XENOS::BUSHCRAFT FORUM > Българският Бушкрафт Форум

Бушкрафт, Оцеляване, Примитивни технологии, Туризъм, и Живот с Природата...

Вие не сте влязъл.

#46 22.11.2018 20:13:11

windwarrior
Зла Гад

От: Трети Картофен Пояс
Регистриран: 09.12.2009

Отг: Дайте акъл за зимни обувки

RELAX написа:

Бах маамуу, ас все гледам да си взема кундури с подметка Вибрам, а тя била менте и все се хлъзгала, ти да видиш ... wink

Преди време се занимавах с темата по незнайни вече причини и достигнах до следната историческа информация, която трябва да се знае преди да започнем да изказваме негативни мнения за даден туристически продукт, екипировка или каквото и да е, без да имаме конкретна и точна информация за това ...
Цитат:
''Витале Брамани, освен майстор-обущар е бил и запален планинар. През 1935 няколко негови приятели загиват при изкачване в Италианските Алпи, като мнозина твърдят, че причината е в нискокачествените обувки, които се ползвали в онзи момент. Брамани прави своя мисия да наложи в употреба по-качествени подметки и само 2 години по-късно е готов с първия си революционен гумен модел, наречен Carrarmato, разработен заедно с Леополдо Пирели от компанията за автомобилни гуми Pirelli. Подметките на Брамани осигурявали много по-добро сцепление при допир с почти всяка една повърхност, като през 1954 помогнали за първото успешно изкачване на К2 от италианска експедиция;''.

Гальо, вибрама се плъзга и то доста, на определени повърхности - мокри камъни, коренища, гнила шума. Поради което аз обувки с вибрам не си купувам. Не казвам че е лош, има си много предимства.

В този ред на мисли вибрам за градска обувка не е много добър избор.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#47 22.11.2018 20:19:18

windwarrior
Зла Гад

Ivolution79 написа:

Явно съм се изразил неправилно! Имам обувки друга марка, които са с Вибрам и Гортекс купувани преди повече от 10 години за не малка сума пари. На кал, сняг и по камъни са много добре,но още от първия опит да ги нося в града и щях да се пребия! Сегашния Вибрам е подобрен но...Търся обувки с които да ходя на работа с нормални усилия,защото с моите 112 кг. не ми харесва да ходя като в минно поле.  Изчетох всичко което намерих за Netwalk ,но не намерих инфо за поведението им в градска среда и дали някой ги е мяркал. Като ги пробвам ще споделя мнението си.

Нетуолк са БГ марка, шият ги май в Габрово. Бюджетен клас обувка, добро съотношение цена - качество. За мен си заслужават за градска обувка, но само ако не са с вибрамена подметка. Моя чифт е с нормална гумена подметка и си е съвсем ок.

"All great things are simple, and many can be expressed in single words: freedom, justice, honor, duty, mercy, hope".

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#48 22.11.2018 20:54:47

osobso
Сталкер

От: София
Регистриран: 27.05.2016

Препоръчвам https://arms-bg.com/component/virtuemar … l?Itemid=0 . Кусура им е, че не са баш бюджетни. Иначе са перфектни - леки, удобни и не се хлъзгат на никакъв терен.

Последно редактиран от osobso (22.11.2018 20:57:56)

In vino veritas, in aqua sanitas.

Принципите нямат никаква сила, ако не си добре нахранен.
Марк Твен

Офлайн

0

#49 22.11.2018 21:46:53

kyshe
Редови

От: Русе
Регистриран: 15.03.2017
Уеб-сайт

Аз от 14 годишен си ходя зимата с кубинки и няма ядове. Държат краката стабилно. Не съм видял обувки, които не се пързалят. Единствено едни работни на дънлоп. Почти на нищо не се пързалят, но видят ли лед са по-добри от кънки. За зимата не стават.

Достатъчен е един слънчев лъч, за да разсее много сенки.

Офлайн

0

#50 22.11.2018 22:02:14

osobso
Сталкер

Ти може да не си видял, но аз съм усетил. Не налагам мнение, а споделям впечатления smile

Марк Твен

Офлайн

0

#51 23.11.2018 02:44:54

windwarrior
Зла Гад

kyshe написа:

Аз от 14 годишен си ходя зимата с кубинки и няма ядове.

Дефинирай "кубинки". Що е то "кубинка"? Кои са отличителните черти на "кубинката"? Кое отличава кубинката от не-кубинката?

Sir Winston Churchill

Офлайн

0

#52 23.11.2018 10:46:05

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Ето Ви нещо интересно за "кубинките" https://armymedia.bg/archives/40941 smile Спете спокойно деца.

Офлайн

4

#53 23.11.2018 19:12:58

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Айде още малко 5 стишки.
Нетуолк се шият в РусИ. Туе се правят по българска технология без шиене и лепене а с отливане на ходилото върху саята. Ходилото е меко, не е от Вибран а някаква друга гума, която е по-мека и си държи на мокро, но се износва бързо. Собствениците са италианци с няколко завода в Европа и саята на "нашите" се прави от остатъчни количества кожа, набук и текстил, за това всяка партида си е с различен цвят. Така седи и въпросът с мембраната. Кръстили са я Комфортекс, но тя е разнородна и в обувкте се влага каквата мембрана има от Гортекс до квото дойде. Така, че в едната обувка може да има един вид мембрана а в другата друг вид... Така, не изключено двете обувки да пропуснат вода по различно време и да се вмиришат пак с разлика във времето.
Така, че да обобщим:
Силни страни:
- Здрави;
- Удобни;
- Не се пързалят на мокро и отъпкан сняг.

Слаби страни:
Рискове с мембраната.

Препоръчани за
Четири сезонни обувки - Три сезона (пролет, лято, есен ) за умерен, айляшки туризъм и всякакви буш и аутдоор дейности + четвърти сезон (късна есен, зима и ранна пролет) градска обувка.
Сега в момента заради промоциите се продава на 80 лв. в Ред рок иначе е 100 а за форума 90.
Беше ми драго.

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

1

#54 23.11.2018 21:02:13

kyshe
Редови

Уеб-сайт

Okdalf написа:

Ето Ви нещо интересно за "кубинките" https://armymedia.bg/archives/40941 smile Спете спокойно деца.

Благодаря ти, че даваш толкова ценна информация вместо мен. Не предполагах, че ще има хора, които не познават този вид обувки. Все пак се носят в доста държави, а историята им започва преди доста години. В нашата армия също се носеха, когато аз служих. Вярно е, че вече няма армия и е нормално да има хора, които не ги познават.
В момента полицията носи такива обувки.

Последно редактиран от kyshe (23.11.2018 21:06:51)

Офлайн

0

#55 23.11.2018 21:09:39

osobso
Сталкер

Носил съм дълго кубинки и не мога да кажа нищо хубаво за тях! Разликата между тях и съвременни обувки от висок клас е, като между рало и трактор. И хич не се заблуждавай, че Wind'а не знае какво е "Кубинка". Наглася те ... big_smile

Последно редактиран от osobso (23.11.2018 21:16:46)

Марк Твен

Офлайн

2

#56 23.11.2018 21:26:29

Okdalf
Сръчко

Регистриран: 10.08.2010

Както няма всесезонни гуми, така няма и обявки за сняг лед кал и мокри камъни. Мокрите камъни мога да ги сравня с лед, а мокрите листа с кишавица в/у лед.
В наше село стават страшни поледици, като казвам страшни наистина са страшни. Тук помага или стъпка "мъничка японка" или цинтарка. Не говорим нито за ефтина нито за скъпа обувка. На лед нищо не държи.

Офлайн

3

#57 23.11.2018 21:27:23

kyshe
Редови

Уеб-сайт

osobso написа:

Носил съм дълго кубинки и не мога да кажа нищо хубаво за тях! Разликата между тях и съвременни обувки от висок клас е, като между рало и трактор. И хич не се заблуждавай, че Wind'а не знае какво е "Кубинка". Наглася те ... big_smile

Аз си ги нося от 25 години вече и от първия път, когато ги обух разбрах, че това е моята обувка. Не вярвам, че ме наглася колегата wind. Просто иска да научи нещо ново. Все пак не всеки знае всичко. Радвам се, че може да си помагаме.

Офлайн

0

#58 23.11.2018 21:39:26

osobso
Сталкер

Ако се поровиш из темите във форума, ще установиш, че е имало дълги спорове на тема - "Кубинка" vs Високо технологична обувка, Почети smile

Марк Твен

Офлайн

1

#59 24.11.2018 00:28:36

osobso
Сталкер

Аз лично съм фен на високо технологичните неща и смятам утре да се възползвам от черния петък и да си закупя тези галоши:
https://www.sportdepot.bg/product/lowa_ … tml?i=3760

Марк Твен

Офлайн

0

#60 24.11.2018 11:30:11

Кольо
КорифееЦ

Регистриран: 01.02.2013

Okdalf написа:

Както няма всесезонни гуми, така няма и обявки за сняг лед кал и мокри камъни. Мокрите камъни мога да ги сравня с лед, а мокрите листа с кишавица в/у лед.
В наше село стават страшни поледици, като казвам страшни наистина са страшни. Тук помага или стъпка "мъничка японка" или цинтарка. Не говорим нито за ефтина нито за скъпа обувка. На лед нищо не държи.

Склонен съм да подкрепя подобно мнение, ама да не бъдем съвсем категорични... Та, хайде, от теб да мине, да речем "ПОЧТИ" нищо.

А тука?! Глей ко стаа!

Последно редактиран от Кольо (24.11.2018 11:40:29)

"Когато хората убиват, за да се хранят или оцелеят, това е естествен подбор. Когато го правят за удоволствие и ловни трофеи - е преднамерено убийство."
Ръдиард Киплинг

Офлайн

0
Потребители в тази тема: 0 госта, 0 регистрирани потребителя

Board footer

Задвижван от FluxBB, Превод: Stoyan Stoyanoff