XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 07.02.2014 01:16:06

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Отг: Какво носите, и колко тежи...

Лапландера е 200 гр. (според китайската ми електронна везна)  *YES*

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#17 07.02.2014 01:39:00

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

240 грама по-лек от сгъваемата ми джага - което си е един глок 78 - не е малко ако се гледа от чердака на леко -> по-леко -> най-леко ама на дупе не му е меко ...

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#18 07.02.2014 08:10:09

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Момчета освен кантари тегла таблици и разни там глупости ще ви дам тема за размисъл. Вземете четири  листа в горния им край напишете съответно "често използвано-нужно" "чат-пат използвано-при определени условия" "рядко използвано/не използвано - свърх важно(медикаменти)"  "рядко  използвано - за всеки случай" По този начин може да разберете съвсем нагледно и лесно кое ползвате и кога. Мултитула е едно от нещата в последната графа при пешеходния туризъм. Комплекта за готвене има неща които могат да се махнат (все пак е комплект за сам човек????) Релакс ако ще да е удобен комплекта за готвене ако ще да не е на кръста ли му е мястото или в раницата? Харесва ми манерката че е плоска а не кръгла така заема компактно  място в раницата. Колчетата за палатката също могат да се заменят с алуминиеви там печелиш едно към  200-250 грама. Трион или брадва е според нуждите бих казал.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#19 07.02.2014 08:59:16

Maledictus
Див Балкански Субект

Регистриран: 18.08.2013

Първо благодаря за коментарите и съветите - ще бъдат обмислени и ще бъде експериментирано с тях идните уикенди. Мен конкретно теглото не ме притеснява по кой знае какъв начин - дадено е като ориентир колко носи самата раница. Тази конкретно я харесвам, защото има "подреден" обем, не ти позволява много мъкнене на излишни неща, а само на най-нужните и това е което ме интересува най-вече - функционалността на багажа. +/- 1 кило при условие, че като излизаме с девойката на походи раницата ми тежи 18тина и нагоре килограма... big_smile

Със комплекта за готвене място за копмромис няма по една проста причина - от самия комплект най -много тежи готварската "тенджера" - другите части са пластмаса, а затворен прави хубава кутия. (ово йе лепо српско). Приборите са ненужни, съгласен. Там спор няма. big_smile

За триончето един голям +. До неотдавна пренебрегвах удобството му. Мисля, че ми е време да си взема лапландера - цената не ме притеснява, само трябва да си наборя мързела. Един път Бачо го беше донесъл - хареса ми много.  Мората не бих я сменил също - там вече има сантимент, не друго. Виж за кукрите, мачетето и брадвата си го мисля и ще експериментирам. Шалте нося само ако съм с хамака, но тогава цялостната концепция на багажа се променя. С гореописаната конфигурация шалте никога не съм носил и разчитам на добрите стари иглолистни клонки. Сечащ инструмент ми трябва, но ще пробвам с нещо различно от брадва (макар, че предишни мои опити с мачете са водили до... интересни резултати big_smile).

А колкото до мултитула... Напълно съм съгласен, че не му е мястото като цяло в багажа. Честно казано признавам, че досега съм използвал точно два пъти в гората нещо различно от клещите. Нося го обаче когато пътувам с други хора и еле пък като има коли обвързани в цялата работа, защото на няколко пъти ни е спасявал гъза. Иначе идеята на Галимунди за малкото му китайско братче ми харесва - гледах едни, които тежат една пета от този и имат клещи, фенерче и ножичка.

А пък самото лавву - petergaitan, както съм писал тепърва предстоят тестове. Когато не хамакувам предпочитам да спя до огън, особено както последната година и нещо съм предимно сам на разходките си. При подобно бивакуване комарник не е нужен докле пуши огиня. А инак тепърва му предстоят тестове на това. Аз го разпънах, само за да видя дали ще ми пасне като дължина, че съм почти два бастун. Още един човек вътре може да се събере, но не и ако е с моите габарити.

...нищо повече от генетична мутация, инцидент. Животите ви се измерват в десетилетия и години, повяхвате и умирате...

Офлайн

1

#20 07.02.2014 09:07:56

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Абе малко съм скептичен за тия триони. Спокойно мога да мина без тях. Обаче малката брадвичка не бих я оставил. Подчертавам малка!. Вместо кукрита, мачетета и пр. Има моменти в които ти трябва конкретен клон за колец и за да стигнеш до него с мачетето трябва да гътнеш половината дърво. Докато с брадвичката (малка!!!) можеш да бръкнеш в гъсталака и да го отсечеш само него. Когато преценявам удобството на брадвичката аз не я разглеждам като инструмент за цепене на дърва, а като инструмент за сечене на клони и често за дялане, като по-голям нож. Така че моята любима комбинация вече е викс +малка брадва.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#21 07.02.2014 09:20:23

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Ем то точно триона е за селективно, и почти безшумно рязане. Както и много по-безопасно. За брадвата, колкото и да ти е малка, пак ти трябва пространство за замах, както и приложена сила.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#22 07.02.2014 09:41:41

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Аз също като Миро съм малко озадачен: комплекта за готвене да ти стои на кръста...?!

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#23 07.02.2014 09:50:05

Maledictus
Див Балкански Субект

Регистриран: 18.08.2013

Ноуп - погледни пак снимките. На кръста ми е сумката с манерката и разни дреболии. Останалата част от комплекта играе ролята на кутия за разни ронливи храни и чай. smile

...нищо повече от генетична мутация, инцидент. Животите ви се измерват в десетилетия и години, повяхвате и умирате...

Офлайн

0

#24 07.02.2014 10:18:31

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Лично на мен никога не ми  е допадала идеята да нося нещо на кръста освен светкавицата и то когато съм по работа или ножа някак не го намирам за практично хеле пък като сядам да места разни работи. За това ми служат двата джоба на раницата в капака ми е челника и шапката обикновенно а в предния е тоалетната хартия с джобния нож, средствата за палене на огън, вилицата и някаква храна като вафли и прочие. От страни ми стой шишето с вода и якето закачвам ако ми е жега. в джоба имам само телефон и слушалките ако съм ги взел. Но това важи за 30л Ташев Съммит с който ходя и на хижи/послон за до 2 нощувки.  В случайте когато нося спален чувал то единия край му е сложен в купичката за готвене smile така не заема място купата.

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#25 07.02.2014 10:29:03

Yavor
Редови

Регистриран: 14.10.2010
Уеб-сайт

Да, подведох се от поста на Релакс, че цялата система ти стоина кръста, за да не заемала място в раницата(където ѝ е мястото всъщност). Аз когато нося "камила" не взимам манерка, а когато взимам- закачам я ниско отстрани на раницата и ми е достъпна с една ръка, без да свалям дисагите.

Един е Айляк и Мохабет е негов пророк!

Офлайн

0

#26 07.02.2014 11:05:20

mastodont
Редови

Регистриран: 09.05.2011

Галимунди написа:

Абе малко съм скептичен за тия триони. Спокойно мога да мина без тях. Обаче малката брадвичка не бих я оставил. Подчертавам малка!. Вместо кукрита, мачетета и пр. Има моменти в които ти трябва конкретен клон за колец и за да стигнеш до него с мачетето трябва да гътнеш половината дърво. Докато с брадвичката (малка!!!) можеш да бръкнеш в гъсталака и да го отсечеш само него. Когато преценявам удобството на брадвичката аз не я разглеждам като инструмент за цепене на дърва, а като инструмент за сечене на клони и често за дялане, като по-голям нож. Така че моята любима комбинация вече е викс +малка брадва.

бих добавил към тоя комплект и верижно трионче, 150гр за по-големи дървеса, че нинам как стаа, ама често са оказва, че има мнооого удобни дебели клони/пънчета за огъня, с които  сгъваемия трион нема шансове:)
алтернативата, като не го нося е да ги гледам жално и да си мисля "еех, ся да беше тука веригата, цела нощ щеше да гори таз пущина.."
5b29_1.jpg
по-якия вариант е сгъваема версия на туй, ама вече сме го обсъждали.. нинам що ги пропускате тия удобни нещица сега ;-)
256x256_627bfacf1c8cc29be234a1f78f03c0a0014308f9.jpg

Последно редактиран от mastodont (07.02.2014 11:06:01)

Аз съм шут, на служба при Съдбата.
What we are is the sum of everything we've ever said, done and felt. All wrapped up in one unique tread which is constantly being revised and remembered. So to be yourself, you have to constantly remember yourself. It's full time job.It's how it works...

Офлайн

0

#27 07.02.2014 11:52:33

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

xenos написа:

Ем то точно триона е за селективно, и почти безшумно рязане. Както и много по-безопасно. За брадвата, колкото и да ти е малка, пак ти трябва пространство за замах, както и приложена сила.

Съгласен, ама я пробвай да дялкаш с трион или за заостриш колец, а след това да го зачукаш в земята. smile

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#28 07.02.2014 12:03:09

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Дялкането верно ще е трудно, но нали имам нож? Иначе колче мога да ти направя с триона, че и да го забия после... разбира се, не със самия трион - ще си резна бухалка. tongue Не, не омаловажавам брадвите, но пък и триона си има предимства...

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#29 07.02.2014 12:36:40

Gotti
Редови

От: Плевен
Регистриран: 13.09.2011

За мен багажа зависи от много фактори .... сам ли съм или не;на палатка или хижа;за ден/два или повече; зима или останалите 3 сезона ... мисля, че и това трябва да се взима в предвид.

Спасителят в ръжта.

Офлайн

0

#30 07.02.2014 13:43:50

f(x)dx
Редови

Регистриран: 21.05.2011

Предварително моля да ме извините, но като счетоводител съм професионално изкривен, затова ще направя анализ в цифри. Надявам се да е полезно за дискусията

Първо, Maledictus, общото тегло на багажа ти не е 12,994 гр., а 13,554. Смятах го на ексел като сума от всичко, което си изброил. Разликата е 560 грама, което е точно теглото на комплекта за готвене. Или си го пропуснал, или аз не трябва да го събирам, или … има нещо друго, което ми убягва.

Второ, съгласен съм, че няма универсално съдържание на багажа, а трябва да се подбира според сезона, целта, спътниците и прочее. Затова ще коментирам конкретно изброените вещи по списъка.

Директно махам кесиите с колчетата за палатката, мултитула и брадвата. Обща сума на елиминираното тегло: 526 + 347 + 705 = 1,578 грама
Колците ми не требат, щото у гората все ще се намери алтернатива, мултитула – по същите причини, които бяха изброени вече, а брадвата защото за мен тя има място в колата, не и в раницата.
Все ще се оправя с един здрав фиксиран нож и трион (за това – малко по-долу).

Според мен потенциал за сваляне на тегло има във:
1. Раницата – 200 грама без проблем. Колкото и да те кефи, колкото и да е удобна – кило и половина е. Съмит 42 на Ташев, която имам и намирам за сравнително удобна, здрава и функционална е 1,250 грама. По-скъпите марки предлагат още по-леки и функционални, разбира се за повече пари.
2. Фенерчето – 50 грама. Като гледам твоето е сравнимо по габарити и характеристики с Лед Ленсър Р3, който е 38 грама с батерията.
3. Карабинер– 100 грама. 122 грама за карабинер звучат ужасно много. В метълблейда един колега продава карабинери от някакъв полимер, които са със сходни размери и тегло от 16.5 грама. Не знам за какво ти служи (и ми е интересно да разбера), но мисля, че може да се замени с полимерния. Чудно ми е и за какво се ползва пепелникът? Аз бих го махнал щото съм непушач
4. Кесия с джунджурии – 100 грама. Интересно ми е какво има в тази кесия, но ако понятието за джунджурии ти е същото като моето, значи сигурен съм, че ще намеря поне 100 грама излишни неща.
5. Сървайвъл дажбите – 214 грама. Човек, на теб храната ти за зор заман е над 700 грама. Колко ли си носиш за нормално ядене – бедна ми е фантазията. Тук според мен трябва да има 1-2 сникърса, вакумирани пликчета с овесени ядки и сушени плодове, малко сухари, пакет нескафе, дъвки, няколко таблетки за пречистване на вода. Такъв сорт неща с общо тегло не повече от половин кило преко сили
Обща сума на 1-5: 664 грама

Общо намалено тегло: 1,578+664 = 2,242 грама.

Бих добавил обаче едни 250-300 грама за швейцарско ножче, сгъваем трион и да заменя Мората с нож с поне 12 см. острие. Варианти тук има много, но аз бих разчитал на Victorinox Outrider (135 грама), Бък 655 (267 грама или 62 допълнително спрямо Мората) и един сгъваем жичен трион – 20-30 грама.

Общата равносметка е, че преспокойно теглото може да се намали с 2 килограма.
Сигурен съм, че може и още толкова, но това иска внимателно премисляне на багажа (примерно кесията с джунджуриите, сървайвъл дажбите, броя на резервните гащи, лопатката дали е нужна). Или да се инвестира в по-скъпа, но и по-лека екипировка. Потенциалът е най-голям при чувалите, палатката, раницата и в по-малка степен при облеклото, фенерчета, ножове, дъждобран.
Пистолетният колан също може би не е лоша идея да се замени с друг щото почти 400 грама ми се вижда много. Но така като мисля нямам си и на идея колко тежи моят така че просто като идея го давам

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff