XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 20.01.2011 16:55:51

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Отг: Непромокаеми калъфи за багаж

За в лодката и аз ползвам найлонови чували, ама все пак лодка е- има място... С каяк нямам ни най- малка представа как стои въпросът с багажа. Ако се събират малки раници, мисля че все пак здрави найлонови чували са евтино и добро решение?

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#17 20.01.2011 17:49:22

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

anjsan написа:

За каяци , май няма да стане това понеже няма място . Аз бих сложил в раницата две голями торби еднав друга и бих натъпкал всичко в тях . Завързвам пак торбите и после раницата на гърба - тя ще се намокри , но всичко друго ще е сухо . Единственото неудобство е , че веднъж опаковано трудно се вади нещо после .

А спасителната жилетка къде точно ще я сместим ? Понеже вече раницата ни е на гърба...

Айде да решим че сте екстремисти и не ползвате глезотии от типа на спасителни жилетки. Колко от вас са пробвали да седнат в туристически (речен) каяк, носейки раница. Дори и да успеете - ами ако завали и трябва да се сложи шпицката ?

Що се касае за багажа - каяците на които аз съм се плацикал имат сравнително херметично затварящи се багажни отделения на носа и на кърмата (с капаци с Х-образен ластик). Отделно не е проблем по дребни по-размер денкове да се закрепят и върху самата лодка

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#18 20.01.2011 17:51:35

windwarrior
Зла Гад

И в допълнение - каяците имат гадния навик да се преобръщат от време на време. А плуването с тежка раница на гърба е...... хм, да кажем проблематично  big_smile

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#19 20.01.2011 19:20:32

Yavor
Редови

От: София
Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Е нали за някакви надуваеми стана дума? Не са ли от тези по- големите лодки, дето 4-6 човека гребат от всички страни? Не че и там имам представа къде се слага точно багажа де smile

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#20 20.01.2011 19:53:28

windwarrior
Зла Гад

Хм, да. При тях багажните отделения (ако ги има) сигурно са решени по друг начин.

П.С. Това което ти си представяш са надуваемите рафтове, тип военна лодка "Зодиак". А надуваемия каяк си е ...ами надуваем каяк smile

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#21 20.01.2011 22:01:27

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Да, това са такива каяци (евентуално с допълнителен твърд кил, има и такива възможности при някои).
http://www.sevylor.com/Tahititrade-Kaya … 38C41.aspx

http://www.sevylor.com/Fiji-Travel-Pack … 31C41.aspx

Наистина се обръщат понякога и си траябва солидна защита за багажа. cool

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#22 20.01.2011 22:06:38

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Yavor написа:

Е нали за някакви надуваеми стана дума? Не са ли от тези по- големите лодки, дето 4-6 човека гребат от всички страни? Не че и там имам представа къде се слага точно багажа де smile

Това за което говориш са нормални големи надуваеми лодки, които стват и за море, и за язовир и за реки.... Правят със тях някакъв екстремен рафтинг. Багаж няма. Но канутата са си с характерната за тях форма и място за багаж също почти няма, въпреки че има и надуваеми видове.

Пък за багаж в кану просто трябва да забравим. Чували, палатки, раници - просто абсурд. Всичко е на брега и ако има "шерпи" - следват регатата, ама по суша.

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#23 20.01.2011 22:12:54

windwarrior
Зла Гад

Black Wolf, нещо малко афиф ми се виждат тези надуваеми каяци... като се сетя по какви камънаци и трънки съм се качвал, определено ви се възхищавам на смелоста.

Личен съвет - защо не обмислите възможноста да си наемете нормални каяци. Ако решите че това е вашето преживяване - за в бъдеще ще отделите пари да си купите. Ако преживяването не ви хареса - ще сте в минус със съвсем разумна сума. С един приятел правихме сметка дали да си купим каяк - нормален, пластмасов. При сегашните цени за наем, установихме че ако го караме 4 пъти годишно (почти невъзможно предвид натоварените ни графици), ще си го изплатим за 4-5 години. И единодушно решихме че няма сметка в тая работа.

Ако ти трябват контакти за наем - пиши на ЛС.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#24 21.01.2011 08:12:11

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

По моя опит с речни плавания съдя , че за двама човека не трябва чак толкова багаж - две раници с минимален пълнеж , една палатка и два спални чувала , които могат да се заменят с още един чифт дрехи примерно . Храната заема място , ако няма покупки из пътя , зависи от дните , но тя намалява постоянно по пътя . Мисля си , че три чувала с багаж , ще се съберат в това кану . Камънаците обаче наистина могат да го повредят , ако няма твърдо долнище . Вземете си и нещо за лепене на гума или там от каквото е направено , може и от някоя яка лепяща лента. smile

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#25 21.01.2011 10:01:05

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Идеята е в двуместен каяк да се вози един човек + багаж.

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#26 21.01.2011 10:07:56

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Black Wolf, не знам, ама на ваше място бих избрал сякаш Дунав. Като за хора без особен опит (предполагам!), е по-добре, отколкото вътрешните ни реки, които ми се струва, че ако не доведат до инцидент, то поне ще ви измокрят поне няколко пъти! Но пък като се замислиш, и това е чат от тръпката май! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#27 21.01.2011 10:08:50

vanjo
Редови

Регистриран: 07.12.2009
Уеб-сайт

Вълчо това което си избрал е за тихи води има 2 багажни отделения и проблема с багажа принципно ти е решен. Ако не ти се дават пари за непромокаеми торби просто решение са разните 15-20 литрови бидончета,  идеални са и за шамандури. Аз също като Wind-a смятам че е по-добре да помислите за лодки под наем и допълнително оборудване.

[url=http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php]BushcraftBG[/url]

Офлайн

0

#28 21.01.2011 13:14:06

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

RELAX написа:

Пък за багаж в кану просто трябва да забравим. Чували, палатки, раници - просто абсурд. Всичко е на брега и ако има "шерпи" - следват регатата, ама по суша.

Релакс, ами как без багаж в канутата са се придвижвали по реките на Сев. Америка трапери и индианци в миналото с канута?

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#29 21.01.2011 13:15:10

samotniq valk
Дразнител

Регистриран: 10.04.2010

Защо не пробвате с обикновени найлонови чували за грозде на цена 50 ст бройката?

Онези, които са готови да се откажат от основна свобода, за да си купят малко преходна сигурност, не заслужават нито свобода, нито сигурност.

Офлайн

0

#30 21.01.2011 13:49:02

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Да не смесваме нещата. Много зависи това дали познаваме реката и това дали през участъка, който искаме да преминем има силни бързеи, надводни и подводни камъни, пречеща разтителност и т.н. Ако става въпрос за спокойна река, багаж може да се смести някъде по малко и чувалите от нйлон са добра идея. Но ако говорим за рафтинг - това е съвсем различно нещо.

А за траперите и индианците - само поклон! Техните канута и лодки са много по-различни от тези, за които говорим в темата. Бяхме обсъждали във форума едно руско филмче от четири части, мисля че се казваше "Щастливи хора". Там нагледно хората показват как се оправят ежедневно и по вода и в гората, че даже и лодка-еднодръвка си издялаха. Но темата беше за непромокаеми калъфи и май доста я оспамихме.

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff