Стоян Стоянов
Много, много добре Shady!!! Уникално е усещането, когато успееш за пръв път нали?
Само едно единствено нещо искам да добавя: За вретено сте използвали чамова (от иглолистна дървесина) пръчка. Някои автори казват, че иглолистната дървесина не е от най-подходящите за добиване на огън по този метод, заради високото си съдържание на смоли. Явно обаче това не ви е попречило много.
А, и лъкът не е задължително да е еластичен, напротив - смята се, че твърдият върши по-добра работа. Просто трябва да се намери суха пръчка с необходимата извивка. Натягането се постига посредством специален захват с пръстите на ръката. Така се избягва онова характерно изхвърчане на вретеното, когато се изплъзне от дупката. При първите ми аматьорски опити това безмалко да ме остави с един зъб по-малко.
Сега със усмивка се сещам за първите си опити, ама си прав, че предварителната подготовка е най-сигурният залог за успех. Когато седнах, и прочетох всичко, нещата коренно се промениха! Тук особено важи един основен принцип: Полагай максимум усърдие и усилие още при първият опит! После трябва да започнеш пак от нулата, само че изморен.
Сега идва по-интересната част - да успеете да го правите при всякакви условия, и с намерени на място материали.
П.П. Очакваме и Hand Drill и Fire Plow
Христо Дипчиков
Първият път когато прочетох статия на Стоян се заех с леката задача да пробвам (на морето не веднъж съм пробвал hand drill в стил Том Ханкс от "Корабокрушенецът", но без успех) да направя въглен по този метод!Общо 1 седмица ми трябваше, по 1-2 часа на терасата и накрая успях(беше много щастлив момент наистина)!Лъкът, основата, вретеното и подложката ми бяха бор или някакво иглолистно подобно. (за подложка опитах с махагон ама не се получи).В крайна сметка мога да се съглася че за да има резултат трябва да се намали употребата на иглолистни дървета за този метод на палене на огън, защото си е мъчение, даже ад!!!
Shady
Стояне: Усещането наистина е уникално. В дивото огъня едва ли не означава живот... Трябва и ти да го пробваш
Dip4ikov: Незнам защо толкова много ви е затруднил чамовия материал-вретеното , при нас още при първия опит след 2мин търкане имахме въглен.
П.П.: Тази седмица ако си ида до село ще се пробвам да запаля огън с брезова основа, и евентуално бук или дъб ако имам време да намеря. Ще сменя и вретеното за да не е от чамов материал.
Ако има резултат ще направя клипче и ще изкажа мнение