XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#181 08.02.2014 18:23:23

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

Отг: Обработка на животински кожи

не е подходяща темата wink

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#182 08.02.2014 22:06:32

кочевой
Редови

Регистриран: 17.02.2012

Мале Боб , голяма таз кожа бре . От къв звяр е ? Я снимай и куфара , не ни дръж в напрежение.

Офлайн

0

#183 08.02.2014 22:47:39

bobber
Редови

От: Пловдив
Регистриран: 17.12.2010

да бе,тея дни..той нищо особенно не е бе,правоъгълен куфар smile
телешка е тая кожа,тя трябваше да е поне едно 30-40см в двете посоки по-голяма ама не ми стигна рамката а не направих нова че ме мързеше и тва къде остана неопънато го изрязах sad

Най-добрия нож за оцеляване е този , с който разполагаш в критичния момент -slaf40

Офлайн

0

#184 19.02.2014 20:48:31

vanko57
Новодошъл

Регистриран: 19.02.2014

Здравейте момци,

Извадих невероятен късмет че ви намерих. От известно време търся рецепти за обработка на кожи и това е най-доброто което открих.

Това че споделяте своя опит е супер и помага на такива като мен да не се блъскат залудо.

Опитът който имам е отпреди 12 години

- обработка на ярешки кожи за гайди;
- щавене на кучешки и котешки кожи с вар.

Времето позаличи това което имах като опитност и вие сте глътка въздух за новите ми мераци.

Един от тях е, да обработя една кожа от пръч. Козината е много фина и мека и като започнах да я стрижа за гайда ми се досвидя. Та сега искам да си направя калпак от нея ( ако стане и ми хареса ).

Та така.

Като реша да я почна ще пиша.

Сега съм на вълна кожи за гайда и подготовка на свинска кожа за опинци.

В тази насока приемам съвети. Който знае рецепти за обработка на кожи за гайди да сподели.

Благодаря

Офлайн

0

#185 19.02.2014 22:19:18

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

Не одобрявам това за кучешките и котешките кожи!!! neutral

Офлайн

0

#186 19.02.2014 22:35:52

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Кое точно не одобряваш ?

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#187 19.02.2014 23:05:30

vanko57
Новодошъл

Споко,

Не съм убил нито едно животно. Тогава бях ежедневно зад волана и постоянно намирах ударени от колите кучета и котки.

Това е начина по които се сдобивах. Сам ги дерях и след това обработвах кожите. За лични нужди.

Така че не се напрягайте относно хуманността - тя бе и е налице.

Като че ли провидението ги доставяше там където минавах.

Интересното е, че от тогава почти не виждам/намирам ударени животни. Може би защото не са ми нужни и не обръщам внимание.

Това е.

Офлайн

0

#188 20.02.2014 09:12:28

petergaitan
Редови

Регистриран: 27.02.2012

windwarrior написа:

Кое точно не одобряваш ?

Уинд, обикновено добиването на кожа е активно действие по обезживотяването на съответния и обитател, поне при стопанските животни и лова е така. И понеже има и много тровене на кучета и котки от будни граждани, може да помисли човек за някаква връзка.
Vanko57 даде обяснение.
Инче аз съм далече от идеите и скритите цели на някои фондации, приюти и организации - да се остави безконтролното размножаване на глутници из градовете, за да се точат непрекъснато еврофондове за "борба" с тях.

Извинявам се за офтопика и сухото посрещане на нов съфорумник в тема, която иначе ми е интересна и я следя. И Vanko57, гайдарството е страхотно изкуство и занаят.

Офлайн

0

#189 20.02.2014 12:23:33

vanko57
Новодошъл

Няма проблем. Като го написах не съобразих как може да бъде изтълкувано.

Но това е защото отвътре ми е спокойно, няма напрежение от това което съм правил.

Офлайн

0

#190 20.02.2014 20:58:55

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

petergaitan написа:

Уинд, обикновено добиването на кожа е активно действие по обезживотяването на съответния и обитател, поне при стопанските животни и лова е така. И понеже има и много тровене на кучета и котки от будни граждани, може да помисли човек за някаква връзка.
Vanko57 даде обяснение.

А, просто го беше обяснил само с едно изречение, за това попитах. В разгърнат вид си звучи съвсем логично  *DRINK*

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#191 27.04.2014 16:48:25

kozet_76
Клетника

От: Сливен
Регистриран: 19.04.2014

Не е много по темата  smile но някой може ли да ми помогне с идеи за обработка на змийски кожи,по точно пепелянки...съжалявам ако има любители на рептилите но когато съм с четиригодишната си дъщеря трепя всяка отровна гадинка,поне запазвам кожите да не отиват зян...ама стават твърди като дъски,пробвал съм различни обработки с омазняващи-след консервиране с формалин-агенти но винаги стоят като оризова хартия и са практически негодни за нищо.... :[

Едно е да искаш,друго е да можеш,а трето и четвърто е да го НАПРАВИШ!!! Човешко е да грешиш,просташко е да не питаш...

Офлайн

0

#192 27.04.2014 17:21:53

bubachco
Редови

Регистриран: 16.08.2010

не знам за кожа от пепелянки, но ще споделя опита си за кожа от смок. изчистих внимателно прозрачните люспи и остъргах добре кожата от вътрешната страна. после я намазах отвътре с глицерин  и я завих но руло, а рулото завих в оризова хартия. след няколко дена използвах приблизително 20см. от кожата да пришия на една кания за нож / още си стои и не е мръднала - вече 20 години smile / за съжаление останалата част от кожана - над 2 мера, изчезна при пренасянето на покъщнината от един апартамент в друг sad
п.п. преди намазването с глицерин, оставих кожата да изсъхне на слънце. стана твърда, като кора за баница. после я намазах с глицерина и я оставих за няколко часа да омекне - стана еластична и здрава.
това е от мен. дано да съм ти от помощ wink
п.п.п. а, спомних си, че като я остъргах, преди  да я изпъна да съхне на слънце, я натърках обилно с готварска сол от вътрешната страна, да не се вмирише и развари. после внимателно остъргал солта и намазах с глицерина.

Последно редактиран от bubachco (27.04.2014 17:23:17)

Офлайн

0

#193 27.04.2014 17:23:57

Dakota
Редови

Регистриран: 15.02.2010

Тази рецепта е изпитана и работи!Превод:Калин Иванов от Българското Индианско Общество
"Когато змийската кожа е освободена от тялото, измийте я в чиста вода, за да отстраните всички хлабави парчета тъкан, след това смесете разтвор направен от три унции (една унция = 28 грама, значи близо 90 грама) гасена вар в един галон (3,78 литра) топла вода за да я накиснете в него, така че люспите да се разхлабят.Уверете се , че варта е напълно разтворена, след това потопете кожата във варната вода и я оставете докато люспите се разхлабят, което може би ще отнеме няколко дни.
Веднага щом люспите са разхлабени, извадете кожата от варната вода и използвайте твърда четка за да изстържете люспите от кожата.Всички люспи трябва да бъдат отстранени или щавещият разтвор няма да може да проникне.Когато люспите са разхлабени и премахнати трябва да изчистите кожата много добре (to flesh the skin – изчистване на кожата откъм страната с месото), използвайки остър нож внимателно, за да не срежете или цепнете кожата.
Варта трябва да бъде напълно отстранена или щавещите химикали ще бъдат засегнати.Това се прави чрез накисване на кожата в неутрализиращ разтвор, направен от разтварянето на една унция (28 грама) борова киселина в един галон топла вода.Потопете кожата в този разтвор за около 12 часа, а след това я извадете и изплакнете с чиста вода.
Сега действителното щавене може да започне.Започнете правенето на разтвора от хромова стипца като смесите три унции сол в един галон вода.Разбъркайте докато солта се разтвори и после бавно добавете половин унция хромова стипца.Продължете да разбърквате докато се разтвори добре.
Потопете кожата напълно и я оставете да се кисне четири дни, като я разбърквате два или три пъти дневно.Към края на този период разтворете 5 грама натриев карбонат в 250 грама топла вода и го добавете капка по капка към щавещия разтвор.След като натрия е добавен киснете кожата още седмица, разбърквайки я всеки ден.
Накрая извадете кожата, отцедете я и я накиснете за една нощ в разтвор състоящ се от една част масло от крака на добитък (май става въпрос за масло с което се обработва кожа с лице) и три части вода.Извадете я на следващия ден, отцедете кожата и я опънете с кабърчета да съхне.Когато изсъхне напълно я свалете от дъската и я работете на греда докато стане мека и гъвкава.Бъдете внимателни при разпъването на змийска кожа, тъй като твърде силно опъване може да я скъса."

"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

0

#194 27.04.2014 18:40:01

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Накрая извадете кожата, отцедете я и я накиснете за една нощ в разтвор състоящ се от една част масло от крака на добитък (май става въпрос за масло с което се обработва кожа с лице) и три части вода. /цитат/
Най вероятно става въпрос за костно масло. Някого се е добивало от костите и копитата на големите животни за оръжейната промишленост. Това което съм чел е , че кокалаците + рога и копита. Се поставят в херметичен съд. Загрява се до определена температура докато се отдели маслото от костите. Маслото е много фино не гранясва макар  и да понамирисва.

Офлайн

0

#195 27.04.2014 19:06:05

Dakota
Редови

Регистриран: 15.02.2010

Чел ли си само или си го пробвал на тИрасата tongue

"Mitakuye Oyasin"

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя