XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 11.10.2010 09:17:40

xenos
Modern Abo

От: Дивдядово, Шумен
Регистриран: 06.10.2010
Уеб-сайт

Bow Drill

Shady

Ето как днес добихме огън с баща ми по метода Bow Drill. Замисляхме да го направим от доста време и днес го осъществихме.

1.Основа - за нея сме пробвали топола и чам, но неможахме да получим тлеещ въглен, е днес открихме правилния вид дърво - ЛИПА. Материала трябва да е достатъчно сух. Ако през този сезон на годината се пробвате да запалите огън по този начин ще е добре да подържите оформената дъсчица 2-3 дни до печката, за да е напълно сухо. Освен липа ще продължим да търсим и други видове дървета които се срещат по нашите гори и поля, и ако имаме положителни резултати ще ги споделим.

2.Вретено - за вретено използвахме чамов материал, който също бе доста сух.

3.Подложка за ръката - За подложка използвахме камък, който е вид гранит и се добива от кариера в близост до нашето село. Разбира се всеки сам може да прецени какъв материал да използва ( дърво, кост и др.). За ваше сведение с камъни от нашата кариера е построен "Моста на Дружбата" над р.Дунав: Русе-Гюргево  8)  :mrgreen:

4.Връв - Преди около месец бях закупил (от магазин по 1лв.) въже за простор , което доста наподобява Paracord 550 , синтетично отвън и с 3-4 нишки от вътре. За 1лв. купих 15метра от него. Оказа се очудващо здраво, защото и преди сме пробвали с други въжета които след десетото движение на лъка (напред - назад) започват да се притриват.

5.Лък - за него използвахме обикновенна по-дебела пръчка от черница която също се среща доста по нашия край и в сурово състояние е доста жилаво дърво. За лък разбира се може да се използва и всякакъв вид друго дърво. Всеки сам преценя.

Според нас най-голямо значение за добиването на огън по този начин има основата (дъската).
Няма смисъл да обесняваме последователността на действието за добиване на въглена, защото ще го видите от ,Стоян също го е обеснил в тази статия , а и предполагам че повечето от вас са запознати wink

Ето малко снимки на материалите: линк

П.П.: Ние също се изненадохме за колко кратко време постигнахме нашето намерение. За сетен път се обеждаваме че подготовката преди действията е най-важна. Направете хубаво гнездо за разпалване на въглена. Опитвайте много пъти и не се отказвайте. След всеки опит правете нова дупка за вретеното и почиствайте обгорелия връх на вретеното.

Успех с опитите, и ако имате въпроси пишете! wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#2 11.10.2010 09:20:41

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Отг: Bow Drill

Стоян Стоянов

Много, много добре Shady!!! Уникално е усещането, когато успееш за пръв път нали? smile
Само едно единствено нещо искам да добавя: За вретено сте използвали чамова (от иглолистна дървесина) пръчка. Някои автори казват, че иглолистната дървесина не е от най-подходящите за добиване на огън по този метод, заради високото си съдържание на смоли. Явно обаче това не ви е попречило много.

А, и лъкът не е задължително да е еластичен, напротив - смята се, че твърдият върши по-добра работа. Просто трябва да се намери суха пръчка с необходимата извивка. Натягането се постига посредством специален захват с пръстите на ръката. Така се избягва онова характерно изхвърчане на вретеното, когато се изплъзне от дупката. При първите ми аматьорски опити това безмалко да ме остави с един зъб по-малко. lol

Сега със усмивка се сещам за първите си опити, ама си прав, че предварителната подготовка е най-сигурният залог за успех. Когато седнах, и прочетох всичко, нещата коренно се промениха! Тук особено важи един основен принцип: Полагай максимум усърдие и усилие още при първият опит! После трябва да започнеш пак от нулата, само че изморен. smile

Сега идва по-интересната част - да успеете да го правите при всякакви условия, и с намерени на място материали. wink

П.П. Очакваме и Hand Drill и Fire Plow tongue

Христо Дипчиков

Първият път когато прочетох статия на Стоян се заех с леката задача да пробвам (на морето не веднъж съм пробвал hand drill в стил Том Ханкс от "Корабокрушенецът", но без успех) да направя въглен по този метод!Общо 1 седмица ми трябваше, по 1-2 часа на терасата и накрая успях(беше много щастлив момент наистина)!Лъкът, основата, вретеното и подложката ми бяха бор или някакво иглолистно подобно. (за подложка опитах с махагон ама не се получи).В крайна сметка мога да се съглася че за да има резултат трябва да се намали употребата на иглолистни дървета за този метод на палене на огън, защото си е мъчение, даже ад!!!

Shady

Стояне: Усещането наистина е уникално. В дивото огъня едва ли не означава живот... Трябва и ти да го пробваш wink

Dip4ikov: Незнам защо толкова много ви е затруднил чамовия материал-вретеното , при нас още при първия опит след 2мин търкане имахме въглен.

П.П.: Тази седмица ако си ида до село ще се пробвам да запаля огън с брезова основа, и евентуално бук или дъб ако имам време да намеря. Ще сменя и вретеното за да не е от чамов материал.
Ако има резултат ще направя клипче и ще изкажа мнение wink

Бушкрафтът е най-първото от всички занимания на хората. И дори по Земята да стъпва последния човек, той ще бъде практикуван!

Офлайн

0

#3 09.11.2010 12:58:20

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Ето и обновената и допълнена (със съвети и снимки) публикация за Bow Drill в блога ми.

Офлайн

0

#4 31.01.2011 20:07:13

iSHOOTER
Редови

Регистриран: 27.01.2011

Ето и от мене по един Bow & Hand на терасата , съжалявам само за гнездото че нямах материал за него.

Офлайн

0

#5 31.01.2011 21:45:13

RELAX
Модератор

От: Шумен
Регистриран: 13.03.2010

ISHOOTER, вторият клип е явно приложение на метода, но без лък, а само търкане и въртене на вретеното с длани? Дай оценка, специфика и други характеристики за плюсовете и минусите м/у двата начина - енергоемкост, ефективност, надеждност....

И следващ въпрос - от какъв материал е съставено /направено/ "гнездото"?

Браво за усилията и видеоматериалите. Резултатите са на лице. Супер практики!!!

self-made-man  ...Разликата между мъжете и децата е най-вече в цената на играчките!...

"... там където глупостта царува, разумът е безумие..."

Офлайн

0

#6 31.01.2011 22:33:35

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

RELAX, не е същия метод, но без лък, а е съвсем различен метод - Hand Drill. Доста по-труден от първия.

iSHOOTER, сега се сещам, че тия клипчета съм ги виждал някъде. Във Фейсбук?! Да те питам само за вида дърво, щото като го гледам колко бързо дава резултат, или си намерил от някъде качествен сотол, или си го сушил доста на слънце (или във фурната). smile На Hand Drill-a вретеното да не е от сухо цветно стъбло на лопен? Прилича малко, а и е много удачно.

Но наистина съм впечатлен от бързия успех по втория метод! Той е доста по-труден от Bow Drill, и аз самият тепърва ще го усвоявам. Толкова бърз успех бих постигнал, ако използвам малък чийт - няколко кристалчета захар и калиев перманганат в ямката. wink Ако успяваш винаги толкова бързо, без предварителна подготовка - респект! wink

Офлайн

0

#7 31.01.2011 22:57:01

iSHOOTER
Редови

Регистриран: 27.01.2011

Ще отговоря на всичките ви въпроси smile
Клипчетата бях качил в Фейса миналата година в групата Оцеляване и някви снимки даже , но тъй като не се посещаваше много групата спрях да качвам там , сега незнам как е от година нямам профил в фейса.
Гнездото е супер умряло щото нямах материали и намерих малко калчища само за теста.
Сега за вида материал на дървото, след като тествах най различни видове дърво се оказа че когато ползвам лък почти няма значение какво е дървото убедих се че е важна техниката.За ръчният метод е малко по различно , от практиката забелязах че за ръчен дрил трябва да е малко по меко дървото.И тук също е важна техниката до усет е с каква сила да натискаш , всеки който се захване да тества сам ще открие точният натиск.За метода с лък е ясно , пробвал съм на остров Имроз с материали каквито намеря на брега дори незнам от какви дървета съм с въжета също изхвърлени от морето и винаги става , така се убедих че с лъка е само техника и когато ти е в главата знаейки че го можеш нещата стават лесно.
На клиповете съм ползвал сухата част от растение мисля че е някаква Юка която има навсякъде из парковете сещате ли се от средата на едни остри листа като меч излиза стъбло с камбанки , това стъбло изсъхва много бързо след като окапат цветовете.Такова растение но диво гледах Рей Маерс да ползва.Тествайте хенддрил с него като за начало и след това пробвайте и с други видове след като усетите техниката.Клиповете съм правил Май ,Юни сутрин около 10-11 часа , предполагам че е било около 25С което е важно.Дървото слезнах и откъснах пред жилището ми изгладих и започнах опита /не е сушено допълнително/ , в ямката не съм ползвал нищо.

Офлайн

0

#8 31.01.2011 23:28:26

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

Ее, юка! Ти си уцелил джакпота! wink Така ми е по-малко чудно вече! wink

Офлайн

0

#9 21.01.2012 08:55:23

xenos
Modern Abo

Уеб-сайт

IKEA бушкрафт smile

[video][/video]

Офлайн

0

#10 21.01.2012 09:22:59

Gotti
Редови

От: Плевен
Регистриран: 13.09.2011

Total = 24.68 Euro  o_O  Но пък шоуто си заслужаваше  *THUMBSUP*  БРАВО на младежа

Спасителят в ръжта.

Офлайн

0

#11 21.01.2012 09:41:37

efond
Редови

Регистриран: 29.04.2010

като по учебник  *WRITE*

Офлайн

0

#12 22.01.2012 00:11:24

riboulovec
Редови

Регистриран: 16.06.2011

Нищо не ме беше радвало повече в последно време *DANCE*  *DANCE*  *DANCE*  *DANCE*IKEA big_smile  big_smile  big_smile

Офлайн

0

#13 25.03.2012 17:41:43

iivetsa
Редови

Регистриран: 30.12.2010

Днес Ники реши да направи няколко опита в тази дисциплина,и се оказа че не е много лесно,особено за дете wink :

026708516.jpg?r=0

026708517.jpg?r=0

026708518.jpg?r=0

[video][/video]

[video][/video]

Накрая с моя помощ,докарахме нещата до малко дим и въглени,но времето се скапа и преустановихме опитите big_smile !

[video][/video]

Следващият път ще гледам да успеем wink

Последно редактиран от iivetsa (25.03.2012 17:49:00)

[url]http://iivetsa.blogspot.com/[/url]
[url]http://www.youtube.com/user/iivetsa?feature=guide[/url]

Офлайн

0

#14 25.03.2012 18:12:09

BPetrov
Хун

Регистриран: 07.12.2009

Ако скъсиш шпиндела да му стига до коляното, ще може да опре лявата ръка в коляното и няма да му бяга.
И по-дебел да е шпиндела става по-хубаво smile

Офлайн

0

#15 25.07.2012 13:07:11

scarecrow
Редови

Регистриран: 27.06.2012

Благодяря ви!
Запалих първия си огън с триене, благодарение на вашите съвети, досега съм мислел, че е нещо почти невъзможно.
Ползвах материали намерени на плажа, изхвърлени от морето и изсушени на слънцето. Основата, мисля беше от маслина, а вретеното от някакво по-меко дърво, получи се веднага, след 50-60 сек търкане.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff