Здравейте, колеги !
Ако ми позволите ще дам едно много точно обяснение за това как се обработват в крайна
сметка животински кожи, и по-специално ТЕЛЕШКИ ! Казвам това, защото в последните 10 дни проведох не един и два експеримента по въпроса , изпробвайки не една и две рецепти !
Нека започна 1 во с едно уточнение! Това, което ще опиша, като процес за обработка на телешка кожа е в случая, когато искаме тя да запази косъма и съответно мекотата си,тоест да бъде обработена до степен - направа на дрехи!
И така, ето процеса стъпка по стъпка:
1 во. Одираме кожата.
2 ро. Започваме да излешваме плътта, мазнините, и останалите при одирането меса от кожата. За целта може да използвате дървена трупа върху която да метнете кожата и да започнете излешването, но тя трябва да е гладка, за да не се получи запъване на острието в някой чеп и съответно да срежете кожата.
(Излешването е може би най-трудния процес в цялата работа по обработката на кожата,и затова, ако човек не е вършил това преди и няма необходимият опит е много вероятно да нарани кожата или още по-лошо да я среже на места.Нужни са адски остър нож и голяма доза търпение.Важно е да се знае ,че ако се случи срязване, то веднага трябва да бъде зашито и излешването да продължи до пълното отстраняване на плът,меса,и мазнини от вътрешността на кожата. (ако се случи да срежете кожата зашийте веднага с копронен канап)
3 то. След като кожата е вече излешена,я изперете с катранен сапун (продава се в по-големите аптеки)и изплакнете хубаво, след което я оставете да се отцеди.
4 то. Докато кожата се отцежда направете дъбилен разтвор в който ще накиснете кожата.Той е необходим за да мумифицирате кожата и да спрете по нататъшното активиране на колагена и развитието на микроорганизми,които след време ще съсипят кожата.
Дъбилният разтвор направете по следният начин:
В тенджера налейте 4 литра вода и затоплете до степен, че когато бръкнете с пръст в нея да ви е невъзможно да го задържите вътре повече от 4-5 секунди.Горе-долу, това са около 55-60 градуса температура на водата.Свалете тенджерата от котлона и изсипете в нея 600 грама хромова стипца.Разбърквайте до пълното и разтваряне.Тоест да няма утайка по дъното. ( В предната рецепта която бях дал пишеше, че трябва да се използва калцинирана сода.Не използвайте содата. Тя влошава нещата,като прави в последствие кожата твърда и негодна за направа на дрехи)
5. то След като вече сте направили разтвора от 4 литра с хромова стипца,излейте го в бидон или някакъв друг съд с вместимост около 60-80 литра и долейте 40 литра студена прясна вода.Разбъркайте няколко пъти и потопете кожата в него.Потапяйте постепенно,така че да не се получават въздушни джобове. След това затиснете кожата с някаква тежест,така че да не изплува на повърхността. Кожата трябва да преседи в разтвора около 24 часа Препоръчително е през тези 24 часа да я разбърквате ,като внимавате да не остават въздушни джобове,след което отново я затискате.3-4 разбърквания през тези 24 часа са напълно достатъчни.
6 то. След като е преседяла в разтвора тези 24 часа , извадете кожата и я преметнете през някаква греда или тръба с косъма надолу за да се отцеди.Щом се отцеди,тоест до степен ,че да не тече разтвор от нея, обилно я намажете с рибено масло ( намажете я само от страната без косъм)
7 мо. След като маслото попие, намажете още веднъж обилно с рибено масло и оставете да попива.
След като попие и втората ръка, кожата трябва да се размачка.В заводски условия това става, като развъртат кожите в барабани на центрофлуга. Аз го постигнах с помощта на пералнята.Поставете кожата вътре и включете само на режи центоглуга. Не позволявайте пералнята ви да започне да пълни вода. Центрофлугирайте поне 6-7 пъти един след друг.
8 мо. След като сте развъртели няколко последователни пъти кожата,извадете я от пералнята,преметнете я върху греда изпънете я с няколко резки движения с ръце и я натрийте с кисело мляко. За кожа от теле на около година и половина една кофичка кисело мляко е напълно достатъчна.След като млякото попие хубаво.кожата е готова за направа на елеци,чапси и каквото ви дойде още на ум!
Надявам се, че съм ви бил полезен! Успех!
Последно редактиран от gallop (14.10.2013 09:43:03)
Oбичай земята. Тя не ти е наследство от твоите родители, тя е твоят дълг към твоите деца. Когато бъде отсечено последното дърво, когато бъде отровена последната река, когато бъде уловена последната птица – едва тогава вие ще разберете, че парите не стават за ядене...