XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 18.01.2011 13:20:09

Meze
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 05.02.2010
Мнения: 10

Супички в Дивото

Супите са един от най-лесните начини да сготвиш различни продукти едновременно, същевременно с изяждането им да се хидратираш и стоплиш. Много хора предпочитат да си носят готови супи, които да разтворят с вода, но много по-хранително, истинско и вкусно е да си я стъкмите сами. И за една базова супа не трябват никак много продукти, част от които можете да набавите и просто ходейки по някоя пътека wink

Когато си гладен, а в къщи не са останали много хранителни продукти се научаваш да правиш прости и същевременно вкусни неща с които да си напълниш търбуха.

Ето каква супа си сготвих днес, подходяща и за готвене някъде в Дивото. Нарекох я "Минималистик" smile

продукти за две мъжки порции:
1 л. вода
1 глава лук
2-3 скилидки чесън
60-70 милилитра ориз (знам че се мери в грамове, но по-лесно е с мерителна чашка, а точно толкова се събира примерно в една ракиена чаша)
2-3 сухара (за предпочитане домашни от обикновен хляб)
мащерка, градинска чубрица, сол на вкус.
като бонус: 1 морков, или 1 суп. лъжица сушени зеленчуци микс, червен пипер.
за мазнинка и по-плътен вкус може да се ползва едно кубче бульон или както аз направих - водата от полуготови спагети, които си бях сварил от предния ден.

Приготвяне:
водата се кипва, слага се в нея лука, нарязан на много едри парчета (после са много сладки на вкус като са на едро, освен това няма да роните сълзи занимавайки се да го ситните), ориза и бульона, вари се 20-тина минути за да уври ориза. 5-10 минути преди сваляне от огъня се добавят подправките, сушените зеленчуци и се наглася на сол. Готовата супа се гарнира с чесън на ситно, ако разполагате с оцет и с натрошените сухари, които попивайки водата стават като нормален хляб wink

Предлагам тук да се споделят и други рецепти за супички, няма смисъл от нова тема за всяка манджа wink

Офлайн

    0

#2 18.01.2011 13:33:36

bubachco
Редови
Репутация: 138

Регистриран: 16.08.2010
Мнения: 795

Отг: Супички в Дивото

който е чел "трима в една лодка"на дж.джером, сигурно ще си спомни за т.н. ирландска яхния. най-общо - слагаш всичко, каквото имаш под ръка /е, автора не беше сигурен, дали умрял плъх, плуващ по темза,  можеше да се сложи в яхнията  smile   wink   smile / та тази яхния много си прилича със супите, които аз правя, и които според сина ми са по-вкусни от тези на майка му.

Офлайн

    0

#3 18.01.2011 22:23:53

slu4ajna
Редови
Репутация: 50

От: Русе
Регистриран: 26.12.2009
Мнения: 797
Уеб-сайт

Отг: Супички в Дивото

В дивото най-лесна е супата от коприва. Ако си носиш предвидливо малко ориз и сухо мляко, си готов. Хич друго да няма, коприва с олио да свариш и да и сложиш овесени ядки, пак става. Олио ако няма, но си носиш бадемчета, орехи или лешници, пак си готов:)

Офлайн

    0

#4 18.01.2011 23:43:40

RELAX
Модератор
Репутация: 1525

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,652

Отг: Супички в Дивото

В подкрепа на предложението на slu4ajna искам да добавя и един друг много достъпен листен зеленчук - лапад

                        022133915-big.jpg?r=0


Известни са около 100 -150 вида лапад, а в България се срещат 20 вида. Близък е по хранитлелни показатели с тези на копривата, спанака и киселеца. Намалява чувството за жажда и е отлично слабително средство. Съдържа витамини, минерали, белтъчини и въглехидрати, и няма никакво наличие на мазнини. Това го превръща в един от най-здравословните зеленчуци. Витамини: А, В1, В2, В3, В6, В9, С, Е и К. В половин чаша лапад има около 5 г белтъчини, желязо, витамин В2 и магнезий.



                                     022133916-big.jpg?r=0



                        Ето как можем да си приготвим лесна супичка от лапад:

Необходими продукти - 600 г лапад, 100 г ориз, 1 връзка зелен лук или средно голяма глава стар лук, 80 мл зехтин /мазнина/, 2 яйца, 3 с. л. брашно, червен пипер и сол на вкус.
Приготвяне: В сгорещената мазнина се задушават едновременно ситно нарязаните лук и лапад и брашното. След като се задушат, се прибавят 3-4 чаени чаши вода, добавят се и подправките. Супата ври 15 минути, след което се прибавя оризът. Когато омекне, огънят се намаля, прибавят се разбитите яйца и супата кипва още веднъж. /При зор може да се пропуснат брашното и яйцата/ Пак става вкусно!    91.gif


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#5 09.02.2012 21:48:48

LIONSIO
Редови
Репутация: 13

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012
Мнения: 195

Отг: Супички в Дивото

Ще издам една чорба дето я правя на палатката край Морето:
Опичам на жар един едър домат и една червена чушка, обелвам ги и нарязани ги слагам в 3 литра вода да заврят. После слагам в тенджерата каквото изкарам от  Морето- шепа-две миди, 2,3 попчета, някой паур или мраморен рак, меджит и др. На края резенче от дива целина (има я почти по цялото Черноморие ) и чаша бира (в тенджерата - не за пиене). Вари се около 15- 20 минути на среден огън.

Последно редактиран от LIONSIO (09.02.2012 21:49:15)


Риба отровна ... с острие...

Офлайн

    0

#6 10.02.2012 10:34:36

PECAsarvivor
Редови
Репутация: 0

От: Стара Загора
Регистриран: 02.02.2012
Мнения: 217

Отг: Супички в Дивото

ще го пробвам

Офлайн

    0

#7 10.02.2012 11:16:01

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Супички в Дивото

Какво е дива целина? Имаш ли снимка. Сигурно съм го виждал. Но не го знам.

Офлайн

    0

#8 10.02.2012 17:24:55

Black Wolf
Бял индианец
Репутация: 165

Регистриран: 04.12.2009
Мнения: 1,891
Уеб-сайт

Отг: Супички в Дивото

Супичките в дивото са хубаво нещо, но ако има в какво да се варят...


To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

    0

#9 10.02.2012 17:58:52

LIONSIO
Редови
Репутация: 13

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012
Мнения: 195

Отг: Супички в Дивото

Okdalf написа:

Какво е дива целина? Имаш ли снимка. Сигурно съм го виждал. Но не го знам.

Много прилича на култивираната, но е с доста по-големи листа. През лятото надземната част изсъхва и много трудно може да се намери ядливата грудка. Аз я търся по свлачища край морето. На вид е от корен дебел колкото пръст до чудовищна грудка с размери на детска глава! Мирише на...вкусно. Много често първо се надушва и тогава я виждаш.
Нямам снимки но е горе долу това: http://bilki.bg/index.php?m=1&ws_m=1867


Риба отровна ... с острие...

Офлайн

    0

#10 10.02.2012 20:05:23

csiik
Редови
Репутация: 0

Регистриран: 09.02.2012
Мнения: 50

Отг: Супички в Дивото

Знае ли някой за буренът тученица - вкусна храна и лекарство?

Тученицатата в България се води за бурен, а по цял свят е ценен зеленчук, който се култивира и продава и то на висока цена. В Германия например тя е по-скъпа от гроздето, а в Гърция и Турция я предлагат на пазара както марулите.
Допреди няколко десетилетия този зеленчук се е оценявал по достойнство. Днес обаче е напълно забравен, макар че е разпространен като бурен из цялата страна. За широкото му използуване в миналото говори фактът, че се е култивирал въпреки изобилието му в диворастящ вид.
Тученицата помага за  подобряване на зрението, регулира кръвната захар, предпазва от инфаркти, от рак. Богат е на ненаситени мастни киселини и каротин. Тя има лечебен ефект при диабет, инфаркт и дори рак, доказаха преди време учени от САЩ. Много от механизмите на това действие още не са изяснени. Установено е, обаче, че мастните киселини, които съдържа, са сходни на омега-3 в рибеното масло. Вероятно те пазят съдовете от склероза и така предпазват и от инфаркт. Тези  ненаситени мастни киселини почистват кръвоносните съдове както топлата вода и сапунът мият мазнините.
Тученицата съдържа 7-8 пъти повече витамин С от цитрусовите плодове. Листата й са сочни и вкусни, целулозата й е нежна. Появява се късно напролет, когато повечето листни зеленчуци вече вретенят и не са годни за консумация. Може да се бере до появата на първите слани.
За диабетиците например рецептата е много лесна - режат се листата на салата, може да се прибави магданоз, ръси се с оцет, със зехтин или олио. Друг много вкусен вариант е да се приготви сух таратор вместо краставици се слага тученица, орехи, чесън. И колкото повече се консумира, толкова по-добре. Не е приятна за варене, при замразяване става лигава, най- доброто е да се използва прясна.
Д-Р АТАНАС МИХАЙЛОВ
23.07.2005

Последно редактиран от csiik (10.02.2012 20:07:40)

Офлайн

    0

#11 10.02.2012 20:24:57

Okdalf
Сръчко
Репутация: 1404

Регистриран: 10.08.2010
Мнения: 4,902

Отг: Супички в Дивото

Да разбирам ли че, вирее по слаби почви? Изветрени или пясъчници, слънчево или шарена сянка? В районите среща ли се дива смокиня? За да добия представа за почвата.

Офлайн

    0

#12 10.02.2012 20:40:44

LIONSIO
Редови
Репутация: 13

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012
Мнения: 195

Отг: Супички в Дивото

Okdalf написа:

Да разбирам ли че, вирее по слаби почви? Изветрени или пясъчници, слънчево или шарена сянка? В районите среща ли се дива смокиня? За да добия представа за почвата.

Позна за всичко. Шарената сянка или слънчево няма голямо значение- на шарена сянка стават по-едри. Ако си ходил към Маслен нос това е мястото с най- висока концентрация. Явно в древността разни мореплаватели и рибари са ги садили за подправка. Търси на места които от векове се използват като пристани, таляни, наблюдателни кули и др.
Между другото е много по -добра от питомната целина.


Риба отровна ... с острие...

Офлайн

    0

#13 10.02.2012 20:57:21

RELAX
Модератор
Репутация: 1525

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010
Мнения: 3,652

Отг: Супички в Дивото

Ето я тученицата:

026332973-big.jpg?r=0

Всички сме я виждали, ама наистина е забравен хранителен и лечебен природен продукт!


self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

    0

#14 11.02.2012 09:00:43

anjsan
Пущиняк
Репутация: 90

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010
Мнения: 1,135

Отг: Супички в Дивото

Прасетата на село много я харесват тая трева , наред с млечката и още някои подобни бурени.


Донту Ориби Хапи

Офлайн

    0

#15 12.02.2012 00:58:42

LIONSIO
Редови
Репутация: 13

От: Бургас
Регистриран: 04.02.2012
Мнения: 195

Отг: Супички в Дивото

Ще издам още една морска рецепта, не е точно супа ама карай...
Хващате колкото можете рапани. Поставяте ги в съд с морска вода и на огъна. Много е важно да не се варят повече от 3 минути - после стават жилави. Вадите месестата част с вилица, отделяте само мускула и го нарязвате на салата. Нарязвате на ситно и един лимон с кората, добавяте копър и най- важното 2-3 счукани скилидки чесън. Добавяте малко зехтин или олио. Консумира се с бира...
Забележка: Рапаните стават гадни на вкус ако добавите лук. Лук само на салата от миди.


Риба отровна ... с острие...

Офлайн

    0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff