Привет, банда. Не съм сигурен, че това е баш темата, но ми се струва на място предвид разбора, който съм направил. Пък и отдавна не се бях отдавал на форумна некромантия.
Ето един очерк на екипировката ми от сбирката. Повечето от нещата в нея са и такъмите, които обикновено нося с мен като излизам без девойката (там багажът се променя с едни + 5 кила, но за това друг път). Единствената разлика този път беше, че размених хамакът/платнището със полската палатка и си взех китайската лопата, която любимите ми колеги в работа ми подариха за коледа. Другата вариация е брадвата - обикновено нося една хускварна, но тъй като тя биде забравена на една вила си взех китайче за 15 пари. Всичко останало винаги е част от багажа ми. Където има вариации ще ги отбелязвам. Естествено не съм включил храна (това, което има по снимките са ми резервите, които винаги са с мен и - слава Богу - досега не съм прибягвал до тях). Също го няма и вездесъщият за мен двулитров кемълбек, тъй като дълъг преход не се очакваше. Очаквам коментари и най-вече критика и препоръки (дет се вика ако е само за хваленето - имам си циганка за целта).
Започвам с раничката.
За разлика от предния път, когато се видяхме до Мътеница, този път съм с една от раниците, които предпочитам. Тогава ако си спомняте бях с 80литровия Кентавър на Ташев, което му беше едно от пилотните извеждания. Колкото и да ми харесва въпросния, за обичайните ми нужди е твърде голям. Напоследък фаворит ми стана тази италианска войнишка раница:
Въпросната апропо е и супер популярна из разни американски бушкрафт среди - срещал съм я не веднъж и - както установих откак я имам - са прави хората. Италианците са измислили хубава раница. Обемът й изглежда малък, но всъщност си събира едни прилични 30тина - 40 литра, плюс мястото за багаж отдолу. Двата странични джоба могат да бъдат регулирани според обема на багажа, натъпкан в тях. Централният джоб е с подсилено дъно, като освен това има и ПВЦ покритие, както и вътрешен винил, което прави раницата водонепромокаема. Пробвано е - наистина не пуща вода. На нея съм закачил два Snugpack спални чувала - Junglebag (летен) и Softie (трисезонен). Двата един в друг тежат по-малко от зимния ми чувал, а топлят повече. Отпред се виждат стандартни метални халки за багаж, като самата раница има два ремъка, които обаче са твърде къси и пряко сили стигат за вълненото ми одеало, камо ли пък за спалните чували. Заобиколил съм проблема с ремъчета ташевски:
Също тъй обърнете внимание на тази лента с тик-так копчета по средата на раницата:
През нея минава "кръстния" колан:
И малко разбор на теглото до тук, както и нещата, които носех на пистолетния колан:
Двата спални чувала - 2700 гр.
Раница - тегло 1500 гр.
Пистолетния колан + сумката (без багажа по тях) - 382 гр.
А - Сумка (която е част от комплекта за готвене, всъщност, както и манерката)
Б - Фенерче с две батерии волт и половина - 101 гр.
В - Джобна печка + брикетите - 114 гр.
Г - Мора Heavy Duty - 205 гр.
Д - Манерка (от комплекта за готвене) - 178 гр.
Е - Карабинер (122 гр.), пепелник (29 гр), ферород (42 гр.), компас (80 гр.) - 273 гр.
Все предмети, които съм преценил, че трябва да ми бъдат под ръка. В сумката има място за още джунджурии (примерно в якето си носех мини - комплект за шиене, още един ферород, бензинова запалка...). Да минем към съдържанието на самата раница:
1 - Лавву - палатка с форма на типи, състояща се от два големи дъждобрана. Това са те. - 2600 гр.
2 - Кесиите с колчетата за палатката - 526 гр.
3 - Дъждобран-пелерина-платнище - 250 гр.
4 - Космическо одеалце - 61 гр.
5 - Кесия с джунджурийки - 698 гр.
6 - Кесия с въжета - 202 гр.
7 - Кесията за сутрешни здраве и поддръжка - 93 гр.
8 - Бельо за спален чувал - 132 гр.
9 - Китайска лопата (504 гр.) и под нея - мултитул (347 гр.) - 851 гр.
10 - Брадва (благодарим, Капитан Очеизваден!) - 705 гр.
11 - Аптечки - синята с лекарства, червената с превързочни - 188 гр.
12 - Комплект за готвене - 560 гр. сървайвъл дажбите - 714 гр
13 - Кесия с резервни гащи и чорапи - 258 гр.
14 - Челник (115 гр.), резервни батерии (64 гр.), кремче (49 гр.) и микрофибърна кърпичка (35 гр.) - 263 гр.
Общото тегло на багажа без водата и храната - 12 994 гр.
Ето и снимки на кесиите с извадено съдържание:
Дебелите алуминиеви фъшкиики са централното колче на палатката. Ненужни донейде, тъй като могат да бъдат заменени с тояжка или щека (според зависи).
Главата на лопатата е ок, но дръжката е много хлабава. Вътре в дръжката има и трион, чиито качества са доста съмнителни. Вероятно в бъдеще - ако реша, че ми трябва лопата - ще нося само главата и ще й правя дръжка от дърво.
Готварският комплект има метален съд, пластмасов съд, чаша, също така прибори и манерката, която влиза най-вътре по принцип. Резервните храни са ми спагети, кафе, малко мурсалски чай и парче халва. Две парчета по 10м паракорд (едното за всичко, другото за платнището над хамака по принцип), още един топ 20м., тънко евтино въженце за каквото потрябва, резервни шнурове за раница, ластичен шнур. Дезодорантче, стикче, четка и паста за зъби, зъбен конец. Волтаренът е за като се обади дископатията, мокри кърпички, пликче с напоени с вазелин памучени кърпички (като се разкъсат стават на големи кълбета памук), малко напоени с восък вестници, запалка, в червената кутия има още памук, вазелин, суха брезова кора и тубичката бензин за когато бушкрафтът е лукс - никога не знаеш. Гащите нема да ми гледате, че да не ви щукнат идеи.
В общи линии спокойно мога да си спестя следващия път едни около 1.5 до 3 килограма от този багаж като махна опората за палатката, оранжевия дъждобран, лопатата, бельото за спалния чувал... Също така като дойдат по-топлите месеци смятам да нося само половината лавву - демек по-големия дъждобран само (да, двата имат малка разлика), защото това ще ми позволи спане със огън откъм "отворената" част. Реално е същото като платнището-дъждобран, само че те пази от три страни, не само от една. Тепърва обаче имам да тествам. За който е интерес ето и лаввуто разпънато (но не и особено опънато) с входа отворен:
Благодарско за вниманието, ако сте стигнали до този ред.