Тялото на възрастния бизон тежи понякога повече от хиляда килограма - месото, кожата, костите и вътрешностите. Когато лежи на земята, а силата и способността за движение са го напуснали, то не изглежда чак толкова масивно. Но нима на земята лежи само купчина мъртва плът?
Не. Това е живот и начин на живот.
Това е храна. Ако човек умее да я обработи и приготви, за ядене става всяка част на бизона, освен костите и копитата, но даже и те, ако през някоя тежка, изпълнена с лишения зима бъдат раздробени и сварени, ще дадат мазнина, която ще помогне на хората да оцелеят.
Много вкусна е кръвта, ако бъде сварена докато се превърне в гъсто желе. Запечените бели дробове излъчват тънък аромат. Много хубав е черният дроб, особено ако се напръска с жлъчката. От тънките черва, напълнени с накълцано месо, става чудесна наденица, която може да се вари и пече. Добре сварена, гарнирана с подходяща зеленина, кожата става много нежна и вкусна. Прясното месо и мазнина са великолепни. Нарязано на тънки ленти, пушено или сушено, месото може да се съхранява много дълго.
Цялото животно е храна.
То е и облекло. От добре обработената кожа, ощавена със смес от мозък, черен дроб, костен мозък и пепел от сива юка, която расте на много места, се получава чудесен материал, здрав, не познаващ износване. Кожата може да се остави дебела - за топли наметала и мокасини, които се носят дълго; може да бъде тънко ощавена, за да стане мека - за набедреници, гамаши и ризи. За да бъде по-топла през зимата, по нея може да се остави козината и да се обърне навътре.
То е и облекло. От добре обработената кожа, ощавена със смес от мозък, черен дроб, костен мозък и пепел от сива юка, която расте на много места, се получава чудесен материал, здрав, не познаващ износване. Кожата може да се остави дебела - за топли наметала и мокасини, които се носят дълго; може да бъде тънко ощавена, за да стане мека - за набедреници, гамаши и ризи. За да бъде по-топла през зимата, по нея може да се остави козината и да се обърне навътре.
Това са много неща едновременно. От космите на гривата и главата може да се изплете здраво въже.От огромните сухожилия, простиращи се от двете страни на гръбнака, ако бъдат изсушени и разделени на няколко снопчета, се получават отлични конци за шиене. От пикочния мехур или от сърдечната торба могат да станат мехове за вода. А от здравата обвивка на корема - чаши гърнета и котли. От различните кости могат да се изработят ножове, сечива за копаене на корени и луковици, стръргалки и шила. От рогата, като бъдат размекнати на пара, така че да може да им се придава различна форма, след като се изрежат и после изсушат, се получават лъжици и черпаци. Оставяйки съвсем малка дупчица в изчистения рог, може да се пренася огън и с помоща на изгнило парче дърво той да се пази много часове и даже дни.
От слепените с получен от копитата туткал и стегнати след това със сухожилия рогови пластини се правят мощни лъкове. Голямото сухожилие, което минава под лопатката, се превръща в здрава тетива, която не може да бъде скъсана и от най-силната ръка. В самата лопатка има естествен отвор - с негова помощ се омекотяват прясно ощавените кожи; ако кожата се прекара безброй пъти през този отвор, напред-назад, ръбът на отверстието очупва твърдостта на кожата и тя ствава мека и гладка. От звънтящата сурова кожа се правят тъпани, като най-добра за това е кожата от шията, която е най-дебела. От кожени торбички, след като се напълнят с камъчета, се получават дрънкалки, а от кухите кости - флейти.
Тялото на бизона означава едновременно всички тези неща и още много други. В него е основата на начина на живот на човека, рода, народа…"