XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#16 19.12.2016 09:43:35

osobso
Сталкер

От: София
Регистриран: 27.05.2016

Отг: Ятагани и Каракулаци

Туй го намерих в нета :

С кръв и сланина закалявали стоманата на ножовете някога. Така остриетата придобивали не само твърдост, но и достатъчна еластичност, твърди известният пловдивски майстор Кирил Коликов.

Неговият учител бай Димитър Димитров му разказвал легенди за това как са разсичали домашни животни с нагрят до червено дълъг нож, за да се получи добра закалка. Тайната е във високото съдържание в кръвта на белтъци (албумин, гамаглобулин и фибриноген), захариди, липиди и редица нискомолекулни органични и неорганични съединения, които при контакт с желязното острие облагородяват повърхностния му слой и подобряват неговата устойчивост. Сланината пък забавя отдаването на топлината на загрятото желязо, а при подходящо съдържание на въглерод и други легиращи добавки допринася за по-добро закаляване.

In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

0

#17 19.12.2016 10:01:53

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

не желая да прозвучи като начало на заяждане, ама не вярвай на всичко, което пише по нета;)
някои неща са си пълни глупости:)

Офлайн

2

#18 19.12.2016 10:11:58

osobso
Сталкер

bubachco написа:

не желая да прозвучи като начало на заяждане, ама не вярвай на всичко, което пише по нета;)

Разбира се, че не го приемам, като заяждане smile Просто споделих нещо, което ми стана интересно. Въобще не твърдя, че е вярно. Не съм специалист в тази област smile

Марк Твен

Офлайн

0

#19 19.12.2016 10:49:59

osobso
Сталкер

bubachco написа:

Стана ми интересна темата и се зачетох. Та общо взето моят извод е - закалката в кръв най-вероятно е мит. Друг е въпроса, че в Япония утрепвали някой селянин за да получи острието "душа". Азотирането го правели в конска пикня. Колко е вярно - един Господ знае.

Последно редактиран от osobso (19.12.2016 11:00:42)

Марк Твен

Офлайн

0

#20 19.12.2016 19:43:16

Галимунди
Незнайко в страната на чудесата

Регистриран: 29.03.2011

osobso написа:
bubachco написа:

Стана ми интересна темата и се зачетох. Та общо взето моят извод е - закалката в кръв най-вероятно е мит. Друг е въпроса, че в Япония утрепвали някой селянин за да получи острието "душа". Азотирането го правели в конска пикня. Колко е вярно - един Господ знае.

Всъщност в тази легенда има известна доза истина. Става въпрос за процеса повърхностна циментация. Обаче тая работа с белтъчините и гамаглуболина е пълен т@шак и градски легенди. Най-вече цялата работа е рекламен трик. Дето се вика друго с е като продаваш сабя, да можеш с чиста съвест да кажеш че е закалена в жив роб (защото при завирането на нагорещено до червено желязо в тяло което е 90% вода с температура 36,5 градуса си се получава закаляване и повърхностна циментация), а защо не и да добавиш че острието е поело душата на роба. Циганите постигат същия ефект на повърхностно навъглеродяване (което е същността на циментацията), с помощта на рог от крава. Дали поема нещо от душата на добичето не мога да гарантирам.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#21 19.12.2016 20:04:18

стефан чаков
Редови

Регистриран: 23.12.2010

Уважаеми колеги,японската сабя се кали само във вода и то  вода стоплена до определена температура.Готовите остриета са били пробвани върху осъдени на смърт престъпници с цел доказване качеството на изработка ,това с живия роб е пълна глупост и противоречи на законите на металообработката.Що касае "душата" на острието тя зависи от способностите на ковача .Не е достатъчно човек да бъде ковач а трябва да бъде Осъзнат Ковач ако туй словосъчетание ви говори нещо.Ковачът и свещеникът са двете страни на една и съща монета ,ние както и свещениците за добро или зло ,по Божие допущение и промисъл сме поставени на границата между двата свята и сме длъжни да стоим с единия крак в отвъдното и да поддържаме близка връзка с Твореца ако искаме да можем да работим.Във всеки занаят има дадена искрица свише ,но по незнайна за мен причина към ковачите Бог питае особено благоволение.Ако продължа ще навлезем в територия която просто не подлежи на описание пък и духовни реалии трудно се описват.

Който разбира,разбира и от свиренето на комара,който не разбира и от магарешки рев няма да разбере.

Офлайн

4

#22 19.12.2016 20:49:17

Галимунди

стефан чаков написа:

Уважаеми колеги,японската сабя се кали само във вода и то  вода стоплена до определена температура.Готовите остриета са били пробвани върху осъдени на смърт престъпници с цел доказване качеството на изработка ,това с живия роб е пълна глупост и противоречи на законите на металообработката.

Всъщност легендата за закаляването в жив роб няма нищо общо с японската сабя. Сава въпрос за дамаскините. Освен това технологията идва от сарацините (а според някои източници, чак от далечна Индия), които определено не са християни. Обаче не съм съгласен с това че противоречи на законите на металообработката. Има всички предпоставки както за закаляване (температурна разлика), така и за повърхностна цментация (наситено с въглерод, добре де въглеводород, тяло). Това че не се вписава в християнския морал, не е причина да отричаме законите на физиката и химията. А и историческите позовавания едва ли са безпочвени.

Аз знам, че нищо не знам... като се замисля, даже кой го е казал и това съм забравил. - Димитър Шишманов

Аз, лично, от време на време, спирам да гледам картата, компаса и GPS-а, за да си погледна и в краката. smile - Неандерталец

Офлайн

0

#23 19.12.2016 21:13:37

стефан чаков
Редови

Пишеш за нещо дето не го разбираш.:)Можеш ли да ми обясниш къде точно ще навреш в човешкото тяло 80см  нажежено  острие и колко точно висок трябва да е тоя човек че да го събере.Дори само от тая страна да го погледнеш е смешно да се помисли камо ли да се стори.

Последно редактиран от стефан чаков (19.12.2016 21:18:45)

Който разбира,разбира и от свиренето на комара,който не разбира и от магарешки рев няма да разбере.

Офлайн

0

#24 19.12.2016 21:41:52

Галимунди

Взех рулетка и си премерих шкембака. Никакъв проблем да закаля 80 см острие. А за химията и температурната разлика какво ще кажеш? Не че искам да се заяждам, обаче аргумента - не е по християнски - вече го оборихме (щото не са го практикували християни, а сарацини). А относно циментацията с кравешки рог съм го виждал на живо и после ми го обясни професора по металознание. Не е градска легенда. Не сме коментирали използването на роби, но аналогията се набива на очи просто. Не защитавам тезата - "да бе точно така е било", а че има нещо в тая работа. Дори и само с рекламна цел да са го правили.

П.П. И като казваш че говоря за неща които не разбирам, да сигурно не ги разбирам като Лионсио, който е технолог в завода за прокат в Дебелт, или като Бачо, но не съм и компютърджия. Учил съм металознание в Механото, в казармата и в университета. Разбира се не съм специалист по термична обработка на металите, но няма как да учиш металознание без да засегнеш темата. Така че не е баш като да съм съвсем головоден.

Офлайн

1

#25 19.12.2016 21:49:17

стефан чаков
Редови

Ами да ти го обясня в прав текст че дано всички да разберат.Това е окултен ритуал при който в момента на  "закаляването "на острието в човек (жив) се призовават демонични сили от отвъдното с цел острието да бъде здраво а воина непобедим.И там вече се намесват сили с които е по-добре човек да си няма работа.
п.п. Добре ще е да споделиш какво точно правят циганите със кравешкия рог при закалката.

Последно редактиран от стефан чаков (19.12.2016 21:50:13)

Офлайн

2

#26 19.12.2016 22:03:18

Галимунди

100% съм съгласен, че окултното в случая е с предимство пред технологията, обаче няма причина да не се получи закаляване при този ритуал. А колкото до циганската технология - ми просто натриват рога върху горещото острие. Така насищат с въглерод повърхността и се получава циментация. Макар да не разбират научната основа на действието, метода се предава в бранша.

П.П. Острието не беше червено.

Последно редактиран от Галимунди (19.12.2016 22:04:15)

Офлайн

1

#27 19.12.2016 22:06:08

стефан чаков
Редови

Няма лошо щом държиш на твоето ,времето е подходящо за проба сега колят прасетата .Иди някъде дето има заклано прасе  и вкарай вътре една нажежена на 800 градуса шина и после ще споделиш какво е станало.

Офлайн

0

#28 19.12.2016 22:16:18

стефан чаков
Редови

Галимунди написа:

100% съм съгласен, че окултното в случая е с предимство пред технологията, обаче няма причина да не се получи закаляване при този ритуал. А колкото до циганската технология - ми просто натриват рога върху горещото острие. Така насищат с въглерод повърхността и се получава циментация. Макар да не разбират научната основа на действието, метода се предава в бранша.

П.П. Острието не беше червено.

Сега аз да ти обясня какво става.При това натриване с рога се цели друго ,не навъглеродяване за което са необходими часове за да проникне въглерода в желязото.За същата цел за която циганите ползават рога аз използвам сапун.Използвам го когато каля брадвите ,нагрявам малко острието 150гр някъде и мажа със сапуна ,след това донагрявам и правя зонова закалка.Нагара който образува сапуна или рога при досега с водата лесно пада ,повърхността се чисти и лесно се вижда това дето руснаците му викат "побежалость" а старите му викаха "вудътъ".Започва промяна на цветовете на закалената част от острието от бяла през жълта ,жълто-виолетова ,тъмносиня,светлосиня,сива.Рогът с тая цел се търка отгоре.Пък що касае  навъглеродяването някъде бях чел че някакви майстори ножари едно време разменяли нови връшници за стари точно с тая цел, защото като се покрива връшника редовно с жарава и пепел абсорбира въглерода и от мек материал става калим.

Последно редактиран от стефан чаков (19.12.2016 22:17:12)

Офлайн

2

#29 19.12.2016 22:21:51

Галимунди

Да бе как няма да тръгна да обикалям селата с нажежена шина и да питам: "Да имате заклано прасе случайно?"

А колкото до сапуна и рога... напълно е възможно да си прав, а мен да са ме качили на върбата.

Последно редактиран от Галимунди (19.12.2016 22:39:51)

Офлайн

0

#30 19.12.2016 23:48:07

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Като по поръчка днес ми пратиха една статия, прекрасно вписваща се в темата. Казва се: "Едноострите клинови оръжия от територията на България и византийската военна традиция. (Single-edged Wedged Weapons from Nowadays Territory of Bulgaria and the Byzantine Military Tradition)"
Статията е строго научна и се базира на съпоставяне на реални археологически артефакти. Казано на чист латински: "Мислим дека, че ни е от ползъ!" smile

https://www.academia.edu/18786798/%D0%9 … 1._337-358

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff