XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 12.02.2012 10:53:48

valenti
Редови
Репутация: 5

Регистриран: 30.12.2010
Мнения: 375

Отг: Супички в Дивото

LIONSIO написа:

Ще издам още една морска рецепта, не е точно супа ама карай...
Хващате колкото можете рапани. Поставяте ги в съд с морска вода и на огъна. Много е важно да не се варят повече от 3 минути - после стават жилави. Вадите месестата част с вилица, отделяте само мускула и го нарязвате на салата. Нарязвате на ситно и един лимон с кората, добавяте копър и най- важното 2-3 счукани скилидки чесън. Добавяте малко зехтин или олио. Консумира се с бира...
Забележка: Рапаните стават гадни на вкус ако добавите лук. Лук само на салата от миди.

Тъй като стана дума за рапани, само да допълня, рапаните могат и да се панират с паста ,,патафри". И още нещо- пробвал ли си да правиш кюфтета?  o_O
Много  ,,екзотичен" вкус имат ! smile  рапаните се мелят на машинка, добавя се свинска кайма, подправки - стават чудесни кюфтаци! Може пържени, може и на скара! Приятен Апетит!

Офлайн

    0

#17 12.02.2012 11:16:45

LIONSIO
Редови
Репутация: 13

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012
Мнения: 195

Отг: Супички в Дивото

Хе- хе със свинска кайма може и без рапани!
Тъй като темата е за супички в дивото ето две минимистични рецепти:
1. Гъбена чорба. Гъбите (за предпочитане ЯДЛИВИ, хе-хе) се почистват и нарязват на кубчета. Запържват се в тенджерата с мазнина- олио или масло. След като са почти готови добавяте супена лъжица брашно да се запържи и то. Добавяте около 1,5- 2литра вода, след като заври засичате 3 минути и добавяте малко сол. 

2. Лучена супа. Всеки (или почти всеки) се е сблъсквал с тотална липса на продукти в базовия лагер. Цепи ви глава от снощния "лагерен огън"...  Взимате 2-3 лука. Нарязвате на ситно и запържвате в тенджерата. Добавяте 2 лъжици лютеница, сол и чубрица (или мащерка)и вода.  За сгъстяване добавяте малко брашно или натрошен сухар.


Риба отровна ... с острие...

Офлайн

    0

#18 12.02.2012 15:03:12

PECAsarvivor
Редови
Репутация: 0

От: Стара Загора
Регистриран: 02.02.2012
Мнения: 217

Отг: Супички в Дивото

Има ли значение колко грама са гъбите?

Офлайн

    0

#19 12.02.2012 15:39:44

LIONSIO
Редови
Репутация: 13

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012
Мнения: 195

Отг: Супички в Дивото

PECAsarvivor написа:

Има ли значение колко грама са гъбите?

Зависи колко гъби ще събереш. Ако са повече гозбата отива към гъби каша.  *CRAZY*


Риба отровна ... с острие...

Офлайн

    0

#20 12.02.2012 20:37:36

mchervenkov
Редови
Репутация: 52

Регистриран: 17.12.2009
Мнения: 1,340

Отг: Супички в Дивото

Тук се запасявам с месо за супичка  tongue snqgRekata+%2819%29.JPG


Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

    0

#21 12.02.2012 22:15:43

xenos
Modern Abo
Репутация: 768

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Мнения: 5,686
Уеб-сайт

Отг: Супички в Дивото

Миро, сега ако ми кажеш, и че си хапнал от това, и не е само за снимката...  big_smile


Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

    0

#22 28.02.2013 20:47:06

Chronograph
Редови
Репутация: 8

Регистриран: 14.08.2012
Мнения: 42

Отг: Супички в Дивото

Чорба от леща сготвена на походна печка с кубчета сух спирт
Тествах първо в домашни условия новозакупената печка работеща с кубчета сух спирт.
http://www.yakobg.com/bg/nachalo/detail … shche-yate

Тъй де, ако ще има изненади, по добре още вкъщи да ги видим. За теста ползвах очуканото ми канче от алпака и една голяма шепа червена леща. Тя за разлика от дургата завира много по- бързо, но за сметка на това кипва много- по- изненадващо wink
stove_2_modified.jpg
Огънчето доволно бързо завира водата, като за цялото готвене отиват 2-3 кубчета сух спирт. Може би ако имах канче с капак, ситуацията щеше да е малко- по- бърза, но нямам...
stove_3_modified.jpg

добавяме подправки, 1-2 скилидки чесън, олио...
stove_4_modified.jpg
и получаваме бърза и вкусна прясно сготвена чорба от леща smile
stove_1_modified.jpg

Офлайн

    0

#23 28.02.2013 23:19:28

LIONSIO
Редови
Репутация: 13

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012
Мнения: 195

Отг: Супички в Дивото

В полеви условия за капак може да се използва намокрена кърпичка. Проверено.


Риба отровна ... с острие...

Офлайн

    0

#24 01.03.2013 09:12:13

bobber
Редови
Репутация: 528

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010
Мнения: 3,097

Отг: Супички в Дивото

а тая леща на вкус как е? защото се казва мерджемек(турска)
и рецептата е съвсем различна за нея...накрая се и пасира


Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

    0

#25 01.03.2013 09:54:26

Кольо
КорифееЦ
Репутация: 1813

Регистриран: 01.02.2013
Мнения: 3,938

Отг: Супички в Дивото

Супа от рибена консерва яли ли сте?
Лесно и вкусно и с една консерва 4 човека са нахранени wink
Рецептата не е плод на готварският ми гений а от някаква готварска книга в пубертетските ми прощапулници по баирите:

1 рибена консерва „Скумрия в собствен сос“ или „Копърка“, 1 малка глава лук, 1 чаена лъжичка сол, черен пипер на зърна, ако намерите див лук и див чесън...

В 1 л кипяща вода слагам солта и нарязаният лук и го слагам да ври 10 мин. После слагам консервата и няколко зърна черен пипер и я разбърквам. Варя още малко и свалям от огъня. Слагам нарязан див чесън. Ако имате лимонче - ок, ако не листенце маточина ще свърши работа.
За чревоугодници като мен - две консерви на един литър вода е по-добре.
Като ходим на палатки по язовирите - слагам и намачкано картофче, олийце и мерудийка, ама като ходех по пещерите и не носех нищо излишно и така става. Веднъж сложих в края на варенето и консерва боб ама вече не е супа а по-скоро нещо между супа и яхнийка - пак става.
Фарли Моут в "Неплачи вълко" има интересни рецепти с използването на полярни полевки, ама ми свиха книгата, а съм готов за експерименти... big_smile


"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

    0

#26 01.03.2013 11:12:46

bubachco
Редови
Репутация: 138

Регистриран: 16.08.2010
Мнения: 795

Отг: Супички в Дивото

Полека лека започнахме да се доближаваме до т.н. "ирландска яхния".
слагаш в казана да възври каквото имаш под ръка smile

Офлайн

    0

#27 01.03.2013 14:06:49

homedreamer
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 11.12.2011
Мнения: 294

Отг: Супички в Дивото

Моята рецепта за "рибена супа": Сваряват се макарони или други подобни тестени изделия, отваря се една консервичка "Скумрия в доматен сос", изсипва се в тенджерката, овкусява се ако има подправки, може и лекичко да се долее водичка. Държи се на огъня колкото да се затопли съдържанието от консервата... След  което е готово за консумиране....

Офлайн

    0

#28 01.03.2013 14:42:11

iSHOOTER
Редови
Репутация: 2

Регистриран: 27.01.2011
Мнения: 161

Отг: Супички в Дивото

Моята рецепта е наистина моя и е доста сполучлива.На един снайперски лагер бяхме разделени на двойки и живеехме в землянки цяла седмица.Провизиите които имахме бяха по 2 хляба , 1кг ябълки , 5-6 картофа и 10 пакета солети.Беше края на септември и събрахме трънки , орехи от един орех на близо , мащерка не много добра , шипки и сърнели. На втората вечер ударих един заек.Със двойката ми го одрахме и изпекохме част от него двете бутчета във печката на землянката със по един пекан картоф за гарнитура.На другият ден намерихе тенекия от сирене.Обгорихме я добре, измихме я на близкият поток и започнах готвенето на Заешка яхния. Половин тенекия вода и заека вътре се вариха около 1,5часа. Изкарах заека и накъсах на малки парчета но не изхвърлих кокалите. Прибавих картофи на парчета, след което взех част от пакетите солети и стрих на прах.Солетеното брашно изсипах във врящата тенекия и добавих мащерката.Ястието вря още около 30мин. и добавих нарязаните сърнели.За капак ползвах една каменна тънка плоча , която горе долу пасваше.Свалих от огъня и оставих да се задушава.Имахме около половин тенекия гъста заешка яхния.
Добър апетит *DRINK*

Офлайн

    0

#29 07.03.2013 12:54:59

homedreamer
Редови
Репутация: 1

Регистриран: 11.12.2011
Мнения: 294

Отг: Супички в Дивото

homedreamer написа:

Моята рецепта за "рибена супа...

Да онагледя вкусотията...  :-*

dsc00122lf.jpg

Офлайн

    0

#30 07.03.2013 19:44:30

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Супички в Дивото

И плЯсмасено шишенце за аромат.  *WALL*

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff