиите всъщност. [:mrgreen:]


Стоян Стоянов

Съгласен съм! [:wink:]


eVerRED

Лично аз бях чел, че отровата на змиите у нас е такава, че НЕ трябва да се прави турникет, но пък дали?


Nikolay

Съжалявам за off-topic-а, но трябва да кажа, че не съм съгласен с мнението на Black Wolf за нашите народни традиции. За моя блог съм замислил един текст по въпроса и като го напиша ще го пусна и тук.


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#3 11.10.2010 10:05:16

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

Стоян Стоянов

Хубаво, Николай... само да те помоля като решиш, да го направиш в нова тема. Нещо от рода "Природата в българските народни традиции" или "Отношението на Българина към Природата".


ops

Отосно турникет, превръзка или изобщо стягане с квото и да било. Стягането се прави с една единствена цел: отровата да се разнесе много по-бавно по тялото за да може организмът да успее да я неутрализира и отдели токсините, демек да се забави действието и. Но не трябва да се стяга прекалено превръзката за да не спре кръвотока към крайника. Това е единствената цел на превързването.

drras

http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=158228

ДОЦ. АНЕТА ХУБЕНОВА, началник на Клиниката по токсикология в “Пирогов”, пред Диана Тенчева

Доц. Анета Хубенова е началник на Клиниката по токсикология в “Пигоров”. Тя е национален консултант по клинична токсикология и председател на асоциацията “Българска клинична токсикология”.

- Пациенти с какви оплаквания лежат в клиниката ви, доц. Хубенова?

- Лятото дойде и с предизвикателствата си. А какви са те по отношение на отравянията, за които отговаряме ние, токсиколозите, то трябва да се спрем на няколко групи. На първо място поставяме ухапванията от змии.

- Тази година сякаш те по-често атакуват хората. Дори бяха влезнали в детска градина в Стара Загора?

- Имахме четирима пациенти, ухапани от змии, един от тях обаче беше в много тежко състояние. Постъпи в шок, ние го овладяхме, но настъпиха опасни промени по отношение на факторите на съсирване на кръвта, на общото състояние и др. Затова пострадалият остана в клиниката ни близо месец. Проведохме комплексно лечение и ако то не беше приложено, може би човекът нямаше да оживее.

- Какво му направихте?

- Премина дезинтоксикираща терапия, локално лечение... Трябваше да се види как изглеждаше мястото, където беше ухапан, картината на кожата на цялото тяло, да се проследят лабораторните изследвания, които говореха за един тотален срив на факторите на съсирване, т.е. натъкнахме се на вътресъдова коагулопатия. С нея се справихме и благодарение на отделението по трансфузионна хематология.

- Каква е била змията, която е ухапала мъжа?

- Най-вероятно пепелянка. Пострадалият не може да каже с точност. Тя се впила в малкия пръст на дясната му ръка, защото я предизвикал, опитвайки се я улови. А когато змиите се събуждат, отровата им е в значително по-голямо количество и с много по-голяма сила. Човекът е изпаднал в токсоалергичен шок.

- Кои са смъртоносните видове у нас?

- Пепелянка, усойница и каменарка. Невинаги ухапаният може да определи вида й, но ние “разчитаме” белезите, които тя оставя след себе си. В следващите 24 часа след инцидента се проявяват останалите признаци от ухапването. В змийската отрова се съдържат токсини, които увреждат кръвта, нервната система, токсини, които водят до тежки токсоалергични реакции, атакуват черния дроб, сърцето, бъбреците и т.н. Целият организъм страда от ухапването.

- Колко струва лечението?

- Много е скъпо. Затова имаме предложение към здравната каса да повиши цената на клиничната пътека, по която се приемат пострадалите. Изчисленията ни показват, че за да се излекува ухапан от змия пациент, на ден са необходими по 1200-1500 лв. А касата ни осигурява по 578 лв. за целия престой на пациента в болницата.

- Има ли състояния, при които змийската отрова по-силно поразява организма?

- Няма някаква зависимост. Ето, пострадалият, за когото ви говорих, беше здрав човек. Селскостопански работник, който въобще не беше ходил на лекар. Лошото е, че змиите са навсякъде и човек не може да се спаси от тях.

Но ако не ги дразниш, то и те няма да те нападат в знак на самозащита. В тревни площи, в планината, при бране на малини, къпини и др. хората да внимават и да ходят с по-високи обувки, с чорапи, т.е. крайниците им да са защитени.


Стоян Стоянов

Ами нормално е да работиш в токсикология в Пирогов, и да имаш подобни наблюдения за ухапването от змии. Там все пак идват само най-сериозните случаи, с тежки алергични реакции и анафилактичен шок. Не казвам, че всичко е безобидно, но пък рядко става толкова сериозно. Наистина не можеш да знаеш в коя група хора попадаш - тази, дето се отървава лесно, или тази, която развива анафилактичен шок, но...

Абе като цяло, най-добре е да не те ухапва змия, но е добре и да знаеш, че ако се случи, най-добре е да запазиш спокойствие, защото това не значи сигурна смърт. Даже е голяма вероятността да се разминеш леко.


Black Wolf

Когато моите приятели бяха по Монтана, Дакота, и пр., първото нещо, което им казаха бе да си вземат здрави каубойски ботуши (не от декоративните, а от истинските). Но казаха, че човек постепенно привиква да следи за гърмящите змии.


anjsan

В статията по-горе докторката казва за три вида отровни змии у нас , но те са повече. В България отровни змии са пепелянка,усойница, остромуцунеста усойница, каменарка, котешка змия и вдлъбнаточелен смок . Това го пише в една книга "Змиите в България"

Какво мислите за твърдението че всички змии са ядливи, включително и отровните (на които главата и вътрешностите не се ядат);Яли ли сте отровни змии , а ?


Shady

Аз и не отровни не съм ял ама съм навит да ги пробвам [:lol:] Какъв вкус имат някой знае ли ?
Знанието е знание само когато е придобито чрез усилията на мисълта, а не на паметта...


Black Wolf

Няма разлика в месото на отровна и неотровна змия - те отрова в тялото си нямат. [:mrgreen:] Змийското месо не е нищо особено. Бяло, доста постно месо, на вкус отчасти прилича на риба, отчасти на пиле, отчасти на себе си [:P] - и е доста малко като количество. [:wink:]

Вдлъбнаточелия смок е отровен, но неговите отр. зъби са отзад в челюста и практически е опасен само за дребни животни - гризачи и земноводни. За по-едри животни и човека е безопасен - просто при ухапване не може да използва отровните си зъби.

Според мен при ухопване от змия много по-опасна е инфекцията, която може да възникне. Така ми се случи през 1981 г., когато ме ухапа водна змия (при ловене на риба с ръце по подмолите в една река). Мина сравнително лесно, но може да стане сериозно.
Змиите имат в остата си остатъци от храна и пр., което при ухапване води до инфекции.
Е, не е като при ухопването на Комодския варан, който има в устата си не знам колко си вида токсични бактерии и прочее гадости, но може и при нашите уж неотровни змии ухапването да доведе до неприятности. [:mrgreen:]

Подобно е положението с ноктите на някои (едри) хищници, които дори при одраскване на човек могат да предизвикат инфекция.


Стоян Стоянов

Ял съм само смок-стрелец (синурник) преди доста време. Беше дълъг около 1,80 метра, така че месото не беше никак малко. [;)] Както каза Black Wolf: отчасти на риба, отчасти на пиле, отчасти на... жабешки бутчета. [:)]

От тогава-насам не съм, защото ми е жал да убивам безсмислено змия. Вас бих посъветвал същото. Единствено бих се прежалил за водна змия, щото са в изобилие. Така и мислех да направя като бях на един остров насред Дунава, но пък за техен късмет не видях нито една! [:)]

Ако все пак искате да опитате вкуса - може да пробвате с големите зелени гущери, които са къде ли не лятос по синорите. Същото е.

А за инфекциите - ето защо винаги е добре да имаш някакво малко "кит-че" със елементарни превързочни и дезинфекционни материали, като се буташ из пущинаците. [:)]


vanjo

Котешката змия не е опасна за човека. Ето какво пише във Уикипедията за нея:

    Котешката змия снася в началото на лятото 6-9 яйца, от които в края на лятото се излюпват малките. Тя се храни с дребни гущери и гризачи, които умъртвява, използвайки две „оръжия“ – първо се увива около тях, за да ограничи движенията им, а след това ги умъртвява с отровата си. Отровните ѝ зъби са разположени в задния край на горната челюст, поради което за човека е напълно безопасна. Когато е застрашена, хапе, но общо взето е плашлива змия, която бърза да се скрие в случай на опасност.

    Котешката змия е включена в Червената книга на България като рядък вид. Защитена е и Приложение II на Бернската конвенция. Дори само улавянето ѝ се смята за неотстранима щета върху природата.


ops

Котешка змия или по скоро смок не е улавяна от 1964 година по поречието на Струма. От тогава насам се счита за застрашена от изчезване.


Hobo

Да не отварям нова тема...

Отново четох разказа на Стоян за шуменското плато. Та докато снимал един шарен бръмбар от близо...и като се изправил видял пепелянка, която е била на метър от лицето му. Според мен при тази близост не е възможно змията да се спотайва и да се крие. Тя или ще съска, за да пропъди противника, или ще се готви за атака. Според мен Стоян е имал късмет, че се е изправил на време. Иначе е щял да бъде ухапан. Вие какво мислите?


Стоян Стоянов

Хобо, беше на метър от ръцете ми, не от лицето [:)] Когато снимам, не гледам през визьора на апарата, щото е цифров и има дисплей. Според мен змията реши да се измъкне възможно най-незабелязано. Поради ранният час явно не можеше да го направи бързо, а не искаше да се издава със съскане и т.н. Змиите винаги бягат, ако имат възможност. [:)] Това е моята гледна точка [;)]


ops

Прав си Стояне сутрин змиите са много лениви и със забавени реакции.


anjsan

Може би е съвпадение , но точно с пепелянка и аз имах подобна близка среща . Веднъж си вървях по един черен път в гората и се разминах с пепелянка , която се печеше на слънце на около метър от мен .Въобще не се стремеше да избяга ,но можеше. Аз всъщност не я забелязах , но баща ми зад мен я видя. Имах късмет,че не ме ухапа. Змиите добре се крият и се сливат с околността, за което помага и окраската им.

Дали някои змии са смели , защото са отровни ?


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#4 18.10.2010 16:53:55

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

Аз принципно не понасям всичко що е с по- малко от 2 крака, но няма начин да си в пущинака и да не ти се случи все някога среща с такова. Винаги са ми казвали, че змиите усещат стъпките и гледат да се скатаят още преди да си ги наближил. Моят скромен 18 месечен опит в резерват Триъгълника на сръбската граница показа, че змиите изобщо не се вълнуват когато по утъпкана пътека(без трева) наближават двама души с кубинки и вдигат шум като стадо глигани. Даже единият човек беше 2м и над 100кг, два пъти е прексачал змия на пътеката без да я види и аз се заковавах след него и истерясвах че е кьорав олигофрен( big_smile )Действието се развиваше посред лято. Смоците, които не брояха хората за заплаха не ги броя изобщо. Последна среща от трети вид имаше вчера, 17.10.2010 в едно изоставено военно поделение над вакарел. На 2 метра от паркиралите коли видяхме 1 педя змийче, май пепелянка. Някой да ми обясни защо проклетията не беше заспала в някоя дупка и защо беше толкова дребна, сега ли се е излюпила?! Сега не ми се рови, но приятел пусна снимка от един полигон в Търново на 1,5м смок, датата на снимката беше от края на ноември... и беше вярна. А пък там си е планина и посред лято яко сме мръзнали в евтините палатки, какво остава за началото на зимата?


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#5 18.10.2010 20:18:00

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

Това лято си вървяхме трима души по черен път по билото на Стара Планина (аз, Жужа и един приятел). Трополяхме доста, защото пътя беше доста неравен и камънист, пък ние бяхме тежко натоварени. Моят приятел вървеше 4-5 крачки пред нас и си зяпаше нещо в GPS-a, и буквално между краката му спокойно си пропълзя малко пепелянче. Ние със Жужа се вцепенихме, ама той въобще не забеляза и си продължи напред, цъкайки си нещо в GPS-a. Змията ни най малко не се впечатли. Де да знам, може пък и глуха да е била  lol

П.С. 100 метра по-надолу му казахме, че замалко да настъпи змия - подскочи 50 см от място smile


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#6 18.10.2010 21:59:33

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

Всъщност - от доста изчетени мнения в нет-а, оставам с впечатлението, че на- голямата непосредствена опасност при ухапване от змия в България всъщност е алергичният шок. Затова и това лято мъкнахме с нас 2 спринцовки и 2 ампули Урбазон. Не че някой от нас знае как се бие мускулна инжекция де. Ама за щастие - не се наложи да ги ползваме.

П.С. Змия ме е хапала само водна, при бъркане в подмоли за риба, така че, моля моето мнение да не се счита за меродавно.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#7 18.10.2010 23:08:36

zdravkokomitov
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 14.03.2010
Мнения: 48

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

Ще се опитам да отговоря на поставените въпроси.
1. Относно малкото змийче. Пепелянките и усойниците са яйцеживораждащи, което ще рече че износват малките си и в момента на раждането те разкъсват яйцето и вече са напълно адекватни като родителите си, но със съответното по малко количество отрова. Възможно е самото раждане да стане и в края на лятото.
2. Времето когато може да се срещне змия зависи от много фактори, като основните са надморската височина изложението и околната температура. Змиите зимуват в така наречените мъртвила, където се събират понякога и различни видове. Тъй като те имат много силна нужда от ултравиолетова светлина използват всеки подходящ момент да си я набавят излизайки от дупките (мъртвилата) и тогава в границите на 10-20 кв. метра могат да се намират  десетки екземпляри (личен опит) В Странджа и Сакар 40-45бр е нещо обикновено, а край Ст Загора- 10 до 30. Календарното време за събирането в мъртвилата е различно, но най общо казано е около 2 седмици преди първите застудявания или когато листата започват да се шарят, а на пролет започват да излизат да се напичат още с първите по продължителни затопляния, понякога още в първата десетдневка на март. Напускането на мъртвилата става при продължително затопляне, обикновено в края на април за Ст планина, но в Ср гора Странджа и Сакар около 15 дни по рано. Листната маса на дърветата тогава е развита почти на половина и ако има иглика, тя вече е към края на цъфтежа си.
Змиите покрай мъртвилата са особено опасни по две основни причини - много са и въпреки това трудно се забелязват, а тъй като отдавна не са приемали храна и използвали отровата си, тя е с максимална концетрация.
3. Змиите наистина са глухи. Те нямат външно ухо и усещат звуковите вълни и трептенията чрез цялата повърхност на тялото си, но най вече през земята и ако са върху трева или шума, тя им действа като памук в ушите. Те усещат много добре и най малките температурни разлики, така си откриват плячката, а за да усетят мирис си вадят непрекъснато езика и после го вкарват в носа, който е вътре в устата.
  През лятото най много се пазете, когато е топло, влажно и няма пряка слънчева светлина, тогава са най подвижни и са на лов. Пепелянките могат да изхвърлят до 1/3 от дължината на тялото си, а това за възрастен мъжки е максимум 40-42 см , а личното им пространство е малко по голямо - около един път и половина  дължината им.
  Още един любопитен факт - члена на мъжките пепелянки е раздвоен!
  Опс, къде си се врял че толкова си хапан?  Странен опит имаш! На мен влечугите са ми слабост още от малък, но все ми се е разминавало, до кога ли?...

Офлайн

  0

#8 24.11.2010 21:12:48

webe
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 07.11.2010
Мнения: 317

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

Преди седмица с брата решихме да си направим дето той вика траял и отидахме в Власчанския балкан за 1 ден с преспиване.И ходим си ходим и на патеката , ама баш на патеката пепелянка 20 санта. Слагам кубинката до главата и трагна да бяга, ама верно , че са глухи тропам тропам тя не марда брата я прескочи и не помрадна и аз я бутнах пак после я смачках , а да спомена даже и кучето не я усети.Съвета на дядо ми трепи сичко дето се счита , че човек умира от него.Друг е въпрос дали губиш зрение или не утрепи го пък да знаеш, че няа та ухапе  wink  wink .

Офлайн

  0

#9 25.11.2010 15:12:34

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

Е, браво, няма що!  mad
Змиите са полезви, не вредят никому (само трябва малко от малко да внимаваш - но когато си сред природата по принцип трябва да го правиш), а освен това повечето, вкл. пепелянката, са защитени видове...

Ако ще трепеш "сичко дето се счита, че човек умира от него", що не вземеш един чук и да почнеш да трошиш колите по улиците? От тях в България годишно умират над 1000 души, а от ухапване от змия - вероятно по-малко от 1 човек на година.


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

  0

#10 25.11.2010 15:14:51

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

Ми колко хора умират от хора?! Грабвайте пушките и брадвите! wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0

#11 25.11.2010 20:43:22

Green
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 241

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

xenos изспревари ме тъкмо щях да пиша че хората пострадват много повече от самите себе си от колкото от животни.
И според мен избиването на животните не е реше ние на проблема все пак тяхното е инстинкт

Офлайн

  0

#12 25.11.2010 21:05:19

windwarrior
Зла Гад
Репутация: 778

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009
Мнения: 5,665

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

Всъщност като се замисля, май в България годишно умират по-голям брой хора от анафилактичен шок от ухапване от оси или стършели, некви екзотични болести (кримски трески и прочие) пренасяни от кърлежи и друга гад, отколкото от ухапвания от змия.


"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

  0

#13 26.11.2010 09:39:09

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

http://varnaboy.dir.bg/_wm/library/item … 20&dflid=3 - тук има сведения и съвети какво да се прави при ухапване от змии и други отровни гадини . Сайта е много полезен за туризъм , защото има данни за хижи,маршрути,крепости,манастири и т.н.


Донту Ориби Хапи

Офлайн

  0

#14 26.11.2010 11:02:08

Yavor
Редови
Репутация: 109

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Мнения: 2,422
Уеб-сайт

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

Аз сега прочетох статията и наистина научих нови неща и затвърдих стари, ама на моменти доста противоречиво пише човекът? Един път са макс. 40см другия път са макс. 80см дълги, хич да не е, ама си е двойно това. Един път познаваме едната змия по зигзага на гърба, другия път другия вид го разпознаваме по същия зигзаг? За пореден път се опитвам да си втълпя най- ценния съвет от специалисти в областта: Don't panic!  big_smile


Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

  0

#15 26.11.2010 11:17:11

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,684
Уеб-сайт

Отг: Какво да правим, ако ни ухапе отровна змия?

Противоречиво е, защото човека не "пише", а просто е събрал де що е намерил информация. Затова няма основна теза, и едни части от публикацията противоречат на други. Аз лично мога да намеря много неточни, и неправилни твърдения в нея. wink


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

  0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff