XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 08.01.2011 17:17:48

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

Термоизолация за джобен спиртник

Навярно на всеки, който е ползвал джобен спиртник му се е налагало да премести, намести или да извършва подобни действия с него, когато той е в работно положение. Много често това е невъжможно /поради високата температура на външните стени/ или е съпроводено с цветущи изрази от рода на 97.gif ...
Случвало се е и на мене.  245.gif   По тази причина, след като бях гледал нещо подобно в тубата реших да пробвам направата на термоизолация на спиртника, но с наши материали.
Необходими са само няколко неща и сръчност. На първо място - въженце от естествена материя, като памук, коноп, юта... Колкото сечението е по-голямо, толкова изолацията е по-добра. Изкуствените материи не са за предпочитане, защото от температурата могат да се деформират или напълно да се стопят. 89.gif

022008530-big.jpg?r=0

Второто необходимо нещо е двукомпонентно лепило, като в моят случай ползвах от показаният вид, с характеристиката, че е еластично. Купих го от една бензиностанция за ~ 3 лв.

022008531-big.jpg?r=0

А това е спиртника, върху който направих първият опит.

022008532-big.jpg?r=0

След интензивно разбъркване на сместа, внимателно нанесох консистенцията по правата част на стената на спиртника, като искам да посоча, че именно тук трябва сръчност, защото при стайна температура ~ 20 С, лепилото започва да "дърпа" за около 2-3 мин. и ако се забавим, ще е вече изсъхнало и въженцето няма да може да се "впие" в него. 2i1d1co.gif

022008535-big.jpg?r=0

Това се получи като краен резултат:

022008537-big.jpg?r=0

Използвах два вида въженце - бялото от чист памук, а черното сякаш имаше примеси и от изкуствени влакна. vahidrk1.gif

022008539-big.jpg?r=0

Около три часа след залепването, спиртника е готов за употреба!

Втората термоизолация направих върху първият спиртник, който съм правил, и с който се гордея. rainbowf.gif

022008543-big.jpg?r=0

Този път реших да изполвам обикновен нашенски канап. След намазване отново със същото лепило, започнах навиването на канапа.

022008540-big.jpg?r=0

Спиртника придържах само за ръбовете на горната и долната част. С канапа е нужно още по-бързо действие, защото е по-тънък и дължината която трябва да се навие е
по-голяма. 89.gif

022008541-big.jpg?r=0

И ето какво се получи:

022008544-big.jpg?r=0

Естетически не изглежда добре, но се надявам да върши работа.

022008545-big.jpg?r=0

При "топлата" проба се оказа, че спиртника съвсем спокойно може да се държи и пренася, без това да ти доставя неприятни усещания! studsmatta.gif

022008553-big.jpg?r=0

Надявам се да ви е било интересно и полезно! 18.gif

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#2 10.01.2011 08:24:21

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Отг: Термоизолация за джобен спиртник

Браво , много добра идея и направа! Ще си направя и аз нещо подобно.

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#3 10.01.2011 09:55:14

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Няма ли опасност от температурата връвта да се повреди нещо? roll

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#4 10.01.2011 10:13:54

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Външният корпус на примуса едва ли се нагрява толкова, че да повреди памучно или ютено въже. По-голямата опасност според мен е, при наливането на спирт в спиртника, да се подлее незабелязано и върху изолацията, което след запалването може да я накара да погори малко. То и това не е особен проблем де - все пак фитилите на спиртници и спиртни лампи често са от памук! wink

Виждал съм някъде азбестови платове и върви. Смятам, че те, в комбинация с високотемпературно лепило, биха били просто идеални! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#5 10.01.2011 13:06:44

RELAX
Модератор

Азбеста е токсичен! Трябва да се внимава...

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

Офлайн

0

#6 10.01.2011 13:30:57

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Токсичен, ако си правиш изолация на къщата с него! wink Едно малко парченце няма нищо да ти направи. Азбестови ръкавици, азбестови подложки, и разни други такива, си се ползват все още в различни производства и лаборатории. smile

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#7 10.01.2011 14:27:05

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

който го е страх от азбеста има и базалтови ленти и конци
с такава лента съм си намотал кривките на мотора и мога да ги пипам без проблеми на запален мотор

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#8 10.01.2011 14:28:33

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

вижда се даже и на тая снимка долу в дясно до кола на предницата

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#9 10.01.2011 16:56:38

vanjo
Редови

Регистриран: 07.12.2009
Уеб-сайт

xenos написа:

Токсичен, ако си правиш изолация на къщата с него!

Стояне, не е токсичен а канцерогенен след вдишване.  Като цяло стремежа различните продукти от азбест да се заместват с по-безопасни. От 2008 г. са забранени за ползване. Повече информация тук Таблица със забранените вещества можете да видите ТУК.

[url=http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php]BushcraftBG[/url]

Офлайн

0

#10 10.01.2011 21:07:27

RELAX
Модератор

Vanjo, като писах "токсичен" имах предвид "вреден". Нямам предства каква е разликата м/у токсичен и канцерогенен, но знам че някъде с настъпването на Демокрацията беше повдигнат и този въпрос за вредността на азбеста - и ми е останало нещо, че е вреден и опасен. Въпреки че както писа Xenos, историята познава много приложения. Аз мога да допълня - азбестови одеяла, които бяха много използвани от огнеборците в пожарната, - азбестови завеси с размери от порядъка на 10 Х 10 метра в леярското производство, азбестови панели - приличащи на сегашният гипсокартон и т.н.

Аз лично в нас имам малко количество азбестово въже, със сечението на обикновен канап. Ползвам го като изолирам снадките при тръбите от димоотвода на парното. Наблюдението ми е, че наистина е много добър негорим материал, но като въже за плътна и стегната като бандаж изолация не става защото самият материал е много крехък и при най-слабо усилие се къса.

Офлайн

0

#11 10.01.2011 21:18:24

iivetsa
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Токсичен-отровен,канцерогенен-причиняващ рак,или с други думи гадна работа wink

[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

0

#12 10.01.2011 21:34:00

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

vanjo написа:
xenos написа:

Токсичен, ако си правиш изолация на къщата с него!

Стояне, не е токсичен а канцерогенен след вдишване.  Като цяло стремежа различните продукти от азбест да се заместват с по-безопасни. От 2008 г. са забранени за ползване. Повече информация тук Таблица със забранените вещества можете да видите ТУК.

Използвах същият речник, който ползваше колегата, Ваньо! Не ми се искаше да ставам подробен, което като за магистър по биология ( и наполовина химия) не е проблем в тази насока! wink Забранено е като вещество да, но всички знаем, че все още се намира, а една лентичка залепена около спиртника, повярвай ми, е много по-малък риск, отколкото този да получиш рак от слънчевите лъчи! wink

Офлайн

0

#13 10.01.2011 22:40:36

RELAX
Модератор

Xenos, да оставим тези препирни настрани! Аз имах предвид, че канапа си върши чудесна работа и негорими материали не му трябвт /на спиртника/. Въпреки, че дискусията по-горе не беше излишна! В крайна сметка трябва да сме така:
grouphugg.gif

Офлайн

0

#14 11.01.2011 08:51:01

anjsan
Пущиняк

От: Пущинака
Регистриран: 04.01.2010

Важна е идеята за изолиране на горещ спиртник, аттам нататък варианти има различни . Щом нещо е вредно , ще се направи от друго . Канапа става , само как да се направи негорим е въпроса .

Донту Ориби Хапи

Офлайн

0

#15 11.01.2011 10:15:52

vanjo
Редови

Регистриран: 07.12.2009
Уеб-сайт

@RELAX За мен препирни няма, просто поправих грешка на Стоян, смятам че за тези неща е редно хората да са информирани за това и поставих линкове със съответната информация.

anjsan написа:

Важна е идеята за изолиране на горещ спиртник, от там нататък варианти има различни

На въпроса как да се импрегнира така,че да не се пали отговор има ето ТУК

[url=http://www.bushcraftbg.com/forum/index.php]BushcraftBG[/url]

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff