mchervenkov написа:Че на Пирин си имаше всичко неообходимо за две нощувки с 60л раница нещо да се е променило от тогава че да се налага да купуваш по-голяма раница?
Всъщност точно ходенето на Пирин беше един от поводите да се замисля за по-голяма раница. Причините:
1. Обемния инвентар го качуля на външни точки за окачване, което има поне 3 недостатъка, според мен:
а) Ако завали дъжд - всичко закачено отвън ще подгизне, вкл. спален чувал, палатка и т.н. А няма как да сложиш дъждобран на раницата, именно защото си я накичил като коледна елха
б) Постоянно се попипвам да не би нещо да се изсулило от окачването си, и да се връщам Х километра да го търся, и то без никакви гаранции че ще го намеря
в) Просто ме дразни
2. Установих, че с моя ръст 60 литровката ми идва една идея къса, и много малка част от тежестта се преразпределя на кръстния колан. Като за целта съм отпуснал презрамките до края, и на раменете ми идва по-тясната част, което пък ми създава допълнителен дискомфорт. Апропо - ти май си по-висок и от мен, нямаш ли го този проблем ?
От тук и избора на берген над 100 литра, и по конкретно ТТ:
1. Ще огранича максимално нещата които ще нося на външни точки, и то ще бъдат неща дето не им пречи да се намокрят - брадва, сгъваем трион, щеки, посуда и т.н.
2. ТТ-то на което съм се спрял има доста добра система за регулиране на окачването, което позволява и на по-високи хора да ползват 100% от функционалността и, без да се правят компромиси с кръстния колан - ако чете ревюто от BCUK - човека пише че е висок 6'3" (ок. 191 см) и това е била една от основните причини да се спре на тази раница.
3. Казаното в поста на Бачо - възможността да взема допълнителен багаж, който е обемен, но не задължително тежък. Ходенето на Пирин беше лятото. Ами ако беше късната есен, и трябваше да си взема и едно по-топло яке и по-дебел панталон - къде точно щях да ги сложа. Отвън ? Пак се връщаме на момента с дъжда...
4. Харесвам възможността да имам няколко опции за достъп до основното отделение - при ТТ те са 4. А не като наш Волдемар, дето за да си извади клечките за зъби, си изтръсква цялата раница на поляната
5. Харесва ми идеята двата странични джоба да стават на по-малка раничка (има я и в трите модела).
В резюме - пак ще си нося същия багаж (като килограми) но той ще в раницата, а не отвън, раницата ще ми по-удобна, ще имам повече точки за достъп до багажа и ще имам възможността да добавя, в случай на нужда, и малко допълнителен обемен багаж, който не е задължително да е тежък (дрехи, платнище).
Разгледах най-големия цивилен модел на Еберлисток - Батълшип.
Плюсове:
- Една идея по ниска цена от ТТ-то
- Около 0.5 кг по-ниско тегло
Минуси:
- Материала - 420DEN рипстоп, хммммм, малко афиф ми е струва. Ясно е че за да пестят тегло, ама...ТТ-то е 700DEN Кордура и пак бих предпочел да е 1000.
- Окачването ми се вижда по-ниско качество от това на ТТ. Например - презрамките ми се струват прекалено тънки.
- Литража е на ръба на това което търся - 99 литра, срещу 115 при ТТ. Ясно е че това е заради липсата на външни джобове, иначе като основно отделение ми се струва колкото ТТ-то. Ся, има достатъчно уебинг където да си закача джобове, ама това са допълнителни разходи, и тогава вече отиваме на цената на ТТ-то
Та засега май си оставам с идеята за тигъра...