XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 07.06.2014 18:03:46

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Бергени/Експедиционни раници

Тъй малката поотрасна, наближава момента в който пак ще почнат да ме пускат да идвам по форумни сбирки. Та съм се замислил да си си купувам берген над 100 литра, сегашната 60-литровка ми идва малка, тя ще остане за ходене по хижи, където не се налага да се мъкне обемен инвентар.

От доста време зяпам из нета и чета отзиви. Последно остана да си избирам между:

Стандартен английски военен берген - 120 l

$_57.JPG

Berghaus Crusader - 110 l

berghaus%20crusader.jpg

Tasmanian Tiger Range Pack - 115 l

7601-2.jpg?1353014197

След дълго сравняване и мислене, попаднах на това видеоревю:

[video][/video]

.. и на тази тема в британския бушкрафт форум, и засега се спрях на ТТ-то.

Въпросът ми е - има ли някой преки впечатления от тези или други бергени, препоръки и т.н.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#2 07.06.2014 23:03:29

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Отг: Бергени/Експедиционни раници

Братле, нищо не мога да ти кажа за този модел. Но за този литраж мога да кажа много. :[  Моята 70+10 вече почва да ми тежи. Пък сети се за катърчето на Соколна, как хукна като му свалиха Моята раница от гърбината. Този обем се ползва за трек преходи над 3-4 000 метра височина където си носиш катуна със себе си.  *WALL* Но пък щом те влече на мен не ми пречиш.  big_smile

Офлайн

0

#3 08.06.2014 06:26:11

ilianlp
Балканджия

От: Троян
Регистриран: 18.04.2010

Уинд, т'ва верно е големо, бре, Що не провериш в некой непалски сайт - там може да вървят барабар с носач smile

Memento mori

Офлайн

0

#4 08.06.2014 07:10:35

Kent
Wee Willie Winkie

От: Варна
Регистриран: 17.02.2010

120 литра o_O
най-голямата ни раница е бергхауса на жената 70 литра, и то щото  по малка нямаше...
между другото есента ходихме в пирин с общо 120 литра двамата, въпросния бергхаус и една 50 литра. имахме палатка, шалтета чували, покрай сичките други боклуци и място артиса. аз носих бергхауса, ако нямах щеки  орлите сега щяха да ми глозгат костите на черната вода, а не е като да не ходя съвсем...но след осмия час почвах да иска сянка и студена бира
ако дълго време ходиш с 120 литра и си тежък и малко трениран, направо си запазвай час при аспарухов в трявна да ти сменя ставите. това последното в кръга на майтапа де.

Последно редактиран от Kent (08.06.2014 07:16:02)

77. Морските кончета винаги пътуват заедно - хванати опашка за опашка.

Офлайн

0

#5 08.06.2014 07:44:56

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

уинд, не ги слушай! голямата раница може да я оцени само голям човек!
аз като сложа в 60 литровка един полар  и едни гащи и до там. сега си взех едно алпинистче на ташев - 80+15л. верно, стар модел, ама блага работо. има място за всичко.
синът в момента е около връх ботев с нея.
момчета, багажът не е задължително да е тежък, бива и обемен и тогава си трябва по-големичка раница. ама какво да му го обяснявам това примерно на кента, дето фанелката му заема място колкото носната ми кърпа big_smile.
а иначе, тежък багаж  32кг. съм носил  и в сухарна торба, ама ще ви го разправям покрай огъня - дай боже по-скоро!!!

п.п. за избрания от теб модел нищо не мога да ти кажа, ама то какво толкова - носещата система да е дабра и плата да е здрав. иначе, поне визуално, изглежда функционална!

Последно редактиран от bubachco (08.06.2014 07:49:04)

Офлайн

0

#6 08.06.2014 08:27:03

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

120л , като казан за ракия бе big_smile

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#7 08.06.2014 12:04:18

Bradley
cheechako

От: София
Регистриран: 23.06.2011
Уеб-сайт

В света на раниците от еберлисток и келти трудно ще намериш по-добро ако говорим за големи обеми

http://www.eberlestock.com/Packs.htm

Life is GOOD!
http://www.youtube.com/user/stefanwolf88

Офлайн

0

#8 08.06.2014 14:59:02

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

Че на Пирин си имаше всичко неообходимо за две нощувки с 60л раница нещо да се  е променило от тогава че да се налага да купуваш по-голяма раница?

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0

#9 08.06.2014 15:45:53

windwarrior
Зла Гад

mchervenkov написа:

Че на Пирин си имаше всичко неообходимо за две нощувки с 60л раница нещо да се  е променило от тогава че да се налага да купуваш по-голяма раница?

Всъщност точно ходенето на Пирин беше един от поводите да се замисля за по-голяма раница. Причините:

1. Обемния инвентар го качуля на външни точки за окачване, което има поне 3 недостатъка, според мен:

а) Ако завали дъжд - всичко закачено отвън ще подгизне, вкл. спален чувал, палатка и т.н. А няма как да сложиш дъждобран на раницата, именно защото си я накичил като коледна елха

б) Постоянно се попипвам да не би нещо да се изсулило от окачването си, и да се връщам Х километра да го търся, и то без никакви гаранции че ще го намеря

в) Просто ме дразни smile

2. Установих, че с моя ръст 60 литровката ми идва една идея къса, и много малка част от тежестта се преразпределя на кръстния колан. Като за целта съм отпуснал презрамките до края, и на раменете ми идва по-тясната част, което пък ми създава допълнителен дискомфорт. Апропо - ти май си по-висок и от мен, нямаш ли го този проблем ?

От тук и избора на берген над 100 литра, и по конкретно ТТ:

1. Ще огранича максимално нещата които ще нося на външни точки, и то ще бъдат неща дето не им пречи да се намокрят - брадва, сгъваем трион, щеки, посуда и т.н.

2. ТТ-то на което съм се спрял има доста добра система за регулиране на окачването, което позволява и на по-високи хора да ползват 100% от функционалността и, без да се правят компромиси с кръстния колан - ако чете ревюто от BCUK - човека пише че е висок 6'3" (ок. 191 см) и това е била една от основните причини да се спре на тази раница.

3. Казаното в поста на Бачо - възможността да взема допълнителен багаж, който е обемен, но не задължително тежък. Ходенето на Пирин беше лятото. Ами ако беше късната есен, и трябваше да си взема и едно по-топло яке и по-дебел панталон - къде точно щях да ги сложа. Отвън ? Пак се връщаме на момента с дъжда...

4. Харесвам възможността да имам няколко опции за достъп до основното отделение - при ТТ те са 4. А не като наш Волдемар, дето за да си извади клечките за зъби, си изтръсква цялата раница на поляната  big_smile

5. Харесва ми идеята двата странични джоба да стават на по-малка раничка (има я и в трите модела).

В резюме - пак ще си нося същия багаж (като килограми) но той ще в раницата, а не отвън, раницата ще ми по-удобна, ще имам повече точки за достъп до багажа и ще имам възможността да добавя, в случай на нужда, и малко допълнителен обемен багаж, който не е задължително да е тежък (дрехи, платнище).

Разгледах най-големия цивилен модел на Еберлисток - Батълшип.

Плюсове:
- Една идея по ниска цена от ТТ-то
- Около 0.5 кг по-ниско тегло

Минуси:
- Материала - 420DEN рипстоп, хммммм, малко афиф ми е струва. Ясно е че за да пестят тегло, ама...ТТ-то е 700DEN Кордура и пак бих предпочел да е 1000.
- Окачването ми се вижда по-ниско качество от това на ТТ. Например - презрамките ми се струват прекалено тънки.
- Литража е на ръба на това което търся - 99 литра, срещу 115 при ТТ. Ясно е че това е заради липсата на външни джобове, иначе като основно отделение ми се струва колкото ТТ-то. Ся, има достатъчно уебинг където да си закача джобове, ама това са допълнителни разходи, и тогава вече отиваме на цената на ТТ-то 

Та засега май си оставам с идеята за тигъра...

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#10 08.06.2014 20:08:30

Ludipipo
Редови

От: Бургас
Регистриран: 31.03.2011

Tasmanian Tiger Range Pack и според мен мен ще ти пасне. Кръстният колан е широк и ... абе и аз бих я взел ако бях малко по-тежък и висок над 180см.

Офлайн

0

#11 08.06.2014 20:16:51

Maledictus
Див Балкански Субект

От: София
Регистриран: 18.08.2013

Wind, бих ти препоръчал Berghaus Crusader - а. Изглежда ми най-функционална от гледна точка на това, че можеш със и без страничните джобове, както и да ги натамъниш отделно за дребни разходки. Друга голяма, която ако искаш мога да ти дам да пробваш е на Ташев кентавърът 80+15. Няма странични джобове, но могат да бъдат добавени и компресионната й система позволява да я "стегнеш" до 60l ако пълният обем не ти е необходим.

И дет се вика - по-добре да имаш обем, дето да стягаш, отколкото обратното. Ако искаш верно щи дам кентавърът да го пробваш - аз така или иначе го вадя само като съм с брат ми или момата.

...нищо повече от генетична мутация, инцидент. Животите ви се измерват в десетилетия и години, повяхвате и умирате...

Офлайн

0

#12 08.06.2014 20:34:43

windwarrior
Зла Гад

@Радо - страничните джобове се натъманяват и на трите раници. В смисъл, че се махат и стават на отделна раничка. Явно не си догледал клипа за тигъра до края smile

А за ташевката - пробвах и такава, от един френд. Малее ми. Кат ше е гарга - да е рошава

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#13 08.06.2014 20:42:57

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Добре щом си решил няма лошо. НО ако може да я пробваш преди да я вземеш е по- добре. Ти си висок с дълъг торс, трябва да има дълга компенсация. Пробвай как се държи и без поддържащата система.  *DRINK* При стегнат кръстен колан трябва да седиш изправен при центровката.   *CRAZY*

Офлайн

0

#14 08.06.2014 20:55:17

windwarrior
Зла Гад

Okdalf написа:

Добре щом си решил няма лошо. НО ако може да я пробваш преди да я вземеш е по- добре. Ти си висок с дълъг торс, трябва да има дълга компенсация. Пробвай как се държи и без поддържащата система.  *DRINK* При стегнат кръстен колан трябва да седиш изправен при центровката.   *CRAZY*

Пуснал съм въдичките на 2 български магазина за оборудване - чакам отговор smile

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#15 08.06.2014 23:31:30

mchervenkov
Редови

Регистриран: 17.12.2009

А защо просто не дадеш тези пари за раница за нова екипировка с малък обем. Сега ако раницата емалка е друго нещо но иначе всеки се стреми да му е лесно и леко.  Забелязал съм те че от толкова избор на екипировка се чудиш какво да помъкнеш а някой неща не ги и ползваш даже все ги мъкнеш,  например щеките, няколкото ножа, брадва и трион едното р достатъчно в повечето случаи

Мързелът е подсъзнателна мъдрост.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff