XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.10.2010 09:43:53

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Какво носите, и колко тежи...

TRS

Темата е малко по-комбинирана от заглавието.
Тя е не само за ревю на оборудването ви но и за повече данни които обработени се превръщат в полезна информация при планирането на пребиваване в дивата природа tongue
Не на последно място искам да си проверя и теорията за заемане на място и тежест на основните елементи.

Какви типове пребиваване в природата правите обикновено.
С каква численост ... сами или ...
Колко дълго.
Проблеми възникнали по време на излетите.

Какво оборудване носите ... Какви раници ползвате ... Колко храна и вода носите.
При пренощуване какъв тип отопление ползвате ... огнище ... нещо на газ и т.н.

За вашия комплект верни ли са долните оценки за обема и масата на носимото.
Пък ако имате кантарче под ръка по точни данни дайте за статистиката tongue

Тежест на основните елементи и заеманото от тях място в комлектовката
------------
най-много тежест и място [във зависимост от варианта и извън раницата]
------------
Носимо убежище [палатката , стелката , спалния чувал]
Автоубежище [зависи от вариантите]
Инструменти
Дрехи [зависи от вариантите]

средно много тежест ... среднокомпактни [раницата се брои само като тежест]
------------
Оръжие и муниции
Вода
Храна
Раница

сравнително нетежки ... среднокомпактни
------------
Готвене и Посуда
Медицински комплект
Оптика и Електроника [радиостанции радиа лампи бинокли уреди за нощно виждане]

много малко тежащи ... компактни
------------
[навигация,сигнализация]
Светлина
Огън

Борис Василев

ЗДРАВЕЙ,TRS!
Първо е много важно да знаеш(какво искаш)какво ще бъде излизането ти в природата-излед за няколко часа,екскурзия за 2-3 дни с пренощувания в хижи,серия от преходи с нощувания в хижи или бивакуване за 4-7 дни или някакво по-голямо предизвикателство.
Второ е важно с какви финансови средства разполагаш, защото ще имаш нужда да закупиш туй-онуй от магазините(не всичко скъпо е добро или искам да кажа,че има скъпи неща, вярно хубави и полезни,но без които може).Но не бива да отхвърляме и поговорката,че евтиното излиза по-скъпо...
Понеже въпросите са обширни,ще започна да отговарям постепенно като ще разглеждам въпросите един след друг.
Хубаво е сред дивата природа да не се ходи сам.Поне 2-3 души е хубаво да го правят това начинание,защото всичко се случва.Може да се счупи крайник,инцидент със змия или нещо по-страшно.
Колко тежък трябва да бъде багажа?
Хубаво е да имаш всичко(повече неща), когато тръгваш, но пък трябва да бъде и лекичко.Защото после това ще трябва да се носи.
Принципа за килограмите на раницата е да не надхвърля 1/4 от теглото ти.
Искам да разбера каква продължителност искаш ще бъде похода.Как ще нощуваш?Кога -сезона?Така ще мога да продължа с въпросите нататък.
Благодаря.
1974

mincov

По темата:
относно числеността- от няколко години бройката е една и съща ,тоест аз и жена ми.
относно продължителност- 5 до 7 дена
тип на пребиваване- ами поход , от хижа на хижа.
Проблеми при преходите- неправилно разчетени припаси от вода/миналата година по билото на Стара Планина добре ,че стигахменай накрая една чешма,защото липсата на вода и жегата взе да ни идва малко в повече,но все още бяхме далеч от критична ситуация.Друг проблем с който съм се сблъсквал е лошо подбрана екипировка/знаех ,че с маратонки в планина не е удачно да се ходи,но с мисълта "едно време все пък с туристически обувки са ходили сякаш" се хвърлих в един доста сериозен поход.Издържах го ,но далеч не ми беше
комфортно.
Раница -моята е Ташев Алпинист 60+10
Храна-разпраделена за дните ,не се надявам на храна по хижите.консерви,трайни колбаси,шоколади,хляб,сирене изобщо неща които биха издържали повече дни на съхранение,ядки.Вода 2 литра на човек.
Дали е в границите на носимото.Нося го.дали е правилен подбора.Мисля,че трябва да се редуцира теглото.
Най много тежест май заема храната особенно консервите.Но пък това тегло постепено намалява:)
Медицински комплект-задължително малък набор от медикаменти,бинтове ,марли,лейкопласт ,кислородна вода риванол и прочие.
Посуда за готвене -компактен примус на газ-ползвам го засега само за кафе и чай
Навигация-карта задължително,компас,крачкомер
Дрехи според сезона,за осветление фенерче
В общи линии това е, нося още щеки дъждобран.Един път си бях претеглил раницата беше около 11-13 килограма.

Явор Аршинков

Всичко се поставя в полиетиленови торбички най-добре от тези с ципа. Неежедневните вещи се поставят на дъното на раницата, тежките се поставят в максимално високо положение, като върху тях се поставят единствено вещите, които могат да се повредят (хляб, сухари) или могат да повредят останалите (маргарин). Откъм гърба се поставят меки материи (дрехи) и се внимава нищо да не убива. Във външните джобове на раницата се поставят вещи към които е необходим бърз достъп – дъждобран, сандвичи, карта, компас, фотоапарат.

След като раницата се изпълни, ремъците се прогонват по такъв начин, че тя да стане възможно най-удобна. Необходимо е да се има предвид, че хлабавите ремъци водят до претърквания и охлузвания по кожата, а прекомерно стегнатите затрудняват кръвоснабдяването на ръцете и краката.

Стоян Стоянов

По мои лични наблюдения, екипировката, необходима за еднодневен (с нощувка) излет сред Природата, е само малко по-малка от тази за 2-3, а тази за 2-3 е само малко по-малка от тази за почти неопределено време. Разликата е най-вече в количеството храна (и вода, ако няма по пътя).

mincov, 11-13 kg си е направо песен smile Моята винаги е над 15. Обичам да се тормозя в повечко, че кефа е по-голям. smile Шегувам се!

vanjo

Здравей mincov можеш да редуцираш още теглото на храните, като предварително прехвърлиш съдържанието на консервите в пластмасови кутии (има такива които се закопчават и предпазват от изтичане). Аз ползвам такива и като контейнери за вода когато се наложи. Има една хранителна смеска, която можеш да си напрвиш в домашни условия, тя се състои от: масло, сирене и маслини (без костилки или маслинова паста) тези съставки ги смесваш да се получи твърда консистенция и овкусяваш ако искаш с нещо от типа на черен пипер. Цялото съдържание, което си приготвил разделяш на порциони в отделни найлонови пликчета (1 пликче закуска за двама)за по-голямо удобство. Част от месото можеш да замениш със сушени гъби и леща или ориз това също намалява теглото. Вместо олио можеш да ползваш от горе описаната смеска добави и чубрица wink. Вместо канче ползвай такъв съд обем 1.5 литра:
p299b.jpg

Ядките, сушените гъби, ориза или лещата можеш да запълниш чайника докато си в поход така спестяваш място.

MYM

Vanjo, мисля че консервите е по добре да си стоят в тенекиените кутии.
След като ги отвориш, започват да се развалят. Разликата в теглото на кутиите не е толкова голяма че да спестиш от теглото на товара.

vanjo

Досега не ми се е налагало да изхвърлям консерви, разликата е в размерите на кутиите от пластмаса и металните консервени кутии. Лично аз предпочитам да приготвям храната си, и затова взимам много малко консерви, за излити до 3 дни въобще не взимам консерви. Що се отнася до отварянето, като се отвори консервата се изяжда цялата, ако аз и детето не се справим то кучето не и прощава:). Да не говорим, че отворената и не изядена консерва доста трудно се транспортира в последствие.

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 02.12.2010 13:18:14

monkey_tm
Редови

Регистриран: 09.11.2010

Отг: Какво носите, и колко тежи...

Много важен въпрос, освен "какво взимате и колко тежи" е и колко от него носите.. Леееко ненужно е група от 6 човека да носи 6 брадви, 6 триона, 6 двуместни палатки, 6 тигана и тн. Това естествено важи, когато групата е "стабилна".. Иначе винаги остава варианта, човека с палатката да се е напил предната вечер в чалготеката и да не дойде, пък онзи с храната да се е върнал обратно на втория километър, защото му влизат камъчета в Жапанките и..  smile

Офлайн

0

#3 02.12.2010 22:46:55

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

monkey_tm написа:

Много важен въпрос, освен "какво взимате и колко тежи" е и колко от него носите.. Леееко ненужно е група от 6 човека да носи 6 брадви, 6 триона, 6 двуместни палатки, 6 тигана и тн. Това естествено важи, когато групата е "стабилна".. Иначе винаги остава варианта, човека с палатката да се е напил предната вечер в чалготеката и да не дойде, пък онзи с храната да се е върнал обратно на втория километър, защото му влизат камъчета в Жапанките и..  smile

monkey_tm, много си прав! От горчив опит зная, че не е препоръчително да тръгваш за където и да е с "непроверени" хора. Например една вечер на язовир, съпругата ми трябваше да приготви салата и вечеря за 14 човека!!!!, без никоя от останалите дами да се включат. Те просто се чувстваха на гости. Повече никога не сме правили такива грешки. roll

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#4 06.02.2014 12:09:26

Maledictus
Див Балкански Субект

От: София
Регистриран: 18.08.2013

Привет, банда. Не съм сигурен, че това е баш темата, но ми се струва на място предвид разбора, който съм направил. Пък и отдавна не се бях отдавал на форумна некромантия.

Ето един очерк на екипировката ми от сбирката. Повечето от нещата в нея са и такъмите, които обикновено нося с мен като излизам без девойката (там багажът се променя с едни + 5 кила, но за това друг път). Единствената разлика този път беше, че размених хамакът/платнището със полската палатка и си взех китайската лопата, която любимите ми колеги в работа ми подариха за коледа. Другата вариация е брадвата - обикновено нося една хускварна, но тъй като тя биде забравена на една вила си взех китайче за 15 пари. Всичко останало винаги е част от багажа ми. Където има вариации ще ги отбелязвам. Естествено не съм включил храна (това, което има по снимките са ми резервите, които винаги са с мен и - слава Богу - досега не съм прибягвал до тях). Също го няма и вездесъщият за мен двулитров кемълбек, тъй като дълъг преход не се очакваше. Очаквам коментари и най-вече критика и препоръки (дет се вика ако е само за хваленето - имам си циганка за целта).

Започвам с раничката.

За разлика от предния път, когато се видяхме до Мътеница, този път съм с една от раниците, които предпочитам. Тогава ако си спомняте бях с 80литровия Кентавър на Ташев, което му беше едно от пилотните извеждания. Колкото и да ми харесва въпросния, за обичайните ми нужди е твърде голям. Напоследък фаворит ми стана тази италианска войнишка раница:

PunBB bbcode test

Въпросната апропо е и супер популярна из разни американски бушкрафт среди - срещал съм я не веднъж и - както установих откак я имам - са прави хората. Италианците са измислили хубава раница. Обемът й изглежда малък, но всъщност си събира едни прилични 30тина - 40 литра, плюс мястото за багаж отдолу. Двата странични джоба могат да бъдат регулирани според обема на багажа, натъпкан в тях. Централният джоб е с подсилено дъно, като освен това има и ПВЦ покритие, както и вътрешен винил, което прави раницата водонепромокаема. Пробвано е - наистина не пуща вода. На нея съм закачил два Snugpack спални чувала - Junglebag (летен) и Softie (трисезонен). Двата един в друг тежат по-малко от зимния ми чувал, а топлят повече. Отпред се виждат стандартни метални халки за багаж, като самата раница има два ремъка, които обаче са твърде къси и пряко сили стигат за вълненото ми одеало, камо ли пък за спалните чували. Заобиколил съм проблема с ремъчета ташевски:

PunBB bbcode test

Също тъй обърнете внимание на тази лента с тик-так копчета по средата на раницата:

PunBB bbcode test

През нея минава "кръстния" колан:

PunBB bbcode test

И малко разбор на теглото до тук, както и нещата, които носех на пистолетния колан:

PunBB bbcode test

Двата спални чувала - 2700 гр.

Раница - тегло 1500 гр.
Пистолетния колан + сумката (без багажа по тях) - 382 гр.

PunBB bbcode test

А - Сумка (която е част от комплекта за готвене, всъщност, както и манерката)
Б - Фенерче с две батерии волт и половина - 101 гр.
В - Джобна печка + брикетите - 114 гр.
Г - Мора Heavy Duty - 205 гр.
Д - Манерка (от комплекта за готвене) - 178 гр.
Е - Карабинер (122 гр.), пепелник (29 гр), ферород (42 гр.), компас (80 гр.) - 273 гр.

Все предмети, които съм преценил, че трябва да ми бъдат под ръка. В сумката има място за още джунджурии (примерно в якето си носех мини - комплект за шиене, още един ферород, бензинова запалка...). Да минем към съдържанието на самата раница:

PunBB bbcode test

1  - Лавву - палатка с форма на типи, състояща се от два големи дъждобрана. Това са те. - 2600 гр.
2  - Кесиите с колчетата за палатката - 526 гр.
3  - Дъждобран-пелерина-платнище - 250 гр.
4  - Космическо одеалце - 61 гр.
5  - Кесия с джунджурийки  - 698 гр.
6  - Кесия с въжета - 202 гр.
7  - Кесията за сутрешни здраве и поддръжка - 93 гр.
8  - Бельо за спален чувал - 132 гр.
9  - Китайска лопата (504 гр.) и под нея - мултитул (347 гр.) - 851 гр.
10 - Брадва (благодарим, Капитан Очеизваден!) - 705 гр.
11 - Аптечки - синята с лекарства, червената с превързочни - 188 гр.
12 - Комплект за готвене - 560 гр. сървайвъл дажбите - 714 гр
13 - Кесия с резервни гащи и чорапи - 258 гр.
14 - Челник (115 гр.), резервни батерии (64 гр.), кремче (49 гр.) и микрофибърна кърпичка (35 гр.) - 263 гр.

Общото тегло на багажа без водата и храната - 12 994 гр.

Ето и снимки на кесиите с извадено съдържание:

PunBB bbcode test

Дебелите алуминиеви фъшкиики са централното колче на палатката. Ненужни донейде, тъй като могат да бъдат заменени с тояжка или щека (според зависи).

PunBB bbcode test

Главата на лопатата е ок, но дръжката е много хлабава. Вътре в дръжката има и трион, чиито качества са доста съмнителни. Вероятно в бъдеще - ако реша, че ми трябва лопата - ще нося само главата и ще й правя дръжка от дърво.

PunBB bbcode test

Готварският комплект има метален съд, пластмасов съд, чаша, също така прибори и манерката, която влиза най-вътре по принцип. Резервните храни са ми спагети, кафе, малко мурсалски чай и парче халва. Две парчета по 10м паракорд (едното за всичко, другото за платнището над хамака по принцип), още един топ 20м., тънко евтино въженце за каквото потрябва, резервни шнурове за раница, ластичен шнур. Дезодорантче, стикче, четка и паста за зъби, зъбен конец. Волтаренът е за като се обади дископатията, мокри кърпички, пликче с напоени с вазелин памучени кърпички (като се разкъсат стават на големи кълбета памук), малко напоени с восък вестници, запалка, в червената кутия има още памук, вазелин, суха брезова кора и тубичката бензин за когато бушкрафтът е лукс - никога не знаеш. Гащите нема да ми гледате, че да не ви щукнат идеи. tongue

В общи линии спокойно мога да си спестя следващия път едни около 1.5 до 3 килограма от този багаж като махна опората за палатката, оранжевия дъждобран, лопатата, бельото за спалния чувал... Също така като дойдат по-топлите месеци смятам да нося само половината лавву - демек по-големия дъждобран само (да, двата имат малка разлика), защото това ще ми позволи спане със огън откъм "отворената" част.  Реално е същото като платнището-дъждобран, само че те пази от три страни, не само от една. Тепърва обаче имам да тествам. За който е интерес ето и лаввуто разпънато (но не и особено опънато) с входа отворен:

PunBB bbcode test

Благодарско за вниманието, ако сте стигнали до този ред. smile

...нищо повече от генетична мутация, инцидент. Животите ви се измерват в десетилетия и години, повяхвате и умирате...

Офлайн

1

#5 06.02.2014 13:04:29

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Ради, голям + за труда дето си го вложил.
Това с багажа си е много индивидуална работа и всеки според собствените си нужди и предишен опит ще предпочете едно или друго.
И аз мисля, че комплектът ще търпи вариации, според сезона. При това ,ако акцентът е върху теглото, не си споменал дрехите, които ще носиш и това за колко време ще си с този багаж в планината. Дали ще правиш ежедневни преходи или ще идеш до някъде и ще останеш там на бивак.
Много се изкефих на раничката ти и на допълнителната лента с катарамата.  *THUMBSUP*

Ако става дума за уикенд или дву-три дневен излет в междинните сезони пролет - есен, бих променил следните неща:
1. Бих използвал малките китайски палатки дето са под две кила с рейките и колчетата. Така ще спестя около 600 грама.
2. Бих се разделил с лопатата, защото няма да има нужда да се окопавам при дъжд, ако за това я носиш. От тук също ще отпадне половин кило.
3. Вместо брадва - 700 гр., ще взема мачете за 300 гр.
4. Сменям челника от такъв с бетерии на такъв с литиево йонна батерия. Така отпада нуждата от резервни батерии и резервна крушка ако не е е с диод.

Бих се разделил с пренебрежителното тегло на спалното чаршавче за спалния чувал, както и с четките за зъби(борови клончета колкото искаш) и самобръсначката. Бих оставил и компаса ако няма да четеш карта по пътя и да се движиш по азимут.
НЕ бих си спестил жълтия дъждобран.

Пак ти казвам по отношение на багажа всичко е много относително.
Надявам се пролетта на онзи поход да ти проверим концепцията в реални условия - променлив сезон, планина, 3-4 дена при липса на вода по пътя. Идеални условия, нали? Ще се радвам да сме заедно в това нещо.
Ама какъв труд си хвърлил да я напишеш тази тема...
Дано да съм ти бил полезен!  smile

Последно редактиран от Кольо (06.02.2014 13:06:37)

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0

#6 06.02.2014 13:13:39

Maledictus
Див Балкански Субект

Регистриран: 18.08.2013

Коле, мерси за коментара. ОПРЕДЕЛЕНО ще го направим оня поход.  и + от мен - полезен както винаги smile

...нищо повече от генетична мутация, инцидент. Животите ви се измерват в десетилетия и години, повяхвате и умирате...

Офлайн

0

#7 06.02.2014 23:00:32

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Maledictus Братле най-много ме изкефи това "Очаквам коментари и най-вече критика и препоръки (дет се вика ако е само за хваленето - имам си циганка за целта" Един човек да го каже ясно че критиката не е само да те оплюят а за ти и помогнат или пък покажат правия път и тем подобни значения!
Не ти схаванах целия багаж че трябва да го направя на таблица за да го схвана но на първо четене много торби имаш, доста чантички пакетчета и прочие тези 12 кг дето ги споменаваш на мен са ми целия багаж за 4 дена и пак имам всичко. Брадвата ако смяташ че няма да я ползваш не трябва клони се трошат и без брадва, мултитула ползваш ли го в гората ако е за кола или колело е идеално но по дърветата болчета няма нито гайки или тел демек не нужен, за какво ти е кухненския нож след като имаш една мора и между другото един челник ще свърши работа стига да е надежден.
Този компас който го имаш добър ли е ако не е пробвай сунто или силва ако гио ползваш де ако не няма смисъл.
Дъждобрана бих го изоставил ако посетя sinoptik.bg и то по-малко от  72 часа преди да тръгна или още по-добре 12 часа преди заминаване. Като цяло ползвай повече найлонови пликове вместо платнени торбички. Металната чаша преспокойно се замества с пластмасова освен разбира се ако няма сантиментална стойност.
Двамата с Релакс сте много прави за това с кой тръгваш на  излет или почивка чудил съм се и аз няколко пъти какво правя там:) Препоръчвам ти да си направиш една табличка на ексел и да си сметнеш багажа по раздели храна, облекло и т.н. много бързо дава представа кое е излишно и кое ще спестиш. Има една интересна книга http://www.vakon-bg.com/book/aleksandur … -himalaite Но тези вече са абсурдно луди глави но и книгата е запленяваща. Та там казват по лек багаж=по-бързо предвижване до другото населено място с храна и по-евтино защото нямат шерпи, в случая де.  А за любителите на природата значи махане на воларена от списъка smile)).
Войнишките купички с чинията са доста под твоите 560 грама и са около 320 грама някъде по спомен.
Успех с багажа и повече разходки из природата!

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#8 06.02.2014 23:11:56

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Аз бих разкарал на първи прочит ножа за мазане и бих намалил поне размера на мултитула. За чий ти е такъв голям тул в гората? Че и с битове.  *NO* По добре вместо двете неща малък викс и обикновени клещи манечки или от малките тулчета, но разглобени и обезкостени в смисъл оставени само полезните джаджи. Без ножчета и други уж полезни простотии.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#9 06.02.2014 23:55:14

RELAX
Модератор

Подкрепям съветите на колегите по-горе... и допълвам.

1. Както Радо е предложил - металните тръби и колчетата на палатката изчезват. Винаги могат да бъдат изработени дървени!

2. За лопатката - също подкрепям Радо - щом е алтава дръжката - по-добре без нея в раницата и на терен - направа на дървена!

3. К-та за хранене вилица-лъжица-нож за масло - изчезват и се заменят с пластмасов спорк!

4. За мултитула съм съгласен с Галимунди - в гората ти трябват клещи единствено, ако имаш и ще ползваш за нещо - тел! Другите джиджавки на тула или са излишни, или се дублират с подобни от останалата ти екипировка от сечива и инструменти.

5. За кукинг с-мата не съм съгласен с Миро Червенков, щото точно тази на Радо я видях на живо на хижата завчера. Много е компактна - много и различни по големина и функционалност съдове, които влизат един в друг и всичко това е окачено на пистолетния колан в скромна сумка. Не заема обем в раницата, а виси на колана. С-мата има и немалка манерка в комплекта. Така че - това е много добро попадение на Радо, макар и сръбско (ако не греша)!

6. Бих добавил сгъваем трион BAHCO Laplander - много лек и полезен инструмент за бивакуване!

7. Китайската брадвичка бих заменил със средно голямо непалско кукри за сечене предимно!

8. Последно - от козметиката могат да се спестят грамчета, но това си е личен избор, па и кефа цена няма, ако да тежи!  wink

Това се сещам на първо четене...

П.П. Еййй, дай ни акъл да даваме, ма мойта раница се е 15 + кила  neutral

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

Офлайн

0

#10 07.02.2014 00:02:51

Bradley
cheechako

Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

Не ме интервсува каква е прогнозата за времето ако ше да е точна за месец напред - аз без дъждобран читав не излизам на разходка за 1 час дори из витоша - който са го пердашили яки дъжове, докато дъждобранът му крото е отлезавал вкъщи/в хижата или в колата си знае ...

тоя мултитул не ти трябва

сменяш брадвата за сгъваем трион хускварна
мората е ОК, но за съшото тегло - 200 грама - по-добре глок 78 особено в комбинация със сгъваем трион

--> спестяваш поне килограм по този начин

от мен толкова и наздраве за хубавата разбивка и евала за готината раница - много радва ...

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#11 07.02.2014 00:24:02

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Колега Maledictus, благодаря за ревюто.
Полското лавву е много интересно, загледал съм го и аз. Знаеш ли ги удълженията, които хората си пришиват отдолу?
Пробвал ли си да легнете двама човека вътре?

Интересна тема, имам коментар, който е в по-голяма степен обобщение, в по-малка- конкретно към твоята екипировка.

Аз накоро си написах какво нося обикновено и като го разгледах, намерих бая излишни неща. Затова измислих имена на комплектите - "ултралек сам", "лек преход семейно", "Бивак", "Къмпинг", "Барбекю"... Всичко приготвям според желаната програма, но се опитвам да премисля какво ще правя, за да не мъкна излишни неща.

Накрая стигнах до два генерални извода: "Внимавам колко нося", и - "Не внимавам колко нося". Оттогава ми олекна на душата и понякога товаря доволно - или ще ми е комфортно на гърба, или на г..а. Демек като стигна там, накъдето съм тръгнал.

Когато се катерех преди време, освен инвентара носех съвсем малко неща, но пак задължително - ориентация, подслон, кухня, дрехи, хигиена. Или е имало база нависоко, където се държат повечето неща - и лъчове насам-натам.

- Предлагам ти да махнеш лопатата, както бика бай Кольо - остави я в колата,  ако ти трябва нещо за окопаване на палатката - зимата ти трябва лавинна лопатка, а лятото ти стига една градинарска ръчна лопатка за присаждане.
- Палатка - лавуто е малко тежко и ме притеснява колеца при гръмотевична буря във високата планина. Зимата от сняг може да си направиш я иглу, я просто дупка. А лятото има твърде много бабалюги за лаву. (Но лавуто напоследък ми е слабост и само се чудя - Berгans, Tentipi, Bison или Go-lite).
- Приборите може да се редуцират до един пластмасов или дървен спорк.
- Колкото и ножарите да са против батонинга, в походни условия аз се лишавам от брадвата и взимам трион, даже се чудя дали да е по-късото Бако Лапландер или по-дългата Хускварна. А Глока цепи като хала.
- Опитвам се ножовете да са не повече от 2-3 - един фикс, сгъвайка мултитул и лека сгъвайка за храна .
- В раницата едно от най-важните неща е тежестта да се разпределя правилно между презрамките и кръстния колан и да ти е по мярка. Та кръстния колан трябва да е част от раницата и да поеме някакви бая проценти от теглото.
- Шалте носиш ли? Аз го нося навито в раницата, да не се закача по драките. Преди неопреновото- развито вътре в раницата и в него багажа, сега самонадувно в чувалчето му.
- Винаги ходя със щеки в планината.
- С ориентацията не трябва компромис - компас, резервен малък в кутийката с дребните джаджи, карта, разговори с хижари и ПСС къде отиваш, телефони със зарядни, въже да стигне от един кол на маркировката до друг... GPS нямам, но като порасне малкия и ако трамбоваме мисля да се сдобия.

Раница повече от 65 литра и 15 кг не е човешка и отнася много пожелания(не че не е имало и по-тежки, но с възрастта усещам едновремешни прекалявания).
За капак напоследък се е случвало посред нощ със семейството да сменим палатката със стая в близкия хотел, само мир да има.

Офлайн

0

#12 07.02.2014 00:30:08

Bradley
cheechako

Уеб-сайт

Да допълня към горното - на сгъваемите триони на хускварна предимтвото пред бако е цената - 20-на лЪва - бакото обаче е по-качествен трион...

Life is GOOD!

Офлайн

0

#13 07.02.2014 00:43:14

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Абе някак и по-мазно вървят Хускварните. Мисля да напиша едно ревю, но накратко - дългата Хускварна се отваря ефектно с една ръка и върви леко, а Бакото е компактно, яко и някак по-буш. Напоследък предпочитам Бакото заради размера.

Офлайн

0

#14 07.02.2014 00:53:06

RELAX
Модератор

Ето го моя Лапландер преди още да съм го гнявил...   smile

laplander%2520012222.jpg

laplander%25200077.jpg

laplander%25200066.jpg

laplander%25200133.jpg

Офлайн

0

#15 07.02.2014 01:03:04

Bradley
cheechako

Уеб-сайт

я някой да ги сложи на кантарче - бако и хускварна - няма да е излишно инфо...

Life is GOOD!

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff