XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#1 10.05.2014 16:11:36

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

Митнически формалности при пратки от страни извън ЕС

Поръчах си едни джаджи от Алиекспрес и си викам я чакай да се обадя на първопроходника да видя какво следва. Та стана дума и за каква сума става въпрос. $33.10 и Ачо ми разправя Абе ти не четеш ли какво пиша бе диване, до $20 после се обмитява. Та сега ще играя филма с ходене по митниците щот не чета. Някои хора учат нещата по трудния начин, аз по скъпия.  :[  *WALL*

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#2 10.05.2014 16:20:37

f(x)dx
Редови

Регистриран: 21.05.2011

Отг: Митнически формалности при пратки от страни извън ЕС

Галимунди написа:

Поръчах си едни джаджи от Алиекспрес и си викам я чакай да се обадя на първопроходника да видя какво следва. Та стана дума и за каква сума става въпрос. $33.10 и Ачо ми разправя Абе ти не четеш ли какво пиша бе диване, до $20 после се обмитява. Та сега ще играя филма с ходене по митниците щот не чета. Някои хора учат нещата по трудния начин, аз по скъпия.  :[  *WALL*

Ти за нероден Петко не се притеснявай.
Китайците са много добри търговци. Съответно отдавна са разбрали, че техни клиенти в ЕС имат някакъв праг и пишат, че пращат мостра на стойонст 5-10 долара, когато покупката е на единични бройки за под 100 долара.
Няма някакво правило и си зависи от търговеца, но според мен има голям шанс да спестиш митницата.

Офлайн

0

#3 10.05.2014 16:20:59

Неандерталец
Редови

Регистриран: 14.11.2012

Може и да не ходиш. Китайците обикновено ги пращат като "подарък". Може и да минеш метър, ако ги домързи в митниците.

Между другото, и аз си купих такова компасче - добро е, само огледалцето е малко криво, ама ще го преживея. smile

Благодаря за подсказката!   *OK*

Последно редактиран от Неандерталец (10.05.2014 16:22:54)

Офлайн

0

#4 10.05.2014 16:34:48

Галимунди

Само да предупредя, че на Ачо жена му работи в митницата, преди да сте почнали да плюете по нея. wink

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#5 10.05.2014 16:38:10

Zagy
Редови

От: София
Регистриран: 12.03.2013

И аз вече съм поръчвал няколко пъти разни неща от алиекспрес за по на $15 - досега не съм ходил в митницата. Единственият проблем ми беше с една от пратките - дойде с 2 месеца закъснение.

С добра дума и с пистолет в ръка се постига много повече, отколкото само с добра дума. - Ал Капоне

Офлайн

0

#6 10.05.2014 16:48:29

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Галимунди написа:

Обмитява се над 150 евро, така че мито няма да ти сложат. ДДС се начислява на всичко над 30 лева (~ 20$). Като и в двата случая за крайна стойност се взима стойността на самата стока + разходите за доставка. Т.е. дори и да си купите нещо за 19.99$ от Китай - пак ще ви карат да плащате ДДС на границата, защото с разходите за доставка ще прескочите прага.

f(x)dx написа:

Ти за нероден Петко не се притеснявай.
Китайците са много добри търговци. Съответно отдавна са разбрали, че техни клиенти в ЕС имат някакъв праг и пишат, че пращат мостра на стойонст 5-10 долара, когато покупката е на единични бройки за под 100 долара.
Няма някакво правило и си зависи от търговеца, но според мен има голям шанс да спестиш митницата.

Не се опитвайте да еб@те дявола във въздуха - митничарите не пасат трева, и номера със занижената стойност на фактурата, придружаваща стоката, отдавна вече не върви. Т.е. ти си платил 100$ на китаеца, ама той декларира 10$ в придружаващите документи, и си мислите че сте изклатили системата. Да ама не - при освобождаване на стоката ви искат разпечатка от плащането (PayPal, интернет банкиране, и т.н.) за тази конкретна стока, към този конкретен търговец - и тогава лъсва реалната себестойност. Още повече на митничарите на ден през ръцете им минават стотици стоки от Китай, та много добре знаят кое приблизително колко струва.

Единствения вариант да минете тънко, е да се разберете с китаеца да ви прати стоката като физическо лице на физическо лице (демек - подарък), тогава прага над който се начислява ДДС е значително по висок - 45 евро. Само че тогава горите с рекламацията, ако получите дефектна стока. Щото нали к'ва рекламация, вие пари не сте давали, това ви е подарък. Ама бил дефектен... еми случва се.

Другия вариант да минете тънко, е стоката да е на очевидна стойност малко над прага от 30 лева - тогава митничаря може да го домързи да пише един куп бумаги, и да се направи че вярва на занижената стойност декларирана от китаеца, респ. да ви освободи пратката без да се налага да плащате ДДС.

На който му се чете в детайли - ЦЪК

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#7 10.05.2014 20:13:03

Галимунди

windwarrior написа:

Не се опитвайте да еб@те дявола във въздуха - митничарите не пасат трева, и номера със занижената стойност на фактурата, придружаваща стоката, отдавна вече не върви. Т.е. ти си платил 100$ на китаеца, ама той декларира 10$ в придружаващите документи, и си мислите че сте изклатили системата. Да ама не - при освобождаване на стоката ви искат разпечатка от плащането (PayPal, интернет банкиране, и т.н.) за тази конкретна стока, към този конкретен търговец - и тогава лъсва реалната себестойност. Още повече на митничарите на ден през ръцете им минават стотици стоки от Китай, та много добре знаят кое приблизително колко струва.

Мда и Ачката така разправя. А по отношение на разходите по доставката... какво става, ако е с безплатна доставка?

Офлайн

0

#8 10.05.2014 20:30:27

f(x)dx
Редови

Регистриран: 21.05.2011

windwarrior написа:

Не се опитвайте да еб@те дявола във въздуха - митничарите не пасат трева, и номера със занижената стойност на фактурата, придружаваща стоката, отдавна вече не върви.

Може би не съм се изразил ясно.
Исках да кажа, че има голяма вероятност китайците да му го пуснат със занижена стойност. А това повишава вероятността митничарите да не се занимават и Галимунди да си получи стоката в пощата без проблеми.

Има вероятност, разбира се, и да ходи до митницата. Но и това не е като да ловиш крокодили в Нил с голи ръце. Малко разправия е, но не се умира.

С две думи, Галимунди, чупи гипса и не го мисли толкова. Нищо фатално не е станало. Спокойствието е по-важно. Всъщност най-голяма печалба носят спестените нерви

Офлайн

0

#9 10.05.2014 21:32:56

windwarrior
Зла Гад

Галимунди написа:

А по отношение на разходите по доставката... какво става, ако е с безплатна доставка?

Безплатната доставка се отразява във фактурата, по която плащаш. Респ. като си извадиш разпечатката от ПейПал в нея си пише "Shipping costs = 0$" или нещо подобно

f(x)dx написа:

Може би не съм се изразил ясно.
Исках да кажа, че има голяма вероятност китайците да му го пуснат със занижена стойност. А това повишава вероятността митничарите да не се занимават и Галимунди да си получи стоката в пощата без проблеми.

Има вероятност, разбира се, и да ходи до митницата. Но и това не е като да ловиш крокодили в Нил с голи ръце. Малко разправия е, но не се умира.

Всъщност, като правило китайците пускат пратките на занижена стойност. Щото им спестява разходи за застраховка на стоката. Същия номер го правеха доскоро и американците, за поръчки от и-бей. Ама Маша са ожени и вече не е к@рва smile И да, разходката до митницата не е болка за умиране.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#10 10.05.2014 21:54:04

Галимунди

windwarrior написа:

... И да, разходката до митницата не е болка за умиране.

Така е, стига да не работиш на 20-25 км от въпросната митница ограден с 2.5 м ограда с камери и бодлива тел охрана на порталите.

Офлайн

0

#11 11.05.2014 15:23:55

Неандерталец
Редови

Аз, като човек имал работа с български митници и немски такива, не мога да не плюйна по българската - за 10 лева попълваш митнически декларации, па ги подаваш на едно гише, ама плащаш на второ, пратката си я взимаш от трето... и хайде да не се лъжем - отношението на митническите служители към тези, които, на практика им плащат заплатите е такова на зле прикрита неприязън.

За да платиш 10 лева, трошиш работно време и нерви за 100.

Ясно, че системата не я правят лелките на гишетата, но те решават как ще се отнасят с клиентите си. И, може би, понеже не съм попаднал на Ачката на жена му, от отношението им НЕ СЪМ ДОВОЛЕН!

За сравнение, в немската митница: "Добър ден, носите ли разпечатка от кредитна карта или PayPal"; "Да, заповядайте!"; "Дължите 10 евро (например)"; "Заповядайте!"; "Ето Ви пратката, желая Ви приятен ден!"

В България никога не съм минавал за по-малко от 30 минути. В Германия, никога за повече от 5.

Такава е истината, па, ако ще, на всички във форума жените им да работят в митницата. smile

Офлайн

0

#12 11.05.2014 22:21:42

windwarrior
Зла Гад

Неандерталец написа:

.. за 10 лева попълваш митнически декларации

А пък аз като човек, който доста често си има работа с българските митници по освобождаване на лични пратки от САЩ, Южна Корея и т.н., твърдя че горецитираното е откровено невярно, да не кажа - лъжа.

Отделно, че целия калабалък по освобождаването на пратка, отнема пряко сили 15 минути, със все ходенето до трите гишета (то две от тях са на 2 метра едно от друго, и опашката рядко е повече от 2-ма души, ама важното е да плювнем, нали). Това за Митница София. В Германия не знам как е - може митничарите да са обучени да четат мисли телепатично, и да попълват съответните формуляри само със силата на мисълта си, без да се налага да ползват компютър. В България хората са експедитивни, любезни и кооперативни - това е моят личен опит.

П.С. Ванка - предвид че ще ти е проблемно да сколасаш в работно време до митницата - провери куриерската фирма с която пътува стоката, дали не предлага услугата да ти я освободи от митница вместо теб. DHL със сигурност имат такава услуга.

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#13 12.05.2014 02:32:57

Неандерталец
Редови

Ами, Windwarrior, радвам се за теб, че си отработил митническите маневри.

Живея в Германия от 2011 и някъде оттогава, или от 2010, ми е последният досег с родната митница - точно централната - софийската.

Бях си поръчал кукрита от Непал за около 100-тина долара и получих известие от DHL да отида да си прибера пратката, като нося доказателство за плащане. От пакетното депо, се оказа, пакетът е задържан в митницата и че трябва да ида дотам лично, и да подам декларация. Като човек, който и идея си нямаше, тогава, как да си попълни тъпата декларация, ме пратиха при една фирмичка отстрани на митницата, където платих 8 ли, 10 ли, лева, да ми я попълнят. С тая декларация отидох на едно гише, където чакахме 5-6 леко изнервени човека. Изнервени, понеже лелката на гишето си приказваше лежерно с една колежка няколко минути, а когато от опашката й направиха забележка, се развика, трясна гишето и се скри някъде навътре. След няколко минути отвориха пак гишето - беше друга лелка - и криво-ляво минахме с декларациите, само за да се изненадаме пак неприятно на касата - от три гишета работеха нула. Да - НУЛА - трябвало да има отворено гише, ама касиерката отишла за кафе... щеше да е смешно, ако не беше трагично.

Касиерката дойде след десетина минути, без кафе (вероятно беше отишла не ЗА кафе, а НА кафе), платихме си всички чакащи и отидох да си получа пакета. След няколко минути редене на опашка, се оказа, че пакетът всъщност не е там, а в депото на DHL, от което идвах първоначално...   *WALL*

Отидох да си го прибера и си погледнах часовника - ей така - информативно. Без няколко минути - три часа! И те - така.

За сравнение, в немската митница, съм получавал пакети на такава стойност, а и по-висока. Никога не ми се е налагало да пиша нищо, освен да сложа подпис, че си получавам пратката. Показвам разпечатката от PayPal, отивам да си платя на касата (отсрещната врата през коридора) и докато се върна, след минута, всичко е готово. Слагам един подпис, взимам си пакета и си заминавам. Дали попълват информацията, докато съм на касата, или още с пристигането на пратката, някой въвежда данните - не знам. А и не ме интересува, понеже системата работи с минимално губене на време за клиента.  *THUMBSUP*

Това ми е опитът с митниците.

Дано от 2010 нещата драстично са се променили в българските митници! Дето се вика "А дано, ама... "  *SCRATCH*

Офлайн

0

#14 12.05.2014 10:41:18

Black Wolf
Бял индианец

Регистриран: 04.12.2009
Уеб-сайт

Ами не може ли да се плаща на два пъти? Плащаш 10 евро, показваш там квитанция или каквото е, после му плащаш другото?
Ако не става така, сигурно може да се измисли друг начин.
Системата винаги има как да се изработи, стига човек да е съобразителен. *SCRATCH*

To strive, to seek, to find, and not to yield

Офлайн

0

#15 12.05.2014 11:24:07

Галимунди

Абе на мен мисълта ми беше да пусна само предупреждение, да внимават останалите заплеси като мен, не да предизвиквам дискусия на тема Митници.

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff